Serca duszone w winie i kluseczki ziemniaczane 188serca wieprzowe 1 duża cebula szczypta chili jałowiec kolendra rozmaryn sól pieprz pół szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka smalcu 3 łyżki dobrej śmietany kluseczki 300 g ugotowanych ziemniaków 1 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 jajko Serca umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, zioła utłuc w moździerzu. W rozgrzanym rondlu najpierw przysmażyć
Gotowanie jest łatwe
Paprykarz z kaszy jaglanej 209kaszy jaglanej 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 marchewki pietruszka cebula passata albo pomidory krojone z kartonika 2 ząbki czosnku 2 łyżki dobrego sosu sojowego łyżka oliwy z oliwek przyprawy (łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki chili, pieprz ziołowy, łyżka majeranku) Kaszę jaglaną trzeba przed gotowaniem przepłukać na sicie pod zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem (można też podprażyć na suchej patelni
Przepysznik - BLW i nie tylko
Gorący kurczak z ziemniakami na sałacie. 252filet z kurczaka 1 pomidor 2-3 ogórki zielone (gruntowe) 3-4 liście sałaty lodowej szczypiorek 8-10 ugotowanych młodych ziemniaków ulubione przyprawy: chili, sól, pieprz, vegeta marynata do kurczaka-np. jedna z grillowych sos winegret sos czosnkowy WYKONANIE: przygotować marynatę do mięsa, pociąć filet na skos, rozbić, zamarynować, zostawić na przynajmniej 2 godz., filet smażymy na maśle klarowanym
Kuchnia Beaty
Bucatini all’Amatriciana 323Sos Amatriciana jest bardzo popularny w kuchni włoskiej. Najczęściej podawany jest z makaronem typu bucatini, podobnym do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana
Oryginalny smak
Kapusta pekińska- kuchnia chińska 335Zapraszam Was Kochani do odkrywania nowych, nietuzinkowych smaków. Dzisiaj polecam przepis na kapustę pekińską po chińsku, jak już Wam wcześniej wspominałam, ostatnio moje zainteresowania kulinarne idą
SMYKWKUCHNI
Puree z batatów z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką 217Filet z kurczaka na żółto doprawiony, sosem śmietanowym wykończony, a do tego brukselka uduszona, tymiankiem doprawiona. Całość m arynowanym zielonym pieprzem została wyostrzona, a puree z batata złagodzona. Danie na talerzu kolorowo się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje. Składniki: 2 filety z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka(...)batata: Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy śmietanę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i całość ugniatamy lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pure z batata podajemy z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką. Dodajemy pieprz marynowany i zielona pietruszkę. Rada: pierwsze nastawiamy ziemniaki na puree, a kurczaka
Moniki Smakołyki
Indyk z batatem i sosem czosnkowym 165frytkami z batata i sosem czosnkowym. Nie brzmi dietetycznie? A jednak jest to jak najbardziej obiad fit. Zaczynajmy więc gotować! Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, 1 porcja Produkty 1 x mały batat, 1 x pierś z indyka, 1 x jogurt naturalny, 2 x ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatułowa, bazylia, rozmaryn, chili, olej. Przygotowanie Batata obierz i umyj(...)posyp solą oraz pieprzem i wymieszaj tak, aby produkty obtoczyły się w oleju. Następnie mięso posyp z obu stron bazylią, odrobiną chili i rozmarynem. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut. Do przygotowania sosu czosnkowego użyj jogurtu naturalnego. Przelej go do miseczki i wyciśnij dwa ząbki czosnku. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatułowej i wymieszaj. Wiem
Fit&Fast Kitchen
Zupa tajska z krewetkami 256ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki 1-2 łyżki brązowego cukru 1/2-1 papryczka chili 1 łodyga trawy cytrynowej albo 2 szczypty suszonej puszka kukurydzy garść suszonych grzybów mun opcjonalnie curry w proszku(...)resztę mleka kokosowego, gotować przez 3-4 minuty. Dodać starty imbir i trawę cytrynową oraz sos rybny i sok z limonki. Gotować 2 minuty, wrzucić grzyby mun. Gotować kilka minut (można dodać opcjonalnie curry jeśli lubicie intensywniejszy, ale nie za ostry smak), posiekaną papryczkę chili, cukier i połowę startej skórki z limonki. Gotować jeszcze kilka minut, dodać kukurydzę oraz krewetki
Pociąg Do Kuchni
Pęczotto z serduszkami drobiowymi 162umyć, oczyścić, przekroić na pół. W rondlu do duszenia przysmażyć cebulę i czosnek, włożyć serduszka i dusić we własnym sosie aż zupełnie odparuje płyn. Wtedy podlać 2 szklankami rosołu, wsypać kaszę, dodać pokrojoną paprykę i pora oraz drobniutko posiekane chili i przyprawy do smaku, Gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dolewać rosołu i w razie potrzeby jeszcze wody
