sos chili - 2500 przepisów (strona:48/167)

Pikantne Udka Pieczone 163

pieczenia wystarczy je otworzyć i przypiec skórkę. Składniki|: 2 udka ( u mnie była jedna ćwiartka, ale marynaty spokojnie wystarczy na dwie takie ćwiartki) 1 łyżka pasty z chili sambal oelek 1 łyżka sosu teiyaki majeranek sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu akacjowego  lub innego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wykonanie: W pierwszej kolejności udka

Blondynka Gotuje
Brokuły zapiekane z kukurydzą i polędwicą pod beszamelem. 102

grubszych plastrów polędwicy nad ogniem wędzonej Hańderek   sól, pieprz, szczypta chili do smaku  1/2 szklanki ser żółtego startego do brokułów 1/2 szklanki sera startego do posypania zapiekanki Beszamel : 1 łyżka kopiasta masła 1 łyżka maki 1,5 do 2 szklanek mleka sól, pieprz, szczypta chili i gałki muszkatołowej 3 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie : Brokuła myjemy i dzielimy(...)smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. W garnuszku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie gęsta masa, następnie wlewamy zimne mleko i szybko mieszamy żeby nie powstały grudki, beszamel ma mieć konsystencję nie za gęstego sosu.Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i gałką muszkatołową. Ja sos beszamelowy lubię ostrawy nie lubię mdłych. Połowę sosu

Sama słodycz i szczypta chili
Gaeng keow wan nua 141

Ugotowanie jakieś 10 min. Składniki: 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zielonej pasty curry, 225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry, 2 czerwone chili, drobno pokrojone, 1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna), kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę, 1 łyżka cukru (ja nie dodałam), 225 ml mleczka kokosowego, liście bazylii (dekoracja

Smaki Przyprawy i Kolory
WEGEBURGERY 170

szklanki wody 1 cebula 2 szklanki startej marchwi 0,5 szklanki prażonego słonecznika 0,5 szklanki maki ziemniaczanej lub bułki tartej 1/4 oleju rzepakowego 4 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki chili 2 łyżki siekanej pietruszki sol pieprz WYKONANIE: Kaszę jaglaną sparz na sitku wrzątkiem i przelej gorącą wodą z kranu.  W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej

Słodko-Słony Świat Ilony
Drobiowe szaszłyki 132

filety z kurczaka 1 czerwona papryka ( można wykorzystać 2 w różnych kolorach) 250g pieczarek Można wzbogacić szaszłyki o: cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona papryka chili 1/2 łyżeczki miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak) zmiażdżony ząbek czosnku S&P Surówka: Rzodkiew biała Ogórek świeży 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Składniki marynaty mieszamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Papryka faszerowana kaszą bulgur, pieczarkami i krewetkami 136

wszystko można tam napakować :) SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone kilka pieczarek 250g krewetek koktajlowych 5 pomidorów 200g kaszy bulgur białe wino 250ml bulion warzywny sól, pieprz, papryczka chili, czosnek cebula natka pietruszka  sos pomidorowy Cebulkę podsmażyć na oliwie, dołożyć pokrojone pomidory i dusić, aż się rozpadną. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość zalać bulionem i dusić przez chwilę. Dołożyć

MarciochaKucharzy
Fondue mięsne po burgundzku 223

sosami. Polecam ostry winno-pomidorowy oraz czosnkowy przygotowany z majonezu na bazie oleju Kujawskiego z czosnkiem, pieczonego czosnku i odrobiny jogurtu. Poza tymi możecie również pokombinować z sosem meksykańskim, curry lub tajskim chili, koktajlowym i z jakim tylko jeszcze chcecie. Smacznego

Pełny talerz
Gaeng keow wan nua 155

Ugotowanie jakieś 10 min.Składniki:2 łyżki oliwy,2 ząbki czosnku,1 łyżka zielonej pasty curry,225 g wołowiny pociętej w cienkie plastry,2 czerwone chili, drobno pokrojone,1 łyżeczka sosu rybnego (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki, mi wystarczy jedna),kabaczek pokrojony w plastry lub kostkę,1 łyżka cukru (ja nie dodałam),225 ml mleczka kokosowego,liście bazylii (dekoracja

Kulinarna rozmowa
Sałatka z bobu, kaszy gryczanej i daktyli 164

sałatka. Gorąco polecam!Składniki (na 4 porcje):500 g bobu1 saszetka prażonej kaszy gryczanej100 g drylowanych daktyli50 g pestek dyni, podprażonych na patelnisok z 1 limonki1 papryczka chili, drobno posiekana3 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo innego słodu)1 łyżka octu ryżowegosólPrzygotowanie:Bób i kaszę gryczaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Bób wyłuskać

Food Square
FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU WEGE. 167

cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku  Fasolę zalewam wodą i moczę min. 12 godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem na oleju z pestek winogron. Następnie

W kuchni Karmel-itki
Chiński makaron z kurczakiem i warzywami 387

pół czerwonej papryki - pół żółtej papryki - 1 mała marchewka - 70 gram kukurydzy konserwowej - garść posiekanej kapusty pekińskiej - 1 spora cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 3 cm świeżego korzenia imbiru - 5 łyżek sosu sojowego - 200 gram makaronu Mie (do kupienia w marketach w sekcji z kuchnią orientalną) - sól, łyżeczka papryki słodkiej - jajko - oliwa z oliwek do smażenia Do podania(...)mięsa. Kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę lub paseczki, lekko posypać solą, przełożyć do miseczki i zalać 4 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić do lodówki na około 2h.  Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, z papryczki chili usunąć pestki i również posiekać, imbir obrać i pokroić w cieniutkie paseczki. Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oliwy z oliwek

Zgrabne Gotowanie
Chińczyk z orzeszkami z nerkowca! 245

gwiazdka anyżu- chili czerwone- czosnek 2 ząbki- 6 pomidorków koktajlowych- 1/2 łyżeczki przyprawy do woka- makaron ryżowy-olej sezamowyWYKONANIE:- rozgrzej woka wlej olej- smaż indyka, czosnek, chili i przyprawy- po 4 minutach dodaj sosy sojowe i ocet- smaż ciągle mieszając aż nadmiar sosu się zredukuje- po 3 minutach dodaj pomidorki koktajlowe, smażymy 1 minutę - makaron ryżowy zalej wrzątkiem- dodaj

SMYKWKUCHNI
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 186

lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food"SKŁADNIKI: czas przygotowania ok 40 minpodpłomyk : ok 10szt - 400 g mąki pszennej- 225 g wody ciepłej- sól 2 szczyptyfarsz:(z tej porcji przygotowałam(...)myję i kraje w drobne kawałki wrzucam do blendera i dodaję pół papryczki chili oliwę, ząbek czosnku i miele na drobne kawałeczki- wrzucam na garnuszka dodaję przetarte przez sitko pomidory z puszki doprawiam solą oraz pieprzem, zmieloną kolendrą oraz dorzucam kumin- doprowadzam do wrzenia i odparowuję sos, aby zgęstniał a smaki się połączyły,- studzę sos* gdy już wszystko mam gotowe

Basia w kuchni
Sos pomidorowy 159

lekko podsmażoną cebulą, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Doprawić ziołami - do sosów pomidorowych typu włoskiego najlepiej pasuje bazylia, zioła prowansalskie, wszelkie papryki (słodka, wędzona, ostra, chili), oregano. Zagotować, zmniejszyć ogień na tyle, żeby sos tylko leciutko bulgotał i gotować przez 1-1,5, wtedy sos jest najlepszy. Można też zrobić wersję szybką, dla wygłodniałych bestii i wystarczy gotować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kurczak z pieczarkami, papryką i sosem czosnkowym 362

piersi kurczaka usmażone w przyprawie gyros.Plasterki pieczarek, kosteczki papryki i cebuli.Ułożone na frytkach. Obsypane wiórkami żółtego sera.Oblane sosem czosnkowym.Pyszny obiad! Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;500 g pieczarek;2 średnie, czerwone papryki;1 mała, czerowna papryczka chili;1 średnia cebula;1 ząbek czosnku;3 łyżki przyprawy gyros/kebab;2 łyżki oleju;100 g żółtego sera(...)pokrojoną w kostkę ceublę i kurczaka. Podsmażyć na złoty kolor.Do podsmażonego kurczaka z cebulą dodać pokrojone pieczarki, paprykę, papryczkę chili i przeciśnięty ząbek czosnku. Podsmażać, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Kurczaka z warzywami przyprawić solą i pieprzem.W międzyczasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i drobno posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać

Gospodyni Miejska