sos chili - 2500 przepisów (strona:69/167)

Azjatycka sałatka z kaczką 143

cebulki dymki pęczek świeżej kolendry ziarna granata do posypania + odrobina soku do dressingu Dressing: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka chińskiego wina ryżowego (można zastąpić sake) 1 łyżeczka oleju sezamowego 2-3 cm kawałek imbiru 1 mała, czerwona papryczka chili (lub pół większej) 1 łyżeczka ziaren sezamu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Nogi z kaczki(...)kaczki porwane na małe części) do dużej miski. Polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Dressing: W miseczce mieszamy sos sojowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Wyciskamy 1,5 łyżki soku z granata. Dodajemy sezam, drobno starty imbir i posiekaną drobno chili bez pestek (jeśli lubicie ostre dania to z pestkami). Do dressingu warto dodać także łyżeczkę tłuszczu wytopionego z udek kaczki

Poezja smaku
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 219

nakładką tarki). Wrzucam dynię do wrzącego bulionu. Wyjmuję mój blender i wrzucam do niego: obrane ząbki czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję makaron(...)makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem sojowym. Całość mieszam i wyłączam palnik. Kładę kurczaka na rozgrzaną patelnię, polewam miodem i posypuję sezamem. Czekam, aż miód ładnie obtoczy kurczaka. Laksę posypuję kolendrą, chili i cząstkami limonki. Smacznego! P.S. Czas przygotowania w moim wykonaniu, to ok. 10 razy więcej niż deklaruje Jamie. Samo trybowanie zajęło mi dużo

Brzuszki Łakomczuszki
Szparagi i wino 107

szparagami w roli głównej. Przygotował je szef kuchni restauracji Oliva Łukasz Żuchowski Zaproponował nam: - zielone szparagi w oliwie cytrynowej, soli morskiej z pikantnym sosem rouille; - szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami; - tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili. My również czynnie uczestniczyliśmy w ich powstawaniu. Jan Czyż zaproponował nam sześć bardzo różnych win. - Vilacetinho Vinho Verde DOC (27 zł) – świeże(...)wszystkiego, do szparagów również. Do szparagów w oliwie cytrynowej z sosem rouille pasowało nam połączenie z barberą oraz różową garnachą a i Prosecco dało radę. Do szparagów z flambirowaną wątróbką i truskawkami chętnie wypilibyśmy barberę , garnachę chociaż chenin blanc również znalazł amatorów takich połączeń. Tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili dobrze łączyło się Vinoho Verde jak również z chenin blanc

królestwo garów
3. sałatka z wątróbką Badylarki 131

kolejna wersja sałatki z wątróbką indyczą. Tym razem wykorzystałam do sosu owoce malin, a nie sok. Dodatki "same się napatoczyły" :) Składniki (na 3 porcje): główka sałaty (u mnie rubinowa masłowa) 6 słodkich pomidorów (u mnie Ondraszek i Japanese Black Trifele) ok. 10 liści bazylii odmiany Siam Queen (może być też zwykła) dwie gałązki świeżego majeranku ok. 100 g jasnych winogron(...)wody i wrzucić maliny. Rozgnieść łyżką podgrzane owoce, posypać cukrem i dusić ok. 2 minut. Wlać ocet balsamiczny. Chwilę jeszcze trzymać na ogniu. Sos malinowy wyłożyć na wierzch sałaty. Smakoszom można posypać sałatę pokrojoną papryczką chili (u mnie odmiana Cyklon). Ziółka z przydomowego ogródka ziołowego: --------------- Podobne: Sorgo z wątróbką 2. sałatka z wątróbką Sałatka z wątróbką

Weekendy w domu i ogrodzie
Curry z kurczaka w sosie saté 364

małe kawałki) - 1 niedużą marchewkę (pokrojoną w półksiężyce) - 100 g zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej w 2 centymetrowe kawałki) - 1 łyżka tajskiego sosu rybnego - 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego - 3 łyżki orzeszków ziemnych (grubo posiekanych) * opcjonalnie: 1 papryczkę chili, drobno posiekaną (jeśli chcemy ostrzejszy wariant) * opcjonalnie: 3 łyżki posiekanych liści kolendry (jeśli ktoś lubi) Zuzia - zawsze pierwsza w kuchni i gotowa(...)woku masie i smażymy na złotawy kolor.  Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około 20 minut (lub do momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi (*papryczką chili, kolendrą).  Serwujemy z makaronem noodle lub ryżem. Smacznego!!!Źródło: "Indiase & Thaise

W mojej holenderskiej kuchni
Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu 202

czosnku, imbiru i chili. Składniki: 200g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego imbiru 1/2 papryczki chili 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego por papryka czerwona 4 łyżki sezamu 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy warzywa: marchewkę, pora, paprykę(...)kroimy w cienkie słupki. Seler naciowy kroimy w cienkie plastry. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy: papryczkę chili pokrojoną na drobno, wyciśnięty czosnek i imbir. Smażymy około 3-4 minuty. Do woka dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy często mieszając. Warzywa nie mogą być uduszone. Powinny być al dente. Czas smażenia to około 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie

Apetyt na Zielone
Seria Niefortunnych Zdarzeń 122

500g przecieru pomidorowego 4 łyżki zielonych oliwek 4 łyżki czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 1 cebula łyżka kaparów 25g filetów anchois (ten element sosu zostałam zmuszona zastąpić mięsem) przyprawy (ostra papryka, bazylia, oregano, pieprz, curry, chili) Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni i wymieszać z chili, zsunąć nieco na brzeg i podsmażyć fileciki anchois (w moim przypadku zmieloną wołowinę), następnie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem 146

puszki kukurydzy, przyprawy: 1 łyżeczka całego kminku rzymskiego, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 1 mini suszona papryczka chili lub ¼ świeżej papryki chili, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta suszonego cząbru, wody 800 -1000 ml Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Całą paprykę(...)dnie zagotowujemy 800 ml wody z kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną chili (lub posiekaną drobną świeżą papryczką chili ). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w wiórka i posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone, pieprz, mieloną słodką paprykę i całość podsmażamy. Dodajemy sos sojowy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 2 min żeby mięso wchłonęło smak. Mięso przekładamy

Moniki Smakołyki
STIR-FRY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, JAJKIEM i BRUKSELKĄ 144

miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 20 minut) 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki kawałek papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki MARYNATA : 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, syropu klonowego lub cukru, 2 łyżki soku z limonki PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, chili

cool and minty
Naleśnikowa zapiekanka z warzywami 134

formie zapiekanki tak, jak kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami . Efekt? Zobaczcie :) Składniki : 6 naleśników jaglanych sos pomidorowy 5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż) 200 g dyni pół czerwonej papryki jalapeno lub inne chili cebula ok. 100 g żółtego sera typu gouda pół wędzonej makreli płaska łyżeczka pieprzu ziołowego sól olej do smażenia(...)papryką, chili i kapustą toskańską. Cebulę orać i pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na patelnię dynię i paprykę. Obsmażyć, a potem zmniejszyć ogień i trzymać na ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Tajska zupa z kurczakiem 169

Składniki: 400 g piersi kurczaka 150 g makaronu gryczanego soba 1 litr wody 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 papryczka chili (ostra) 1 łodyżka trawy cytrynowej 2 cm kawałek świeżego imbiru 1 dymka 1 łyżeczka cukru trzcinowego Sól morska, świeżo mielony pieprz Do posypania: Pokrojony(...)rozgrzewamy olej kokosowy, dorzucamy pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), rozgniecioną łodygę trawy cytrynowej (należy zdjąć pierwszą warstwę), obrany i drobno posiekany imbir oraz poszatkowaną dymkę. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy do garnka rozmieszane mleko kokosowe, wodę oraz pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i następnie dodajemy sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy

Emcia Pichci
Tajskie curry ze słodkim ziemniakiem 126

średniej wielkości) szczypta tymianku 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżeczki przyprawy curry 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki sosu rybnego puszka (400ml) mleczka kokosowego 2 kłącza trawy cytrynowej sól cytryna czerwona papryczka chili dymka olej  chlebek nan/ryż Drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażyć na oleju, aż cebula będzie miękka.  Mięso(...)kostkę wielkości kęsa. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę podobnej wielkości.  Mięso dodać do przesmażonej cebuli, smażyć aż zmieni kolor, następnie dodać curry, sól i cuker, dolać sosu rybnego i dokładnie wymieszać. Wlać mleko kokosowe, dodać trawę cytrynową, wymieszać i gotować na małym ogniu około 10-15 minut.  W międzyczasie na drugiej patelni przesmażyć ziemniaka, (można delikatnie posypać

Codzienne Gotowanie
Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 214

wszystko do rękawa i czekamy, aż się zrobi :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 440 kcal/porcja) 4 udka z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu szczypta chili 500 g ziemniaków 2 marchewki 1 brokuł 1 łyżka świeżego tymianku sól PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy sos sojowy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 657

posiekany1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)½ łyżeczki oleju sezamowego1 łyżka octu ryżowegoPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut.Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy.Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na co najmniej 10 minut(...)grzybki, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.W woku podsmażamy papryczkę chili. Dodajemy kurczaka i przez chwilę podgrzewamy, tak aby przeszedł aromatem papryczki. Jeszcze raz mięso i dodatki przekładamy na talerz.Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną dymkę, sezam

Mania Gotowania
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 127

sos sojowy - kawałek białej rzodkwi                    -  1 łyżeczka ziaren sezamu - kilka suszonych grzybów mung     -  sok z cytryny - łyżka mrożonego groszku         - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut - Następnie odsączyć je i pociąć(...)wąskie paski - Ryż przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek

Wegańska kuchnia orientalna