mrożony )150 g pieczarek5 ząbków czosnku1 puszka pomidorów1 duża cebula15 g świeżej bazylii1 łyżeczka oregano1 papryczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki2 łyżki masła1 łyżka olejusól, pieprz do smaku300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi) sos beszamelowy(...)mleka100 g masła1/3 szklanki mąki pszennejsólPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, dodajemy pomidory, bazylię, oregano, pokrojone w kosteczkę chili, słodką paprykę i dwa przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać do miski.Następnie na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła, dodajemy szpinak i 3 przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko smażymy
Niezły Młynekfasoli mung 300 g mięsa z udźca indyka pół cebuli 3 ząbki czosnku pół brokuła sól pieprz pół łyżeczki imbiru przprawa turecka lub zioła chińskie chili w płatkach olej do smażenia 1 łyżka sosu sojowego 2 g makaronu ryżowego Grzyby mun namoczyć i następnie ugotować, przez ok 20 mi. odcedzić Fasolę mung namoczyć na ok 1 godzinę po czym ugotować(...)miękkości, pozostawić pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, chili i odstawić na 2-3 godziny. Na woku rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, po chwili mięso i przysmażać je przez ok 5 min, dodać przyprawy i drobno pokrojony brokuł i pokrojone na paseczki grzyby mun, podlać wodą lub rosołem
Gotowanie jest łatwełopatki 2 duże ząbki czosnku kawałek imbiry wielkości kciuka oliwa do smażenia puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów sól czarny pieprz papryka chili strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata opcjonalnie sos piri-piri Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i przesmażamy około pół minuty. Dodajemy mielone mięso(...)doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i papryczką chili. Gdy mięso się zetnie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Ja dodaję całość. Jeśli farsz ma być bardziej mięsny wystarczy połowa. Całość podlewamy krojonymi pomidorami z zalewą. Gotujemy na małym ogniu do odparowania większości płynu. Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka
Pyry na Gazsosie z orzechów włoskichSosyW Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku, orzechów, ziół i przypraw. Ostro-słodki sos tkemali jest natomiast robiony z czerwonych śliwek, chili i przypraw. Świetnie komponują się z mięsami. Mi do gustu szczególnie przypadła Adżika, choć tkemali też miał przy stole wielu smakoszy. Adżika - pasta z papryki oraz
Poezja smakuoctu jabłkowego (lub zwykłego) 1/2 szklanki melasy 1/2 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki pasty z tamaryndy (koncentratu) 3 łyżki nasion żółtej gorczycy 3 łyżki miałkiej soli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (w całości) 1 łyżeczka goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite) 1 anchois (posiekane, w wersji(...)średnim ogniu cukier (aż usyska ciemno- bursztynowy kolor, a jago konsystencja zacznie stawać się „syropowata”, ok. 5 minut) . Dodać skarmelizowany cukier do mieszanki w rondlu i dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przelać sos do słoika (lub innego szklanego naczynia) o odpowiednim rozmiarze i szczelnie przykryć. „Fermentować”, szczelnie przykryty sos w lodówce przez ok. 3 tygodnie
Jem więc Jestemoctu jabłkowego (lub zwykłego) 1/2 szklanki melasy 1/2 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki pasty z tamaryndy (koncentratu) 3 łyżki nasion żółtej gorczycy 3 łyżki miałkiej soli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (w całości) 1 łyżeczka goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite) 1 anchois (posiekane, w wersji(...)średnim ogniu cukier (aż usyska ciemno- bursztynowy kolor, a jago konsystencja zacznie stawać się „syropowata”, ok. 5 minut) . Dodać skarmelizowany cukier do mieszanki w rondlu i dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przelać sos do słoika (lub innego szklanego naczynia) o odpowiednim rozmiarze i szczelnie przykryć. „Fermentować”, szczelnie przykryty sos w lodówce przez ok. 3 tygodnie
Jem więc Jestemlekko ostrej zalewie). Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 1 kg żeberek wieprzowych (mięsistych) papryka słodka papryka pikantna pieprz chili cayenne sól, pieprz czosnek granulowany 1/3 szklanki jasnego piwa 2 łyżki miodu 2-3 łyżki sosu sojowego olej(...)smażenia Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej, aby jeden kawałek miał jedną kostkę). W naczyniu przygotować marynatę: wlać miód, sos sojowy, piwo, 2 łyżki oleju i wsypać przyprawy (sól, pieprz, pierz chili, paprykę ostrą i słodką oraz czosnek granulowany). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną marynatą zalać mięso. Dodatkowo mięso można przyprawić z wierzchu (dzięki, temu
Ugotowaćszklanki twardego żółtego sera / startego na tarce 20 g masła 1 łyżka oliwy SOS POMIDOROWY 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili w proszku WYKONANIE NALEŚNIKI : Mąkę i sól przesiewamy do miski. Dodajemy jajka i stopniowo dolewamy mleko(...)zbyt mocno. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Odstawiamy na bok, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Przekładamy do miski z brokułami. SOS : Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką passtę, przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Na połowie każdego naleśnika układamy równą warstwę nadzienia. Posypujemy tartym serem, składamy na pół
cool and mintykupiłam fasolkę bez łyka. Nie ma tych wąsów ciągnących się jak to ma miejsce w przerośniętej fasolce. Składanki :) fasolka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 papryczka chili szczypta cukru starty świeży imbir ok 2 cm 1 ząbek czosnku 3 krople oleju sezamowego Przygotowanki :) 1. Ugotuj fasolkę al dente
AZgotuj!lekkim obiadem lub kolacją. Jest bardzo kolorowe i pełne smaku. Dodatek sosu bezpośrednio przed jedzeniem zapewnia idealną świeżość i delikatną chrupkość warzywom. To naprawdę pyszna i zdrowa propozycja dla każdego. Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać sos na bazie śmietany lub naturalnego jogurtu, co kto lubi. Składniki: spora(...)maśle, powinna tylko minimalnie zarumienić się. Na szpinaku układać pomidorki, jajko i przestudzone lekko kawałki piersi z kurczaka. Posypać szczypiorkiem. Podawać z pikantnym sosem i chrupiącym pieczywem. sos: 50 ml oleju - użyłam Rapso papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy miodowej szczypta soli Papryczkę opłukać i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i również
Codzienna kuchnia niecodziennapolędwiczka wieprzowa (ok 500 g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego WIŚNIOWY SOS BALSAMICO 1¹⧸₂ szklanki wiśni bez pestek 3 łyżki miodu 6-7 łyżek octu balsamicznego sól, pieprz, chili w proszku DO PODANIA: ugotowany ryż, kasza jaglana, sałatka z rukoli WYKONANIE POLĘDWICZKĘ myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, czarnym(...)Kroimy po upływie 5 minut (aby pozostała soczysta). SOS: Na patelni pozostałej po smażeniu polędwicy, na średnim ogniu, podgrzewamy pozbawione pestek wiśnie ( około 1 minutę). Wlewamy ocet balsamiczny i gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy miód i podgrzewamy, aż sos zredukuje się i lekko zagęści. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i chili. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej miodu lub/i octu balsamicznego
cool and mintykrólik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami to danie lekkie i bardzo odchudzone.Czas przygotowania:50 minutPorcje:8Składniki:królik pokrojony na 8 porcji,600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym),300 ml białego wina (wytrawnego),16 suszonych śliwek bez pestek,1 cebula,4 ząbki czosnku,3 gałązki rozmarynu,2 gałązki tymianku lub macierzanki,1 chili,1 czubata(...)tłuszcz, obsmażyć królika na złoto z każdej strony. Obsmażone mięso odłożyć na talerz.Zmniejszyć ogień, zeszklić cebulę i czosnek, dodać wino, bulin, musztardę, zioła, chili przeciętą wzdłuż i śliwki, zagotować, doprawić solą i pieprzem.Do sosu włożyć kawałki królika, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.Przed podaniem posypać czerwonym pieprzem lub płatkami chili. Serwować z dowolnymi dodatkami
SzczyptaSmaQporcje): 2 filety z kurczaka 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek SKŁADNIKI NA SOS BALSAMICZNY Z TRUSKAWKAMI: 2 szklanki truskawek 3 łyżki octu balsamicznego 3 pełne łyżeczki miodu (użyłam lipowego) 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki masła(...)papryką, solą, pieprzem, ostrą papryką (lub płatkami chili) i tymiankiem. Obtocz w marynacie obrane z błonek filety. Mięso możesz wstawić na 1-2 h do lodówki albo pominąć ten krok i od razu je grillować lub smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej. Opiekaj mięso około 4 minuty z każdej strony. SOS: W garnuszku wymieszaj ocet balsamiczny z miodem, oliwą
Słodko-Słony Świat Ilonypietruszki i czosnek wyrzucamy, wywaru nie wylewamy! Dwa ząbki czosnku, pół sporego pęczka pietruszki (bez twardych gałązek), oliwę, połowę papryczki chili bez pestek i ocet winny miksujemy w blenderze lub bardzo drobno siekamy i dokładnie mieszamy. 1/3 powstałego sosu używamy do zamarynowania ośmiornicy przed grillowaniem. Wyjmujemy mięso z wywaru, dzielimy na dwie porcje (przecięłam ośmiornicę na pół, po 4 macki(...)WYWAR ośmiornica o wadze około 1kg (moja była kupiona mrożona) 5-6 gałązek natki pietruszki 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek SOS CHIMICHURRI pół dużego pęczka pietruszki 2 ząbki czosnku ½ papryczki chili (bez nasion) 8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól do smaku DODATKOWO DO PODANIA 4-5 średnich ziemniaków 2 łyżki kaparów
Karo in the Kitchenokazało się totalnie przesadzoną reakcją, bo sos jest bardzo smaczny, z mnóstwem aromatów. Potrzebne nam: - 500 g piersi kurczaka - 500 g czekoladowego makaronu - 3 szklanki bulionu - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 gwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni - 15 kropli tabasco - chili - cynamon mielony - 4 cm kory cynamonu - 4 goździki(...)cynamonu oraz goździki, a sos zmiksować. Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia. Dorzucić połamaną na kostki czekoladę oraz kakao, doprawić chili oraz tabasco. Gotować przez 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest za gesty, dodać bulionu. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, piersi pokroić w większą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy
W poszukiwaniu inspiracji