mieszać jeszcze chwilę. Dodać odrobinę zimnej wody, żeby rozcieńczyć sos. Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Wylać wodę i wrzucić bulgur lub kaszę, ryż i soczewicę. Gotować do miękkości. Dodać sos i gotować jeszcze 5 min. Udekorować miętą i chili. Artykuł EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy pochodzi
Tureckie PrzepisyPieczone nadziewane muszle makaronowe z sosem pomidorowym, to klasyk kuchni włoskiej. Muszle nadziewane są mieszanką najlepszych serów włoskich – ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki: (4-5 porcji(...)doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień tak, aby sos lekko bulgotał i gotować tak z 30 minut bez przykrycia (aż sos się zredukuje i zgęstnieje) . Parę minut przed końcem dodać porwane listki bazylii. 30 g oliwy z oliwek 4 duże ząbki czosnku (lub 5 mniejszych) niecałe 1/2 łyżeczki chili w płatkach 1/3 łyżeczki soli 10 świeżych listków bazylii
Moja Delicjasos pomidorowy z pysznych pomidorów zebranych latem, który można użyć w zimie zwłaszcza kiedy w tym okresie pomidory nie są najlepsze i trzeba dodawać cukru lub miodu aby nadać im smak. Co prawda jeszcze zimy nie ma, a my już zużyliśmy jeden słoiczek wiec warto zrobić ich nieco więcej – my koniecznie musimy dorobić Przy okazji to obecna cena pomidorów(...)skóry, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebuli z czosnkiem. Pomidory dusimy do otrzymania pożądanej konsystencji. W trakcie duszenia pomidory doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię. Gotowy sos przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni przez 30 minut. Nasz sos wyszedł gęsty i ma widoczne kawałki pomidorów
Kuchenne Wariacjebezglutenowej 1 cebulka 3 łyżki stołowe sosu sojowego bezglutenowego 3 łyżki stołowe sosu rybnego 3 łyżki stołowego sosu Teriyaki 1 limonka łyżka wodorostów Wakame 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka przyprawy pięciu smaków 1 papryczka chili szczypta chili cayenne 4-5 cm pora 1 marchewka/pietruszka i kawałek selera 1 cebulka szczypiorkowa 1 opakowanie makaronu(...)chińskiego Vermicelli szczypta soli Przygotowanie: Mięsko posiekać w bardzo drobne paseczki. Posypać przyprawami (sól + pięć smaków+ chili cayenne ). Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoto cebulkę z papryczką oraz posiekanym imbirem. Podsmażyć 2-3 min i dolać sosy. Minutę zredukować. W osobnym garnku robimy bulion z kostką oraz marchewką/pietruszką i selerem. Do bulionu wlewamy mięsko
Lajtkraft food intoleranceszybkie :) Składniki (na 2 porcje): 6 pomidorów (u mnie 3 różne odmiany, bo chciałam sprawdzić na przyszłość, która najlepsza) ok. 50 ml ryżu parboiled gałązka szałwii lekarskiej dymka pół chili (dla dzieci z niej rezygnujemy) Ryż dobrze opłukać w kilku wodach, aż ostatnia woda będzie przezroczysta. Nastawić ryż do gotowania w podwójnej ilości wody. Wrzucić gałązkę szałwii lekarskiej. Nie solić(...)zamierzamy zapiec pomidory. Przygotować pomidory: umyć je i odkroić "kapelusze" od strony piętki. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Można go użyć do zupy lub do sosu pomidorowego. Szczypiorek pokroić na drobno. Rozdrobnić też chili. Usunąć z ryżu szałwię, dodać natomiast szczypiorek i chili. Wszystko wymieszać. Napełniać pomidory przygotowaną masą ryżową. Dopychać łyżeczką. Pomidory można przykryć "kapeluszami". Ja tego nie zrobiłam
Weekendy w domu i ogrodzieprzyszłość). Wczoraj jednak się uparłam. Chciałam przed majówką wrzucić na bloga coś ciekawego. Ileż można publikować sosy i sałatki? Tzn. można dużo, ale trzeba urozmaicać trochę bloga. W zanadrzu mam jeszcze jeden gotowy przepis na sałatkę, jutro będzie kolejny + dodatkowy sos. Nie wiem kiedy je opublikuję, może uda mi się jeszcze coś wrzucić jutro i w niedzielę. Wszystko zależy(...)grillowej, a nie na normalnym grillu. Przy okazji grillowania szaszłyków, polecam ugrillować te 4 małe kawałki cytryny, które wcześniej zostawiliśmy. Po ugrillowaniu szaszłyki można polać sosem, w którym marynowały się krewetki, posypać płatkami chili i skropić sokiem z ugrillowanych cytryn. Artykuł Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyhalibuta Marynata: 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka zielonego curry 1 łyżeczka posiekanego imbiru 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1 łyżeczka sosu teriyaki 2 łyżki soku z limonki tajskiej 1 papryczka chili 1 szalotka sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Porcjujemy. Przygotowujemy marynatę. Oliwę mieszamy z pastą curry
