Butter chicken. Wspaniały przepis na butter chicken w maślanym sosie, który z pewnością Ci się spodoba. Delikatny kurczak w niesamowitym kremowym sosie z garam masala, czosnkiem, imbirem, kurkumą, chili, kolendrą i kuminem. Podobnie jak kurczak Tikka Masala, Butter Chicken jest jednym z najpopularniejszych curry w każdej indyjskiej restauracji na całym świecie. Ten przepis(...)Garam Masala 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżka soku z limonki 1/2 łyżeczki soli morskiej Kawałki kurczaka wymieszać ze wszystkimi składnikami marynaty - marynować przez minimum 30 minut (najlepiej przez całą noc, jeżeli pozwala na to czas). Składniki na sos masala do kurczaka: 2 łyżki masła klarowanego, ghee (ewentualnie 1 łyżka oliwy
Moja Książka KucharskaMuffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;) Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z malin i koziego sera. Najlepiej smakują małe kęsy rwane i maczane w ciepłym sosie. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 12 Składniki: 200 g mąki orkiszowej razowej(...)łososia wędzonego na zimno, 3 łyżki posiekanych czarnych oliwek, 1 jajo, papryczka chili, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy
SzczyptaSmaQprzyrządzeniu jest obsmażenie mięsa. Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 2015-08-16 21:11:45 Niezwykle oryginalna kaczka po wietnamsku w sosie z soku pomarańczowego, aromatycznego anyżu i imbiru, wzbogacona pikanterią ostrego chili. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800 mięsa z kaczki (filety, nogi), 500ml soku z pomarańczy 2-3 cm świeżego imbiru 2 kawałki trawy cytrynowej(...)anyże gwiazdkowe 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili (lub więcej, ale ostrożnie!) kilka cebulek dymek (biała część) 1,5 łyżki brązowego cukru 4 łyżki sosu rybnego 2-3 łyżki oliwy Do podania ryż (zwykły lub jaśminowy) Instrukcje Imbir kroimy w cienkie słupki. Czosnek obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Trawę rozbijamy lekko rękojeścią noża. Papryczkę chili kroimy wzdłużnie
Kulinarna Pokusaoleju 3 łyżki mąki z ciecierzycy/ziemniaczanej 2 - 3 łyżki sosu sojowego pół pęczka koperku, drobno posiekanego 1/2 łyżeczki imbiru 1/2łyżeczki kolendry 1/2 płatków chili 1 ząbek czosnku, drobno posiekany sól i pieprz Wykonanie(...)minut. Obróć je. Piecz kolejne 5-10 minut. Burgery podałam z bułkami posmarowanymi pesto z rzodkiewki, awokado,sałatą,pomidorami malinowymi, rzodkiewką, ogórkiem małosolnym lub zielonym. Jako sosu użyłam majonezu. Posypałam płatkami chili i pieprzem cytrynowym. Zapakowałam w torebki śniadaniowe i nakarmiłam chłopaka oraz przyjaciółkę.(oboje nadal żyją - sukces!) SMACZNEGO! przepis zaczerpnięty z jadłonomia
Fiolka w kuchnibiałych papryk 2 piersi z kurczaka sól pieprz oregano ćwierć łyżeczki cynamonu 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonej chili 1 jajko na sos 2 łyżki nadzienia od papryczek pół szkl soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany sól pieprz Papryczki umyć, odciąć korzonek i oczyścić środek z gniazd nasiennych. Filety z kurczaka posiekać drobno, dodać przyprawy, drobno
Gotowanie jest łatweszpinaku (można użyć mrożonego ale wtedy najlepiej, żeby były całe liście bo inaczej sos będzie zielony…)250 g ricotty1 cebula3-4 ząbki czosnku1 papryczka chili (opcjonalnie)5 łyżek śmietanysól, pieprz, sos sojowy, oliwa do smażeniamakaron 1. Piersi opłukujemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po czym smażymy(...)umyte dzielimy na ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oliwy, pod koniec smażenia dodając umyty szpinak aż straci na objętości.4. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili pozbawiamy nasionek i drobno siekamy – całą czynność najlepiej wykonywać w plastykowych rękawiczkach lub trzeba później bardzo uważać, żeby nie dotykać rękoma oczu czy ust.5. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy posiekaną
UgotujmyTo.plciecierzycy (może być pszenna) 3 łyżki posiekanej kolendry sól pieprz garam masala olej do smażenia Sos : 500 g pomidorów posiekanych ( mogą być z puszki) 1 łyżka ghee ( można zastąpić masłem ) 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz chili 1 mały jogurt 150 g Przygotowanie Ziemniaki i kalafior podgotowałem(...)półtwardo. Starłem na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2 minuty. Uformowałem kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju. Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszałem. Doprawiłem solą. Gdy sos zgęstniał dodałem jogurt, podgotowałem
