sos chili - 2500 przepisów (strona:58/167)

Domowa chińszczyzna 352

potraw chińskich można zastąpić mieszanką imbiru, chili, słodkiej papryki w proszku, curry, soli i pieprzu. Do potrawy można dodać kiełki fasoli mung, ananasa, papryczki chili, świeży imbir, kapustę pekińską czy orzeszki ziemne. Sos można dodatkowo przyprawić odrobiną koncentratu pomidorowego. Potrawę należy dobrze przyprawić, bo inaczej będzie mdła. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Chili con carne 203

papryka czerwona (pokrojona w kostkę drobną) – 1 puszka czerwonej fasoli (odsączona) – 2-3 papryczki chili (drobno posiekane, bez nasion, chyba, że lubicie naprawdę na baaaardzo ostro ;) ) – 1 łyżeczka kuminu – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka sosu sojowego – 1 łyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki jalapeno – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej(...)lekko się podsmaży dodać pomidory i paprykę. Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Dodać fasolę i sos sojowy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 10 minut. Jeśli trzeba (danie staje się zbyt gęste) podlać wodą lub bulionem. Chili con carne można zajadać samodzielnie, ale można też podawać je w tortilli, z ryżem lub nachosami

Pociąg Do Kuchni
Pieczone marchewki z sosem balsamicznym 262

przychodzi do głowy. Ten niecodzienny sposób przygotowania marchewki z pewnością przypadnie Wam do gustu! Do przygotowania pieczonych marchewek potrzebujemy: marchew suszone chili lub ostra papryka w proszku oliwa z oliwek sól gruboziarnista pieprz sos balsamiczny Przy przygotowywaniu każdej potrawy trzeba pamiętać, że je się również oczami. Warto więc zadbać, by nasze dania były estetyczne. Marchewki kroimy na pół, a następnie(...)pieprz i sól. Posypujemy nasze marchewki rozdrobnioną suszoną papryczką chili. Jeżeli jej nie mamy, możemy użyć ostrej papryki w proszku. Ilość zależy od tego, jak ostre danie lubimy. Wcieramy wszystkie przyprawy by równomiernie doprawić marchewki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut. Gotowe marchewki polewamy odrobiną sosu balsamicznego, który podkreśli ich naturalną słodycz. Ja swoje marchewki

MarcinChef
KLOPSIKI Z ŁOSOSIA W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM 190

śmietany 30% 1 duży ząbek czosnku / starty na tarce 15 g masła 125 g świeżego szpinaku / opłukanego i dokładnie osuszonego ¹⁄₂ świeżej papryczki chili sól, czarny pieprz DO PODANIA: ugotowany makaron pappardelle, cząstki cytryny do wyciśnięcia, posiekana papryczka chili WYKONANIE KLOPSIKI: Bułkę kroimy na 2-3 kawałki, wkładamy do małego garnuszka i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 5-10 minut do namoczenia(...)wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz.  SOS: Patelnię myjemy i ponownie stawiamy na ogniu. Roztapiamy 15 g masła, dodajemy starty czosnek i smażymy cały czas mieszając przez około 1 minutę. Wlewamy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.  Gęstość sosu regulujemy bulionem, wodą lub śmietanką.  Dodajemy opłukany

cool and minty
Schab w sosie serowo-pieprzowym 179

smakowity post ze schabem w roli głównej. Przygotowałam do niego smakowity sos serowy z czerwonym pieprzem i podałam z chrupiącą bagietką. Jeśli po przygotowaniu tego smakołyku zostanie Wam trochę sosu, to polecam podać go z makaronem penne i kawałeczkami kurczaka - palce lizać! Potrzebne nam: - 5 cienkich kotletów ze schabu (grubości 1 cm) - bagietka z masełkiem czosnkowym - duży kubeczek śmietany(...)Śmietanę, pokruszony ser pleśniowy i kawałeczki żółtego sera umieszczamy w rondelku i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy tłuczonym kolorowym pieprzem, chili i odrobiną soli, gotujemy do roztopienia sera (sos powinien być jednolity).  Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kolorowy pieprz rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nim mięso. Doprawiamy mięso przyprawą uniwersalną i czarnym

W poszukiwaniu inspiracji
Makaron pokrzywowy z pikantnym sosem pomidorowym 141

udało się, dopasowaliśmy z Madzią składniki idealnie. Lekko cierpki makaron idealnie zgrywał się z czymś ciężkim, jak na przykład suszone pomidory i czosnek. Do tego sos z pulpy pomidorowej złagodzony serkiem mascarpone. Całość wzmocniona chili, a na sam koniec smak wzbogacił ser pecorino. Każdy smak zgrał się z każdym doskonale, musicie tego spróbować, serio. Zero zbędnych rzeczy, tylko(...)Mieszamy, smażymy całość jeszcze przez parę chwil, minutę lub dwie. Potem wyjmujemy chili, nie będzie już nam potrzebne. Oddało już na patelni tyle pikantności, ile było trzeba. Pestki oczywiście zostawiamy na patelni. Dorzucamy pomidory z puszki, mieszamy i smażymy całość kilka minut. Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem, a na wierz ścieramy trochę sera pecorino. Smacznego! I przypominam, że sponsorem

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur 308

nich przygotować?! I tak padło na polędwiczki wieprzowe marynowane w kuminie i nasionach kolendry. Słodki sos na bazie suszonych moreli i orzechów przełamuje lekka cierpkość czerwonego wina. A jako dodatek skrobiowy wymyśliliśmy kaszę bulgur z orientalna nutą, której nadaje jej świeża kolendra, chili i sok z limonki. Efekt naszych kombinacji? Dla nas bomba! :) SKŁADNIKI: Danie dla 3 osób. Polędwiczka wieprzowa(...)zalewamy sos winem. Odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na sam koniec dodajemy łyżkę zimnego masła - zagęści nam sos. Kasza bulgur: 1. Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. 2. Czosnek, papryczkę chili drobno siekamy. Czerwoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. 3. Przesmażamy warzywa i orzechy na Ramie Smaż jak szef kuchni, a gdy się

