przepis: składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g imbiru 2 zielone papryczki chili (pozbywamy się pestek i siekamy na drobno) 2 łyżki curry 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 marchewki 2 łyżki sosu pomidorowego 1 x pomidory w puszce(...)chili, imbir (starty na tarce, trochę zostawiamy aby dodać pod sam koniec gotowania). Wsypujemy 2 łyżki curry i energicznie mieszamy. Różnokolorowe papryki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Mieszamy i wszystko razem gotujemy przez 2 minuty.Następnie marchewkę należy zetrzeć na tarce (duże oczka). Dodajemy ją do warzyw i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Pokrojone pomidory oraz sos
noteskulinarnyfigaobsypaną mąką, tak by na każdym boku ciasto było wysokie choć na centymetr. Nakłuwamy wykałaczką bądź widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym. Rozkładamy równomiernie pieczarki, cebulę, ser żółty, a następnie wędlinę i ogórki. Na koniec lekko posypujemy ziołami prowansalskimi i chili. Pizza standardowa gotowa Wykończenie Toskańskiego Marzenia Spód ciasta przygotowujemy na blasze tak jak powyżej. Na wyłożony żółty ser rozsypujemy posiekane mięsko(...)następnie układamy plastry mozzarelli, oliwki i suszonego pomidora. Posypujemy obficie bazylią i chili. Kompozycja toskańska gotowa. Pizze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni. Najpierw przez 8 minut na dolnych ruszcie, a kolejne siedem na środkowym. My wcinamy z keczupem i sosem Tzatzyki produkcji własnej . Muszę przyznać, że połączenie mozzarelli z suszonym pomidorem, bazylią i oliwkami jest obłędne. Kolejna sprawdzona
Kuchnia po mojemusos. Wymieszajcie małe opakowanie greckiego jogurtu ze świeżo posiekaną garścią liści mięty, doprawcie solą, pieprzem i skórką startą z cytryny. W wersji pikantnej – puszkę całych pomidorów, bez skórki, razem z sokiem wlejcie do rondelka, pogotujcie 15-20 minut aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Rozgniećcie je lub zblendujcie, dodajcie usiekaną garść bazylii, zmiażdżony ząbek czosnku, ostrą papryczkę chili. Doprawcie(...)wędzonej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki ostrego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano olej SKŁADNIKI SOSÓW mały jogurt grecki garść świeżej mięty sól, pieprz, skórka z cytryny puszka pomidorów bez skórki garść świeżej bazylii ząbek czosnku papryczka chili
Karo in the KitchenMiękka, lekko cebulowa i pikantna - karkówka w jasnym sosie. Danie idealne do przygotowania w szybkowarze. Takie mięso rozpływa się w ustach :) Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem szybkowaru to zajrzyjcie tutaj. Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 kg karkówki wieprzowej 1 mała papryczka chili 2 cebule sól, pieprz przyprawa do wieprzowiny olej Karkówkę umyć(...)szybkowaru wlać olej (musi przykryć dno garnka) i partiami obsmażyć karkówkę na złoty kolor. Następnie mięso wyjąć z szybkowaru i w tym samym garnku przesmażyć cebulę wraz z papryczką chili. Gdy lekko się zeszkli to do garnka włożyć mięso. Całość zalać 2 szklankami wody. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia. Gotować 25 minut (czas liczymy od momentu
Ugotowaćśniadań popularnych w krajach północnoafrykańskich, ale także bliskowschodnich - shakshoukę. Jest to pyszne jajko zapieczone w pikantnym i aromatycznym sosie pomidorowym. Składniki: 1 duża cebula pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 papryczka chili drobno pokrojona 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka koncentraty pomidorowego 1 łyżeczka mielonego kminu(...)się zeszkli. Następnie dodać czosnek, wymieszać i chwilę smażyć. Dołożyć papryczkę chili i czerwoną paprykę, smażyć mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie. Wlać pomidory i koncentrat pomidorowy, miód, dodać przyprawy, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut. Sos przełożyć do naczyń do zapiekania, w środku wydrążyć zagłębienie i wbić tam jajko
Codzienne Gotowaniemenu znalazłam polędwicę wołową pieczoną w łagodnym sosie z kawy i burbona. Niewątpliwie nie jest to narodowa potrawa Gwatemali, ale ciekawe i zaskakujące zestawienie smaków i konsystencji zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji tego dania. Eksperymentując z polskimi produktami dodałam razowy kwas chlebowy i gorzką czekoladę. Spróbujcie sami, afrodyzjaki, czekolada i chili i to, co tygrysy lubią najbardziej(...)Warzywa zmiksować na puree z dodatkiem oliwy truflowej i śmietany, dodać posiekaną chili i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli puree będzie zbyt gęste dodać więcej śmietanki. Napełnić koszyczki z boczku. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na talerzach, polać sosem, przybrać marchewką i cebulą. Podawać z puree w koszyczkach z boczku.Migawki z GwatemaliTikalUaxactunWulkan PacayaAntique
