sos chili - 2500 przepisów (strona:120/167)

Makaron z tuńczykiem, marchewką i groszkiem 311

czosnku sól, pieprz bazylia chili olej Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory i smażyć przez kilka minut. Następnie wrzucić marchewkę z groszkiem i doprawić do smaku. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości marchewki. Na koniec dodać tuńczyka, wymieszać i podgrzać.  Makaron wymieszać z sosem i podawać od razu

Pasja Smaku
Leczo 98

letni obiad.Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu .  SKŁADNIKI* Papryka czerwona – 3 szt* Cukinia – 1 szt* Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt* Czosnek – 2 ząbki* Ogórek kiszony – 2 szt* Natka pietruszki – 0,5 pęczka* Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki* Sól – do smaku* Pieprz – do smaku* Chili – do smaku* Papryka słodka

Ostra na Słodko
Domowy susz warzywny 156

Najbardziej znane nazwy – Vegeta, Kucharek, Jarzynka, Warzywko, Ziarenka smaku… i nie tylko. Wszystkie służą do przyprawiania zup, sosów i innych dań. Oczywiście są to przyprawy kupne, więc warto mieć w swojej kuchni ich… domowy odpowiednik. Nie powiem, że będzie taki sam… będzie o wiele lepszy. Domowy susz warzywny.   Składniki: - marchew – 1500g - seler – ½ - pasternak – 5 - pietruszka(...)kurkuma (dałam 4 łyżeczki) - suszona natka pietruszki Obrane, umyte i osuszone warzywa kroimy w cienkie talarki. Do warzyw korzeniowych i cebuli użyłam szatkownicy (mandoliny), pozostałe – por i czosnek i chili pokroiłam nożem. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Rozkładamy pokrojone warzywa. Suszymy w piekarniku nastawionym do 70 ° C, przy lekko uchylonych drzwiczkach do czasu, aż warzywa będą całkiem suche

mojewypiekiinietylko
Caprese ze szpinakiem, chili i orzechami 166

Odnowiona wersja caprese. Ostra i aromatyczna :)Składniki:1 duża kulka mozzarelli2 pomidory2 garści liści młodego szpinakugarść orzechów włoskich1/4 papryczki chiliocet winnyoliwasuszona bazylia i oreganopieprzSer, pomidory kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Dorsz w nachos z chrupiącą surówką – rybka dla dzieci i nie tylko 34

dzieci – nachosy chili super się sprawdzą dla nieco starszych. Kolorowe warzywa i ryba – nie jest to ulubione danie większości dzieci. Jednak podane w atrakcyjny sposób z pewnością zachęcą do spróbowania. Zimowa surówka, z koralowcową serią barw, przekonuje swoją wyjątkową chrupkością (oj, musi chrupać!), a rybka zyskuje, gdy dodamy do niej nietypową panierkę i sos, w którym można

Poezja smaku
Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else 137

oraz  sos tatarski .  Tak samo pysznie zrobione mięso, lekko czerwone w środku, pyszny to burger był !  Ja wyłamałam się z klasycznych połączeń i wybrałam  DARK KNIGHT czyli burgera w ciemnej wręcz czarnej bułce z dodatkiem inkaustu z kałamarnicy z tuńczykiem marynowanym w whiskey Jack Daniel’s z dodatkiem guacamole, majonezu ze słodkim chili,  pomidorem

Kuchnia na wzgórzu
Burrito meksykańskie 265

płaskie łyżeczki chili 1 łyżeczka ostrej papryki 1 ząbek czosnku sól do smaku 1/2 woreczka ugotowanego ryżu Sposób przygotowania: Mięso smażymy na oleju. Do podsmażonego dodajemy mrożone warzywa oraz czosnek, smażymy aż odparuje z nich woda.  Do przecieru dodajemy przyprawy i zalewamy nasz farsz. Mieszamy cały czas trzymając patelnię na ogniu aż ilość sosu się nam nieco zredukuje. Tortille

Kuchnia w czekoladzie
Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku 135

czosnku 1/2 niewielkiej papryczki chili duża szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku 400 ml mleka masło do wysmarowania formy i przesmarowania ziemniaków podczas pieczenia Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plastry. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w niej ukośnie plastry ziemniaków w taki sposób, żeby zachodziły jeden na drugi. Przygotować mleczny sos: Dymkę wraz ze szczypiorem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Puree ziemniaczano – groszkowe 137

Jako dodatek do dzisiejszego obiadu proponuję puree ziemniaczano – groszkowe. To tak dla urozmaicenia posiłku. Potrawa szybka, prosta a jednak inna niż zwykle. Składniki: Ugotowane ziemniaki Groszek

Smaki Ewy
GULASZ WIEPRZOWY Z BATATAMI I PAPRYKĄ 153

chcecie zagęszczać sosu mąką, możecie łyżką wybrać z niego 1/3 - 1/2 szklanki ugotowanych batatów, zmiksować je na gładkie puree i z powrotem dodać do rondla. W ten sposób naturalnie i zdrowo zagęścicie sos. Taki gulasz przygotujecie też z polędwiczek wieprzowych - ugotuje się znacznie szybciej, bo już po 40 minutach mięsko zacznie się rozpadać, a sos nabierze głębokiego smaku i aromatu(...)szybszej wersji dynię dodajemy do podsmażonej polędwiczki już na początku, a nie w połowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę. SKŁADNIKI / 4 porcje SOS 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 100 g chudego boczku 2 szklanki batatów / obranych i pokrojonych w 1 cm. kostkę 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku

cool and minty
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 231

świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej i na końcu miksujemy z mąką. Odstawiamy ciasto na pół(...)rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy do niego mąkę. Mieszamy. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia

Poezja smaku
Babka ziemniaczana na 8 sposobów 217

pierwszy jadłam u mojej nieżyjącej już teściowej, Babci Heleny, która wychowała się na Kresach, w okolicach Mińska. Babkę ziemniaczaną zwano u niej w domu "tarciakiem" i jedzono z sosem pomidorowym lub po prostu z ketchupem. Pamiętam, że gdy pierwszy raz zobaczyłam to danie jakieś 15 lat temu, nie spodobała mi się ani jego forma, ani wygląd. Po raz pierwszy upiekłam(...)zjeść, ale nie była taka jak tarciak Babci Heleny. Dobrze, że jeszcze miałam okazję zapytać ją osobiście, co było nie tak z moją babką! ;) Znajdziecie wszystko w przepisie - jedynie chili i zioła to moja inwencja, bo w oryginale tarciak był przyprawiony tylko solą, pieprzem i majerankiem.         A babka ziemniaczana na 8 sposobów

Kuchnia Prezydentowej
Makaron z suszonymi pomidorami, bekonem i kaparami 134

papryczkę chili (drobniutko posiekaną), kapary i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Całość smażyć aż cebula zmięknie, w razie potrzeby podlać oliwą z pomidorów.  Smażyć jakiś czas na wolnym ogniu, dodać ugotowany makaron, dosypać ziół, wszytko dokładnie wymieszać. Dodać Philadelphię i niewielką ilość mleka, w zależności od tego jak dużo i jakiej konsystencji sos chcemy uzyskać. Smażyć jeszcze

Codzienne Gotowanie
Kurczak z mango 80

drobniutko posiekaną papryczkę chili. Dodać ostrą paprykę, liście curry, mieloną kolendrę, kurkumę i czarnuszkę, wszystko dobrze wymieszać i smażyć aż cebula lekko zbrązowieje. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso będzie białe. Wlać pomidory, dodać pokrojone w kostkę mango i paprykę - dusić aż sos nieco odparuje. Pod koniec

Codzienne Gotowanie
Idealny sos do wszystkiego - pitos 102

Przepis na ten sos dostałam od Pani Ewy z pracy. Miał fantastycznie smakować zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić. Składniki : * kg pieczarek * 2 czerwone papryki * 5 średnich cebul * przecier pomidorowy * ketchup pikantny * kostka masła * chili, pieprz i sól * 250ml

Magiczne Życie Marty