R'n'G Kitchenbezglutenowej . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g makaronu fusilli tricolore Incola 700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi z indyka 4 duże pieczarki 1 duża cebula 2 duże marchewki kawałek selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu chili sól, pieprz do smaku 4 łyżki masła 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka oregano(...)chili oraz wszystkie warzywa.Wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy. Pomidory z puszki kroimy w kostkę i razem z sokiem przekładamy do mięsa. Gulasz dusimy na małym ogniu pod przykryciem tak długo aż mięso będzie miękkie.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Gulasz nie trzeba już niczym zagęszczać, gdy troszkę odparuje będzie miał idealną konsystencję sosu
Sama słodycz i szczypta chiliWorcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sos Tabasco (opcjonalnie) Guacamole: 2 miękkie awokado sok z ½ cytryny 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka sól do smaku Dodatki: pszenne tortille kukurydziane nachosy ugotowany na sypko ryż * PRZYGOTOWANIE Chili con carne Oliwę z masłem rozgrzej na głębokiej patelni. Dodaj posiekany czosnek, a następnie(...)połówkę i powtórz czynność. Wlej pastę pomidorową i doprowadź ją do wrzenia. Wrzuć czerwoną paprykę i papryczki chili. Danie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj pozostałe przyprawy: pieprz cayenne, oregano, cukier oraz sos Worcester i dokładnie wymieszaj. Wrzuć teraz fasolę, opłukaną z zalewy i gotuj jeszcze przez chwilę
Food Squareokoło pół minuty, aż zrobił się szkliste. Wtedy dodałem imbir i plasterki papryczek chili i całość smażyłem kolejne pół minuty. Następnie dodałem utarte w moździerzu przyprawy, a po minucie 3 puszki pomidorów pelati oraz 200 ml wody. Zawartość patelni podgrzewałem, aż do zagotowania się sosu i wówczas dodałem na patelnię wcześniej przesmażone kawałki kurczaka oraz wlałem puszczone przez kurczaka(...)niego posiekany drobno pęczek natki kolendry (pozostawiając kilka listków do dekoracji potrawy), a następnie 40 gram schłodzonego masła. Po rozpuszczeniu masła dokładnie zamieszałem sos celem połączenia smaków. W międzyczasie do blendera dodałem pozostałe pół zielonej papryczki chili, pół czerwonej papryczki chili, pozostałą część korzenia imbiru, łyżeczkę ziaren pieprzu syczuańskiego, łyżeczkę nasion kolendry, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, 5 listków curry
Wyprawy kulinarneczasu stał w szafce kuchennej i dopiero ostatnio postanowiłam go użyć. Jest naprawdę świetny, sprawdził się znakomicie! Bardzo, bardzo polecam sos i sałatę. składniki sałata 1/2 dużej sałaty rzymskiej lub 2 małe puszka kukurydzy z chili (mała) 5 -6 zielonych, ugotowanych szparagów 1/2 czerwonej papryki ramiro grzanki z bułki - opcjonalnie sos 1 szklanka świeżej
Stare GaryMenemen - turecka jajecznica...Paski różnokolorowej papryki.Aromatyczny sos pomidorowy.A na wierzchu jajka sadzone.Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja.A dla Was jaki posiłek będzie stanowić?Zapraszam! Składniki:1 czerwona papryka;1 pomarańczowa papryka;1 żółta papryka;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);1 duża cebula;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki mielonego kuminu;1/2 łyżeczki chili w płatkach;1 łyżka oleju(...)przez praskę ząbek czosnku. Dodać kumin i płatki chili i smażyć, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut.Po tym czasie zalać krojonymi pomidorami z puszki i smażyć na małym ogniu, aż sok wyparuje, a potrawa stanie się gęsta. Przyprawić solą do smaku. Wymieszać.Następnie za pomocą łyżki zrobić w sosie 4 dziury i wbić w nie całe jaja. Smażyć
Gospodyni MiejskaOśmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 6 łyżek oliwy, 2 średnie cebule, 200 ml wina białego półwytrawnego, 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle), Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wypchnąć dziób i go usunąć. Wyciąć całą okolicę dzioba – mocno wypchnąć i wyciąć. Dokładnie umyć worek czernidłowy. W garnku(...)dodatkiem cukru i szczypty soli. Soli nie dawać więcej, wywar z ośmiornicy jest słony. Pod koniec duszenia cebuli dodać rozgnieciony czosnek i posiekane chili. Przesmażyć chwilę. Wlać przecedzony wywar i wino. Gotować aż sos zrobi się gęsty. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ośmiornicę pokroić, wyrzucić kawałek z oczami. Macki pokroić w kawałki długości około
królestwo garówOśmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 6 łyżek oliwy, 2 średnie cebule, 200 ml wina białego półwytrawnego, 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle), Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wypchnąć dziób i go usunąć. Wyciąć całą okolicę dzioba – mocno wypchnąć i wyciąć. Dokładnie umyć worek czernidłowy. W garnku(...)dodatkiem cukru i szczypty soli. Soli nie dawać więcej, wywar z ośmiornicy jest słony. Pod koniec duszenia cebuli dodać rozgnieciony czosnek i posiekane chili. Przesmażyć chwilę. Wlać przecedzony wywar i wino. Gotować aż sos zrobi się gęsty. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ośmiornicę pokroić, wyrzucić kawałek z oczami. Macki pokroić w kawałki długości około
królestwo garów