SzczyptaSmaQprzygotować krewetki w sosie pomarańczowym. Wyszły jędrne, lekko chrupiące, w orzeźwiającym, lekko gęstym sosie z pomarańczy. Do szczęścia już nic więcej nam nie potrzeba niż tylko wytrzeć pieczywem talerz do sucha ;) Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 20 sztuk surowych krewetek bez głowy, rozmiar 16/20 2 łyżki masła mąka do panierowania 2 pomarańcze papryczka chili (u mnie w płatkach) sól(...)odrobina masła i smażymy krewetki z obu stron, do czasu, aż zmienią kolor na różowy. Pod koniec smażenia dodajemy chili i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Zalewamy krewetki sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Odparowujemy nadmiar płynu, a następnie zagęszczamy sos łyżką zimnego masła. Krewetki podajemy z grzankami posypane natką pietruszki. Smacznego
W kuchni Katieosoby: ok. 15 sztuk małży nowozelandzkich 250 ml wina białego wytrawnego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili pół pęczka pietruszki odrobina oliwy z oliwek sucharki, czyli takie suche pieczywo tostowe do maczania w sosie Wykonanie: Tak jak wspomniałam na początku małże miałam mrożone, więc wyciągnęłam je z zamrażarki wieczorem. Rozmrażałam je w lodówce, bo małże powinno(...)muszlach były różne narośla i jakieś takie wąsy, nitki, nie ważne, muszle musiałam mieć czyściutkie. Pietruszkę opłukałam i posiekałam. Czosnek pokroiłam w cienkie plasterki a cebulę w kostkę. Chili w cienkie paseczki. Garnek postawiłam na ogniu, na rozgrzany wlałam odrobinę oliwy z oliwek i na rozgrzaną oliwę wyłożyłam cebulę i smażyłam do momentu zeszklenia. Jak cebulka się ładnie zeszkliła, dołożyłam
Blondynka Gotujerukoli 350 g łososia 500 g świeżego ananasa (przed obraniem) 1/2 średniej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki sosu sojowego pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy go w kostkę i oprószamy pieprzem cytrynowym. Ananasa
Moje Kuchenne RewelacjePyszna i lekka propozycja na letni obiad. Mintaj z ananasem i kaszą jaglaną, w aromatycznym sosie. Podany z jędrnymi szparagami, skropionymi aromatyczną oliwą z oliwek z dodatkiem chili i soli morskiej. Proste danie a tak inne, a tak wyjątkowe! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów - oliwa z oliwek - czosnek - natka pietruszki i kolendry - świeży ananas, 3 grube plastry
SMYKWKUCHNIkażdemu przypadnie do gustu. Polecam. Składniki na 4 duże porcje: • 500 g mięsa mielonego z szynki • 150 g chudego boczku • 1 duża cebula • olej • sól, pieprz, oregano, cukier, chili • 1 duży ząbek czosnku • 1 dojrzały pomidor bez skóry • ½ puszki pomidorów bez skóry • 4 duże tortille Sposób przygotowania: 1. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. 2. Na patelni rozgrzać trochę oleju(...)kawałki. Do burrito, jeśli lubimy, można dodać kawałki świeżej papryki , pieczarki, ale ja tego nie dodawałam. 6. ½ puszki pomidorów zmiksować, doprawić solą, chili i oregano. 7. Na patelnię włożyć kawałki pomidora, wymieszać. 8. Wlać sos pomidorowy, dodać szczyptę cukru. Wcisnąć ząbek czosnku. 9. Całość dusić aż do odparowania sosu i przeniknięcia wszystkich smaków. 10. Na tortilli rozłożyć ¼ nadzienia. Zwinąć dość
W mojej kuchniZiemniaki wyłożyć na talerz, posypać solą i innymi przyprawami. Na wierzchu ułożyć ciepły camembert. Podawać z surówką lub np. sałatką z ogórków i chili . ----- Podobne: Mozzarella w płatkach owsianych Tortilla patatas z chorizo Camembert w sosie malinowym Po "Zaplątaną miłość" Karoliny Wilczyńskiej sięgnęłam ze względu na okładkę. Książka jest równie ciepła jak ta okładka, choć główne bohaterki (babcia, matka
Weekendy w domu i ogrodzieDziś zamiast do Indii zabieram Was do Meksyku! Gorącego meksyku, gdzie tequila leje się strumieniami, a fantastyczne, ostre potrawy kuszą na każdym kroku! Ja mam dla
Ostra na Słodkoserca wieprzowe 1 duża cebula szczypta chili jałowiec kolendra rozmaryn sól pieprz pół szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka smalcu 3 łyżki dobrej śmietany kluseczki 300 g ugotowanych ziemniaków 1 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 jajko Serca umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, zioła utłuc w moździerzu. W rozgrzanym rondlu najpierw przysmażyć
Gotowanie jest łatwe