sos chili - 2500 przepisów (strona:35/167)

Grillowane krewetki na ostro 143

krewetek, najlepiej świeżych, obranych albo w skorupkach (obrane szybciej się grillują!) 5 łyżek masła ok. 120 ml miodu 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki sosu typu Sriracha (ostry tajski sos z papryczek chili; jeśli go nie macie można użyć zwykłej papryczki chili – ilość wg Waszych upodobań i tolerancji ostrości :) ) sok z połowy limonki sól, pieprz limonka/cytryna opcjonalnie

Pociąg Do Kuchni
Sos sweet chilli 160

Taki sos można bez problemu kupić. Ale ile satysfakcji daje wykonanie go samemu. No i wiemy co jemy - bez wzmacniaczy smaku i poprawiaczy aromatu i koloru

kawawszklance
Rosół z kaczki z boczniakiem królewskim 156

kaczki  skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży  gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili  makaron gryczany nać kolendry  2 świeże boczniaki królewskie  Korpus myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy i odszumowujemy łyżką szumówką. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa. Gotujemy

AZgotuj!
Kurczak tikka masala 201

najmniej 1 h, a najlepiej całą noc. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj koncentrat wymieszany z wodą i przecier. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i chili cayenne. Podduś sos przez kilka minut. Gdy kurczak będzie gotowy obsmaż do z każdej strony ok. 2 minut (usuń przedtem nadmiar jogurtu). Do kurczaka dodaj sos pomidorowy, dopraw ponownie i duś

Corner With Recipes
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 384

gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy, chili, BBQ, jogurtowy... Koniecznie wypróbujcie

Kuchnia Prezydentowej
Makaron z kurczakiem i warzywami 635

minut danie mamy.  Składniki: 150 g makaronu rurki, 1 pierś z kurczaka, 1 biała cebula, 1 marchew, 150 g cukinii, ½ papryki czerwonej, 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta cukru, świeże listki bazylii, mieszanka przypraw z czosnkiem do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko

Moniki Smakołyki
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 217

chwilę, już niedługo będą Święta ;-) Jeśli lubicie suszone pomidory, zróbcie jeszcze miejsce na stole dla tych jajek, są pyszne!:) Składniki: 3 jajka 5 plastrów suszonych pomidorów łyżeczka sosu sweet-chili łyżka majonezu pieprz, sól szczypiorek do ozdoby Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka,pomidory i majonez miksujemy razem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem

Czerwona Porzeczka
Sos brazylijski ostry! 157

przepis na bardzo prosty w przygotowaniu sos brazylijski:  Składniki:  chili peperoncini całe (firmy Kotanyi) pomidor pół cebuli białej szczypta soli cytryna Przygotowanie:  Do miseczki wsypujemy pół paczki papryczek chili i dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Ugniatamy tłuczkiem (do ziemniaków). Dodajemy szczypty soli i skrojonego w drobną kostkę pomidora i cebuli. Mieszamy o gotowe.  Uwaga

Smaki Brazylii
Sosy do grillowanych ryb – kilka pomysłów 157

bazie pomidorów a także sosy lekkie (rzadkie). Do łososia w szczególności polecamy lekkie sosy na bazie oliwy i koperku. Z gęstych sosów na szczególną uwagę zasługuje sos na podstawie pomidorów, miodu i chili. Nie bójmy się eksperymentować wybierając sosy do grillowanych ryb. Najlepiej jest rozpocząć od łagodnego sosu na bazie pomidorów, który nie jest zbyt słodki. Powoli przechodząc do słodkich

naRuszcie
Zielony hummus ze świeżym młodym jęczmieniem 129

łyżki młodego jęczmienia w proszku 2 łyżki słonecznika 2 łyżki migdałów krojonych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku sok z 1/2 limonki odrobina pasty chili woda pieprz sos sojowy Wszystkie składniki, poza słonecznikiem i migdałami, wrzucamy do miski i  blendujemy na gładką masę stopniowo dodając wodę, aby wyszła nam lekka gładka masa. Słonecznik z migdałami wrzucamy

vegetanie
Sałatka z orzechami, grillowanym kurczakiem, żurawiną i serem gorgonzola 311

sposobów i zawsze są świetne. Składniki:150 g świeżej roszpunki 200 g piersi kurczaka100 g orzechów laskowych100 g suszonej żurawiny80 g sera gorgonzola1 łyżeczka słodkiej papryki, curryszczypta chili sól, pieprz, sos2 łyżeczki musztardy dijon30 ml oliwy z oliwek2 łyżeczki płynnego miodupołówka soku z cytrynysól, pieprz do smakuWszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamyPrzygotowanie:Kurczaka myjemy i tniemy(...)patelni grillowej bez tłuszczu. Roszponkę myjemy, osuszamy, orzechu kroimy na mniejsze kawałki, ser tniemy na małą kosteczkę, dodajemy żurawinę, z grillowanego kurczaka. Wszystko polewamy sosem i delikatnie mieszamy.Smacznego

Niezły Młynek
Klopsiki z kurczaka po hindusku 165

Klopsiki z kurczaka przyrządzam w różnych wersjach. Moje dzieci bardzo lubią klopsiki w pomidorowym sosie ze spaghetti. Klopsiki w kokosowym sosie to kolejny sprawdzony przepis godny polecenia. Klopsiki z kurczaka po hindusku przygotowałam na wzór tikka masala. Sos wzbogaciłam o szpinak. Hindusi często podają do sosów smażony ser paneer. Zamiast tradycyjnego paneer używam grillowanego halloumi . Klopsiki z kurczaka Składniki(...)farsz i uformuj około 30 klopsików. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 15 minut. W między czasie przygotuj sos. Cebulę, czosnek i chili pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj pastę tikka masala, kokosowe mleko i pomidory. Dodaj pokrojoną kolendrę i migdały. Dopraw sos solą i przyprawami, zagotuj. Dodaj klopsiki do sosu

codojedzenia
Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus 186

ulubionej części wołowiny, ja najczęściej używam sezonowanego rostbefu, pokrojonego w cienkie plasterki, koniecznie w poprzek włókien 3 łyżki mirinu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sake 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki płatków chili 2 ząbki czosnku, posiekane 200 g szparagów, przyciętych i pokrojonych(...)kawałki (można zamienić na fasolkę szparagową) 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 łyżki oliwy z oliwek posiekana dymka do podania Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj mirin, sos sojowy, sake, brązowy cukier, chili i czosnek. Zalej marynatą mięso i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. W woku lub głębokiej rozgrzej na dużym ogniu oliwę i dodaj

karmelowy
Zupa fasolowa 133

ząbki czosnku  25 dkg fasoli czerwonej ( dzień wcześniej wieczorem zalanej wodą + 5 cm niż poziom fasoli )  1 łyżeczka kuminu  1/2 łyżeczka papryczki chili  0,5 litra sosu pomidorowego  1 litr wody  pieprz    Wieczorem zalałam fasolę wodą ( ja gotowała zupę rano przed pracą :)), a rano wstawiłam ją do szybkowaru i zagotowałam.  Czosnek(...)pokroiłam.  Do garnka wlałam olej, dodałam masło i jak całość się połączyła podsmażyłam na tej mieszance warzywa wraz z chili i kuminem. Po chwili dolałam wodę i dodałam odcedzoną ugotowaną fasolę pogotowałam zupę około 10 minut, dodałam sos pomidorowy zagotowałam, doprawiłam pieprzem i zupa gotowa.    Pysznie, smacznie i ciepło !        Zupa fasolowa

Kuchnia na wzgórzu
Labraks pieczony w folii z czerwonymi warzywami 195

Składniki: 2 szt labraksa papryka 2 pomidory 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego szczypta papryki chili Przygotowanie: 1. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i w jednym czasie włóż pokrojone(...)kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Pokrój niezbyt dokładnie bo warzywa i tak zmienia się w sos. Kiedy warzywa puszczą sok, dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i paprykę chili. Duś aż warzywa rozpadna się. 2. Opłucz ryby. Włóż do środka pokrojony czosnek i posól. Posmaruj ryby oliwą z każdej strony, aby podczas pieczenia skórka

AZgotuj!
Azjatyckie klimaty - Chow mein 120

Chcielibyśmy pokazać Wam jak łatwe jest przygotowanie chow mein. Chow Mein z warzywami : (3-4 osoby) 1 opakowanie makaronu chow mein 1 opakowanie mieszanki chińskiej 1 papryczka chili przyprawa 5 smaków sos sojowy (grzybowy) pieprz tymianek Warzywa dusimy do miękkości na oliwie z oliwek, dodajemy pieprz, przyprawę 5 smaków, tymianek drobno posiekana papryczkę chili (bez pestek). W garnku zagotowujemy lekko

vegetanie
Fasolka szparagowa z woka 129

jego ogromną zaletę, szczególnie kiedy wraca się do domu po 18, głodnym, zmęczonym i złym;) Polecam! 450g zielonej fasolki szparagowej 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki oleju arachidowego (użyłam sezamowego) 3 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego(...)łyżeczki miodu 1 gwiazka anyżu olej sezamowy do smażenia Fasolkę umyć, dobrze odsączyć i odciąć końcówki, a następnie przekroić na pół.  W niewielkiej miseczce wymieszać sos sojowy, miód i olej arachidowy (sezamowy). Chili drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć ciągle mieszając. Dodać papryczkę chili, czosnek i gwiazdkę anyżu

Codzienne Gotowanie
Tajski makaron z ziołowym pesto i krewetkami - inspiracje Apetyt 152

podstawowym przepisie przygotowałam własną wersję, nadając daniu bardziej tajski charakter :). Wprowadziłam kilka modyfikacji, np. do krewetek dodałam czosnek i białe wino, a  pesto przygotowałam z dodatkiem sosu rybnego, tajskiej bazylii i chili w ilości większej o 100%. Dzięki temu, kluseczki dają "niezłego kopa", co w przypadku kuchni tajskiej nie powinno dziwić :), a tajska bazylia, która ma niewiele wspólnego(...)pęczka tajskiej bazylii,   1/2 pęczka zwykłej bazylii, 1 doniczka kolendry,  100 g orzeszków ziemnych niesolonych,   3 czerwone papryczki  chili,   3 łyżki wody,  2 łyżki oleju sezamowego , 1 łyżka sosu rybnego,   sok i skórka z  limonki ,   1 łyżka oliwy.   Do podania:   limonka pokrojona w ósemki, można podać z prostym domowym

SzczyptaSmaQ