sos chili - 2500 przepisów (strona:70/167)

Guacamole 126

Przepis na guacamole jest bardzo prosty, a sam sos sycący i obłędny, dlatego gości u mnie przynajmniej raz w miesiącu. Guacamole jest idealną przekąską imprezową – wystarczy kupić do niego nachosy czy pokroić warzywa w słupki i mamy pyszną przekąskę ze zdrowym dipem. Idealny do meksykańskich tortilli i quesadillas . Doskonale smakuje też podany z chrupkim pieczywem – na śniadanie(...)zielonym chili i kminem rzymskim – ale oczywiście w podstawowej wersji można pominąć te składniki. Pamiętajcie, aby awokado do przyrządzania guacamole było dojrzałe – zbyt twarde nie nadaje się do jedzenia. Guacamole: 3 awokado (zielone lub odmiany hass – ciemne) 1/2 czerwonej cebuli lub 1 duża cebula szalotka 1/2 limonki (sam sok) 1/2 zielonej papryczki chilli (jeśli sos ma być

Poezja smaku
American Burger 263

umywają. Do przygotowania hamburgerów użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka, 2 pomidorów, kilkunastu listków bazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy, oliwy, białego octu winnego, sosu sojowego, kminu rzymskiego, pieprzu kajeńskiego, tymianku, czarnego pieprzu ziarnistego, soli, cukru, bułek do hamburgerów. Kluczem(...)wraz z pestkami) jedną papryczkę chili i wszystko zmiksowałem na bardzo drobne kawałki. Następnie dodałem mieloną wołowinę (polecam nie kupować mięsa mielonego w markecie, lecz w miarę możliwości kupić je w kawałku i zmielić samemu, lub ewentualnie poprosić o jego zmielenie w sklepie). Do mięsa dodałem również szczyptę kminu rzymskiego, szczyptę tymianku, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczkę musztardy

Wyprawy kulinarne
Tajskie zielone curry (Thai Green Curry) 180

Niesamowicie dobre. No, ja bym mogła to jeść dzień w dzień. ;) Na zdjęciach tego nie widać, bo robiłam je w sztucznym świetle, ale sos jest nieco bardziej zielonkawy. Składniki zielonej pasty curry: 6-8 zielonych papryczek chili, najlepiej tajskich 2 łodygi trawy cytrynowej 4 ząbki czosnku 2 szalotki 3-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1 łyżeczka(...)Składniki zielonego curry: 50-60 g zielonej pasty curry 2 łyżki oleju kukurydzianego 250 g piersi kurczaka 400 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju sezamowego 2-3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 5 listków limonki kaffir 1 łyżka cukru trzcinowego kilka różyczek kalafiora kilkanaście różyczek brokuła dwie pełne łyżki kawałków bambusa marynowanego 1/3 cukinii pokrojonej w grube

Kuchnia Prezydentowej
Sos Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka 196

Bourbon do grillowanych kawałków kurczaka. Składniki: 350 ml ketchupu 120 ml Bourbonu120 ml brązowego cukru80 ml startej cebuli60 ml octu2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki sosu Worcestershire1 łyżka musztardy Dijon3 wyciśnięte ząbki czosnku1 łyżeczka chili w proszku1 łyżeczka soli1 łyżeczka czarnego pieprzu½ łyżeczki dymu w płyniePrzygotowanie: W rondelku rozgrzać olej roślinny dodać do niego startą cebule. Całość smażyć przez 1 minutę

naRuszcie
Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy 238

ugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili Sałatka: 2 pomarańcze duża garść rukoli 25 g kiełków brokuła 1 płaska łyżka ziaren sezamu Winegret: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego(...)łyżeczka miodu szczypta suszonego imbiru szczypta chili sól Przygotowanie: Steki z tuńczyka: Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Steki z tuńczyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć i dokładnie obtoczyć w sezamie. Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju około 2 minut z każdej strony (w zależności od grubości steku

Oryginalny smak
Makaron w pesto z tuńczykiem, kapary i pomidorkami 156

garść bazylii, sok z cytryny do smaku, 1 łyżka orzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 2 łyżki kapary, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, suszona papryka chili, świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, garść pomidorków koktajlowych. Przygotowanie: Orzeszki piniowe miksujemy z pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię(...)osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Tuńczyka odciskamy z nadmiaru sosu, przekładamy na gorącą patelnię razem z jedną łyżką oleju rzepakowego, dodajemy kapary, mieszamy i podgrzewamy. Na tej samej patelni przez chwilę podgrzewamy pomidorki. Makron mieszamy z pesto, dodajemy na wierzch tuńczyka z kapary, pomidorki, całość doprawiamy chili i ozdabiamy listkiem bazylii. Smacznego

Moniki Smakołyki
Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone 206

Krokus 1 szklanka wody Sól morska do smaku Biały pieprz do smaku Suszona natka pietruszki do smaku Płatki chili szczypta 1 łyżeczka słodkiej papryki Świeża natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple. Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju

Wanilia i Kardamon
Sałatka z polędwiczką wieprzową – lunch do pracy 145

plasterków polędwiczki wieprzowej  1 duża łyżka musztardy francuskiej  pół łyżeczki pieprzu  duża szczypta płatków chili  2 łyżki oleju rzepakowego  1 łyżeczka masła klarowanego  4 pomidorki koktajlowe  garść mieszanki sałat  zielona cebulka sos do sałatki  1/2 łyżeczki miodu  1 łyżeczka oliwy z oliwek  1/4 ząbka czosnku drobno posiekanego 1 łyżeczka(...)octu balsamicznego    Na desce rozłożyłam plastry polędwiczki lekko je spłaszczyłam dłonią, posmarowałam je musztardą i posypałam pieprzem oraz chili. Na patelni rozgrzałam olej i masło klarowane. Przełożyłam polędwiczki na patelnię, szybko je obsmażyłam na dużym ogniu,zmniejszyłam ogień, patelnię przykryłam pokrywką i tak polędwiczki się dusiły przez kolejne kilka minut.  Do pojemnika na lunch włożyłam umytą

Kuchnia na wzgórzu
Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata 178

Zbliża się jesień, najwyższa więc pora na otwarcie sezonu zapiekankowego. Nie mam na myśli jednak zapiekanek z gotowymi sosami z torebek czy słoików kupowanych w sklepie, odrobina wyobraźni wystarczy, aby samodzielnie w domu stworzyć przesmaczną zapiekankę, taką właśnie zrobiłam dzisiaj.  Połączyłam ze sobą ulubione i łatwodostępne o tej porze roku składniki, pojawił się i makaron, którego tak dawno(...)Oprószamy warzywa słodką papryką w proszku. Mieszamy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, suszone oregano i ocet balsamiczny, czekamy, aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami, oprószamy płatkami chili, doprawiamy do smaku, mieszamy. Całość przekładamy do formy żaroodpornej, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 10 - 15 minut w temp. 180 st. Podajemy posypane

Moja smaczna kuchnia
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 169

oliwy oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość zmiksowałem na dość gładką masę i przełożyłem do miseczki. Przygotowana przeze mnie wersja sosu jest łagodna, można również przygotować wersję ostrzejszą, dodając do niego papryczkę chili. Ogórka wraz ze skórką starłem na tarce o grubych oczkach do miski, a następnie odcisnąłem go z nadmiaru wody. Dodałem do niego przeciśnięte przez

Wyprawy kulinarne
Wegetariańskie tajine z ciecierzycy 104

cebule, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, zmiażdżone 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżki miodu 75g migdałów w płatkach (dałam mielone, co sprawiło, że sos stał się gęstszy, i nabrał ciekawej faktury) puszka ciecierzycy (400g)  garść natki pietruszki drobno posiekanej (użyłam(...)zeszkli. Dodać sól i pieprz oraz czosnek i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać paprykę w proszku, płatki chili, cynamon i imbir, wszystko dokładnie wymieszać, aż cebula dokładnie pokryje się przyprawami. Następnie dodać pomidory, miód i doprowadzić do wrzenia, jeśli sos jest zbyt gęsty podlać niewielką ilością wody lub bulionu.  Tak przygotowany sos przełożyć do naczynia tajine, dodać migdały

Codzienne Gotowanie
Ajwar – bałkański sos z pieczonej papryki 168

postanowiłam zrobić z pomidorami gdyż według znawców kuchni bałkańskiej pomidory powinny w nim być ale stanowić dodatek - nie podstawę. Ajwar - bałkański sos paprykowo - bakłażanowy Składniki 6 papryk 4 pomidory 1 bakłażan 3 cebule 6 papryczek chili - dodałam 3 łyżka octu winnego 1/2 główki czosnku oliwa sól, pieprz Do dzieła!!! Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, przekrawamy na pół i układamy(...)skórki i drobno kroimy. W naczyniu szklimy cebule z czosnkiem i chili, dodajemy pomidory - całość gotujemy aż z pomidorów odparuje nadmiar wody - dokładamy paprykę i bakłażana. Gotujemy ok 30 minut, po tym czasie mielimy warzywa blenderem, dodajemy ocet i gotujemy jeszcze ok 2 h aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorący ajwar rozlewamy

sierotka maRysia w kuchni
Dorsz w paprykowo - pomidorowym sosie - dietetycznie 142

Dorsz w sosie pomidorowo- paprykowym to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Sos pomidorowy z dodatkiem papryki nabiera zupełnie innego niepowtarzalnego charakteru. Ponieważ papryka powinna znaleźć się w każdej zdrowej diecie, bo to istna kopalnia zdrowia, warto włączyć ją do menu. Możesz pozostawić paprykę w kawałeczkach, tak właśnie zrobiłam lub zmiksować sos do otrzymania aksamitnej konsystencji. Dorsz jest(...)postaci, ponieważ bez obsmażania na patelni, bez panierki. Wystarczy ułożyć go na kilka minut w pyrkającym sosie, by stał się mięciutki i soczysty. Bardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 2 filety-płaty z dorsza 2 czerwone spiczaste papryki 1 malutka ostra papryczka chili 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Potrawka z czarnego ryżu, młodej kapusty, szparagów, kurczaka i sera 150

bulionu 1/4 młodej kapusty 5-6 szparagów 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 pierś kurczaka (około 250 gram) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki i chili Apetina 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, oregano, wędzona papryka koper do ozdoby   Na patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy(...)ryż i smażymy całość dwie minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy całość 15 minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego

Mango Papaja
Spaghetti z małżami vongole 144

mniejsze od muli, ale dają cudowny aromat i smak sosowi do makaronu. We Włoszech spaghetti z małżami vongole przygotowuje się w wersji biano – bez pomidorów, oraz w wersji rosso – właśnie z pomidorami, i taką wersję Wam przedstawiamy. Spaghetti z małżami vongole to klasyka kuchni neapolitańskiej. Sos do makaronu na małżach vongole, winie, aromatycznej pietruszce z dodatkiem białego wina(...)absolutnie zimną wodą, więc może się lekko posklejać, dlatego dobrze, żeby był gotowy na krótko przed dodaniem go do sosu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i zbrązowiamy. Wyjąć czosnek i jeśli używamy dodać pokruszone peperoncino lub posiekane chili. Na tę samą patelnię wrzucamy małże i przykrywamy. Dusimy kilka minut (3-5) na dużym ogniu 2-3 razy

Pociąg Do Kuchni