kokosowe bulion warzywny (2 litry) dynia (około 1kg) pierś z kurczaka(około pół kilograma) łyżka masła/oliwy Przyprawy limonka sos rybny sos sojowy sól pieprz imbir makaron/pieczywo Wykonanie : 1. Rozgrzej gar z oliwą. Podsmaż szalotkę,imbir,papryczkę chili. 2. Zalej wcześniej przygotowanym bulionem. Zagotuj. 3. Dodaj mleczko kokosowe. Pokrojone: dynię i kurczaka. (dynie możesz też podpiec w piekarniku 200stopni Celsjusza(...)talerzu dodać podsmażone tofu. 4.Gotuj do miękkości kurczaka i dyni. 5. Dopraw sosami i limonką. 6. Gotuj jeszcze na małym ogniu 5 minut. 7. Podawaj z makaronem bądź pieczywem. Posyp szczypiorkiem bądź kolendrą. 8. Do smaku możesz dodać tabasco lub odrobinę oliwy z chili. Na skróty po studencku: Pamiętajcie,że dyni hokkaido nie trzeba obierać. Inne gatunki już
Fiolka w kuchnikruchym cieście. Pizza w tej wersji jest świetnym zamiennikiem dla pizzy mięsnej. Składniki: – ciasto na pizzę, według tego przepisu – sos pomidorowy według tego przepisu – 2 puszki tuńczyka w zalewie (nie oleju!) – papryczka chili – ser mozzarella – ok. 150 g – ok. 8-10 zielonych oliwek – świeża bazylia – opcjonalnie kilka filecików anchovis(...)mogę się bez obejść) Wykonanie: Ciasto i sos pomidorowy wykonać według podanych przepisów. Na gotowym cieście posmarowanym sosem ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Następnie ułożyć tuńczyka (ale nie rozsmarowywać go po całej pizzy!) i anchovis; posypać drobno posiekanym chili i pokrojonymi oliwkami. Pizzę z tuńczykiem piec w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) przez około 10-12 minut (ser musi się rozpuścić
Pociąg Do Kuchnikorzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku. Do podania: 1-2 papryczki chili w plastrach, pęczek posiekanej dymki, świeże zioła (do wyboru, kolendra, koperek, pietruszka itp.), jaj na twardo w połówkach. Przygotowanie: Shitake namoczyć(...)wężowatej z zalewy, sok z kiszonych buraków, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sól i pieprz. Podać z siekaną dymką, plastrami chili i zieleniną ewentualnie polać śmietaną i dodać jajko ugotowane na twardo. Barszcz można też podać z prostym sosem tajskim . Na zdjęciach tkaniny lniane Kardelen oraz sztućce Hardanger Bestikk
SzczyptaSmaQdodaję, eksperymentuję. Ten makaron jest na wzór takiej popularnej makaronowej sałatki na zimno ale w wersji bez kurczaka i z sosem który opracowałam do perfekcji. Smacznego. Składniki: 300g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarnisty) 1 szklanka nasion słonecznika 1 mała papryczka chili 1 słoik pomidorów suszonych 2 łyżki oleju z pomidorów z samego dna wraz z ziołami 150g oliwek zielonych(...)blasze. Czas prażenia około 5 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną papryczkę chili. Po około 2 minutach dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone i oliwki również pokrojone na mniejsze części. Następnie na patelnię dodajemy makaron i słonecznik. Mieszamy wszystkie składniki na sos i dodajemy do makaronu. Wszystko łączymy i chwilę jeszcze zostawiamy na ogniu. Podajemy na ciepło
Apetyt na Zielonerównież do dzisiejszego grillowania. Przepis na te domowe grillowe kiełbaski znajdziecie TUTAJ . Tym razem przygotujemy je na ostro. KIEŁBASKI DIABELSKIE 4 kiełbaski grillowe papryczka chili jasny miód czerwona słodka papryka (w proszku) ocet winny sos sojowy sól Kiełbasę oczywiście możemy kupić w sklepie już gotową. Ale jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości na grillu to zdecydowanie polecamy przygotować ją samemu. Wbrew(...)temu, na drugi Weekend z grillem. Przepis TUTAJ . W moździerzu rozcieramy strączek oczyszczonej z pestek papryczki chili z odrobiną soli. Przekładamy do miseczki, zalewamy trzema dużymi łyżkami miodu i dokładnie mieszamy. Dodajemy sporą szczyptę słodkiej papryki, łyżkę octu winnego i pół łyżeczki sosu sojowego. Tą masą dokładnie smarujemy ponacinane kiełbaski i zostawiamy na całą dobę (lub chociaż na wiele
Marder&Marder Manufacturemrożony )150 g pieczarek5 ząbków czosnku1 puszka pomidorów1 duża cebula15 g świeżej bazylii1 łyżeczka oregano1 papryczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki2 łyżki masła1 łyżka olejusól, pieprz do smaku300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi) sos beszamelowy(...)mleka100 g masła1/3 szklanki mąki pszennejsólPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, dodajemy pomidory, bazylię, oregano, pokrojone w kosteczkę chili, słodką paprykę i dwa przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać do miski.Następnie na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła, dodajemy szpinak i 3 przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko smażymy
Niezły Młynekfasoli mung 300 g mięsa z udźca indyka pół cebuli 3 ząbki czosnku pół brokuła sól pieprz pół łyżeczki imbiru przprawa turecka lub zioła chińskie chili w płatkach olej do smażenia 1 łyżka sosu sojowego 2 g makaronu ryżowego Grzyby mun namoczyć i następnie ugotować, przez ok 20 mi. odcedzić Fasolę mung namoczyć na ok 1 godzinę po czym ugotować(...)miękkości, pozostawić pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, chili i odstawić na 2-3 godziny. Na woku rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, po chwili mięso i przysmażać je przez ok 5 min, dodać przyprawy i drobno pokrojony brokuł i pokrojone na paseczki grzyby mun, podlać wodą lub rosołem
