sos chili - 2500 przepisów (strona:40/167)

Makaron z kurczakiem na egzotyczny sposób 152

sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słonecznikowego 150 ml bulionu drobiowego sól himalajska do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka maki ziemniaczanej szczypta płatków chili Do dekoracji: plasterki limetki lub cytryny natka pietruszki Sposób przygotowania 1. Makaron gotuję w osolonym wrzątku all dente z dodatkiem szczypty szafranu-ewentualnie możemy zastąpić drogi szafran kurkumą.Odcedzam trzymam(...)rozrabiam w malutkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagęszczam sos,gotuje na wolnym ogniu jeszcze chwilę doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem dodaję szczyptę płatków chili. 3. Filety wyjmuję z sosu kroję na grubsze kawałki układam na ciepłym makaronie polewam sosem i podaję udekorowaną potrawę plasterkami limetki lub cytryny i listkami pietruszki

Wanilia i Kardamon
Miał być pstrąg łososiowy, a będzie soczysty schab środkowy ... zgrillowany po miejsku. Tak czy siak pyszny obiad 122

jaki smak!) ale także bardzo smaczne było. Składniki: 3-4 kotlety ze schabu środkowego o grubości ok 1 cm 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego kilka kropli oliwy sól, pieprz płatki chili (szczypta) Przygotowanie: Umyte i osuszone kotlety schabowe delikatnie rozbijamy. Solimy, posypujemy pieprzem. Skrapiamy oliwą i sosem sojowym. Z każdej strony cienko smarujemy musztardą francuską. Posypujemy

Kuchnia po mojemu
,,Gniazda makaronowe otulone pieczarkowymi pulpecikami” 108

makaronu wstążki 10dkg sera żółtego Składniki na farsz: 50 dkg mięsa mielonego 20 dag pieczarek jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, oregano, bazylia Składniki na sos: 0,5 litry śmietany 1 litr wody 3 płaskie łyżki mąki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, chili Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy(...)kulki. Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki wkładamy w gniazda makaronu, lekko dociskając – wypełniając środek makaronowego gniazda. Śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę dokładnie mieszamy przyprawiamy i zalewamy sosem makaronowe gniazda. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni

Podróż w kulinaria
Wietnamska kwaśna zupa z łososiem (Canh chua ca hoi) 179

plasterki 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łodyga trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 3 ząbki czosnku 200-250 g łososia, pokrojonego na niewielkie kawałki 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 szalotka, bardzo drobno posiekana 1 suszona papryczka chili, pokruszona (nasiona odrzucone!) lub 1/3 jeśli ktoś nie lubi ostrego 2 pomidory, bez skórek i pestek(...)talerzyk, odstawiam. Kiełki sparzam na sitku wrzątkiem, również odstawiam. Pomidory pozbawione skórek i pestek kroję na ósemki. 3. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, na rozgrzany wrzucam szalotkę, chili, podsmażam lekko, wlewam łyżkę sosu sojowego, smażę przez 1 minutę, dodaję łososia, podduszam do odparowania soków ok. 3 minuty. delikatnie mieszając. Następnie dodaję do bulionu zawartość patelni, pomidory, ananasa (jeśli

Kuchnia Prezydentowej
Zupa Yokisoba 275

szczypior z małymi, białymi cebulkami - wyjaśniam, bo często mam pytania w komentarzach: "A co to jest zielona cebulka?") siekana zielona papryczka chili (niekoniecznie, zupa powinna być łagodna, ale ja lubię) odrobina kolendry marynowany imbir (jeśli lubicie) 1. Składniki sosu wymieszać. Makaron ugotować, zahartować i odstawić. Bulion zagotować, wrzucić mięso i grzybki mu-err, pozostawić na małym ogniu(...)obsmażyć na silnym ogniu przez 3 minuty na małej ilości oleju, doprawić solą i pieprzem. 3. Rozgrzać patelnię, wlać olej, wrzucić czosnek i imbir, płatk chili i smażyć 2 minuty. Wlać sos, dokładnie wymieszać, smażyć (gotować) minutę. 4. Do bulionu z mięsem dodać sos z patelni i marchewkę, gotować 5 minut. Dodać wakami, cebulę i kapustę lub obsmażoną pak-choi

Kuchnia Prezydentowej
KOTLECIKI RYBNE ( z dorsza ) Z RYŻEM – najlepsze! 148

bułki. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają. Dodatek ryżu sprawia, że sycą na długie godziny. Świetnym dodatkiem będzie do nich ulubiony sos, np. czosnkowy na bazie jogurtu albo pomidorowy z nutką chili. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI(...)filet z dorsza – 300 g * ugotowany ryż – 100 g * duże jajko – 1 szt * szczypiorek -1 pęczek * mąka pszenna / żytnia – 4 łyżki * sos ostrygowy – 1 płaska łyżeczka * sól, pieprz, papryka, chili – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dorsza mielimy, dodajemy ugotowany ryż, jajko, posiekany szczypiorek oraz mąkę. Doprawiamy do smaku i wszystko razem wyrabiamy

Ostra na Słodko
Spaghetti Aglio e Olio: włoska prostota w najlepszym wydaniu 33

Składniki na perfekcyjne Spaghetti Aglio e Olio Makaron: idealny będzie długi, cienki makaron typu spaghetti, który doskonale wchłania sos. Czosnek: świeży i drobno posiekany, jest sercem tego dania. Oliwa Extra Virgin: zapewnia bazę do sosu i nadaje daniu głębi smaku. Papryczka chili: dodaje pikantności i charakteru. Świeża pietruszka: nadaje świeżości i koloru. Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz(...)pachnieć. Uważać, aby nie przypalić czosnku. Można dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu, aby uniknąć przypalenia czosnku. Dodać ugotowany makaron bezpośrednio na patelnię z sosem czosnkowym. Wymieszać, aby makaron pokrył się sosem. Jeśli sos wydaje się zbyt suchy, można dodać trochę więcej wody z gotowania makaronu. Dodać posiekaną natkę pietruszki do makaronu. Wymieszać potrawę i doprawić do smaku solą

Moja Książka Kucharska
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 192

dyni lub marchewki garść liści jarmużu / umytych, oddzielonych od twardej łodyżki, porwanych na mniejsze kawałki 2 łyżki koziego twarożku przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, kurkumy i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody lub bulionu mała szczypta soli BURACZKI(...)jarmuż. Smażymy, co jakiś czas mieszając, przez około 7 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby podlewamy 2-3 łyżkami wody. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, suszonym oregano, kurkumą, pieprzem i chili.  Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę i dokładnie mieszamy z warzywami. Smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej sosu sojowego lub szczyptę soli

cool and minty
TOFU MARYNOWANE NA OSTRO-KWAŚNO 144

rzeczy, świetnie chłonie aromaty, dlatego bardzo dobrze nadaje się do marynowania. TOFU MARYNOWANE NA OSTRO-KWAŚNO /własny;/ 1 kostka sera tofu 3 papryczki chili 2 ząbki czosnku sok z 2 limonek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka białego świeżo mielonego pieprzu  oliwa z oliwek Papryczki chili myję, osuszam, kroję w plasterki. Limonki wymasowuję, przekrawam na pół i wyciskam(...)usuwając przy tym pestki. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Ser kroję w plastry, umieszczam w słoiku, układając na przemian z chili i czosnkiem. Oliwę z oliwek łączę z sokiem z limonek, pieprzem i sosem sojowym, zalewam zawartość słoika do momentu, aż ser zostanie całkowicie przykryty. Zakręcam czystym wieczkiem (aby nie zainfekować niczym zawartości słoika) i zostawiam w ciemnym i chłodnym

W kuchni Karmel-itki
Curry z mleczkiem kokosowym, szpinakiem i zielonym groszkiem 161

łyżeczka kminu rzymskiego    1 łyżeczka liści pietruszki    1 łyżeczka mielonej kurkumy   1 łyżeczka mielonego curry     odrobina chilli    3 łyżki sosu rybnego    1 łyżeczka brązowego cukru   1 puszka mleka kokosowego    garść szpinaku sałatkowego   sól Dodatkowo 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżka oleju przyprawa gyros(...)oleju, dodać przygotowaną pastę i smażyć wszystko mieszając ok. 10 minut dodać kmin rzymski i pietruszkę. Do garnka wlać szklankę (250 ml) gorącej wody. Dołożyć kurkumę,  chili i ziemniaki oraz sos rybny i cukier. Wymieszać i cały czas gotując dodawać stopniowo mleko kokosowe . Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować

Kubki smaku
Burgery z fasoli 159

dodać mniej przypraw , ponieważ danie wychodzi bardzo ostre.   Składniki: - ok. 4 szklanki ugotowanej białej fasoli -170g przecieru pomidorowego - kilka suszonych pomidorów z zalewy - sól, pieprz - sos sojowy - 1 łyżeczka chili - 2 łyżki suszonego czosnku - 1 łyżka suszonej cebuli - 1 łyżeczka mielonego kminku - 2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w dużym garnku , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy

zdrowa vege kuchnia
TOM KHA KAI – tajska zupa kokosowa z kurczakiem 206

zupę tajską – TOM KHA KAI. Niesamowicie aromatyczna i sycąca, która kryje w sobie fantastyczne słodko-kwaśno-ostre smaki Tajlandii. Znajdziemy w niej aromat galangalu, chili, trawy cytrynowej, mleka kokosowego, liści limonki i sosu rybnego. Dodatek kurczaka sprawia, że jest niezwykle sycąca – świetny pomysł na obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * korzeń galangalu(...)mleko kokosowe – 400 ml * trawa cytrynowa – 1 łodyżka * szalotka – 2 szt * papryczka chili – 1 szt * liście limonki kaffir – 4 szt * grzyby mun – 1 pełna garść * sok z limonki – 3 łyżki * sos rybny – 2 łyżki * cukier trzcinowy – 1 czubata łyżka * świeży kawałek imbiru – 1 cm * sól – do smaku * świeża kolendry

Ostra na Słodko
Francuskie pikantne kokardki w siemieniu lnianym 187

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula kilka plastrów kiełbasy żywieckiej (lub innej podsuszanej) pół szklanki żółtego startego sera 3 łyżki fety 4 łyżki sosu pomidorowego plus połowa papryczki chili sól, pieprz jajko siemię lniane mielone Wykonanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy. Posmaruj je sosem pikantnym pomidorowym wymieszanym z fetą, połóż cebulkę pokrojoną w cienkie piórka

Zasmakuj Kuchni
Karp w sosie winno-imbirowo-sojowym na sposób wschodni 154

ząbki czosnku 10 ziaren pieprzu seczuańskiego (tudzież syczuański) 1 łyżka białego wina kuchennego 1 łyżeczka cukru ok. 200 ml wody 1 łyżka sosu sojowego mały kawałek imbiru 2 gwiazdki anyżu szczypta suszonego chili 2 łyżki oleju 1/2 łyżki octu ryżowego sól (ok. 1/2 łyżeczki) kawałek szczypiorku do posypania Wykonanie: Karpia oczyścić i oskrobać z łusek i naciąć go w poprzek(...)mieć sos. Po lekkim odparowaniu sosu spróbować, czy smak nam odpowiada. Dodając więcej wody sos będzie mniej intensywny smakowo. Karpia podać na półmisku polany sosem. Posypać cienko pokrojonym szczypiorkiem i opcjonalnie cieniutkimi paseczkami papryczki chili

Sztuka gotowania w/g Samiry