sos chili - 2500 przepisów (strona:28/167)

Klopsy w pikantnej glazurze z coli 147

łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka oregano Glazura: 1/3 szklanki brązowego cukru 3/4 szklanki coli 1 papryczka chili 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Składniki: Mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać(...)Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4 centymetra. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsy pieczemy 30 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Cukier, papryczki, sos sojowy i colę łączymy i przelewamy do rondelka.  Glazurę podgrzewamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i  gotujemy

Mania Gotowania
SMAŻONY "RYŻ" Z KALAFIORA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM 177

posiekanej cebulki. W wersji sezonowej także z pokrojonymi na kawałki szparagami (poza sezonem można użyć fasolki szparagowej - również mrożonej). Na koniec podałam z jajkiem sadzonym, posiekaną papryczką chili i odrobiną sosu winegret.  SKŁADNIKI / 2 porcje 500 g świeżego kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanego szczypiorku ¹⁄₃ pęczka świeżych szparagów(...)Mieszamy Na drugiej patelni na 2 łyżkach oleju, na umiarkowanym ogniu smażymy 2 jajka sadzone (lub gotujemy je w koszulkach). Gotowe posypujemy posiekaną papryczką chili i układamy na "ryżu" z kalafiora. Podajemy na talerzach udekorowanych sosem winegret. Zapisz Zapisz

cool and minty
Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli 259

świeżego rozmarynu1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonego majeranku200 ml czerwonego winaSkładniki na sałatkę:1 opakowanie rukolipół czerwonej cebulikilka świeżych lub mrożonych malinSkładniki na sos:200 g świeżych lub mrożonych malin2 łyżki cukru1 łyżka octu balsamicznegosól, pieprzszczypta chili w proszkuPiersi: Piersi gęsie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę w kratkę by temperatura podczas pieczenia doszła do mięsa. Z podanych(...)maliny zalewamy odrobiną wody i gotujemy. Następnie dodajemy cukier, oraz ocet balsamiczny. Gotujemy około 10 minut aż do odparowania. Na koniec doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i chili w proszku. Sos blendujemy a następnie przecieramy przez sito. Sos powinien być dosyć gęsty. Finał: na półmisku układamy rukolę, cebulę pokrojoną w piórka, plastry gęsi, kilka całych malin a następnie polewamy sosem

Bon Appetit Małgorzaty
Hummus marchewkowo-pietruszkowy 171

pewno smakować ta kombinacja. Co potrzebujecie do zrobienia pasty : 1 puszka ciecierzycy 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory 1 papryczka chili oliwa z oliwek cząber, pieprz, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania(...)marchewki i pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie cieciorkę dobrze płuczemy z zalewy i wrzucamy do naczynia, w którym wszystko będziemy miksować. Dodajemy obrany czosnek, suszone pomidory, papryczkę chili, cząber, pieprz i sos sojowy. Marchewka i pietruszka zapewne już wystygła, więc również dodajemy ją do reszty składników. Na sam koniec polewamy wszystko oliwą z oliwek ok. 4 łyżki. Miksujemy na gładką

vegetanie
Harissa 120

roku na wakacjach, to przyszlo mi do glowy, ze napisze jakis post o tym kraju wlasnie pod wzgledem kulinarnym oraz o kulinarnych pamiatkach z podrozy). Głównym składnikiem tego sosu są papryczki chili, czosnek, zioła i przyprawy. Jest bardzo popularna w północnoafrykańskich krajach arabskich, a także w Izraelu oraz w krajach gdzie występuje duża liczba arabskich imigrantów. Używa się jej jako(...)dodatku do gulaszu, kuskusu, sosów, mięsa czy ryb.  Od dawna nosiłam się z przygotowaniem takiej pasty, a ponieważ uwielbiam chili w każdej postaci i udało mi się kupić  bardzo ładne papryczki , w końcu zdecydowałam się ją przygotować. Zrobiłam porcję próbną z 6 dość dużych papryczek chili, jednak ta ilość okazała się zdecydowanie niewystarczająca jak na nasze potrzeby, gdyż

Codzienne Gotowanie
Balti Chicken 102

łyżki kuminu 1 łyżka kolendry 2.5 cm kawałek cynamonu (oczywiście można użyć w proszku) 4 zielone ziarna kardamonu 1/2 łyżki kurkumy 425 mi sosu curry (zmieszałam zielony i żółty) Sól do smaku 1/2 łyżeczki chili 1/2 papryki (słodka) 1 średnia cebula 1 zielona papryka 1 pomidor 1/2 łyżki garam masala Liście kolendry posiekane (jako ozdoba) Wykonanie: Podgrzać oliwę w dużym(...)Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kumin, cynamon, kardamon oraz kurkumę. Pomieszać wszystko i dodać kawałki kurczaka. Smażyć około 5 min na średnim ogniu następnie dodać sos curry, sól, chili i paprykę.  W tym czasie pokroić cebulę i pomidora w ósemki. Zieloną paprykę pokroić w 2,5 cm kawałki.  Na patelni podgrzać oliwę na to wrzucić

Smaki Przyprawy i Kolory
Balti Chicken 142

Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kumin, cynamon, kardamon oraz kurkumę. Pomieszać wszystko i dodać kawałki kurczaka.Smażyć około 5 min na średnim ogniu następnie dodać sos curry, sól, chili i paprykę.  W tym czasie pokroić cebulę i pomidora w ósemki. Zieloną paprykę pokroić w 2,5 cm kawałki.  Na patelni podgrzać oliwę na to wrzucić

Kulinarna rozmowa
Tajskie kulki z sosem orzechowym 153

łyżeczki płatków chili 1 łyżka sambal oelek                                             1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu rybnego(...)lśniącą masę (gdyby było mało słone można doprawić dodatkową łyżką sosu sojowego - nie dodajemy soli!). Odstawiłam na 10-15 minut.  Zrobiłam w tym czasie sos: na dwóch łyżkach oleju poddusiłam imbir, płatki chili i łyżeczkę kolendry, nie dopuszczając do przypalenia. Dodałam masło orzechowe i cały czas mieszając rozpuściłam i wymieszałam z ze składnikami na patelni. kiedy się rozpuściło dodałam

Kuchnia Prezydentowej
Makaron Chow Mein z kurczakiem i warzywami 240

rzepakowego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego kilka łyżek sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub zwykłego) 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paseczki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę chili, wymieszać i odstawić. Paprykę i marchewkę pokroić(...)woku lub dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i szalotkę. Smażyć 1 minutę, dodać czosnek, imbir i smażyć, aż mięso będzie gotowe, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną paprykę i marchewkę, sos rybny, cukier trzcinowy i smażyć około 3-4 minut (mieszając!), aż warzywa lekko zmiękną ale nadal będą jędrne. Wrzucić pokrojoną kapustę pekińską i chwilkę podsmażać, aż lekko zwiędnie. Następnie dodać

Oryginalny smak
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 224

Soczysty łosoś z piekarnika w lekkim i zdrowym wydaniu- duszony w folii- w konkretnej i bardzo smacznej w smaku słodko-pikantnej marynacie na bazie sosu sojowego, miodu, papryczki chili, soku z cytryny oraz sezamu. Jako dodatek polecam kuskus, który w swoim orzeźwiającym wydaniu kapitalnie pasuje do słodko-pikantnej ryby. Danie bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a przy tym prezentujące(...)suszona włoszczyzna- 1 łyżka * sól- wedle uznania * bulion/woda- do zalania kaszy Łosoś: Z fileta z łososia ściągnąć skórę (o ile jest), wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki. Rybę (wraz

