porcje): 150 gram piersi kurczaka marynata: szczypta papryki wędzonej, chili, soli, oregano 1 łyżka oleju rzepakowego 50 gram surowego ryżu 1/2 ogórka zielonego (+ kilka cienkich plastrów pokrojonych za pomocą obieraczki do jarzyn, do dekoracji) 1/2 cebuli 1/2 puszki mieszanki Meksykańskiej marki Bonduelle liście sałaty rzymskiej sos słodko- pikantny: 1 łyżka sambal oelek, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka sosu hoisin, szczypta
Mango Papajaróżnej skali ostrości...a dziś czystym przypadkiem przygotowując ten artykuł znalazłam sklep Nareo.pl gdzie znajdziecie pikantne przyprawy, sosy itp.link znajdziecie niżej...;) W 1912 rokui farmaceuta nazwiskiem Scoville (1865-1942), skonstruował tzw. skalę Scoville'a mierzącą ostrość różnych papryk chili. Skala ta, mierzy koncentrację związku chemicznego kapsaicyny – aktywnego składnika, który powoduje odczuwanie „pieczenia” przez ludzi. Scoville dokonał swojego odkrycia pracując(...)chwilę obecną chili na świecie. Ostatnie testy pokazały jednak, iż tytuł ten należy się Trinidad Scorpion Butch T, której poziom ostrości oszacowano na 1.463.700 SHU. Ostrość chili zależy od następujących czynników hodowlanych: temperatury, nasłonecznienia, wilgotności, rodzaju gleby oraz rodzaju i ilości stosowanych nawozów. Ostrość suszonych papryk, zależy od tych samych czynników plus od warunków w jakich była suszona
NaKońcuJęzykamną chili con carne. Ciągle zastanawiałam nad zastępnikiem wołowiny i jakoś nie bardzo potrafiłam wyobrazić sobie w tej roli tofu czy paner. Ostatecznie zdecydowałam się na paner i efekt przerósł moje oczekiwania.SKŁADNIKI na porcje200 gram panera1 duża cebula3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka oregano2 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżka soku(...)kostkę przekładam do plastikowego pojemnika zalewam sosem sojowym i sokiem z limonki. Zamykam pojemnik i obracam kilka razy aby ser pokrył się zalewą. Wkładam całość do lodówki. na godzinę.W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej pokrojoną w kostke cebule. Kiedy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, czerwoną paprykę, oregano. Podsmażam przez chwilę a następnie
Magiczna kuchnia DariiSałatka z grillowanym kurczakiem, ananasem i sosem czosnkowo – jogurtowym, to prosty w przygotowaniu przepis na pełną smaku i pożywną przekąskę. Uwielbiamy tę aromatyczną, kolorową i pełną świeżych warzyw sałatkę, która idealnie wpisuje się w sezon grillowy. Składniki, których potrzebujesz, do przygotowania tej pysznej sałatki, to grillowana filet z kurczaka, ananas, sałata, pomidory, ogórek oraz czerwona cebula. Dobre sałatki(...)lodowa ogórek zielony: 1 szt. pomidorki koktajlowe: 6 – 8 szt. mała cebula czerwona: 2 szt. Sos do sałatki z grillowanym kurczakiem: jogurt grecki: 5 łyżek majonez: 1 łyżka czosnek: 1 – 2 ząbki suszona natka pietruszki: 1/2 łyżeczki szczypta mielonego chili sok z cytryny: 2 łyżeczki miód: 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku Sałatka z grillowanym kurczakiem
Kuchnia Na Wypasiesoczysty łosoś w lekko kwaskowym, kremowym sosie z kaparami. Jest to i dealne danie do przygotowania "na szybko", tuż po powrocie z pracy. Nie wymaga wiele wysiłku i jeszcze mniej czasu, natomiast smakuje wybornie. Polecam! 2 filety z łososia 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów w zalewie 1 papryczka chili (niezbyt ostra) sok z cwiartki cytryny 2 łyżki(...)uważać aby się nie przypiekł, ponieważ wtedy będzie gorzki. Dodać drobniutko pokrojoną papryczkę chili, lekko przesmażyć ciągle mieszając. Dodać kapary, sok z cytryny i serek Philadelhia, dokładnie wymieszać aż ser się rozpuści, w razie potrzeby dodać nieco wody lub mleka w celu uzyskania pożądanej konsystencji sosu, nieco żadszy sos jest smaczniejszy. Smacznego
Codzienne Gotowanieskładników, minimum potrzebnego na przygotowanie czasu. Maksimum satysfakcji nad talerzem i smak, który zostaje w pamięci na długo. Soczyste mięso ryby podkręcone kaparami i skórką z cytryny, szybki serowy sos. To jak, macie te 15 minut? Cytrynę myjemy pod bieżącą wodą, parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy zesterem lub na drobnej tarce skórkę. Potrzebna nam jej tylko łyżeczka. Pietruszkę siekamy(...)lekko zmięknie. Dodajemy do rondla płatki chili, skórkę startą z cytryny i kapary, smażymy mieszając kolejne 2 minutki. Wrzucamy odcedzony makaron, wlewamy wodę z gotowania makaronu, dodajemy starty ser, posiekaną pietruszkę, pieprzymy. Całość bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy aż część wody odparuje a część połączy się z serem, tworząc gęsty sos. Dodajemy tuńczyka z puszki, odcedzonego z oleju, dokładnie mieszamy