Gotowanie jest łatwe
Kurczak jak z KFC – przepis na panierkę 225czosnek suszony: 1,5 łyżeczki imbir: 0,5 łyżeczki sól: 1 płaska łyżeczka musztarda ostra: 1 łyżka czarny pieprz mielony: 1 łyżeczka sos sojowy: 1 łyżeczka olej do smażenia Oraz: woda: 4 szklanki sól: 1 łyżka chili mielone: 1 łyżeczka Kurczak jak w KFC – przepis na panierkę Przygotowanie: Udka przecinamy na pół, pałkę zostawiamy w całości, a pozostałą część(...)wlewamy maślankę, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie wkładamy ciepłego kurczaka i zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok 2 godziny. Mąkę kukurydzianą mieszamy z mlekiem w proszku i 1 łyżeczką chili. Wszystkie elementy z kurczaka panierujemy bardzo dokładnie w mące z mlekiem i odkładamy na bok. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej. Powinno być go tyle, aby kurczak się
Kuchnia Na Wypasie
KASZA Z AROMATYCZNYM ŁOSOSIEM, GROSZKIEM, GRANATEM I KOLENDRĄ 245jęczmiennej (wiejskiej) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 mała czerwona cebula 2-3 cm papryczki chili 450 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1/2 - 3/4 łyżeczki soli (do smaku) 100 g mrożonego groszku zielonego 10 cm selera naciowego 300 g filetu z łososia 1 łyżka sosu sojowego 1-2 cm korzenia imbiru 1 duży ząbek czosnku 8 pomidorków koktajlowych ziarenka(...)łososia pokrój w większe kawałki, około 3 x 4 cm. Przełóż je do miski, dodaj sos sojowy, starty imbir i czosnek, wymieszaj i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w piórka cebulę i poszatkowaną drobniutko papryczkę chili. Wsyp kaszę i podsmaż ją przez około 1 minutę , mieszając często. Wlej 450 ml wody
Słodko-Słony Świat Ilony
Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym 160śródziemnomorskie pyszności :) Tym razem Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 300-400 g makaronu mule (świeże lub ze słoika w sosie własnym) 2 puszki pomidorów krojonych 100ml białego wina 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryczka chili, oregano, parmezan, bazylia Cebulki pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.Cebulę i czosnek podsmażyć przez kilka minut na oliwie. Następnie
MarciochaKucharzy
Tajska wieprzowina z dynią 196imbir (2,5cm) starty na tarce o drobnych oczkach 1 czerwona papryczka chili pokrojone w plasterki 2 średnie cebule drobno pokrojone 2 łyżki czerwonej pasty curry 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kozieradki 2 łyżeczki brązowego cukru 400g wieprzowiny (schab) pokrojonej w cienkie plastry 2 łyżki sosu rybnego 400ml mleka kokosowego połowa dyni piżmowej (około 700g) obrana i pokrojona(...)rondlu rozgrzej olej. Przesmaż na nim imbir, papryczkę chili i cebulę, aż ta ostatnia się zeszkli. Dodaj czerwoną pastę curry, wymieszaj aż smażone warzywa pokryją się pastą, dodaj kurkumę, kozieradkę, i cukier, wymieszaj i chwilę przesmaż. Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż zacznie lekko brązowiec. Następnie dodaj mleko kokosowe i sos rybny, wymieszaj, dodaj dynię i zmniejsz ogień. Gotuj
Codzienne Gotowanie
Wegetariańskie curry z kotletów sojowych. 193opakowanie kotletów sojowych 1 młoda cukinia 1 żółta papryka 1 duża cebula 1 garść fasolki szparagowej 1/2 papryki chili 1/2 szklanki słonecznika 1 garść pestek dyni 2 łyżki rodzynek oliwa z oliwek jogurt naturalny tymianek, kardamon, garam masala, curry, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia papryki, cukinii i cebuli w grubą kostkę i ugotowania wody z bulionem warzywnym(...)okleiły. Podlewamy wszystko wodą, dodajemy tymianek i papryczkę chili. Dusimy do miękkości nie zbyt długo, bo warzywa lepsze są kruche niż przegotowane zbyt mocno. Dodajemy kotlety sojowe pokrojone w paski grubości ok. 1.5 cm. Teraz dodajemy jogurt, pieprz i jeszcze odrobinę pieprzu cayenne. Na koniec skrapiamy wszystko sosem sojowym. Gotowe :) Do curry podajemy ryż na sypko gotowany w nieco
vegetanie
Pulpety w kapuście kiszonej i pomidorach 176mąki gryczanej 1 jajko 6 listków bazylii 1 łyżka bułki tartej 30 dag kiszonej kapusty 25 dag krojonych pomidorów z puszki 4 listki laurowe 25 dag pomidorów 1 papryczka chili brązowy cukier do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz sól Przygotowanie Cebulę oraz czosnek obrałem i pokroiłem w drobną kostkę. Mięso przełożyłem do miski, dodałem połowę cebuli, czosnek(...)kapustę , liście laurowe i pomidory z puszki. Wlałem odrobinę wody. Całość zagotowałem i posoliłem. Mięso po wyrobieniu uformowałem w kulki , ugotowałem w sosie z kapusty . Pod koniec gotowania dodałem pokrojone świeże pomidory bez skórki i posiekaną papryczkę chili. Zagotowałem , doprawiłem solą , pieprzem oraz brązowym cukrem
R'n'G Kitchen