Moja propozycja na wykorzystanie sosu "pól na pół" od Krokusa . Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z chili sprawia, że smakują obłędnie!. Składniki na ciasto, wychodzi ok 15-17 sztuk: - 1 i 1/2 szklanka mąki(...)pszennej - 2 i 1/2 dag świeżych drożdży - 1/4 szklanki ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 1 płaska łyżeczki soli - 1 i 1/2 łyżki oleju Nadzienie: - 4 łyżki sosu Krokus " pół na pół " chili i pomidory - 10 plastrów sera żółtego - kilka plastrów wędliny, salami, szynka, wędzonka, kabanosy 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aby zaczęły "pracować
Apetyczna babeczkanasiona chia - makaron ryżowy - papryka czerwona - brukiew - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - piersi drobiowe pieczone (do wersji mięsnej) - olej sezamowy - różowa sól himalajska - papryka chili w płatkach Dodatkowo : - sos słodko kwaśny (dałam gotowy) Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy na 4 części, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, po 8 minutach odcedzamy). Odcedzony makaron skrapiamy olejem(...)sezamowym, oprószamy solą himalajską i płatkami papryki chili. Upieczone filety drobiowe kroimy na kawałki (w wersji wegetariańskiej – pomijamy oczywiście mięso). Przygotowujemy warzywa (obieramy, myjemy) – marchew, brukiew kroimy w cienkie słupki (julienne), paprykę, por i szczypior w cienkie paski, rzodkiewki w cienkie plasterki, sałatę rwiemy na kawałki. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na deskę
mojewypiekiinietylkołyżeczki cukru pół łyżeczki soli Wierzch: świeży szpinak kozi ser przepiórcze jajka Sos: 200 ml śmietany 22% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili kilka gałązek świeżego tymianku sól Najpierw robimy sos, żeby trochę odstał, żeby składniki się ze sobą przegryzły. Cebulę, tymianek i chili bardzo drobno siekamy, czosnek wyciskamy, dajemy szczyptę soli i dokładnie wszystko mieszamy(...)całe liście szpinaku podsmażamy na patelni z oliwą z odrobiną soli - aż zmięknie. My mieliśmy taki kupiony cały pęczek, tyle było akurat. W tym czasie nasze spody pizzy smarujemy sosem. Wykładamy na górę podsmażony, podduszony szpinak. Ale tak żeby na samy środku było puste miejsce. Tak wokół środka układamy. A na środek wbijamy po jednym przepiórczym jajku. Pieczemy z termoobiegiem
Marder&Marder Manufacturepapryki: czerwonej, zielonej i żółtej 1-2 pomidory "jajo" 1 ząbek czosnku szczypta bazylii (solidna) szczypta ziół prowansalskich szczypta przypraw ziołowych do grilla łyżka oliwy z oliwek łyżka sosu słodko-pikantnego chili Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, a pomidora w ćwiartki. Wrzucamy do torebki do pieczenia. Dorzucamy ząbek czosnku rozgnieciony nożem. Zasypujemy przyprawami. Wstrząsamy lekko. Zalewamy oliwą i sosem. Zamykamy
Kuchnia po mojemuSkładnikina 2 porcje: 100 g makaronu spaghetti razowego, 1 łyżeczka sosu worcetershire, 1 duży pomidor, 4 ząbki czosnku, 5 pomidorów suszonych, 8 szt. kapary, 6 oliwek, 1 łyżeczka słonecznika, 1 łyżka oliwy z oliwek, bazylia, pieprz, suszone papryczki chili, 1 plaster sera żółtego. Przygotowanie: Makaron gotujemy w wodzie, bez soli, na al dente. W tym samym czasie, pomidor sparzamy(...)kosteczkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy pomidora, czosnek w kostce, pomidory suszone w paskach, kapary i oliwki w plasterkach. Całość smażymy ok. 3 min. Następnie dodajemy, papryczkę chili, bazylię, pieprz i sos worcetershire. Całość podgrzewamy przez kolejne 2 min. często mieszając, tak aby wszystkie składniki smakowo się zmieszały. Makaron odcedzamy, dodajemy do pomidorów i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy
Moniki Smakołykitydzień. Składniki: 40 dag makaronu spaghetti tricolor 25 dag sera ricotta 20 dag chudego boczku parzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 papryka chili z zalewy olejowej 3 łyżki sosu włoskiego z migdałami sól morska do smaku szczypta pieprzu do smaku listki świeżego oregano lub bazylii do posypania Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, trzymamy(...)paseczki, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą smażymy 5 minut .Po chwili dodajemy osączoną z zalewy i pokrojoną chili, mieszamy. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy ser ricotta oraz sos pomidorowy, mieszamy chwilę podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , mieszamy z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem. Podajemy gorące danie, posypane bazylią
Wanilia i Kardamonwłasny sos barbecue, możemy dostosować jego smak i przyprawy do naszych własnych potrzeb. Podstawą sosu niech będzie ketchup i równe części octu jabłkowego/cydru i brązowego cukru. Jako dodatkowe przyprawy możemy wykorzystać: sos Worcestershire, czosnek, paprykę w proszku, cebulę w proszku, gorczycę, kminek, pieprz cayenne itp. Zachęcamy do eksperymentowania i znalezienia właściwej proporcji smaku. Domowej roboty sos teriyaki. Sos Teriyaki(...)doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy w rondelku roztopić ciemną czekoladę ze śmietanką kremówką lub bitą śmietaną często mieszając i pilnując aby się nie przypaliła
naRuszciedoskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy w rondelku roztopić ciemną czekoladę ze śmietanką kremówką lub bitą śmietaną często mieszając i pilnując aby się nie przypaliła
naRuszcieoscypka w formie spaghetti (długich nitek) 8-10 małych kawałków marynowanej dyni (ilość wg uznania) siekana natka pietruszki czarny pieprz i płatki chili 1. Mięso wkładamy do miski, wlewamy sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy i łyżkę oleju, marynujemy przez ok. 20-30 minut. Oscypek kroimy w paski ok. 3 cm. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu(...)minut (nie gotujemy już) - po tym czasie ser powinien ładnie zmięknąć. 4. Makaron nakładamy na talerze, na to kurczaka z oscypkiem w jogurtowym sosie, posypujemy kostkami marynowanej dyni, natką pietruszki, płatkami chili i czarnym pieprzem
Kuchnia Prezydentowejchili 400 ml mleka kokosowego 125 g (1 opkaowanie) serka kremowego Arla Apetina papaja i curry - India 1/2 szklanki puree z dyni po 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki i kolendry (kilka listków odłożyć) 1/2 - 3/4 łyżeczki przyprawy garam masala garść orzechów nerkowca ziarenka z 1/2 granatu Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, zalać 2 łyżkami sosu sojowego(...)Wymieszać z ananasem i podsmażonym kurczakiem. Chili opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki. Mleko kokosowe rozmieszać z kremowym serkiem i puree z dyni. Dodać natkę pietruszki i kolendry, chili, doprawić do smaku sosem sojowym i garam masala. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, posmarować 1/3 sosu curry. Następnie rozłożyć warstwę kurczaka z ananasem i rodzynkami. Całość pokryć resztą sosu i posypać nerkowcami
Pełny talerzsumie pierwszy raz jak je wykorzystałem w przepisie. Ale wiadomo, nie wszędzie można je dostać, także możecie użyć drobno pokrojone papryczki chili :) Składniki : filet z piersi kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1/2 marchewki pomarańczowej 1/2 marchewki żółtej 1/2 marchewki fioletowej szczypiorek 1 ząbek czosnku Przyprawy : pieprz czarny imbir pieprz cayenne nitki chili(...)kardamon Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy wodę, oczyszczamy i kroimy w plastry. Obtaczamy mięso w sosie sojowym. Przyprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i imbirem. Ząbek czosnku kroimy w płatki i układamy na kawałki mięsa, nitki chili kładziemy na wierzch. Odstawiamy mięso na godzinę. Marchewki myjemy, obieramy,kroimy w słupki i przyprawiamy kardamonem. Pierś z kurczaka układamy na 1 poziomie
Parowar Facetamung 300 ml soku z buraka sól do smaku Chrupiące warzywa: 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 kalarepa 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka sezamu szczypta płatków chili Chutney morelowy: 4 dorodne i miękkie morele 1 mała cebula 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki(...)Wrzuć pokrojone na mniejsze cząstki morele. Dodaj ocet ryżowy oraz cukier trzcinowy i smaż na małym ogniu, aż do rozgotowania owoców (około 15 minut). Dodaj płatki chili oraz imbir. Posól do smaku. Sos zmiksuj blenderem na gładko i ostaw do ostygnięcia. Przygotowanie sakiewek Arkusze papieru ryżowego namaczaj kolejno w letniej wodzie. Na każdy gotowy arkusz nałóż porcję makaronu, następnie warzyw
Food Squarewarzywami, jajkiem i sojowym sosem grzybowym. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu Chow mein 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 jajka kukurydza konserwowa sos sojowy grzybowy sos sojowy pieprz, tymianek oliwa z oliwek Połowę opakowania mieszanki chińskiej wrzucamy na głęboką patelnię, polewamy oliwą z oliwek i dusimy na średnim ogniu, możemy(...)delikatnie podlać wodą. Kiedy warzywa duszą się kroimy paprykę w słupki, kapustę szatkujemy na drobne włókna, a chili siekamy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię do duszącej się już mieszanki chińskiej. Teraz wstawiamy jajka do gotowania i po zagotowaniu wody gotujemy ok. 8 min. nie będą super twarde a lekko miękkie w środku. Chyba, że lubicie mocno
vegetaniemakaronu ryżowego - 200g tofu naturalnego - spory pęczek botwinki z małymi buraczkami - 5 łyżek sezamu - 3 ząbki czosnku - 2 cebule - papryka - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżka syropu klonowego/z agawy - 0,5 łyżeczki chili Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Paprykę i botwinę dokładnie myjemy pod bieżącą(...)czasu mieszając. Po 5 minutach dodajemy tofu. Na koniec dodajemy botwinkę wraz z makaronem i mieszamy do całkowitego przemieszania i nabrania przez makaron różowej barwy. Skrapiamy sosem sojowym, syropem klonowym i chili, chwilę mieszamy i podajemy w miseczkach. Smacznego
Be Fit Be StrongWeków nadal ciąg dalszy...mam nadzieję że skusicie się teraz na domowy ketchup z papryki czerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla. U mnie w spiżarce każdego roku musi znaleźć się obowiązkowo! Do ketchupu użyłam octu JAMAR Składniki: 3 kg papryki czerwonej, 15 dag ostrej papryki chili, 2 główki czosnku
Wanilia i Kardamon