sos chili - 2500 przepisów (strona:118/167)

Grill nie musi być nudny! Mięsno-owocowe rarytasy 188

Świetnym owocowo-mięsnym połączeniem są polędwiczki z ananasem i sokiem z limonki. Bardzo ważne jest moczenie mięsa przez minimum godzinę w marynacie zrobionej z soku ananasowego, soku z limonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu i polewać marynatą. Wołowina na słodko Mięso wołowe i suszone śliwki to sprawdzony duet(...)niego przepyszny szaszłyk. Kwintesencję smaku zapewni sos tkemali – wykonuje się go z mirabelek: kilogram śliwek należy zalać pół litrem wody i gotować powoli, aż powstanie gęsta masa. Po około godzinie owocową maź przeciska się przez sito. Z kolei żeberka jagnięce warto zostawić na noc w marynacie z pomarańczy, kolendry, tymianku, mięty i chili. Szybkie szaszłyki z szynką dojrzewającą i melonem

Kuchcik gotuje
Pieczona karkówka 182

sól i pieprz do smaku Wymieszaj chili, imbir, czosnek i miód. Posól i popieprz mięso. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Umieść karkówkę w małej brytfance i posmaruj pomadą. Nastaw piekarnik na 150ºC. Wbij termometr w mięso i piecz mięso dopóki nie osiągnie 70-75ºC. Polewaj mięso sosem z pieczonego mięsa. Wyjmij mięso z piekarnika

codojedzenia
Diabelskie Małże 117

oliwy. Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Mają tylko się zeszklić. Następnie dodajemy wino i gdy się trochę zredukuje dodajemy pomidory. To wszystko powinno chwilkę się poddusić pod przykryciem. Na tym etapie można doprawić do smaku pieprzem. Soli raczej unikam, bo małże są słone. Gdy już sos się poddusi dodajemy małże. Przykrywamy

Smaki Przyprawy i Kolory
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM NA OSTRO I MANGO 150

słodkim mango w maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na romantyczną randkę albo obiad. Dodatek makaronu tagliatelle sprawia, że danie jest niezwykle sycące a świeża kolendra nadaje niezwykłego aromatu Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * tagliatelle – ok. 200 g * filet z kurczaka – 150 g * dojrzałe mango – 1 szt * masło – 100 g * sól, pieprz , chili, papryka słodka, czosnek

Ostra na Słodko
Diabelskie Małże 116

oliwy. Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Mają tylko się zeszklić. Następnie dodajemy wino i gdy się trochę zredukuje dodajemy pomidory. To wszystko powinno chwilkę się poddusić pod przykryciem. Na tym etapie można doprawić do smaku pieprzem. Soli raczej unikam, bo małże są słone.Gdy już sos się poddusi dodajemy małże. Przykrywamy

Kulinarna rozmowa
Salsa pomidorowa 276

Salsa pomidorowa...Kawałeczki soczystych pomidorów.Drobno posiekana czerwona cebula.Listki świeżej, aromatycznej kolendry.Kawałeczki ostrej papryczki chili.Dodatek szczypiorku i czosnku.Skropiona sokiem z cytryny.Doprawiona solą i pieprzem.Smacznego!Składniki

Gospodyni Miejska
Pieczone ziemniaki z tzatzikami z ogórków kiszonych 430

przeciąć ziemniaka od spodu. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 6 łyżkami oliwy. Po 20 minutach ziemniaki ponownie wysmarować pozostałą oliwą wymieszaną z czosnkiem, papryczką chili, świeżymi listkami tymianku oraz pieprzem i piec kolejne 20 minut. Gotowe posypać solą. Tzatziki: Ogórki zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wycisnąć sok. Połączyć z serkiem, doprawić i wymieszać. Smacznego(...)się szczerze, że jakiś czas temu Ktoś na FB podlinkował film. Kto? Nie jestem w stanie sobie przypomnieć, tak samo autora filmu. Mój tylko jest dobór ziół, no i sos