W kuchni Katie
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 375

pomysłu na bataty - ten jest bardzo smaczny. Polecam!Przepis ze strony BBC Good Foodskładniki1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkęgarść kolendry , liście i łodygi oddzielić2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu(...)słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać  przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę ​​kokosową

Stare Gary
PIKANTNY SOS BOLOGNESE 217

apetytem na kolację :) Składniki: 250g mielonej wieprzowiny 250g mielonej wołowiny 50g wędzonego boczku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 papryczka chili ząbek czosnku słodka papryka bazylia oregano sól pieprz 2 puszki pomidorów w sosie własnym olej Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, następnie posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy startą(...)papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień i dusimy całość mieszając od czasu do czasu ok 15-20 minut, aż sok z pomidorów odparuje.Gorącym sosem polewamy

Walijskie Pichcenie
Chimichurri czyli argentyńskie pesto - przepis podstawowy 182

steków i np kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne!  Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako sos do makaronu. Przepis ze strony Simply Recipesskładniki1 szklanka  świeżej natki pietruszki, bez łodyg ,3-4 ząbki czosnku2 łyżki świeżych liści oregano (może  2 łyżeczki suszonego oregano)1/2 szklanki(...)pieprzu1/4 łyżeczki płatków chiliprzygotowanieDrobno posiekać natkę pietruszki,  oregano i czosnku (najwygodniej w blenderze). Umieścić w małej misce.Wymieszać z oliwą z oliwek, octem, solą, pieprzem i  płatkami chili. Doprawić do smaku.Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.  W lodówce można przechowywać  dzień lub dwa. Smacznego

Stare Gary
Kung Pao Chicken 475

świeżego imbiru 2  piersi kurczaka 3 suszone papryczek chili ½ szklanki  orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka*  (opcjonalnie) Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego ¼ łyżeczki soli białko z jednego małego jajka Panierka(...)mieszamy dokładnie i dodajemy do mięsa z warzywami. Mieszamy energicznie do momentu, aż sos zgęstnieje.   Posypujemy cebulką dymką. Podajemy z ryżem. *ja używam mrożonej fasolki. Wcześniej ją jednak rozmrażam. Jeśli używacie świeżej należy ją najpierw ugotować.   Uwaga: Nie polecam konsumować suchych papryczek chili, służą one tylko i wyłącznie nadaniu potrawie ostrości

Mania Gotowania
Sos pomidorowo paprykowy na zimę 177

kilogramów pomidorów 2,5 kilograma papryki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 pełne łyżki soli 1 mała papryczka chili Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Pomidory odszypułkowujemy i pozbawiamy wodnistych pestek. To ważne - inaczej wyjdzie nam zupa zamiast sosu. To dużo pracy, ale wartej zachodu. Paprykę i pomidory kroimy w podobnej wielkości cząstki. Na dno garna ( dobrze, jeżeli jest z grubym(...)dnem) układamy paprykę a na niej pomidory. Papryczkę chili dajemy w całości. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu rozpadu warzyw. Następnie miksujemy je za pomocą blendera ( lub jeżeli przeszkadzają wam kawałeczki skórek przecieramy przez sito). Dodajemy sól, ocet i cukier. Sos nalewamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 minut od momentu zagotowania. Można również pasteryzować słoiki przy pomocy

kawawszklance
Curry orzechowe z ciecierzycą (wegańskie) 295

porcje: * 3 średniej wielkości marchewki * 400 ml mleka kokosowego * 50 ml masła orzechowego * 800 g ugotowanej ciecierzycy * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 papryczka chili * 1 łyżka oleju/oliwy * 1 łyżka pasty curry * 1 łyżka sosu sojowego * sól, pieprz *Ewentualne dodatki do podania: ryż, świeża mięta, kolendra, jogurt. WYKONANIE: Marchewkę kroimy w słupki o długości 3-4 cm. Cebulę, czosnek

Mohiella
Zrolowane udko z piekarnika 142

udka sól pieprz pół łyżeczki curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz ziołowy staropolski szczypta chili w płatkach 2 łyżki oliwy Udka umyć, i wyluzować od kości . Zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczkami. W naczyniu przygotować marynatę z przypraw, oliwy, octu i sosu sojowego. Namoczyć i otoczyć porządnie w marynacie i odstawić na 2-3 godziny. Przełożyć

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 229

ząbki czosnku, starte1 łyżeczka startego świeżego imbiru1 łyżka sosu sojowego2 łyżeczki brązowego cukru muscovadopół łyżeczki soli morskiejPrzygotowanie:Ryż wrzucamy na nieosolony wrzątek i gotujemy ok. 20 minut. Następnie studzimy dużą ilością zimnej wody i odsączamy. Wrzucamy do dużej miski. Seler naciowy kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do ryżu. Z papryczek chili wybieramy ziarenka, które odstawiamy, a papryki drobno siekamy(...)limonki. Dodajemy czosnek, imbir, sos sojowy, cukier i sól. Wszystko razem mieszamy, a następnie zalewamy sosem sałatkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą lub cukrem, jeśli okaże się, że jest go za mało. Jeśli wolimy wersję ostrzejszą, możemy również dodać pestki pozostawione z chili. Sałatkę odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie podajemy samą lub w towarzystwie ryby, drobiu, czy owoców

Food Square