sos chili - 2500 przepisów (strona:83/167)

Gazpacho z melonem, salsą krewetową i relishem chili 100

następnie wrzuć aromatyczną pastę, pomidory oraz pokrojone papryczki. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez 30-40 minut, aż sos się zredukuje. Odstaw do wystudzenia. Podanie Schłodzone gazpacho rozlej do głębokich talerzy. Na środek wyłóż krewetkową salsę oraz relish chili (ilość według uznania), następnie posyp całość płatkami migdałów. Do chłodnika warto podać również świeże pieczywo. Smacznego! * * Przepisem na gazpacho zainspirowała mnie

Food Square
Pęczotto z papryką, bakłażanem i oliwkami w pomidorowym sosie 171

sobie sprawę z ich zdrowych wartości odżywczych. Zacząłem eksperymentować z kaszą, której nigdy nie doceniałem. A jest nią pęczak. Połączyłem go z papryką, bakłażanem i czarnymi oliwkami. Do tego sos pomidorowy. Uzyskałem ciekawą i aromatyczną kombinację smaków. Lekkie, a zarazem energetyczne danie na niejedną okazję. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:3 szklanki kaszy(...)paseczki. Na oliwie podsmażamy posiekaną dymkę. Dodajemy bakłażana i paprykę. Chwilę przesmażamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 min. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, pokrojone oliwki czarne oraz pomidory z puszki. Wszystko razem przesmażamy przez ok 5 min. Warzywa w sosie pomidorowym doprawiamy solą, pieprzem i oregano.Do warzyw w sosie dodajemy pęczak i wszystko ze sobą dokładnie łączymy. Dodajemy posiekana takę pietruszki

kulinarnyJa
Makaron z małżami i krewetkami 91

makaronu z wyciągiem z ośmiornicy sok z połówki cytryny 75 g krewetek koktajlowych 65 g małży 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia Nasze małże był takie malutkie, bez skorupek, w sosie własnym. Taki malutki słoiczek mieliśmy, 130 g. Po odlaniu zalewy zostało 65 g małży. Tyle spokojnie wystarczy, nawet

Marder&Marder Manufacture
Wege „mielone” zapiekane z mozarellą i brokułami 159

kotlety zapiekłam z mozzarellą i brokułami. Proponuję też opcję dla dziecka, w postaci małych pulpecików zapiekanych z sosem pomidorowym. Smacznego :) puszka czerwonej fasoli 6-7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki sambal oelek sól, pieprz, chili do smaku kulka mozzarelli 200 g brokułów ugotowanych na parze łyżka posiekanego szczypiorku mielona papryka 2-3 łyżki passaty(...)małą porcję dla dziecka po czym dodajemy sambal oelek i chili do smaku. Formujemy 5 kotletów które układamy wraz z brokułami w formie do pieczenia. Na każdego kotleta kładziemy plaster mozzarelli i posypujemy szczypiorkiem i mieloną papryką. Dla dziecka formujemy małe kuleczki, układamy je w naczyniu do zapiekana, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy odrobiną startej mozzarelli i szczypiorkiem. Wszystko pieczemy

Mienta blog
Curry pieczarkowe 188

woku olej wrzucić cebulę, czosnek, imbir, przyprawy: kumin, kardamon, kolendrę, garam masala, chili i podsmażać, aż do zeszklenia cebuli.Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki i całość posmażać, aż pieczarki przybiorą lekko złocisty kolor.Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje.Posolić do smaku.Na końcu dodać czubatą

Gospodyni Miejska
SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI WERSJA II 178

passatę i kilka plastrów wędzonego boczku, tak dla podkręcenia smaku. Ostatnio bywa u nas dość często, wielbicielką tej wersji sosu jest moja najmłodsza Córcia, która zazwyczaj nie jada niczego z sosami, a tu proszę taka odmiana...Idzie ku dobremu... :-) Sos jest w wersji bezglutenowej, bez dodatku jakiejkolwiek mąki oraz bez laktozy. Naturalnie zagęszczają go warzywa i odparowana passata(...)daje zbyt pomidorowego koloru). Całość zamieszać, częściowo przykryć pokrywką i odparować na małym palniku, do czasu aż sos uzyska odpowiednią konsystencję (zwykle trwa to ok. 30-60 minut). W trakcie doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, można także dodać chili (gdy preferujemy bardziej pikantne dania). Co jakiś czas pokrywkę zdjąć, a zawartość garnka przemieszać. Pod koniec dodać suszone zioła, gdy dodajemy