Karo in the Kitchenlubisz jeszcze bardziej pikantne dania) sól i pieprz 400 ml puszka mleka kokosowego 1 szklanka bulionu drobiowego 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki soku z limonki 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych liście kolendry do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej(...)imbir i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, jabłko, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion, dodaj pomidory, cukinię, brązowy cukier, sos rybny, bazylię i ponownie włóż kurczaka. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut
karmelowynasiona kozieradki - goździki Przygotować marynatę: Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać na drobno. Korzeń imbiru zetrzeć na tarce, dodać miód, sos sojowy i przyprawy. Wszystko razem połączyć. W marynacie ułożyć kurczak. Najlepiej na cała noc, żeby smaki przegryzły się za sobą ;) Następnego dnia kurczaka wyjąć z marynaty, obsypać sezamem i ułożyć(...)pokroić, po czym ułożyć między podudzia - dowolnie. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około półtorej godziny... Znakomitym dopełnieniem będą złociste pieczone ziemniaczki, opruszone tymiankiem i suszonymi płatkami chili, a na talerzu dodatkowo skropione oliwą... Smacznego
Sajkofanka smakudąży się często latami. Tak też było z moim sosem bolońskim - eksperymenty z proporcjami, z dodatkiem wina, z ziołami... Teraz już wiecie dlaczego wcześniej nie zamieściłam przepisu na ten sos. Żeby było nieco lżej zamiast ze zwykłym tagliatelle podałam go z makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie(...)gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać oregano i chili, a następnie gotować pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać sól do smaku i ewentualnie doprawić pieprzem, jeśli sos tego wymaga. Gotować bez przykrycia jeszcze przez 10 minut. Cukinię pokroić wzdłuż na paski przy
Kulinarne Inspiracjeminut, aż ich wierzch stanie się złocisty i chrupiący. Podawać na ciepło, u mnie dodatkowo posypane plastrami ostrych papryczek chili. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Po przełożeniu kurczaków do nacznia żaroodpornego i po wlaniu całej, pozostałej marynaty powstanie słodko - ostry sos, ale części kurczaka nie będą chrupiące, a miękkie. W związku z tym lepiej nie wlewać całej marynaty, a jedynie przełożyć
Gospodyni MiejskaSKLADNIKI1 kg białej kiełbasyoliwa z oliwekcebulapapryczka chilibiałe wino500 ml przecieru pomidorowegosólSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo garnka dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, papryczke chili, pokrojoną drobno cebulę, kiełbasę i podsmażyć wszystko na silnym ogniu.Polać kiełbasę białym wytrawnym winem i poczekać aż odparuje alkohol. Zmniejszyć ogień, wlać przecier pomidorowy, dodać sól do smaku i gotować przez około 30 minut(...)zapobiec pękaniu kiełbasy przy pomocy wykałaczki ponakłuwać kiełbasę w kilku miejscach.Tak przygotowaną kiełbasę mozna podawać jako drugie danie natomiast sos jest pyszny w połączeniu z makaronem.SMACZNEGO
zielonacukinkarozgrzewająca aromatycznymi, indyjskimi przyprawami. Za kilka dni zrobiłam ją ponownie – tym razem na moje przeziębienie. Pomogła. Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym: 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 łyżki oliwy z oliwek (może być także aromatyzowana np. czosnkiem lub chili) 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 i ½ szklanki passaty (przecieru pomidorowego) (375 ml) ½ szklanki(...)mleka kokosowego (125 ml) po 1 łyżeczce: sproszkowanego imbiru, curry, mielonego kminu rzymskiego (kuminu), mielonej kolendry, kurkumy po ½ łyżeczki: chili w proszku, garam masali (opcjonalnie) cukier sól morska świeżo mielony pieprz świeża natka pietruszki lub kolendry do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
Poezja smakusosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego 1 duża łyżka masła orzechowego (miały być posiekane prażone fistaszki, ale akurat nie miałam) kilka łyżek wody 2-3 łyżki soku z limonki lub cytryny (dałam od siebie) garść świeżych liści kolendry (i bazylii tajskiej - dałam od siebie) 1 duże czerwone chili pokrojone na cienkie paseczki 1. Rozgrzać mocno olej(...)ziemniaki i mięso. 2. Trawę cytrynową obrać z twardych zewnętrznych liści i bardzo drobno posiekać. Dorzucić do mięsa i ziemniaków razem z szalotką, czosnkiem, imbirem i cukrem oraz wlać sos rybny i sojowy. Smażyć kolejne 5 minut. 3. Zawartość patelni przełożyć do garnka o grubym dnie i wlać mleko kokosowe i wodę (ja płuczę kartonik lub puszkę po mleku
Kuchnia PrezydentowejIdealne połączenie smaków Makaron z langustami w sosie szpinakowo- śmietanowym SKŁADNIKI: kilkanaście langustynek opakowanie świeżego szpinaku 250 g pomidorków koktajlowych 400 ml śmietany 3 ząbki czosnku sól morska, pieprz czarny, suszone pomidory z czosnkiem i chili, oregano, bazylia, masło makaron parmezan Warzywa dokładnie opłukać. Langustynki sparzyć wrzątkiem i obrać z pancerzy. Czosnek chwilę podsmażyć na łyżce masła, dodać wszystkie składniki
MarciochaKucharzy