Kraina Miodem Płynąca
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 224

starsza, biała odmiana tego warzywa- jedyna, którą można spożywać surowo- jest obecnie rzadko uprawiana. Azjatyckie niewielkie biało- zielone odmiany, wyglądem przypominające piłeczkę pingpongową lub kiście winogron, jada się z sosem nan prik lub często dodaje do curry. BAZYLIA- Najczęściej używane są jej trzy rodzaje. Bai horapha , odmiana o słodkawym smaku, jest stosowana do curry i krótko smażonych dań. Jej ciemnozielone(...)walory smakowe ale i praktyczne, gdyż ich jedzenie zapewnia uczucie chłodu, co w ciepłych krajach jest niezwykle istotne. Natura spisała się tu na piątkę i najlepsze i najostrzejsze chili rośnie właśnie w gorącym klimacie. Rodzajów papryczek jest wiele; różnią się wielkością, kolorem, smakiem, a przede wszystkim ostrością. Choć Azjaci jedzą chili nie tylko w potrawach ale i jako samodzielną przekąskę

ClauditteMissCooking
Kaszotto z jaglanej potrójnie zielone! 117

mieszanka przypraw włoskich (bazylia, cząber, chili, czosnek, tymianek, rozmaryn, sól morska) - cukinia mała - 1/2 puszki zielonego groszku - lampka wina wytrawnego - jeśli się nie odchudzasz wzbogać smak kaszotta o 150 ml śmietanki - kasza jaglana  200g - kurkuma WYKONANIE: W rondelku o grubym spodzie, rozgrzej oliwę i masło, podsmaż czosnek, cukinię, groszek, dodaj wino, zredukuj sos przez odparowanie. Dodaj kaszę, przyprawy

SMYKWKUCHNI
Burger z pomidorowym kurczakiem 191

łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka chili w proszku 1/4 łyżeczki tabasco 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 4 bułki razowe przekrojone na pół i opieczone Przygotowanie Na dużej teflonowej patelni rozgrzałem oliwę i obsmażyłem mięso, aż straciło różowy kolor. W misce dokładnie wymieszałem posiekany czosnek, przecier pomidorowy, miód, musztardę, tabasco, i sól. Sos dodałem do kurczaka, poczekałem

R'n'G Kitchen
Sałatka "Waldorf" 168

można zastąpić inną ostrą przyprawą - np. chili) Sposób przygotowania: Selera należy obmyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Tak samo zrobić z jabłkami. Orzechy należy rozbić i oczyszczone z łupinek dodać do sałatki. Brzoskwinie (jeśli z puszki to należy je najpierw odsączyć z syropu) pokroić w kosteczkę i wrzucić do reszty składników. Sos do jogurtu przygotowujemy z jogurtu

Jedzeniomania
Krewetki z makaronem paccheri - paccheri con i gamberoni 190

oliwek ząbek czosnku, papryczke chili poczym  dodać przygotowane umyte krewetki i drobno pokrojoną nać pietruszki . Przez chwilę mieszać, wlać pół szklanki białego wina i odparowac alkohol.Dodać 400 g przecieru pomidorowego, sól do smaku i gotować przez 15 minut.Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu połączyć z sosem pomidorowym. Podawać na gorąco posypujac świeżo pokrojoną

zielonacukinka
Kontynentalny MIX :) 153

znane danie, czyli sałatkę w stylu greckim. Nieco ją zmodyfikowaliśmy dodając pewien składnik, jednak zachowała swój gracki klimat :) A teraz nasza propozycja :  Indyjskie samosy z meksykańskim sosem i grecką sałatką :) Zobaczcie jak ślicznie to wygląda i powiedzcie, czy nie pasują do siebie te dania ? Składniki : (4 osoby) Składniki na ciasto do samosy : 1 szklanka mąki 2 łyżki(...)proszku do pieczenia odrobina soli Składniki na farsz do samosy : 1 woreczek ryżu (parboliled) 2 łyżki fasoli (czarne oczko lub białej) 2 gałązki selera naciowego 1 średnia cebula papryczka chili (mała) garam masala, tymianek, pieprz Składniki na ciasto mieszamy w misce, aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na czas przygotowania nadzienia. Farsz

vegetanie
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 402

Wyczarowaliśmy więc chow mein z wieprzowiną i warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli. 2. WIEPRZOWINA (3 min): kawałek schabu kroimy w plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem, aby zmiękczyć strukturę mięsa(...)przyprawy (chili, kolendrę, imbir), cukier lub miód oraz sok z cytryny lub limonki. Jeśli lubicie bardziej kwaśne, dodajcie z całej cytryny lub dwóch limonek. Mieszamy i wlewamy do woka. Doprawiamy jeszcze nieco solą, mieszamy wszystko i jeszcze chwilę dusimy na dużym ogniu. 10. PODANIE: Ogólnie lepiej wrzucić odsączony makaron do woka i wymieszać całość – wtedy makaron wchłonie smakowity sos. Jednak

Nerds Kitchen
SATAY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY + test patelni WOLL SZAFIR INDUKCJA 140

kuchnię orientalną , ani to, że chili najchętniej dawałabym do wszystkiego ;) To właśnie podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej czuję się najpewniej i z wielką przyjemnością zajadam to, co wyczaruję w moich garach! Dziś zabieram Was w kierunku Indonezji, gdzie kusić będę mięsnymi szaszłykami zwanymi Satay, podanymi z obłędnym, ale zarazem ostrym sosem na bazie pasty curry, mleka kokosowego

Ostra na Słodko
Pasta paprykowa z dodatkiem chilli - wiem, co jem. 171

mnie. Pasta doskonała do pizzy, sosów i zwyczajnie na kanapkę. Przepis odrobinę zmodyfikowany, ponieważ robiłam z połowy porcji, a przy okazji coś trochę pokombinowałam po swojemu. Polecam. SKŁADNIKI: 1.5 kg. papryki czerwonej 1 cebula  2 jabłka mała główka czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1.2 łyżeczki chili 1 opakowanie bazylii ( ja dałam

W kuchennym oknie Ewy
Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym 76

już dochodzą kurczakowe udka w sosie musztardowo miodowym, a do tego zaraz zacznę robić ziemniaki. Wymyśliłem sobie takie grubo krojone, ze cztery razy grubsze niż tradycyjne frytki. Trzeba je nieco obgotować, odrobinę tylko, tak maksymalnie z 5 minut. Potem odlać i poczekać aż wystygną. Następnie obtoczę je w granulowanym czosnku, słodkiej papryce i chili i usmażę na patelni. Powinno wyjść

Marder&Marder Manufacture
Curry z warzywami i ryżowe kotlety :) 159

czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Wszystko razem gotujemy delikatnie podlewając wodą, jeśli będzie za mało. Pamiętajcie jednak, że to nie zupa, więc nie przesadzajcie z ilością wody :) po ok. 10 minutach dodajemy sporą ilość roztartego w dłoniach tymianku i doprawiamy solą, i pieprzem do smaku. Dosypujemy również wiórki kokosowe, które zagęszczą nam sos i nadadzą południowej nuty smakowej

vegetanie
Burrito 164

trochu każdej) 2 puszki krojonych pomidorow Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy Garść świeżej kolendry Sól, pieprz  Papryka ostra i słodka w proszku,  Kmin rzymski, ew. przyprawa „chili con carne”  Szczypta cynamonu Na rozgrzaną patelnię (polecam naprawdę dużą patelnię lub od razu garnek)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną(...)mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szykujemy

Zawsze głodna!
Sałatka makaronowa z łososiem, szpinakiem i koperkiem. 174

  Witajcie :) dzisiaj zapowiada się gorący dzień wiec proponuję coś lekkiego na obiad lub podwieczorek.Pyszny bezglutenowy makaron Incola do tego szpinak, pomidorki koktajlowe i łosoś.Pysznie

Sama słodycz i szczypta chili