sos chili - 2500 przepisów (strona:30/167)

RYŻ SMAŻONY PO TAJSKU 345

masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 mała cukinia (żółta lub/i zielona) 1 mała czerwona papryka ¹⁄₂ papryczki chili  PRZYPRAWY 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki oleju sezamowego sól morska, pieprz DO PODANIA : świeża kolendra, pokrojona na cząstki soczysta limonka OPCJONALNIE : 1 mała pierś kurczaka WYKONANIE Ryż gotujemy zgodnie(...)zmiękną.  Zgarniamy warzywa na bok patelni, a w wolne miejsce wbijamy jajka. Podgrzewamy mieszając, aż jajka się zetną. Mieszamy z warzywami. Dodajemy sos sojowy, a po chwili także ugotowany wcześniej ryż oraz posiekaną papryczkę chili i szczypiorek. Delikatnie mieszamy.  Posypujemy listkami świeżej kolendry, skrapiamy sokiem z limonki i pozostałym olejem sezamowym. Delikatnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy

cool and minty
WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ 157

całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * polędwica wołowa – ok. 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, przyprawa 5 smaków, chili, curry- do smaku * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * brokuły ( różyczki ) – 150 g * papryka czerwona – 0,5 szt * bulion wołowy – ok. 200 ml * mąka kukurydziana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)Oczyszczone mięso kroimy na kawałki. W miseczce mieszamy posiekany czosnek, 1 łyżkę oleju, szczyptę chili, imbiru, curry i przyprawy 5 smaków. Dodajemy sos sojowy i wszystko razem dokładnie mieszamy. W marynacie obtaczamy mięso, odstawiamy do lodówki. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy brokuły i smażymy przez ok. 5 minut, wyciągamy. W tym samym woku rozgrzewamy jeszcze niewielką ilość oleju

Ostra na Słodko
Bitki wieprzowe i sos pieczarkowy 111

łopatka) sól pieprz mąka do panierowania szczypta oregano szczypta majeranku pół cebuli 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego mąka do panierowania sos pieczarkowy; 200 g pieczarek pół cebuli 200 ml śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej szczypta chili w płatkach majeranek pieprz ziołowy pieprz czarny Wieprzowinę pokroić w plastry i rozklepać młotkiem jak schabowe . Panierować w mące (do mąki można(...)dusić w lekko odkrytym garnku. Aż prawie cały płyn wyparuje. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, cebulę posiekać, przysmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem i chili, dodać trochę sosu od mięsa, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką kukurydzianą i zagotować. Do potrawy podałam ziemniaczki krojone w sprężynkę i surówkę z cykorii z bakaliami

Gotowanie jest łatwe
wegańska zupa tajska na mleku kokosowym 135

SZCZĘŚCIA!  Nic mi więcej nie potrzeba :D SKŁADNIKI: 1/2 puszki mleka kokosowego 500 ml wody 1/2 szklanki cieciorki 50 g makaronu ryżowego marchewka łodyga selera naciowego papryczka chili 2 łyżki sosu sojowego 2 grzyby mun 2 ząbki czosnku kawałek imbiru garść kiełków bambusa ziarno kardamonu przyprawy: kurkuma, papryka słodka, curry, pieprz ziołowy, czarnuszka + piramidka smaku WYKONANIE: warzywa, piramidkę smaku

healthy dreams
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 152

podania: sok z 1 szt. pomarańczy sok z 1 szt. limonki/cytryny kawałek 2-3 cm świeżego imbiru ząbek czosnku pół świeżej / suszonej  papryczki chili 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego  Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu. Usmażyłam na oleju.  Pokroiłam w cienki paski: marchewkę,paprykę,cukinię,ogórka(...)liście mięty.    Całość przyprawiłam solą i pieprzem.   Zawijałam sajgonki jak krokiety. Układałam je na talerzu. Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam się przygotowywaniem sosu. Do miski starłam czosnek, imbir i dodałam chili. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny.   Miód.  Ocet ryżowy. Sos rybny. Wszystko przelałam do małego garnuszka i gotowałam

potrawyregionalne
Pad thai z kurczakiem 155

Bartoldzik .  Składniki : Opakowanie makaronu ryżowego (płaski, szeroki na kilka milimetrów) 200-300g piersi z kurczaka 1 łyżeczka maki kukurydzianej 3 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili 1 szalotka 2-3 łyżki kiełków fasoli 2 garście zielonego groszku (mrożony) kilka strączków groszku cukrowego pokrojonego na cienkie paski sól, pieprz 0,5 łyżki pasty(...)tamarynowca rozcieńczona niewielka ilością wody 2 łyżki sosu rybnego szczypta pieprzu kajeńskiego, ostrej papryki lub płatków chili 2 łyżki brązowego cukru szczypta białego pieprzu oliwa do smażenia świeża kolendra, dymka, orzechy (opcjonalnie do przybrania) Przygotowanie : Makaron zalej gorącą woda i odstaw aby nasiąkły. Przygotuj sos pad thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy

Codzienne Gotowanie
Kociołek węgierski 147

ziemniaki tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej 1,5 - 2 l wody lub bulionu 1 łyżka oleju przyprawy: świeże gałązki lubczyku, sos sojowy, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, chili, sól Z oleju, sosu sojowego, pieprzu i papryki zrobić marynatę, mięso pokroić w grubą kostkę i marynować kilka godzin. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić do rozgrzanego kociołka, poczekać aż tłuszcz się

Dobra karma
Ryż smażony z tofu, awokado i warzywami po chińsku 233

sól himalajska - ½ marchewki - kawałek czerwonej papryki - 1 łyżka mrożonego groszku - 1 łyżka rodzynek - kawałek pora - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - kawałek awokado - sos sojowy - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, posiekać: paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, marchewkę, chili i pora w plasterki - Brokuła i kalafiora(...)kostkę - Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę; wrzucić czosnek, chili i imbir, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora, marchew, brokuła, kalafiora, fasolkę, curry, cynamon i kurkumę; dodać wodę i dusić przez 6 minut - Na patelnię dodać groszek i rodzynki, dusić przez kolejne 2 minuty - Dodać ugotowany ryż, tofu i awokado, podlać sosem sojowym i dusić przez minutę - Danie przełożyć na talerz

Wegańska kuchnia orientalna
Moussaka 420

Moussaka, sztandarowe danie kuchni greckiej. Zapiekanka przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa przykryte kremowym sosem beszamelowym. Nie musisz wyjeżdżać do Grecji, by poczuć się jak na wakacjach. Proste danie, które bez problemu przygotujesz w domu. Bakłażana najlepiej zgrillować w piekarniku lub upiec na blaszce, nie tylko wchłonie mniej tłuszczu, ale będzie idealnie miękki. Moussaka jest pyszna, warto pokusić(...)ząbek czosnku 500 g mielonego mięsa 1/3 szklanka białego wina 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypta chili natka pietruszki Sos beszamelowy: 30 g masła 30 g mąki (2 płaskie łyżki) 300 ml mleka 1/2 szklanki parmezanu sól, pieprz gałka muszkatałowa olej Wykonanie: bakłażana pokroić w 1 cm plastry. Ułożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tajskie curry z kurczakiem i warzywami 171

gulasz. Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 260 g czerwonej papryki - 400 g cukini - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry - 1 papryczka chili - 1 puszka mleczka kokosowego 400 g - 1,5 łyżki sosu rybnego - 1 łyżeczka cukru brązowego - 4 liście suszone kaffiru - kilka listów bazylii - 1 łyżeczka sproszkowanej chili Porcja na 4 osoby Najpierw rozgrzewamy olej i dodajemy pastę(...)Następnie stopniowo dorzucamy kolejne składniki – chili drobno posiekane, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy mleczko kokosowe i dusimy. Na koniec dodajemy sos rybny, cukier, bazylię i sproszkowane chili. Curry możemy zjeść samo ale idealne będzie z dodatkiem ryżu lub też makaronu ryżowego. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Bitki z pieczarkami 469

łyżki ketchupu pikantnego ·        2 łyżki sosu sojowego ·        1 kostka rosołowa lub bulion ·        Szczypta czosnku ·        Szczypta chili ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.    Mięso(...)kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem 3.    Pod koniec smażenia dodajemy musztardę, ketchup, sos sojowy, kostkę rosołową, czosnek oraz chili. Podlewamy ½ szklanki wody i gotujemy. 4.    Mięso łączymy z sosem. 5.    Gotowe. 6.    Smacznego

Kulinarna Chwila
soba w limonkowo-sezamowym sosie 104

muszę przyznać, że dominowała kwaskowata nuta cytrusa. Dlatego też, uważam, że jest to danie dla odważnych. Zaryzykujesz? SKŁADNIKI: sok z połowy limonki łyżka oleju sezamowego łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu tamari szczypta płatków chili przyprawy:czarnuszka,pieprz ziołowy kilka listków świeżej bazylii i rozmarynu makaron soba WYKONANIE: Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Świeże zioła szatkujemy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Makaron

healthy dreams
Sałatka z kurczakiem, czerwoną fasolką i ogórkiem 180

szklanki majonezu 1/2 łyżki oregano suszonego (do smaku) Sos biały: 1/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku) Sosy najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby smaki się "przegryzły". Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy.    Mięso umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać

Chocolate Muffin Blog
Ryba pod sezamową kołderką 131

wielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka pasty sezamowej tahini 50 g dowolnych orzechów bardzo drobno posiekanych (nie jest to konieczne) olej do smażenia (najlepszy będzie olej neutralny w smaku np. kukurydziany lub rzepakowy) 1/2 szklanki wody sól i pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę(...)jeszcze chwilę podsmażać. Z pasty sezamowej, wody oraz soku z cytryny przygotować sos. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie wymieszać. Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać posiekanymi orzechami, zalać sosem i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata