Witajcie :) Dzisiaj coś na szybko , zapraszam na sos musztardowy z jajkiem i Sałatką Szwedzką z firmy Ogródek Dziadunia . Do sosu użyłam koncentratu chili oraz musztardy piripiri firmy Proeco Polska. Gdy byłam mała taki sos często przygotowywała moja mam , dzisiaj ja zrobiłam go na obiad , chociaż powiem szczerze że chodził za mną już od kilku dni :) Zapraszam :) Składniki(...)sos : 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 małe łyżeczki Musztardy piripiri 1/2 łyżeczki Koncentratu chili 1 łyżka masła 1 łyżka śmietanki 12 % 6 jajek 2 łyżki siekanego koperku sól , pieprz do smaku 100 ml wody 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Do obiadu podałam Sa ł atkę Szwedzką Wykonanie : Bulion
Sama słodycz i szczypta chiliKebab to potrawa kuchni orientalnej o wielu odmianach. W Polsce najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji jako danie składającej się z
Słodka Stronakuchnia bardzo często pachnie pomidorami, czosnkiem i bazylią. Patronat nad tym daniem objęły właśnie te zapachy. Sos pomidorowy z tego przepisu można wykorzystać do wielu potraw. Nie dodając chili podaję taki sos do spaghetti. Składniki na sos: 1 puszka drobno posiekanych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii chili
Smak mojego domuwody4 łyżeczki pasty tamaryndowej2 łyżki sosu rybnego4 łyżki cukru trzcinowegoPrzygotowanie:Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i sos sojowy. Mieszając, lekko przyrumienić. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i chili. Przysmażyć i odstawić. Ugotować makaron, odcedzić i przelać zimną wodą.Jajka ugotować na twardo. Paprykę czerwoną posiekać. Do miseczki wrzucić zawartość patelni, dodać makaron
Oryginalny smakTradycyjne danie typu "fast food" rodem z kuchni tureckiej jednak w trochę odmiennym wydaniu. Składniki tej potrawy zbliżone są do tradycyjnego kebaba w picie. Jedyne
Słodka Stronanajlepszy okres na faszerowane warzywa. Papryki, cukinie, bakłażany aż się proszą, by napełnić je przepysznym farszem. Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane moim ulubionym chili con carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (:Składniki (na 4 porcje):500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego(...)głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Na koniec wrzucić opłukaną z zalewy
Food Squaremleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy czarny i biały sezam Dodatkowo: sałata roszponka kiełki brokułów pomidor ogórek konserwowy sos seczuański chili fusion Uncle Ben's Przygotowanie: Ryż gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki(...)studzimy na kratce. Rozkrojone na pół bułki wkładamy na 2 minuty do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, aby były chrupiące. Na spód bułki dajemy listki roszponki, następnie ryżowego burgera, sos, plasterek pomidora i ogórka oraz kiełki. Przykrywamy drugą częścią bułki
Smakowity Blog Kulinarnysos sałatkowy koperkowo-ziołowy torebkę ryżu cebula 4 rzodkiewka przyprawy: sol, pieprz, chili mielone, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona 1. Ugotować torebkę ryżu. Po ugotowaniu ryżu ostudzić i włożyć do miseczki. 2. zrobić sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3. Pokrój cebule i rzodkiewke w kostkę 4. Zmieszaj przyprawy: sol, pieprz, chili
Idus NovoSchab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem Dziś polecam kolejny przepis na obiad ze schabu w plastrach , czyli duszony schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem. Taki schab smakuje każdemu, jest idealnie kruchy, delikatny i mięciutki. Schab w sosie słodko-kwaśnym jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu (nie licząc czasu duszenia). Mięso wystarczy(...)minut, a nawet trochę dłużej. Czas duszenia zależy od grubości schabu. Jeśli wolicie, użyjcie do sosu świeżego imbiru, zamiast granulowanego. Wtedy podsmażcie go razem z warzywami, sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Jeśli lubicie ostre smaki, dodajcie do sosu odrobinę świeżej lub mielonej papryczki chili. Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem wspaniale smakuje z ryżem, na przykład
Lekcje w kuchniAromatyczny gulasz z orientalnym smaczkiem Składniki biodrówka 1/2 kg pieczarki 30 dkg papryka czerwona 1/2 szt grzyby mun 1 garść cebula 1 szt czosnek 3 ząbki sos chili-czosnkowy 1 łyżka … Czytaj dalej Orientalny gulasz z ryżem
czarrna od kuchniśniadanie :) Składniki 4 jajka 1/2 fileta z kurczaka 1 marchewka kawałek selera korzeniowego 1 łodyga selera naciowego 8 łyżek mąki sos sojowy sos chili-czosnkowy przyprawa do dań z … Czytaj dalej Orientalny omlet z kurczakiem
czarrna od kuchniMięsko samo się robi i smakuje pysznie :) Składniki pałki z indyka na każdą pałkę: 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 niepełna łyżka sosu chili-czosnkowego 1 łyżeczka przyprawy do dań … Czytaj dalej Orientalne pałki z indyka
czarrna od kuchniczosnek, jak cebula się zeszkli dodajemy pomidory w puszcze (jeżeli kupiliśmy całe kroimy je wcześniej w kostkę) wraz z przyprawami: majeranek, oregano, bazylię, pieprz sól i papryczkę chili pokrojona. Sos gotujemy przez 10-15 min. Wybrany makaron gotujemy według instrukcji. Ja użyłam makaron bezglutenowy z czarnego ryżu. Makaron mieszamy z sosem i posypujemy migdałowym parmezanem
Łycha smakówPrzygotowanie : Przygotowanie salatki - salate posztakowac, ogorka dokladnie umyc, przekroic wzdluz na pol, wydrazyc nasionka i pokroic w plasterki, wrzucic do wiekszej miski. W miseczce dokladnie wymieszac majonez z sosem sweet chili i polaczyc z pokrojonym ogorkiem i salata, dokladnie wymieszac. Przygotowanie ryby - rybe oplukac, osuszyc recznikiem papierowym, posolic i popieprzyc. Na patelni rozgrzac olej. W glebokim talerzu roztrzepac jajko
Codzienne Gotowaniekalarepa 1 por 2 gałązki selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1/2 kostki dobrego bulionu warzywnego (bez tłuszczy utwardzonych) oliwa z oliwek oregano, pieprz, pasta chili, kurkuma, sos sojowy Zaczynamy od delikatnego przesmażenia makaronu tak, aby zbrązowiał. Następnie kaszę bulgur zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego i dodajemy makaron. Odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie przygotujemy
vegetanie