Gotowanie jest łatwełopatki 2 duże ząbki czosnku kawałek imbiry wielkości kciuka oliwa do smażenia puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów sól czarny pieprz papryka chili strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata opcjonalnie sos piri-piri Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i przesmażamy około pół minuty. Dodajemy mielone mięso(...)doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i papryczką chili. Gdy mięso się zetnie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Ja dodaję całość. Jeśli farsz ma być bardziej mięsny wystarczy połowa. Całość podlewamy krojonymi pomidorami z zalewą. Gotujemy na małym ogniu do odparowania większości płynu. Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka
Pyry na Gazsosie z orzechów włoskichSosyW Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku, orzechów, ziół i przypraw. Ostro-słodki sos tkemali jest natomiast robiony z czerwonych śliwek, chili i przypraw. Świetnie komponują się z mięsami. Mi do gustu szczególnie przypadła Adżika, choć tkemali też miał przy stole wielu smakoszy. Adżika - pasta z papryki oraz
Poezja smakuoctu jabłkowego (lub zwykłego) 1/2 szklanki melasy 1/2 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki pasty z tamaryndy (koncentratu) 3 łyżki nasion żółtej gorczycy 3 łyżki miałkiej soli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (w całości) 1 łyżeczka goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite) 1 anchois (posiekane, w wersji(...)średnim ogniu cukier (aż usyska ciemno- bursztynowy kolor, a jago konsystencja zacznie stawać się „syropowata”, ok. 5 minut) . Dodać skarmelizowany cukier do mieszanki w rondlu i dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przelać sos do słoika (lub innego szklanego naczynia) o odpowiednim rozmiarze i szczelnie przykryć. „Fermentować”, szczelnie przykryty sos w lodówce przez ok. 3 tygodnie
Jem więc Jestemoctu jabłkowego (lub zwykłego) 1/2 szklanki melasy 1/2 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki pasty z tamaryndy (koncentratu) 3 łyżki nasion żółtej gorczycy 3 łyżki miałkiej soli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (w całości) 1 łyżeczka goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite) 1 anchois (posiekane, w wersji(...)średnim ogniu cukier (aż usyska ciemno- bursztynowy kolor, a jago konsystencja zacznie stawać się „syropowata”, ok. 5 minut) . Dodać skarmelizowany cukier do mieszanki w rondlu i dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przelać sos do słoika (lub innego szklanego naczynia) o odpowiednim rozmiarze i szczelnie przykryć. „Fermentować”, szczelnie przykryty sos w lodówce przez ok. 3 tygodnie
Jem więc Jestemlekko ostrej zalewie). Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 1 kg żeberek wieprzowych (mięsistych) papryka słodka papryka pikantna pieprz chili cayenne sól, pieprz czosnek granulowany 1/3 szklanki jasnego piwa 2 łyżki miodu 2-3 łyżki sosu sojowego olej(...)smażenia Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej, aby jeden kawałek miał jedną kostkę). W naczyniu przygotować marynatę: wlać miód, sos sojowy, piwo, 2 łyżki oleju i wsypać przyprawy (sól, pieprz, pierz chili, paprykę ostrą i słodką oraz czosnek granulowany). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną marynatą zalać mięso. Dodatkowo mięso można przyprawić z wierzchu (dzięki, temu
Ugotowaćszklanki twardego żółtego sera / startego na tarce 20 g masła 1 łyżka oliwy SOS POMIDOROWY 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili w proszku WYKONANIE NALEŚNIKI : Mąkę i sól przesiewamy do miski. Dodajemy jajka i stopniowo dolewamy mleko(...)zbyt mocno. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Odstawiamy na bok, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Przekładamy do miski z brokułami. SOS : Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką passtę, przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Na połowie każdego naleśnika układamy równą warstwę nadzienia. Posypujemy tartym serem, składamy na pół
cool and mintykupiłam fasolkę bez łyka. Nie ma tych wąsów ciągnących się jak to ma miejsce w przerośniętej fasolce. Składanki :) fasolka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 papryczka chili szczypta cukru starty świeży imbir ok 2 cm 1 ząbek czosnku 3 krople oleju sezamowego Przygotowanki :) 1. Ugotuj fasolkę al dente
AZgotuj!lekkim obiadem lub kolacją. Jest bardzo kolorowe i pełne smaku. Dodatek sosu bezpośrednio przed jedzeniem zapewnia idealną świeżość i delikatną chrupkość warzywom. To naprawdę pyszna i zdrowa propozycja dla każdego. Sos, który proponuję, jest dość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać sos na bazie śmietany lub naturalnego jogurtu, co kto lubi. Składniki: spora(...)maśle, powinna tylko minimalnie zarumienić się. Na szpinaku układać pomidorki, jajko i przestudzone lekko kawałki piersi z kurczaka. Posypać szczypiorkiem. Podawać z pikantnym sosem i chrupiącym pieczywem. sos: 50 ml oleju - użyłam Rapso papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy miodowej szczypta soli Papryczkę opłukać i bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać i również
Codzienna kuchnia niecodzienna