sos chili - 2500 przepisów (strona:95/167)

Grillowany bekon z sosem czosnkowym. 152

Witajcie :) sezon grillowy rozpoczęty :) więc ma dla Was propozycję pysznych spiralek bekonowych pieczonych na grillu . Moje dzieci je uwielbiają. Do takich spiralek polecam sos czosnkowy firmy

Sama słodycz i szczypta chili
Pasta z Ancho Chili 123

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pasta z Ancho Chili to składnik, który jest często wykorzystywany w meksykańskiej kuchni. U mnie w przepisie na pieczone kotlety …

My Blueberry Corner
Rumcajsowe Enchiladas 190

Tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego "dodać paprykę chili". Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez moment w gorącym oleju, żeby zmiękła. Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą

Gotuj z Rumcajsem
Stefanka , ciasto miodowe z grysikiem . 196

Witajcie :) Często tak mam że siadam w swoim ulubionym fotelu z kubkiem gorącej herbaty i wspominam dawne czasy z dzieciństwa :) moje pierwsze zupy , sosy a nawet

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z indyka z pesto na ogórku 140

pokroić w drobną kostkę. W miseczce dokładnie wymieszać jogurt z pesto, dodać do niego kawałki indyka i wymieszać, aby sos dobrze pokrył mięso. Ogórka dokładnie umyć i pokroić na plastry o grubości kilku milimetrów. Układać na nim indyka, przyozdobić plasterkami chili lub listkami kolendry. Ułożyć na talerzu i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Perliczka marynowana 150

kawałek świeżego imbiru, posiekany 100 ml oliwy z oliwek 100 ml soku z cytryny 1/2 łyżeczki  sosu rybnego 1  łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 garść liści pietruszki posiekane 1 garść kolendry kuskus 200 g kuskus 1 łyżeczka soli 100 g masła

Stare Gary
Pulled pork- ciągnięta wieprzowina 225

700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka – ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku szklanka Coca-Coli lub napoju

Karo in the Kitchen
Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu 192

rukoli,1/3 szkl. suszonych wakame,1/4 szkl. świeżej żurawiny,gałązki koperku,listki młodych buraczków,łyżka oliwy.Dresing:4 łyżki sosu sojowego,2 łyżka oleju sezamowego,2 łyżka prażonego sezamu,2 łyżeczka brązowego cukru,1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,posiekana chili (bez pestek),sok z cytryny do smaku.      Przygotowanie:Wakame zalać letnią wodą, odstawić na 5 minut

SzczyptaSmaQ
Królik pieczony w piwie i miodzie oraz "Jeszcze jeden dzień" 156

dodatkiem miodu i kwaskowatej melasy z granatem. Mięso zjedzone szybciutko. Pozostała jeszcze galaretka, która wytworzyła się z sosu na dnie naczynia. Idealna dla moich ścięgien i więzadeł ;) Składniki : tusza królicza czubata łyżeczka suszonego czosnku ostra papryka węgierska w proszku (jest łagodniejsza od chili) sól pieprz (niewiele, tylko dla zapachu) 2-3 łyżki oleju ok. 250 ml jasnego piwa łyżka miodu(...)stopni C. Piec 1,5-2 godziny, w połowie czasu odwracając mięso. Po upieczeniu mięso powinno odchodzić od kości. Podawać gorące mięso z dowolnymi sałatkami i surówkami. Polać sosem z naczynia. ----- Podobne: Golonka w piwie i miodzie Królik pieczony w winie Pieczony królik maślany "Jeszcze jeden dzień" to moja pierwsza przeczytana książka Mitcha Alboma . Na pewno nie ostatnia! Gdybym miała

Weekendy w domu i ogrodzie
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 158

wyjście z tej sytuacji! :( Uwielbiam fasolkę szparagową i po raz kolejny chciałam ją przyrządzić w inny sposób niż standardowa opcja z bułką tartą. Padło na duszoną fasolkę szparagową w sosie pomidorowym. Może być ona świetnym dodatkiem do dania głównego, jak i być propozycją na danie główne np. z kaszą gryczaną - i tak zrobiłam ja. Z przepisu wychodzi 4-5 porcji(...)pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę. Cebulę wraz z czosnkiem zalewamy przecierem i wodą, dodajemy pomidory, chili, zioła i fasolkę. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, aż fasolka będzie al dente, od czasu do czasu mieszając. Gdy sprawdzimy już twardość fasolki, zdejmujemy pokrywę i redukujemy sos do konsystencji jaką lubimy. U mnie było to ok. 15 minut. Podajemy w dużej misce

Be Fit Be Strong
Burrito z wołowiną i pomirodami zapiekane z cheddarem 216

zarówno dorośli, jak i dzieci? Dziś u mnie burrito z wołowiną w sosie pomidorowym, zapiekane pod aromatycznym cheddarem. Pyszna klasyka!     Składniki: 400g mielonej wołowiny 2 puszki pomidorów (w sezonie lepiej sprawdzą się świeże) puszka kukurydzy lub/i czerwonej fasoli 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula szczypta kminu rzymskiego szczypta cynamonu łyżeczka słodkiej papryki garść(...)mięso równomiernie zmieniło kolor. Doprawić solą. Zalać wszystko pomidorami i na wolnym ogniu gotować bez przykrycia przez 25-35 minut mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. Sos powinien się zredukować, zgęstnieć. Dodać kukurydzę i/lub fasolkę, posiekaną kolendrę.  Jeszcze chwilę pogotować razem. Wystudzić. Nadziewać farszem tortille i układać je w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym cheddarem

Kulinarne Inspiracje
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 251

Doprawić do smaku solą oraz odrobiną pieprzu. Można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej. Sos pomidorowy:- 1 puszka krojonych pomidorów- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena)- 1 mniejsza cebula- 1 ząbek czosnku- sól i pieprz do smaku- ketchup pikantny do smaku- ok.250ml wody- 1 łyżeczka oleju kokosowego- chili w młynku do smaku (nie trzeba)W garneczku stopić olej kokosowy, dodać do niego(...)dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy ketchupem oraz solą i pieprzem. Można również dodać trochę chili z młynka. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagom odłamać końcówki, wymoczyć je dobrze, by nie było piasku. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone w kostkę cebule, zeszklić

Smaczne Zdrowe
Dorsz w sosie tysiąca wysp 131

mąka pszenna  do panierowania przyprawa do ryb Kamis sól  i pieprz do smaku Sos: 6 łyżek gęstego majonezu 3 łyżki pikantnego dobrego jakościowo ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i grubo zmielony pieprz do smaku kilka płatków chili opcjonalnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Przygotowanie: Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić(...)rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą.  W międzyczasie z podanych składników przygotować sos mieszając dokładnie wszystko ze sobą ( ja dodaję czosnek, bo lubię). Rybę wyjąć z patelni odsączyć na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i lekko przestudzić...sos wtedy nie straci swojej konsystencji

Gosia gotuje
Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami 516

solą, pieprzem, papryką słodką, chili, majerankiem i tymiankiem. Dodajemy łyżkę tłuszczu wytopionego ze smażenia piersi kaczki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (można równocześnie z kaczką piec). Ostatni szlif...Upieczonego buraczka ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z upieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym oraz startymi warzywami

Mango Papaja
Makaron z pomidorowym pesto 222

używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi.Składniki:400-500 g makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili)1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie(...)ząbkami czosnku, parmezanem, bazylią, chili i orzechami (można chwilkę podprażyć orzechy na suchej patelni, aby wydobyć więcej smaku) na pastę. Po zblendowaniu dolewamy oliwę (lub zalewę) i miksujemy ponownie. Doprawiamy pesto solą morską do smaku. Mieszamy. Makaron odlewamy (nie przelewamy zimną wodą!) zostawiając 1/3 szklanki wrzątku z gotowania. Wrzątek z gotowania dodajemy do sosu, mieszamy i dodajemy całość do gorącego

Poezja smaku