Smaczne Zdrowe
Mięso mielone na łódeczkach z sałaty 195

kilka gałązek dymki papryczka chili do przybrania łyżka oliwy łyżka masła Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę oraz imbir. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i smażyć chwilę aż lekko zbrązowieje, w czasie smażenia rozdrabniać je łyżką. Dodać sos hoisin, sos sojowy, ocet ryżowy(...)ostrą paprykę/pieprz kajeński. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut, aby sosy i przyprawy połączyły się z mięsem. Dodać orzechy wodne i smażyć jeszcze przez chwilę. Na dużym talerzu ułożyć liście sałaty i wypełniać je mięsem. Udekorować posiekaną dymką i papryczką chili. Podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Bogracz 167

odrobiną gorącej wody.Następnie dodać szkalnkę gorącej wody, pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę, pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili oraz kminek.Całość dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody (mięso powinno się dusić we własnym sosie).Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie.Na koniec przyprawić solą i pieprzem.Podawa

Gospodyni Miejska
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 156

wieprzowiny (łopatka, karkówka — ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire (u mnie sos sojowy) 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku szklanka Coca-Coli

Kocham Czekoladę
Wątróbka duszona z cebulą, czosnkiem, chilli i z sokiem cytrynowym 148

umytą wątróbkę. Wyciskamy dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy szklankę wody. Dusimy około 15minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, magą oraz łyżką soku z cytryny. Można podawać z ziemniakami, z purée lub świeżym pieczywem - polewając sosem. No mniam

upichcona
Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 230

makaronu ryżowego                             - sos sojowy - 100g tofu naturalnego(...)paprykę pokroić w paski - Grzyby mung odcedzić, pokroić w cienkie paski - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir - Dodać pora i grzyby mung; dolać trochę wody - Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry i kurkumą - Warzywa dusić przez 4-5 minut - Dodać kostki

Wegańska kuchnia orientalna
Bazyliowy kuskus z pomidorami, kurczakiem i chrupiącymi ziarnami 161

przygotowanie trwa maksymalnie 15 minut! Smakuje wyśmienicie, przekonajcie się sami! :))) Kurczak: * pierś z kurczaka- 1 szt. * sos sojowy- 2 łyżki * oliwa- 2 łyżki * przyprawa prowansalska- 1 łyżeczka Kuskus: * kuskus- 1 szklanka * oliwa z oliwek- 1/3 szklanki * suszona bazylia- 1 łyżka * suszona papryczka chili- szczypta * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Dodatkowo: * pomidorki koktajlowe- kilkanaście szt. * słonecznik

Kraina Miodem Płynąca
dip rzodkiewkowy 118

krokietów czy zapiekanek. Świetny także do pieczonych mięs lub kiełbas z grilla. Jeśli lubicie sos czosnkowy to taka jego odmiana na pewno Wam zasmakuje.  Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki dobrego majonezu kilka rzodkiewek kilka gałązek koperku 2 duże ząbki czosnku szczypta chili świeżo zmielony pieprz sól Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Soczysty udziec z indyka 189

udźca z indyka 1/2 szklanki pokrojonej drobno świeżej kolendry lub 2 łyżki mielonej 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego sól 3 ząbki(...)soli nie podaję, gdyż zależy jak duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki

Kuchcik gotuje
Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 189

regionach Bułgarii kavarmę przygotowuje się jako bardzo pikantne danie. Jednak ja zwykle papryczkę chili z poniższego przepisu zastępuję chili w proszku. Łatwiej mi wtedy kontrolować ostrość dania. Wy zróbcie, jak uważacie :) Przepis zmodyfikowałam również o pomidory w puszce, dzięki którym sos jest bardziej gęsty. Jedno jest pewne – to danie które koniecznie trzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania