sos chili - 2500 przepisów (strona:20/167)

Pyszny Makaron z Piersią Kurczaka i Cukinią na Obiad 204

podwójną pierś kurczaka 300 g pieczarek 1 cukinię (około 400 g) 250 ml bulionu drobiowego lub rosołu 1 średnia cebula (około 100 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z górką) olej lub oliwa do smażenia sól do smaku zamiast chili możemy doprawić sos papryką ostrą lub pieprzem cayenne(...)Umytą cukinię przekrawam na pół i kroję w cienkie paseczki wzdłuż cukinii – cukinię możemy pokroić nożem, obieraczką do warzyw lub szatkownicą. Oczyszczoną z nasion papryczkę chili drobniutko kroję i dodaję do cukinii. Przygotowanie sosu: Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 4 minuty tak żeby cebula się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję pieczarki i całość smażę

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron ryżowy z krewetkami i groszkiem 176

Makaron ryżowy podany z koktajlowymi krewetkami i świeżym, zielonym groszkiem, doprawiony czosnkiem, chili oraz sosem rybnym- proste danie z delikatnie pikantno-słodkim (sos rybny nadaje lekkiej słodyczy) i orientalnym akcentem :)   Jeżeli nie jesteście w posiadaniu sosu rybnego, to można użyć worcestershire czy sojowego- fakt, smak dania będzie się inny, ale zapewniam Was, że równie smaczny! Propozycja bez glutenu(...)posypania * pieprz- do smaku * masło klarowane- do smażenia Przygotować makaron ryżowy. Na rozgrzanym maśle zeszklić poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek, kolejno dodać krewetki, wyłuskany groszek, pokrojoną papryczkę chili oraz podlać sosem rybnym i podsmażyć przez 2-3 minuty. Dodać makaron, popieprzyć, skropić sokiem z limonki i całość dokładnie wymieszać. Ozdobić natką pietruszki. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Laksa z dynią, groszkiem cukrowym i tofu 152

duży, 2 liście limonki kaffir, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca, 1/2 łyżeczka pasty z krewetek, 1/2 łyżeczki pasty słodkiej chili, 1 łyżka sosu rybnego, świeży imbir, makaron ryżowy, świeża dymka, świeża kolendra, czerwona papryczka Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W moździerzu rozgniatamy nasiona kolendry, mieszamy je z kurkumą(...)doprawiamy całość pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Sprawdźmy czy dobrze zupa jest doprawiona - smaki mamy różne - zawsze możemy doprawić całość dodająć więcej pasty chili czy suszonych płatków chili, albo sosu rybnego czy pasty z tamaryndowca. Do miseczki włóż makaron, wlej zupę, na wierzch wyłóż cieniutko pokrojone pieczarki - my je kroiliśmy na najcienszym rozmiarze na mandolinie, dodaj pokrojone tofu

Plate of Joy
Nowe życie rosołowego mięsa: 5 kreatywnych pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu 41

łyżeczka miodu lub cukru 1 łyżka pasty sezamowej opcjonalnie: płatki chili lub sos sriracha dla pikantności sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Instrukcje: W małej misce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki, miód, pastę sezamową, imbir, czosnek i opcjonalnie płatki chili. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone mięso z kurczaka i dobrze wymieszać, aby pokryć kurczaka(...)średnim ogniu przez około 5 minut. Do sosu pomidorowego dodać pokrojone mięso z kurczaka, oregano i bazylię. Wlać część rosołu, doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie płatkami chili. Zmniejszyć ogień i gotować sos na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.  W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić makaron i dodać go bezpośrednio do sosu

Moja Książka Kucharska
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 128

ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy krewetki(...)krewetki. Składamy tak jak krokiety. Można jeść takie, ale ja wolę je podsmażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem słodkim-chili. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 141

ząbki czosnku1 łyżka sosu rybnego1 łyżeczka cukru brązowegosok z połowy limonki1 łyżka wodymakaron ryżowy (rice vermicelli)papier na sajgonkiolej do smażeniasos słodkie chili do podaniaWykonanie:Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne.Ogórka kroimy(...)kiełki i krewetki. Składamy tak jak krokiety.Można jeść takie, ale ja wolę je podsmażyć na oleju ok 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.Najlepiej smakują z sosem słodkim-chili.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Kurczak po seczuańsku 262

Kurczak po seczuańsku...Soczyste, marynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka.Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka(...)mała cukinia;1 średnia marchewka;1 czerwona papryczka chili;Szczypta soli;Pieprz syczuański.Sos:2 łyżki mąki kukurydzianej;3 łyżki sosu sojowego, jasnego;1 łyżka octu ryżowego;250 ml przegotowanej, zimnej wody.Marynata:1 łyżka sosu sojowego, jasnego;1/2 łyżeczki płatków chili.Sposób przygotowania:Składniki marynaty wymieszać ze sobą.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.Do marynaty dodać pokrojonego

Gospodyni Miejska
Wegetariańskie curry z serem Paneer. Pyszne !!! 189

mleczka kokosowego 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1 garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego oliwa z oliwek garam masala, curry, pieprz, sos sojowy, pasta chili Warzywa dobrze myjemy i kroimy. Paprykę kroimy w krótkie paseczki, fasolkę szparagową obieramy z końcówek i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy(...)zrobić z tego coś w rodzaju pasty. Teraz wrzucamy warzywa, kiełki i wlewamy całą puszkę mleczka kokosowego. Dusimy warzywa, aż zmiękną i sos zgęstnieje. Następnie dodajemy pastę chili, pieprz i sos sojowy. Chwilę jeszcze dusimy i dodajemy 2 łyżki jogurtu. Mieszamy i na sam koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser paneer. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu

vegetanie
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 155

lekko orientalnym stylu, a to za sprawą dodatków do farszu. Do mielonego mięsa z indyka poza ryżem dodałam świeżo starty imbir, drobno posiekany por i pietruszkę, czosnek, papryczkę chili i sos sojowy. Dodatki te sprawiły, że farsz nabrał orientalnego charakteru. Składniki: 6 dużych kapeluszy pieczarek 250 g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki drobno posiekanego pora pęczek posiekanej natki pietruszki(...)torebki ugotowanego ryżu 1 łyżka tartego świeżego imbiru 2 posiekane ząbki czosnku 1 drobno pokrojona papryczka chili 3 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Kapelusze pieczarek oczyszczamy suchą ściereczką. Wszystkie składniki farszu mieszamy i napełniamy nim pieczarki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło

Smakowity Blog Kulinarny
Kaczka z sosem hoi sin 180

cieszy kiedy to co wymyślisz później trafia na talerz takie jakie miało być. Dzisiaj kaczka na chińską nutę, bo pieczona w marynacie z sosu sojowego ciemnego, miodu, czosnku, chili i sosu hoi sin. Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: - 2 piersi kacze (użyj tej ekologicznej lub kup na wsi od Pani, która hoduje) Na marynatę: - chili świeże - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki miodu

SMYKWKUCHNI
Chińszczyzna, czyli kurczak na sposób chiński 254

mleko kokosowe + woda ) 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki przyprawy do potraw chińskich Dodatkowo do smaku: sos sojowy limonka chili ( świeże lub w proszku ) syrop lub cukier trzcinowy  Wykonanie: Cebulę pokroić w pół plastry, paprykę marchew i cukinię - w cienkie paski. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubsze(...)dodać koncentrat i przyprawę do potraw chińskich - dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty. Sos zagęścić rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, skrobią ziemniaczaną. Danie doprawić do smaku sosem sojowych, chili, sokiem z limonki i syropem trzcinowym. Kurczaka na sposób chiński podawać z ugotowanym ryżem basmati lub makaronem chińskim. Smacznego

kolorowotorcikowo
Najlepsza Domowa Pizza Kebab 2438

pekińska, czerwona kapusta, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch wykładamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym i chili. *nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło również w piekarniku Moje posty

Słodka Strona
Paprykarz z kaszą jaglaną. 149

mogę go jeść codziennie. Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej 100 g filetu z dorsza ,mintaja … 2 marchewki mała cebulka koncentrat pomidorowy lub przecier 0,5 łyżeczki chili 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz ulubione suszone przyprawy oliwa z oliwek Rybę usmażyć na odrobinie oleju ,ostudzić . Marchewki ugotować na miękko i ostudzić ,następnie obrać i zetrzeć(...)tartce o grubych oczkach . Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić . Cebulkę pokroić i usmażyć na oliwie na złoty kolor .Dodać do niej rozdrobnioną rybę ,kaszę ,marchewkę ,sos sojowy ,chili i tyle przecieru i koncentratu ile nam odpowiada smakowo . Doprawić solą i pieprzem ,ulubionymi ziołami ,wymieszać i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce

Ladylaura.
Pieczony łosoś w sosie teryaki 128

limonki kiełki z rzodkiewki sól ziołowa, pieprz sos teryaki: 4 łyżki wody  2 łyżki  jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka imbiru sok z 1/3 limonki 1 ząbek czosnku 3 cm świeżej chili(...)Przygotowanie: Sos  teryaki : w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej. Filet z łososia marynujemy w sosie teryaki i pieczemy 20 minut.  Cukinię przecinamy na pół, z połówki wycinamy paseczki (najlepiej wychodzi z obieraczki do jarzyn) i marynujemy

Łycha smaków
Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili 153

Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili...Długie, cienkie nitki makaronu oblepione aromatycznym sosem.Pachnące pietruszką i czosnkiem.Ostre, dzięki chili.Komu porcję?Zapraszam!Składniki:500 g makaronu

Gospodyni Miejska