Kraina Miodem Płynąca
SAŁATKA WIOSENNA 142

plastrów chrupiącej rzodkiewki, ogórka i jajka. Doprawiona pysznym sosem na bazie majonezu, musztardy ziarnistej i tartego parmezanu. Sos jest gęsty, kremowy, idealnie skomponowany. Dzięki niemu lekka sałatka jest wyrazista i pełna smaku. Jeśli chcecie, aby dressing był mniej kaloryczny, możecie w równych proporcjach wymieszać majonez z jogurtem, lub przygotować równie smaczny sos jogurtowy. Do sałatki pasuje kawałek bagietki posmarowanej oliwą(...)łyżka oliwy, sól, pieprz SOS 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki miodu 1 pełna łyżeczka musztardy ziarnistej / np.  takiej WYKONANIE SOS : W miseczce rozcieramy miód z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy oliwę, majonez i musztardę ziarnistą. Mieszamy do połączenia składników w jednolity sos. Próbujemy i w razie potrzeby

cool and minty
Tom Kha Gai 152

łyżki koncentratu pomidorowego     • 0,2 l mleczka kokosowego • 2-3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego • 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego • 1 papryczka chili   • kilkanaście gałązek grubo posiekanej kolendry Grzyby pokroić na połówki, suszone moczyć w wodzie ok. 15-20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone piersi kurczaka(...)pokrojoną w ukośne paseczki trawę cytrynową, liście cytrynowe,galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili i pastę curry. Zagotować. Doprawić tak, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posypać przed podaniem kolendrą. Przygotujcie chusteczki, jak będziecie jeść tę zupę! :)  Zupa bierze

Kuchnia Prezydentowej
Walentynkoy eliksir miłosny - "Valentine love poison" 144

wódki 4 łyżki czerwonego syropu lub likieru np. malinowego ok. 20 szt zamrożonych truskawek 2 łyżki soku ze świeżej cytryny kilka kropel bardzo ostrego sosu Sriracha lub 1/2 czerwonej papryczki chili (bez pestek) szczypta soli woda lub półsłodkie wino do dopełnienia dodatkowo: 1 łyżka czerwonego syropu lub likieru 1 łyżka cukru pudru odrobina magicznego zaklęcia Wykonanie: Wódkę wymieszać z syropem(...)kawałek drobno posiekanej papryczki chili lub likieru, a na drugi rozsypać łyżkę cukru pudru. Kawałeczki chili przygnieść łyżeczką by puściła swoja ostrość do syropu. Zamiast świeżej chili można dodać oczywiście kilka ostrego sosu np. bardzo ostry sos- Sriracha. Rant szklanek lub pucharków maczać w syropie z chili, a zaraz potem w cukrze pudrze. Napełnić pucharki po równo zmiksowanymi truskawkami

Sztuka gotowania w/g Samiry
Najlepsze skrzydełka w sosie hoisin 54

kurczaka 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól do smaku Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać - można odstawić na jakiś czas do zamarynowania. skrobia ziemniaczana Sos do skrzydełek hoisin: 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 - 1 posiekana papryczka chili, bez nasionek 1 duża(...)łyżka sosu hoisin 1 łyżka jasnego sosu sojowego 3-4 łyżki keczupu 1 łyżka miodu  sól i sok z limonki lub cytryny do smaku woda - tyle ile będzie potrzeba Skrzydełka hoisin przepis Krok 1. Wymieszane z przyprawami i sosem hoisin skrzydełka z kurczaka  obtoczyć w skrobi ziemniaczanej, nadmiar mąki strząsnąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Moja Książka Kucharska
BULGUR Z POMIDORAMI, CUKINIĄ i CZOSNKIEM 145

zabrania do pracy lub jako dodatek do mięs czy ryb z grilla.  Na patelni najpierw podsmażamy cebulkę z cukinią i papryczką chili. Następnie dodajemy świeże pomidory i starty na tarce czosnek. Smażymy, aż sos lekko zredukuje się i zagęści, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy i doprawiamy natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Zamist kaszy bulgur można też użyć(...)doprawiamy solą pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie sosem sojowym. Gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i  zagęści. Na koniec skrapiamy całość sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki i bazlią. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku np. sosem sojowym lub szczyptą chili w proszku. Dodajemy ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy

cool and minty

Proponowane wyszukiwania