sos chili - 2500 przepisów (strona:63/167)

Makaron Mie z warzywami 153

sprawia, że ta sałatka ma wyjątkowy, wielowymiarowy smak. Składniki: 6 łyżek jasnego sezamu 2 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego sok z ½ limonki 100 ml bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 2 cebulki dymki 1 papryczka chili 250 g makaronu Mie 300 g chińskiej kapusty pak choi 3 średniej wielkości marchewki 1 mały brokuł ½ czerwonej papryki(...)Teraz przygotuj sos: obierz imbir i drobno go zetrzyj, przełóż do małej miseczki i wymieszaj z sosem sojowym, syropem klonowym, sokiem z limonki, bulionem warzywnym i 1 łyżką oleju sezamowego. Dodaj jeszcze przeciśnięty czosnek, drobno posiekane cebulki i papryczkę chili. Makaron Mie przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, przelej go zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia. Pak choi podziel

Roślinna - blog wegański
Kasza jaglana Beata Pawlikowska - recenzja 150

sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również sosy, dipy i pasty do kanapek ja na pewno skuszę się na czekoladowy sos ze śliwkami, choc dyniowa pasta z parpyczką chili też zapowiada się ciekawie. Książkę kończą rozdziały dla łasuchów: ciasta i ciasteczka oraz desery. Mi spodobały się bardzo orzechowe ciastka z czekoladą i deser gruszkowo-orzechowy

Cynamonowe szczęście
Tajskie zielone curry z kurczakiem i warzywami 278

Jeżeli lubicie tajską kuchnię to to danie jest właśnie dla Was – lekkie i bardzo pyszne – zielone curry z kurczakiem i warzywami

Kuchenne Wariacje
Pierożki chińskie zrób to sam! 174

cebula średniej wielkości 1 por ( biała część )  2 łodygi trawy cytrynowej 2 cm kawałek imbiru bardzo drobno posiekany 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki sosu sojowego  1 łyżka sosu rybnego  1 łyżka oleju sezamowego  1 białko jajko kurzego  Marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojonego pora, oraz cebulę i mięso(...)parze ( bambusowy, metalowy) wykładamy papierem do pieczenia, układamy na papierze pierożki i gotujemy ok 15 minut, przy gotującej się wodzie.  Do pierożków możemy podać sos sojowy,  z odrobiną oleju sezamowego i płatków chili razem wymieszanych.  Z takiej ilości składników wyszło mi koło 50 niedużych pierożków. Na zdjęciu poniżej widać jak jeden z pierożków został nadgryziony, nie mogłam

Kuchnia na wzgórzu
Przyprawa węgierska 134

Czas suszenia poszczególnych warzyw podałam w przepisie " Skarby jesieni - warzywa " (klik po przepis ). Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku. Zastosowanie Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krewetki panierowane 141

window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KREWETKI PANIEROWANE Składniki: - krewetki, ilość dowolna - mąka - woda - sól - ulubione sosy, u mnie: słodko-pikantny chilli oraz chili z limonką i kolendrą Przygotowanie: Krewetki obieramy (odejmujemy głowę, zdejmujemy pancerz, wycinamy przewód pokarmowy). Rozgrzewamy tłuszcz. W jednej misce umieszczamy wodę, w drugiej mąkę. Krewetki lekko solimy

Życie zamknięte w smaku
Panierowane skrzydełka i surówka z kalarepą 166

pikantne skrzydełka w panierce i surówka z kalarepy, marchwi i sałaty. Składniki: Skrzydełka: 8 skrzydełek z kurczaka Marynata 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki ciemnego sosu sojowego sól, pieprz czosnek niedźwiedzi papryka ostra chili w proszku Panierka 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia   Surówka: mała kalarepa 2 marchewki mała główka

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaki z pieca (Hasselback) 169

funkcję grill i przełożyć ziemniaki na 10 minut na najwyższą półkę w piekarniku.            Podawać z sosem czosnkowym, jogurtowym, posypane żółtym serem lub do chili con carne. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Szybka pizza na cieście francuskim 484

Szybka pizza na cieście francuskim  - 1 opakowanie ciasta francuskiego  - 1 biała cebula  - 150g boczku wędzonego parzonego  - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta  Na sos pomidorowy:  - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego  - suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz

Sajkofanka smaku
Bakłażany nadziewane makaronem. 117

upieczeniu podajemy z surówką. My np. podaliśmy do tego surówkę z roszponki z kukurydzą, pokrojonym ananasem i pomidorkami koktajlowymi. Bakłażany możemy też polać jakimś fajnym sosem, my polecamy tajski słodko-kwasny z chili. Chyba, że będziecie mieli chęć na jakiś inny to proszę bardzo, inwencja należy do Was. Ważne jest aby smakowało najlepiej :) Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Salsa fresca 234

Salsa fresca to prosta salsa pomidorowa zwana również jako Pico de gallo. Robi się ją z dojrzałych i świeżych pomidorów z dodatkiem cebulki, papryczki chilli, kolendry

Oryginalny smak
Nudle po azjatycku 127

nudli (makaron chiński taki, który gotuje się poniżej 10 minut, ja użyłam 3 minutowego) 2 marchewki 8 pieczarek papryczka chili do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli olej do smażenia 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego(...)głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebule z czosnkiem. Dodać mięso i chwilę podsmażyć, dodać startą marchewkę, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i sosy: sojowy i rybny. Smażyć przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzucić chili i nudle i zalać wodą tak, aby przykrywała makaron. Gotować, aż makaron będzie miękki. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2013

Moja Galeria Smaku
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 230

podobną w azjatyckiej knajpce, to napiszcie do mnie koniecznie, bo ja nie miałam okazji!  Tymczasem moja smakuje mi bardzo. ;) Koreańska zupa kimchi jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie pod przepisem) * 1/2 filiżanki pasków bambusa marynowanego(...)oleju rzepakowego lub z pestek winogron     * 1 papryczka chili (świeża lub suszona)     * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można zastąpić pastą z papryki     * 2 łyżki sosu sojowego     * 1 ząbek czosnku     * 1 duża szczypta czarnego pieprzu Przybranie:    * garść świeżych kiełków sojowych    * grubo

Kuchnia Prezydentowej
Surówka z rukoli 157

rukoli 200 g pomidorków cherry 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Sos: 50 ml oliwy z oliwek 5 ml octu winnego 40 ml sosu pikantnego z mango i tamaryndowca (można zastąpić mieszanką musztardy ,chili i miodu) Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rukolę przekładamy do czterech miseczek ,w których będziemy podawać surówkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki ,dzielimy

R'n'G Kitchen
Steki Delomonico – wyjątkowe przepisy 170

brązowego cukru 1 łyżka musztardy w proszku 4 ¼ łyżeczki soli koszernej 1 łyżka czarnego pieprzu 1 łyżka kolendry 2 łyżki masła 1 łyżeczka sosu Worcestershire około 150-200g szalotki Przygotowanie: W dużej misce połączyć espresso, chili, paprykę, brązowy cukier, musztardę, sól koszerną, czarny pieprz, kolendrę i oregano. Przygotowaną mieszaniną dokładnie natrzeć całą powierzchnię steków i odstawić na 30 minut(...)patelni z dwoma łyżkami masła i ¼ łyżeczki soli koszernej. Całość podsmażać aż szalotka będzie miękka i rumiana. Dodać około 100 g masła, 1 łyżeczkę soli koszernej, 1 łyżeczkę sosu Worcestershire i ½ łyżeczkę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Ostudzić. Grilla przygotować do bezpośredniego grillowania steków. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia (poradnik grillowania steków). Steki po grillowaniu wyłożyć na talerz, przykryć

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania