wątpienia będę do niej wracać. Składniki: 200 g piersi z kurczaka mała cebula 1/2 czerwonej papryki papryczka chili (ilość według uznania) 6 pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 200 ml mleczka kokosowego 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego (lub rybnego) sok z połowy limonki curry sól przyprawa Kotanyi zioła tajskie oliwa (do podsmażenia) makaron ryżowy świeża(...)pokrojone w plastry pieczarki. Dusić przez chwilę. Następnie pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Do warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować. Na koniec dodać kukurydzę, mleczko kokosowe, sok z limonki. Doprawić sosem sojowym, curry i ewentualnie solą. Podawać z makaronem ryżowym i kolendrą
zadanie-gotowanieułożyłam plasterki marchewki, kawałki mięsa oraz groszek konserwowy. Całość zalałam galaretką i pozostawiłam do wystudzenia. Następnie chłodziłam całą noc w lodówce. Ćevapčići z sosem tzatziki 300g mięsa mielonego1 jajko1 łyżka śmietanystarty ząbek czosnku1 łyżka papryki słodkiej, chili, mieszanki kebab3-4 łyżki gęstego jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1 ząbek czosnku sok z cytrynyWszystkie składniki wymieszałam na jednolitą masę
bastalenakawałku (np Gouda) 1/2 mielonej ostrej papryki Dodatkowo: 4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików olej do obsmażenia Sos a'la salsa: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego. Gotujemy al dente(...)chili, kolendrą i bazylią. Formujemy tyle okrągłych kotlecików ile mamy gniazd. Obtaczamy w mące i smażymy na małym ogniu z dwóch stron. 3. Obsmażone kotlety układamy na każdym gnieździe i posypujemy startym żółtym serem oraz oprószamy ostrą papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut- do zrumienienia sera. W tym czasie przygotowujemy sos
Kuchnia w czekoladziepropozycji, któraś wzbudzi Wasze zainteresowanie. Jest też kilka propozycji dla fanów pizzy – są zawijaski do odrywania, pizza ballas, pizzowe świderki oraz pizzerinki. Jeśli wolisz konkretniejsze smaki, polecam niezawodne chili con carne, kapsalon, lazanię, gołąbki bez zawijania, nuggetsy, paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym czy schab. Na ten ostatni znalazły się w zestawieniu 4 propozycje. Na sylwestrowym stole muszą(...)kurczaka – pieczone Chrupiące nuggetsy z kurczaka – smażone T osty z piwnymi pieczarkami Makaronowe muszle z kurczakiem w śmietanowym sosie Polędwica z dorsza w cieście piwnym z sosem tatarskim Quesadilla z serem, pieczarkami i kiełbasą Burger z kurczakiem Chili con carne z chorizo Lazania z mięsem mielonym i beszamelem Gołąbki bez zawijania Schab ze śliwką i morelą Schab
Smaki Na TalerzuSos tatarski Ten przepis na sos tatarski jest dla mnie klasyką rodem z dzieciństwa. Zawsze gościł u mnie w domu, w czasie świąt. Nie mam pojęcia z czego wykonywała go moja babcia (niestety), więc teraz sam musiałem, metodą prób i błędów, postarać się przywołać tamte smaki. Myślę, że w miarę możliwości udało się to zrobić. Bardzo lubię takie powroty(...)czasie. Bardzo ciekawą i śmieszną sytuacją z perspektywy czasu było to, że trzykrotnie podchodziłem do wykonania sosu tatarskiego. Za pierwszym razem sojonez, który był odstawiony na sos tatarski, został pożarty bez większych zahamowań z diabelsko dobrymi (bo przez dosypanie papryczki chili wypalały mordę) nuggetsami. Za drugim razem nie wyszedł mi własny sojonez, bo oczywiście po co będę patrzył w przepis
BlendmanPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitysoli morskiej 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 szklanki bulionu warzywnego 1 płaska łyżka chili 1 szklanka brązowego ryżu 1 ½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (dla ułatwienia możesz sięgnąć po tą z puszki) 1 szklanka sosu salsa 2 awokado do podania W rondlu połącz 2 szklanki wody, polentę oraz ¼ łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia(...)spodzie. Pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, pomidory, bulion, ryż i chili przełóż do garnka, zamieszaj i wstaw na ogień. Gotuj do momentu, aż ryż zmięknie, a płyn odparuje (około 45 minut). Pod koniec gotowania dodaj fasolę. Gotową aromatyczną mieszankę rozprowadź na warstwie polenty, a z wierzchu polej całość sosem salsa. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Wyjmij
Roślinna - blog wegańskiwymiaru smakowego. Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym Składniki:3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól, pieprz½ szklanki bułki tartej1/3 szklanki płatków migdałowych1 jajko4-5 łyżek oleju rzepakowegoSos pomarańczowy:1 łyżka oleju 1 cebulka szalotka lub ½ niewielkiej cebuli1 papryczka chili (lub nieco mniej, jeśli nie lubicie ostrych potraw(...)ziemniaczanej (opcjonalnie)Przygotowanie:Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.W rondelku rozgrzewamy olej. Papryczkę chili, cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Imbir ścieramy na drobnej tarce.Papryczkę, imbir, czosnek i cebulę podsmażamy w rondelku, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Pomarańczę zalewamy wrzątkiem
Mania GotowaniaPulpeciki w sosie curry Dziś zapraszam na aromatyczne pulpeciki w sosie curry. Jeśli lubicie kuchnię indyjską, powinny Wam bardzo posmakować :) Pulpety w sosie curry są bardzo proste w przygotowaniu, o ile macie w kuchennych szafkach indyjskie przyprawy. Mieszanka curry, kurkumy, kuminu i imbiru powoduje, że takie duszone klopsiki smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne. Sos możecie zabielić słodką śmietanką(...)kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!), szczypta gałki muszkatołowej, słodka i ostra papryka (zamiast ostrej papryki w proszku można dać papryczkę chili do smaku - o ile lubicie bardzo ostre potrawy), natka pietruszki lub kolendry Pulpeciki w sosie curry, przygotowanie: Przygotować klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, krótko wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki
Lekcje w kuchnikorzenia imbiru podwójna pierś z kurczaka (około 200g) 2 garście rodzynek Przygotowanie: Do miksera wrzucić wszystkie składniki sosu: obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, garść kolendry, 2 garście mięty (zostawić kilka listków do przybrania), jogurt, crame fraiche, papryczki chili, dymkę, sól, cukier, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę. Rozgrzać patelnie
Codzienne Gotowaniewieprzowego szalotka 3 łyżki sosu worchestershire 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu tabasco 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżka musztardy miodowej chutney: 2 cebule 2 łyżki dżemu morelowego 2-3 łyżeczki przecieru z chili ( lub 1-2 papryczki chili) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 100 ml białego wina 1 łyżka(...)soku z cytryny/ octu balsamicznego oliwa z oliwek dodatkowo: sałata mozarella pomidorki koktajlowe listki świeżej bazylii wędzony żółty ser majonez/sos tatarski/ sos jogurtowo-majonezowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Burgery będą miały najlepszy smak jeśli sami zmielicie mięso lub poprosicie o to w sklepie, jeśli nie macie takiej możliwości można kupić gotowe wcześniej zmielone. Szalotkę pokroić w drobną kostkę
DefinicjaSmakułyżeczka soli – ½ łyżeczki czosnku granulowanego – 1 łyżeczka suszonego tymianku – 1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżeczka płatków chili – 1 łyżeczka papryki ostrej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – olej roślinny do smażenia Sos koreański: – ¾ szklanki ketchupu – 2 ząbki czosnku – 1 cm startego imbiru – 2 łyżki miodu – 1 łyżka oleju
Zdrowy Styl Joannyulubiona to zupa tajska. Uwielbiam ją w każdej wersji, a wariacji na jej temat jest ich sporo. Dzisiejsza ma w swoim składzie fasolkę szparagową, marchewkę i kurczaka. Ilość paparyczki chili podaję w przybliżeniu, ponieważ ostatnio kupiłam bardzo ostrą papryczkę i w zupełności wysatarczyła jej połowa na taką ilość zupy, Zupa tajska z mleczkiem kokosowym Proporcje dla 6 osób Czas(...)kurczaka 1 duża marchewka 100 g fasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty curry 2 ząbki czosnku ok. 1/2 papryczki chili 1 szalotka 3 cm świeżego imbiru olej do smażenia makaron ryżowy (u mnie wstążki) sok z limonki Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion. Pierś
Kulinarne przygody Gatitybułka tarta – 1 łyżeczka 0,10 zł gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,05 zł zioła (np. oregano) – 1 łyżeczka 0,10 zł chili w proszku – 2 szczypty 0,05 zł pieprz czarny, grubo mielony – 1/2 łyżeczki 0,05 zł sól – wg upodobania 0,05 zł Razem 4,80zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW(...)która zacznie gęstnieć – będzie ona gęstsza niż tradycyjny sos beszamelowy. Gotujemy masę jeszcze przez 2 minuty, często mieszając. Doprawiamy sos gałką muszkatołową, świeżo mielonym pieprzem, ziołami (u nas oregano, może być też suszona pietruszka lub zioła prowansalskie), chili oraz solą. Przypraw powinno być nieco za dużo na tę chwilę, gdyż do masy dodajemy jeszcze jajka – warto więc spróbować
Nerds Kitchen