sos chili - 2500 przepisów (strona:93/167)

Pieczona wołowina, kasza gryczana i salsa 97

gryczanej 3 pomidory kilka rzodkiewek 10 cm świeżego ogórka 1 szalotka lub mała cebulka kilka gałązek szczypiorku Sos do salsy : 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól i pieprz do smaku 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku szczypta cukru kilka płatków chili  : Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, natrzeć musztardą. Na patelni rozgrzać masło ze smalcem i ułożyć(...)Wyjąć mięso z piekarnika, posolić i dać mu chwilę odpocząć. Pokroić w możliwie cienkie plasterki.  Warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki.  W słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos i polać nimi warzywa.  Na środku talerza ułożyć ugotowaną na sypko kaszę, a wokół naprzemiennie porozkładać plastry wołowiny i salsę. Smacznego

Gosia gotuje
KURCZAK MEGA CHRUPIĄCY I SOCZYSTY – na ostro! 234

przepis na kurczaka – takiego mega soczystego i mega chrupiącego! Jeszcze bardziej niż tego z KFC , którego tak polubiliście! Mięso zamarynowane wcześniej w jogurtowej marynacie z dodatkiem chili i czosnku , a potem panierowane w pokruszonej ( nie startej! ) bułce tworzy fantastyczne danie, które z całą pewnością każdemu posmakuje! Może nie jest dietetyczne i nie jest FIT , ale z całą pewnością(...)tego jest świeża surówka z białej kapusty – coś ala colesław i ulubiony sos, np. czosnkowy. Koniecznie wypróbujcie, a później dajcie mi znać jak smakowało! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz , chili, papryka słodka * jajko – 1 szt * bułka pszenna – 1 szt * olej

Ostra na Słodko
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 445

sól i świeżo mielony pieprz ·                      olej/oliwa Sos pomidorowy z czerwoną soczewicą: ·                      3/4 szklanki czerwonej soczewicy(...)ząbki czosnku ·                      harrisa (lub mielone chili) ·                      sól

Qlinarnie i Qlinarnie
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą 299

Uwielbiam rodzinne obiady, lubię również zaskakiwać różnorodnością na talerzu. No dobra przyznam się, że moja rodzina dziwnie się na mnie patrzy jak jest ten sam obiad

Niezły Młynek
Chińszczyzna z ciemnym ryżem 154

mięsa (szynka) 1 papryka słodka 1 papryczka chili 1 cebula 2 marchewki kawałek pora kawałek selera sól pieprz oregano 20 g grzybów mun przyprawa chińska 5 smaków sos sojowy tłuszcz do smażenia 1 szkl ciemnego ryżu Mięso i warzywa kroimy w paseczki. Grzyby mun gotujemy do miękkości. Do woka wlewamy trochę tłuszczu i najpierw podsmażamy mięso, następnie dodajemy warzywa

Gotowanie jest łatwe
Mączniki smażone z bazylią tajską 196

Były już kiedyś drewnojady, a teraz poświątecznie, ale pysznie i bardzo białkowo, nowa odsłona robali na patelni (dokładniej na woku) – czyli mączniki. O tych pięknych

slodkokwasnapl
VADA – pączki / donaty z soczewicy / kuchnia indyjska 148

świetnym pomysłem na obiad, kolację, albo imprezową przekąskę dla wielbicieli orientalnych smaków. Świetnie smakują z dodatkiem ulubionego sosu – ja polecam chutney pomidorowy albo z mango. Pycha! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 8 szt ) * soczewica ( rodzaj: moong dal ) – 300g * papryczka chili – 0,5 szt * cebula – 1 szt * posiekana kolendra – 2 łyżki * kumin – 1 łyżeczka * anyż

Ostra na Słodko
Flaki z kapustą pekińską i pieprzem syczuańskim 159

Dzisiaj miał być zupełnie inny przepis, ale zrobiliśmy flaki z kapustą pekińską i syczuańskim pieprzem i to było tak dobre (w sumie jest bo jeszcze trochę

slodkokwasnapl
Wielkie lenistwo i szparagówka 187

mrożona, zielona, żółta, maślana - KAŻDA) 2 świeże czerwone papryczki chili (że nie chciałam aby wyszło bardzo ostre dodałam pół chili i 1 całą żółtą paprykę) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu (ja dałam 1) 1/2 łyżeczki oleju sezamowego (nie dałam bo nie miałam - dałam słonecznikowy) Do dzieła

sierotka maRysia w kuchni
Wołowina z fasolka i brokułem z woka 169

Ostatnimi czasy przyrządzamy sporo wołowiny. Bo mięso wołowe jest dobre i zdrowe. Chociaż wieprzowe też jest dobre 😉 szczególnie boczek. No ale miało być o wołowinie. Wiadomo

slodkokwasnapl
Wegetariańskie leczo z ciecierzycą 153

podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Następnie kroimy cukinię i paprykę, siekamy też drobno papryczkę chili. Wszystko podsmażamy razem z cebulą. Zdejmujemy z ognia.  Gdy pomidory trochę nam się rozprażą, dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy, aż sos zgęstnieje.  Na koniec dodajemy cieciorkę. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podajemy z opiekanymi ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Kotleciki z kalafiora 169

też się przyda. Kotleciki z kalafiora i ziemniaków są delikatne, ale można je doprawić także papryczką chili, aby nadać im charakteru. Moje są łagodne, bo przygotowane także dla dzieci. Dorośli mogą je zjeść z jakimś pikantnym sosem - świetnie sprawdza się z nimi ajwar domowej roboty  i jogurtem naturalnym.         Składniki: 1/2 średniego kalafiora

Kulinarne Inspiracje
Suszony kurczak (ruoc ga) 195

Dzisiaj kurczak suszony. W wietnamskim stylu. My robiliśmy tego kurczaka z bardzo dokładnie sprecyzowanym przeznaczeniem. Podczas poprzedniej podróży do Wietnamu jedliśmy przepyszne kanapki wietnamskie banh mi

slodkokwasnapl
Klopsiki wołowe z fasolką szparagową w cytrynowej glazurze 165

pokrojone orzechy włoskie i przełożyć do miseczki/talerzyk. Rozgrzać masło i podsmażyć fasolkę szparagową z dodatkiem startego imbiru oraz krążków chili- do miękkości. Na koniec dołożyć dżem cytrynowy wraz z orzechami, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieje. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktów: * dżem niskosłodzony z cytryn-  Owocowa Rozkosz

Kraina Miodem Płynąca