muszkatołowa oraz goździki. W połączeniu z mango, czerwoną cebulą, limonką i mlekiem kokosowym tworzą bardzo oryginalny sos, łączący trzy rodzaje smaków: słodkie, kwaśne i ostre. O tym ostatnim decyduje w praktyce sambal, który w wersji znanej jako sambal oelek to tak naprawdę starte chili z dodatkiem soli morskiej oraz niewielkiej ilości jakiegoś kwaśnego składnika. Powinniśmy więc uważać ile go dodajemy(...)nadmiernie ostry smak sosu może zupełnie przyćmić względnie delikatną w smaku smażoną rybę. Jeśli natomiast nie mamy akurat pod ręką sambalu, możemy użyć po prostu drobno pokrojonego chili i dodać do sosu nieco więcej soli. Rybę marynujemy przez pewien czas w rozgniecionym czosnku, którym nacieramy mięso. Zdecydowanie doda mu to wyrazistości, ale powinniśmy pamiętać o pewnej istotnej rzeczy. Ryba jest
Kulinarna Pokusakilka łodyg Makaron ryżowy – 400 gram Sałata – dowolna Kiełki – 200 gram Świeże zioła – mięta, bazylia, kolendra Czosnek – 1-2 ząbki Papryczka chili – 1-2 sztuki Sos rybny – 3-5 łyżeczek Cukier – 1-2 łyżeczki Pasta z tamaryndowca – 30-40 ml Sok z limonki Orzeszki ziemne – posiekane i prażone Sól(...)mniejsze kawałki. Po drugie makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie pokrój sałatę i posiekaj zioła. Po trzecie ugnieć w moździerzu czosnek, chili, cukier i odrobinę soli. Przełóż pastę do miseczki, dodaj sos rybny, pastę z tamaryndowca, sok z limonki i bardzo dobrze wymieszaj. W międzyczasie jeszcze 😉 zagotuj wodę w rondlu, wrzuć kiełki na dosłownie 30-50 sekund, przelej
RafalCookliście laurowe i ziele angielskie. Podsmażyłam skrzydełka i podudzia kurczaka na patelni na złoty kolor. W misce przygotowywałam sos: Dodałam miód ketchup musztardę dijon sos sojowy oliwę z chili Przyprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Sos dokładnie wymieszałam. Polałam zalewą części kurczaka i odstawiłam na chwilę aż przeszły smakami, a następnie usmażyłam
potrawyregionalneodstaw na 15 minut, następnie zagniatamy ciasto na pizzę. Odstawiamy na 35 minut. Formujemy na okrągły blat i układamy na kamieniu. Czekamy 10 minut. Składniki na sos: - pomidory z puszcze - chili - świeże zioła - sól w/w rozdrabniamy i mieszamy Sosem smarujemy blat ciasta! NA WIERZCH: - pomidorki koktajlowe - krewetki tygrysie - filety anchois - kilka wiórków sera podpuszczkowego light Wstawiamy do pieca
SMYKWKUCHNIZnudziły się Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :)Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowego1 woreczek ryżu białego2 woreczki ryżu dzikiego2 litry warzywnego bulionu1 cebula1 jajkosól, pieprzkapusta włoskapasta pomidorowa w kartoniku1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka mąki olej do smażenia
Bon Appetit Małgorzatykawałek boczku ze skórą (około 1,5 kg), 2 łyżki miodu gryczanego, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 5 ząbków czosnku, 1 chili, Boczek umyć, osuszyć. Skórę(...)naciąć w kratkę. Położyć mięso na zimnej, posmarowanej tłuszczem patelni, skórą do dołu i powoli doprowadzić do jej zrumienienia. Skóra ma być mocno zrumieniona. Miód wymieszać z sosem sojowy, posiekanym czosnkiem i chili (chili razem z pestkami). Mięso natrzeć przyprawami. Włożyć do rękawa foliowego i piec w piekarniku nagrzanym do 80 stopni 10 godzin. Po tym czasie mięso wyjąć
królestwo garówpolędwiczki wieprzowej nadziewane serem camembert lub gorgonzola, a następnie obsmażane w plastrach szynki parmeńskiej. Podane z kremowym sosem z suszonych pomidorów i świeżymi listkami bazylii. Banalne i szybkie w wykonaniu. Efektowne w wyglądzie i pyszne w smaku. Świetnie nadają się do odgrzewania. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać więcej płynu (bulionu, wody(...)małe ząbki czosnku/ starte na tarce 100 g cienko pokrojonej suszonej szynki / serrano, parmeńskiej 100 g sera camembert lub gorgonzola świeżo zmielony czarny pieprz sól morska szczypta chili w proszku SOS 1/3 szklanki suszonych pomidorów / pokrojonych w kostkę 1 szklanka śmietany 30% DO PODANIA : listki bazylii lub natki pietruszki, cząstki cytryny do wyciśnięcia. WYKONANIE ROLADKI: Polędwicę myjemy, osuszamy i odcinamy
cool and mintybyły za sajgonki bez sosu? No i stworzyłam sos słodko-kwaśny, pikantny i żółciutki jak kurczaczek na Wielkanoc, albo nawet bardziej ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 200 gram mielonej wołowiny 50 gram makaronu z fasoli mung 1 duża cebula 1 duża marchew 6 - 8 suszonych grzybków mun 1 jajko 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 2 łyżki oleju ryżowego(...)smażenia Składniki sosu: 1 szalotka pół marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 1 duży żółty pomidor 2 marynowane amazońskie mini papryczki czereśniowe (można zastąpić papryką chili) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kurkumy kawałek imbiru 2 łyżki oleju ryżowego Wykonanie: Dwie łyżki oleju ryżowego rozgrzewamy na patelni
Quinoa Raz!następnie długo i pomalutku gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Kawałki wołowiny, zanurzone w aromatycznym, ciemnym sosie, wyszły miękkie, soczyste i wprost rozpływały się w ustach. Danie smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień. Dobrze się mrozi. Pamiętajcie, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał. Jeśli więc planujecie go odgrzewać, nie redukujcie płynów zbyt mocno. SKŁADNIKI / 4 porcje(...)tymianku, oregano, ziaren kolendry, czerwonej słodkiej papryki i kminu rzymskiego, sól morska, ¹⁄₂ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu Worcestershire, szczypta chili w proszku WYKONANIE Kolendrę, tymianek i kmin rozcieramy w moździerzu. Mieszamy ze słodką i ostrą papryką papryką, oregano, szczyptą soli, pieprzem i 1 łyżką sosu sojowego
cool and mintygorącego bulionu lub wody wymieszanej z 1 łyżką sosu sojowego 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka cukinii pokrojonej w drobną kostkę 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry 4 łyżki oliwy przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, chili w proszku, 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki(...)łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, 1/2 łyżeczki kurkumy SOS POMIDOROWO-BAZYLIOWY 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 2 garści listków bazylii 1 łyżka miodu sól, pieprz, chili DO PODANIA : jogurt naturalny, kiełki brokuła WYKONANIE SOS : Pomidory blendujemy z listkami bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i miodem. Przed podaniem podgrzewamy w rondelku. KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy
cool and mintykurczaka a nawet całego kurczaka z rożna. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego 1/3 szklanki konfitury wiśniowej 1/3 szklanki ketchupu ¼ szklanki brązowego cukru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu Worcestershire ½ łyżeczki chili ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W rondelku połączyć wszystkie składniki i gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Po ugotowaniu zdjąć z ognia i ostudzić przed zastosowaniem
naRuszciecebula 2 ząbki czosnku łyżka masła+ łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 papryka czerwona 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów 1 cukinia 2 łyżki sosu barbecue szczypta chili sól, pieprz 1/3 szklanki wina 1 szklanka bulionu natka pietruszki Na maśle z dodatkiem oliwy smażę pokrojoną w paski wołowinę, krótką chwilę. Wyciągam mięso i odkładam na talerz(...)cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość dusimy kilka chwil. Dodajemy chili. Wlewamy wino i na dużym ogniu staramy się część odparować. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy całość 10 minut. Warzywa niech pozostaną al dente. Dodajemy kukurydzę, sos barbecue. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone mięso i mieszamy całość, doprowadzając do wrzenia
Mango Papajałyżki koncentratu pomidorowego 1 kartonik krojonych pomidorów z bazylią (390 g) 1 świeży pomidor (najlepiej malinowy) 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki chili w proszku cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz Wywar rybny: pęczek włoszczyzny głowy i pancerze obrane z 500 g krewetek 4-5 sztuk głów(...)Dodajemy pomidory z kartonika, a także obranego ze skórki (najpierw sparzamy wrzątkiem) i pokrojonego pomidora (bez gniazd nasiennych). Zagotowujemy. Wlewamy 2 litry wywaru rybnego. Przyprawiamy koncentratem, sosem sojowym, sosem rybnym, octem i chili. Dodajmy łyżeczkę cukru, mieszamy, próbujemy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Zupa prawie gotowa. Przed samym podaniem łososia
Poezja smakupół bakłażany i cukinia i oczywiście więcej sosu. Do mięsa użyłam sosu słodkokwaśnego Orzech oraz przypraw Skworcu . Musakę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania tej pysznej zapiekanki :) Składniki : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego 1 duża cukinia 1 duży bakłażan około 10 dużych ziemniaków 500 ml sosu słodko kwaśnego lub pomidorowego 1 łyżka oregano Skworcu(...)minut , następnie wlać sos i dusić aż sos troszkę odparuje.Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Sos beszamelowy: Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż zgęstnieje, następnie ciągle mieszając dodawać zimne mleko, gotować na małym ogniu aż powstanie sos.Przyprawić do smaku solą, pieprze, szczyptą chili i gałką muszkatołową. Warstwy : 1. Na spodzie
Sama słodycz i szczypta chilirukoli 1 marchewka 1 brokuł 0,5 kubka sera typu parmezan 0,5 kubka orzeszków ziemnych 2 łyżki brązowego cukru 4 udka z kurczaka 1 op makaronu ryżowego sos: 1 papryczka chili 0,5 kubka wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka miodu pieprz Przygotowanie: marchewkę obieramy, kroimy w piórka, brokuła myjemy i rozdzielamy na mniejsze różyczki(...)sól, pieprz i paprykę oraz miód, mieszamy energicznie. rukolę wsypujemy do miski, dodajemy zblanszowane marchewkę i brokuł, parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach, dosypujemy gorące orzeszki, polewamy sosem. upieczone udka oddzielamy od kostek makaron przyrządzamy wg receptury z opakowania- czyli wrzucamy na 3 minuty do wrzątku na talerze nakładamy porcję sałatki, odrobinę makaronu i mięso z udek. Smacznego
Luźna Kuchnia