R'n'G Kitchenpomelo garść kiełków fasoli 2 szalotki pół ogórka kilka listków mięty kilka listków kolendry 1 łodyga trawy cytrynowej 1 czerwona papryczka chili sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Filet z łososia natrzeć oliwą, położyć na zimnej patelni, skórą do dołu, powoli podgrzewać i smażyć na niewielkim ogniu do czasu(...)misce połączyć z kiełkami fasoli, drobno posiekaną szalotką, ogórkiem, miętą i kolendrą, następnie dodać łososia. W moździerzu utłuc trawę cytrynową pokrojoną w cienkie plasterki z papryczką chili, dodać sok z limonki, cukier i sos sojowy, ubić i dokładnie wymieszać, aby wszystko się połączyło. Sałatkę delikatnie wymieszać i polać sosem, udekorować przypieczoną skórką z łososia i podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniemała pomarańcza – 1 szt * świeży korzeń imbiru – 1 cm * brązowy cukier – 1 łyżka * czerwona cebula – 1 szt * papryczka chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sos sojowy – 3 łyżki TABBOULEH: * kuskus – 0,5 szkl * czerwona papryka – 0,5 szt * zielona papryka – 0,5 szt * żółta papryka – 0,5 szt * posiekane(...)orzechowy laskowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MARYNATA: Do pojemnika do miksowania wkładamy przekrojoną na pół cebulę, czosnek oraz chili, naciskamy TURBO, siekamy. Dodajemy plastry pomarańczy oraz sok pomarańczowy, posiekany imbir, cukier oraz sos sojowy, podgrzewamy 6 minut/100C/prędkość 1. W przygotowanej marynacie obtaczamy łososia i odstawiamy na 15 minut. ŁOSOŚ: Do pojemnika do miksowania ( nie myjmy go po marynacie ) wlewamy
Ostra na Słodkołyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/3 łyżeczki curry szczypta chili sól świeża kolendra Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Mięso kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z olejem aromatyzowanym czosnkiem i garam masala; odstawiamy na noc od lodówki(...)dodajemy fileta (razem z przyprawą i olejem). Całość smażymy na małym ogniu do chwili aż mięso zmięknie, a następnie dodajemy mango pokrojone w kostkę. Dodajemy rodzynki, pieprz, curry, chili, sól i dusimy pod przykryciem aż mango się rozsmaży. Zestawiamy patelnię z palnika, dodajemy przygotowany kuskus i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki bakłażana i wstawiamy je do piekarnika
Czary - gary w kuchniwarto dodać, niestety wyjątkowo nie miałam)- 1 marchew- 9 rzodkiewek- 3 szalotki- zielona cebulkaPasta chili:- 3 ząbki posiekanego czosnku- 2cm kawałek imbiru- 2 łyżeczki płatków chili- kawałek ostrej czerwonej papryczki- 3,5 łyżki sosu rybnego- 4 łyżki wina ryżowego Mirin (dałam zamiast cukru i miodu) Z główki kapusty odkrajamy piętkę, rozdzielamy liście, najmniejsze zostawiamy w całości pozostałe kroimy wzdłuż nerwu(...)wodą kapustę, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Marchew, rzodkiewkę i szalotki cienko szatkujemy, zieloną cebulkę kroimy. Na pastę miksujemy w blenderze – czosnek, imbir, kawałek papryczki, sos rybny i wino Mirin. Wsypujemy płatki chili – mieszamy. Kapustę cedzimy, dokładnie płuczemy i osączamy. Dodajemy marchew, rzodkiewki, szalotki i zieloną cebulkę – mieszamy. Dodajemy pastę chili, zakładamy rękawiczkę i dokładnie wcieramy pastę w warzywa
mojewypiekiinietylkomnóstwo jest gotowych do spożycia dipów w słoikach, czy w proszku - do rozrobienia. Smaczne są przeważnie - jednak co w nich jest - strach czytać na etykiecie. Oto pomysł na domowy sos, który doskonale nada się jako dodatek do ryb i mięs grillowanych lub pieczonych oraz przekąsek typu tortille czy chipsy. Do przygotowania w kilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki (na niewielką(...)koncentratu dopasowujemy do własnych upodobań. Koncentrat zaostrza smak sosu, a keczup nadaje słodyczy. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewamy odrobiną zalewy z ananasa. Doprawiamy płatkami chili - w zależności od upodobań i przeznaczenia sosu. Zbliża się majówka - czas wielkiego grillowania. Jeśli tylko pogoda dopisze to doskonały moment na wypróbowanie tego dodatku. Nada się zarówno do mięs jak i ryb z rusztu
Kuchnia po mojemunareszcie!) wolny weekend. Pozdrowienia od Prezydentowej! :) Składniki na 2 porcje: 150 - 200 g ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego 600 ml bulionu drobiowego 1 mała suszona papryczka chili 1 duża łyżka jasnej pasty miso 2 łyżki sosu sojowego 1 posiekana drobno szalotka 1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka oleju sezamowego po małym kawałku słodkiej papryki(...)dekoracji czarny pieprz i ewentualnie sól do smaku 1. Rozgrzać olej na patelni, dodać szalotkę, dynię, olej sezamowy i pokruszoną suszoną papryczkę chili i krótko podsmażyć. Dodać pastę miso i sos sojowy, smażyć kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać paprykę i dynię, smażyć kolejne 3 minuty, nie przerywając mieszania. 2. Wlać sos rybny i bulion, zagotować
Kuchnia PrezydentowejKluski z płatków owsianych to bardzo stara potrawa wywodząca się z XVI wieku. Płatki owsiane niegdyś były uznawane za pożywienie dla ubogich, jednak dziś wcale nie
Złote przepisyrobię coś na szybko, u mnie w takim przypadku jest oczywiście spaghetti albo chili con carne. Dzisiaj przygotowałam to drugie. Wystarczy mieszanka warzyw chili con carne od Bonduelle , mięso mielone oraz sos boloński :) Danie jest pyszne, można je podać z bułką lub makaronem :) Składniki : 1/2 kg mięsa mielonego z indyka lub szynki 1 sos boloński ze słoika(...)Pudliszki 500 g 1 puszka chili con carne od Bonduelle sól, pieprz do smaku 1/2 łyżki oregano 1 łyżka bazylii suszonej 3 łyżki oliwy Wykonanie : Do rondla wlać oliwę, przełożyć mięso wymieszane z oregano i bazylią, podsmażyć, następnie wlać sos i mieszankę od Bonduelle. Dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie przyprawić do smaku solą
Sama słodycz i szczypta chili