gałązki, umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku, pozypać drobniutko pokrojoną papryczką chili. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę za pomocą noża uderzając nim w pestkę.Wyjąć miąż i pokroić na kawałki, ułożyć na szczawiu. Kulkę mozzarelli porozrywać palcami i ułożyć na całości. W słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem Smacznego
Gosia gotujezacznie mięknąć, doprawiamy pieprzem, ziołami i drobno posiekaną papryczką chili. My nie solimy tej potrawy, ponieważ pomidory mają zawsze trochę soli w sobie, mieszanka fasolowa również, no i ryż także gotowaliśmy w osolonej wodzie. Na koniec dodajemy mieszankę fasolową i dusimy jeszcze ok. 5 min. Sos jest gotowy, więc czas na ryż, który dodajemy na samym
vegetanieprzez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol. Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion i gotuj całość przez 45 minut do godziny, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie się dosłownie rozpadał. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową. pozostaw
karmelowysiekamy średnio drobno. W rondlu z nieprzywierającą powłoką na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, wrzucamy czosnek i papryczkę chili. Smażymy przez ok. 1 minutę często mieszając. Dodajemy pieczarki. Dokładnie mieszamy je z pozostałymi składnikami, w międzyczasie również solimy. Przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy dość powoli przez(...)minut, do miękkości grzybów, czasami mieszając. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy również sok z cytryny i posiekaną pietruszkę. Na sam koniec odparowujemy z garnka nadmiar płynu, aby sos stał się gęsty. Podajemy na ciepło jako dodatek lub samodzielnie – w tym ostatnim wypadku najlepiej z mieszanym pieczywem z ziarnami typu nasiona dyni lub słonecznika. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże
Kulinarna Pokusaświeżymi warzywami i dużą ilością sosu jogurtowego z ogórkiem i szczypiorkiem. Koniecznie spróbujcie! Inspiracja od niezawodnej Donny Hay! Składniki: (na 15 sztuk) ok. 350 g kalafiora, ok. 220 g ugotowanej komosy ryżowej, 100 g fety, 2 jajka, 2 łyżki tahiny, 1 duży ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1 łyżeczka za'ataru, skórka starta(...)tahinę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i drobno pokrojony lub starty na tarce o grubych oczkach ogórek. Doprawić solą i pieprzem. Placuszki podajemy ze świeżymi warzywami z dużą ilością sosu! Smacznego
Plate of Joyobiad. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy z braku czasu przygotowują obiad na kilka dni. Powinien gotować się długo na minimalnym ogniu. Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste, a sos idealnie kremowy. Przed dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też(...)cebule 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 2 listki laurowe 1/2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki chili w proszku 150 ml ciemnego piwa (np. Guinness) 150 ml ciepłego bulionu lub wody sól morska świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE: garść listków posiekanej natki pietruszki, różowy pieprz, 1 łyżeczka
cool and mintyPolecam tą, z której sama korzystam – marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze i Pawle, Almie, Tesco, na stoiskach z azjatycką żywnością. Jej skład to cukier, sól, olej palmowy, przyprawy (chili, szalotka), trawa cytrynowa, regulator kasowości: kwas cytrynowy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy. Produkowana i pakowana w Tajlandii. Warto się zaopatrzyć w kilka opakowań i mieć je w spiżarni. Nie jest droga(...)papryka lekko zmięknie. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną ilość wody- trzy puszki wody wlewamy do garnka. Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut
Karo in the Kitchenفلافل Falafel w chlebku pita z sosem tahini. Skorzystałam z przepisu ze strony Przyślij Przepis. Składniki: - 500g suszonej ciecierzycy- 2 średnie cebule- 4 ząbki czosnku- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- 2 łyżeczki soli morskiej- zmielone przyprawy:- 3/4 łyżeczki kuminu, po ok. ½ łyżeczki kardamonu,cynamonu, imbiru, gałaki muszkatołowej, ziela angielskiego, goździków, pieprzu czarnego, chili- 1 łyżeczka sody- 3-4 łyżki(...)Miskę z wyrobioną masą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. U mnie to były 2 godziny, bo w tym czasie przygotowałam chlebki pita i sos tahini (przepis na chlebki i sos podam w następnych wpisach). Do przygotowania kształtnych falafeli służy specjalne urządzenie. Ja wykorzystałam niedużą okrągłą foremkę. Nabierałam foremką porcje masy do ok. ¾ jej wysokości
mojewypiekiinietylkotrójglicerydów, a także wzmacniają organizm, poprawiając przy tym wygląd i stan skóry (wspomaga produkcję kolagenu). Dzisiaj świetne danie jednogarnkowe dla zabieganych - ciecierzyca w sosie pomidorowym. Dodatek pikantnej chorizo to świetny sposób na wzbogacenie smaku sosu pomidorowego. Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki posiłek przygotujesz w 30 minut. Smaczniejsza jest ciecierzyca ugotowana samodzielnie, a przepis znajdziesz tutaj . Składniki: 2 szklanki(...)ugotowanej ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów 1 pętko chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka olej do smażenia kawałek imbiru mała paryczka chili szczypiorek Wykonanie: obrać cebulę, pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu. Dodać obrany, posiekany czosnek, imbir, papryczkę chili i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dołożyć pokrojoną w plasterki bądź półplasterki chorizo. Na końcu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czosnek solo 250 g pieczarek 200 g zielonych szparagów 1 czerwone chili 100 ml bulionu z kurczaka 500 ml kokosowej śmietanki 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1½ łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka białego pieprzu ½ łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżki papryki papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki sól
codojedzeniacebuli, czosnku i przypraw, skropiona oliwą z oliwek (bądź oliwą z chili, oliwą czosnkową, olejem z pestek dyni) to idealny dodatek do dań z drobiu, np. szaszłyków, sznycli, gulaszy. Jest tak aromatyczna i słodka po upieczeniu, że podasz ją do bagietki lub grzanek maczając je w powstałym pysznym sosie. Papryka pieczona może stanowić kompletny, zdrowy i warzywny fit posiłek
Zasmakuj Kuchnirozsmaruj twarożek przy pomocy łyżki, posyp go solą i papryczką chili w płatkach. Podpłomyki polej pesto z liści rzodkiewki, a na końcu udekoruj rzodkiewkami pokrojonymi na cienkie plasterki. Porady: Na cieście bez drożdży możesz oczywiście przygotować również bardziej tradycyjną pizzę. Po nałożeniu na usmażony na patelni placek sosu, sera i dodatków, wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego
Chilli Czosnek i Oliwaowoców: moreli i żurawiny z oliwkami i kaparami, doprawione ostrą papryczką chili oraz czosnkiem. Razem tworzą oryginalną w smaku sałatkę, dla miłośników słodko – kwaśnych smaków z nutą pikanterii. Ulubiony dodatek, zwłaszcza dla Panów, do grillowanych mięsiw. Przygotowane z najwyższej jakości składników ucieszą nasze podniebienie, z powodzeniem zastępuje pospolite sosy, ketchup czy dipy. FIRMA ETERNO POLECA Jako sałatka do grillowanych dań
ClauditteMissCookingPolecamy pyszny, sycący i aromatyczny gulasz z wołowiny w sosie pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi z południowo-zachodniego Meksyku, regionu Michoacán stąd jego nazwa. Składniki: - 500 g wołowiny - 250 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 łyżka oliwy - 250 g fasolki zielonej szparagowej - 0,5 l wywaru z wołowiny
Kuchenne Wariacjemusztardę do smaku oraz sól i pieprz. Sos połączyć ze składnikami sałatki i wszystko razem delikatnie wymieszać.Proporcje jakie podałam są dość umowne. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania, wtedy niech doda więcej grzybków i pora. Ja do części sałatki dodałam drobno posiekaną marynowaną papryczkę chili. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna