sos chili - 2500 przepisów (strona:41/167)

Phở bò 197

ładnej łopatki, pokrojonej w bardzo cieniutkie plasterki 1 cebula, pokrojona w bardzo cieniutkie plasterki (jak papier) garść kiełków fasoli mun cieniutkie krążki papryczki chili krążki zielonej cebulki listki tajskiej bazylii świeża kolendra cząstki limonki sos sojowy, sos rybny 1 . Cebulę kroimy na połówki, imbir w grube plastry i opalamy nad ogniem lub na suchej patelni, aż skórka sczernieje. Odkładamy. Mięso(...)będzie się bardzo kleił!) i   trzymamy w cieple, -  do małych miseczek rozkładamy garnitur - cząstki limonki, zieleninę, kiełki, krążki cebuli i chili, ewentualnie ugotowane kawałki mięsa z wywaru, - do malutkich płaskich miseczek wlewamy sos rybny i sos sojowy, - doprowadzamy zupę do wrzenia, doprawiamy sokiem z limonki i w razie potrzeby sosem sojowym i rybnym, ewentualnie solą. - do misek

Kuchnia Prezydentowej
Roladki schabowe w pikantnym sosie 172

składniki* 4 plastry schabu bez kości* 4 cienkie plastry szynki lub polędwicy* 2 ogórki konserwowe* 1/4 papryki żółtej* 1 papryka czerwona* 2 średnie cebule* sól, pieprz* pikantny sos Piri Piri lub chili* czosnek granulowany* przyprawa kucharek* gałązka natki pietruszki* 1/2 szklanki śmietany 18%* 1 łyżka mąki pszennej* nić bawełniana* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaPlastry schabu umyć i rozbić jak najcieniej, uważając(...)papryką, wlać ok. 1 szklanki wrzątku, dodać nieco soli, pieprzu (nie za dużo), nieco przyprawy kucharek, przykryć i dusić na delikatnym ogniu ok. 30 min.Następnie dodać pikantny sos Piri Piri ok. 1 łyżeczki lub więcej w zależności czy sos ma być pikantny, czy bardzo pikantny (w ostateczności zamiast sosu można użyć pieprz cayenne). Dusić jeszcze ok. 10 min.Doda

Mix smaku
Czerwone kokardki :) 321

najkrótsza droga :)   Farfalle z sosem mięsno pomidorowymSkładniki na 4 porcje: pół kilograma wołowiny 3 puszki pomidorów krojonych cebula 2 ząbki czosnku papryczka chili  oregano bazylia pieprz świeżo mielony sól oliwa z oliwek sos sojowy dodatkowo parmezan 400g makaronu  kokardki Makaron gotujemy w dużej ilości wody - prawidłowo na 100g makaronu trzeba zagotować 1l wody. Do garnka wlewamy(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, lekko przesmażamy i dorzucamy mięso. Kiedy mięso będzie już ok dorzucamy pomidory i chwilę zagotowujemy. Dodajemy papryczkę chili, czosnek, oliwki i przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią oraz odrobina sosu sojowego. Makaron możemy połączyć z sosem bądź podać oddzielnie, układając na wierzchu makaronu. Na gotowe danie ścieramy nieco parmezanu i możemy polać oliwką. Zapewniam

Sajkofanka smaku
Polędwiczka wieprzowa z sosem ostrygowym - azjatycki fast food 191

ogórka lub 2-3 małe, czarny sezam, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, sos sriracha - dla ostrości, kilka łyżek sosu ostrygowego, 2-3 ząbki czosnku, kiełki brokuła dodatkowo: ryż jaśminowy, tajska bazylia, świeże chili Mięso umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na cieniutkie kawałki. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć drobno posiekany czosnek, a po chwili dodać polędwiczkę. Kiedy

Plate of Joy
Placek po węgiersku 184

niej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści(...)następnie w cząstki i dodałem ją do sosu, który dalej gotowałem na małym ogniu, jednak już bez pokrywki. Do gulaszu dodałem również pokrojoną w drobne paseczki papryczkę chili wraz z pestkami. Gdyby sos był zbyt gęsty należy dolać do niego wody - sosu powinno być dość dużo, tak aby zakrywać wszystkie składniki gulaszu. Ogórki kiszone pokroiłem wzdłuż na ćwiartki, a następnie

Wyprawy kulinarne
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym 152

kanapki czy „kawior” z mnóstwem czosnku i pietruszki, faszeruję i zapiekam. A tak podane to dla mnie szybki lunch lub obiad. Lekki, a dzięki dodatkowi takiego a nie innego sosu – pełen białka. Bakłażan sam w sobie nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Niewiele w nim witamin, kalorii w 100g ma tylko około 20, można go więc spokojnie jeść na diecie(...)mieszanka suszonych pomidorów, czosnku, kaparów, oliwek i ziół i ostrych przypraw z twardym serem. Jeśli używacie czerwonego pesto z suszonych pomidorów, nie zaszkodzi odrobina soli i papryczki chili żeby zaostrzyć smak.   Sos robimy wlewając jogurt lub kefir do miseczki. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku z odrobiną soli. Na szczyt białej mieszanki sypiemy curry, podlewamy jogurt

Karo in the Kitchen
DORSZ PO AZJATYCKU. 210

DORSZ PO AZJATYCKU. /po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki wody Filety z dorsza dzielę na połówki lub mniejsze części (w zależności od upodobania(...)minut. Następnie wyjmuje rybę z wody, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny i zostawiam w cieple. Chili pozbawiam pestek, kroję w możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie  półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem  przez jakieś 15-10 minut (marchewka

W kuchni Karmel-itki
Paluszki serowe z sosem meksykańskim 145

Paluszki serowe z sosem meksykańskim to cudowna przekąska, którą uwielbiają chyba wszyscy nasi znajomi. Pyszny, ciągnący się ser, chrupiąca panierka i do tego obłędny sos meksykański – pikanto-słodki z prawdziwych pomidorów i papryki. Co prawda paluszki serowe z sosem meksykańskim wymagają nieco przygotowań (za to nieskomplikowanych) i niektórych może kusić, żeby kupić gotową mrożonkę, ale uwierzcie(...)minut do lodówki, a najlepiej zamrażarki (dzięki temu panierka będzie przypieczona, ser się rozpuści, ale nie będzie z niej wypływać). W międzyczasie przygotować sos meksykański pikantno-słodki: pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, oliwki i chili zmiksować malakserem na gładką masę. Dodać oliwę i ocet, ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. W dość szerokim rondlu (albo frytownicy) rozgrzać olej

Pociąg Do Kuchni
Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym 138

Składniki: Na roladki: 600 g schabu bez kości, 6 plasterków żółtego sera, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, 2 - 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Na sos: czerwona słodka papryka, żółta słodka papryka, papryczka chili, 3 cebule, 400 g pieczarek lub grzybów leśnych, łyżka czosnku w oleju z ziołami (można zastąpić 4 ząbkami świeżego i dodać do sosu wcześniej), łyżka marynowanych(...)sól, pieprz, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, odrobina majeranku, ziele angielskie,  liść laurowy, przyprawa do zup i sosów w płynie,  Sposób przygotowania: Słodkie papryki oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w paseczki, papryczkę chili w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w ćwiartki, korniszony w paseczki. Czosnek i cebulkę odcedzić z zalewy. W garnku

Nie tylko w kuchni
Sosy FOLWARK 173

grilowanego mięsa . 2. Remulada duńska - Gęsty majonezowy sos z warzywami o lekkim smaku curry ,wyśmienity do jajek , wędlin, żółtego sera , potraw z grilla. 3. Sos madziarów - ostry sos pomidorowy z dodatkiem chili ze słodko- kwaśnym posmakiem .Doskonały do wędlin, parówek , kanapek .  Zapraszam do wypróbowania

Sama słodycz i szczypta chili
Światowy Dzień Makaronu - przepisy 145

pory na blogu. Serdecznie zapraszam, może któryś z moich przepisów będzie dla Was inspiracją, żeby świętować z makaronem. Światowy Dzień Makaronu - przepisy   Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Makaron z sosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą Spaghetti w sosie śmietanowym

Kulinarne przygody Gatity
domowa szpinakowa pizza chrupiąca... 175

wyrośnięcia nie trzeba ciasta podsypywać mąką - ręcę posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia , posmarować sosem pomidorowym - użyłam swój domowy sos pomidorowy z papryką chili - posypać przyprawą do pizzy na cieście rozsmarować szpinak plastry szynki pokroić na paseczki i rozłożyć na szpinaku plasrty pomidorów pukładać gęsto na szynce, posypać serem fetą i posiekanym

W Mojej Kuchni Lubię
Flaki na ostro z woka 190

Jeśli macie w domu flaki (bo kupiliście do poprzedniego przepisu na zupę tajską i część Wam została), to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was. Tak na

slodkokwasnapl
Faszerowane bakłażany z komosą ryżową, tofu i warzywami 128

Całość pogotować jeszcze kilka minut, odparować ewentualny nadmiar wody. ·     Na koniec przyprawiamy do smaku: dodajemy przeciśnięte ząbki czosku, w dłoniach przecieramy aromatyczne zioła, odrobinę soli , sosu sojowego, pieprzu bądź chili. Co kto lubi :) ·    Gotowy i ciepły farsz przekładamy do miski z komosą i całość delikatnie mieszamy. ·     Wszystkie wcześniej przygotowane połówki bakłażana wypełniamy

Roślinna - blog wegański
Karkówka pod pierzynką serową z pesto. 198

plastry karkówki, pesto bazyliowe 0,5 kg. pieczarek 10 dag. włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz, odrobina chili, kilka kropli ciemnego sosu sojowego, vegeta WYKONANIE: z oliwy i przypraw zrobić marynatę, karkówkę rozbić lekko nakłuwaczem, zanurzyć  w marynacie, odstawić na 2-3 godz.(ja zostawiam na całą noc),   pieczarki

Kuchnia Beaty
Sałatka Londyn-Tokio 150

rukoli4 łyżki świeżej mięty, posiekanejMarynata oraz dressing:4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki4 łyżki japońskiego octu ryżowego4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina3 łyżki sosu sojowego1 papryczka chili (bez pestek)1 ząbek czosnku, starty1 łyżka drobno startego imbiru1 szalotka lub dymka, drobno posiekanasól morskaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić. Piersi kacze dokładnie oczyścić z błonek

Food Square
PIERŚ KURCZAKA Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU 329

Lubicie kuchnię chińską? ja lubię i moja rodzina także lubię też ją ,,doprawiać" pod swój smak. Zapraszam!! Składniki:50dag piersi zkurczaka25 dag mieszanki chińskiej mrożonej3

Z Majeczką w kuchni
Sezon szparagowy - zielone warzywa w natarciu. 279

nasionka, orzechy mogą to być nasiona słonecznika, dyni, sezam albo jakiś gotowy miks na dressing: 1/2-1 limonki, łyżka oleju sezamowego (można też użyć oliwę), łyżeczka miodu, łyżka sosu sojowego, 1 posiekana chili (można też użyć 1/2), 3 cm startego imbiru Liście dokładnie myjemy osuszamy wykładamy na talerz.  Warzywa gotujemy na parze tak aby były al dente, zaczynamy od warzyw

Brzuszki Łakomczuszki