sos chili - 2500 przepisów (strona:122/167)

Laksa 185

papryczki chili 2-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1 łyżeczka kurkumy  1 szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego

Kuchnia Prezydentowej
Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem 195

pokuszoną papryczkę chili. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym świeżym koperkiem. Na rozłożone ciasto francuskie nałożyć jedną warstwę farszu mięsnego i zawinąć ciasto. Ciasto posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut do pięknego zarumienienia się. Burka można zjeść samego lub z sosem jogurtowo-ziołowym

MarciochaKucharzy
DOMOWE NACHOS 186

Ostatnio hitem stały się u nas domowe nachos. Idealnie sprawdziły się do chrupania na meczu. Strefa domowego kibica była wniebowzięta. Do tego domowy sos serowy i satysfakcja gwarantowana. Z podanych ilości wyszły mi 4 blachy (z piekarnika), niby dużo, ale tak naprawdę niewiele. Dopóki nikt nie spróbował, wydawało mi się, że nie przejemy tego, ale już po chwili zmieniłam zdanie(...)suszone oregano                                    * chili z młynka (kilka przekręceń) +Trochę mąki do podsypania blatu. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść ciasto. Może również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto odstawić na ok.15 minut. Następnie partiami odrywać kawałki, bardzo delikatnie podsypywać

Smaczne Zdrowe
Tripoline al ragù z wołowiną 98

również ma najwspanialsze tradycje kulinarne i najlepsze restauracje. To właśnie z tego regionu wywodzi się potrawa, którą dziś Wam prezentuję . Ragû`to najprawdopodobniej najbardziej znany włoski sos, nazywany również sosem bolońskim. Jego tradycja sięga średniowiecza. W XX wieku receptura dla zachowania ciągłości włoskiej tradycji kulinarnej, została zdeponowana w Izbie Przemysłowo- Handlowej w Bolonii. Dziś klasycznie, prosto i po włosku... Napisz(...)Składniki 300 g mielonej wołowiny 25 g włoskiej pancetty lub boczku 250 g makaronu tripoline * 125 ml czerwonego wina 250 ml bulionu wołowego 1 papryczka chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 łyżki oliwy

Wędrówki po kuchni
Wegański sos serowy z warzyw (jak w kinach) 194

serowego, przypomniał mi się ten smak, bo jest identyczny. Serio! Przypuszczam, że to głownie zasługa wędzonej papryki słodkiej, dlatego nie możecie jej pominąć. Tak samo konieczne są płatki drożdżowe. Sos ma genialną gęstość, nie spływającą. Do domowych nachosów jest jak znalazł! Dlaczego warto? Płatki drożdżowe  to nieaktywna forma drożdży, dlatego możemy spożywać je na surowo, bo nie fermentują(...)Składniki (ilość jaka jest na zdjęciu): 3 małe ziemniaki pół marchewki pół cebuli 1 ząbek czosnku 2 kopiate łyżki płatków drożdżowych łyżeczka papryki wędzonej słodkiej sól do smaku szczypta chili Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę umyj, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Cebulę również pokrój i chwilę podsmaż na natłuszczonej patelni. Za pomocą malaksera (lub blendera) zblenduj ziemniaki, marchewkę, cebulę

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
TROCHĘ LŻEJSZY, BARDZO WANILIOWY SERNIK 201

Uwielbiam serniki! Ciągle chciałam spróbować takiego z prawdziwą wanilią, a nie tylko z ekstraktem. Niedawno mama mnie zaskoczyła i przyniosła mi laskę wanilii. Od razu wiedziałam

chili & sugar
ZAPIEKANA KIEŁBASKA Z WARZYWAMI W SOSIE 147

Czasem trzeba przygotować coś na szybko...a że teraz mamy tyle warzyw już dostępnych więc dziś wykorzystam fasolkę szparagową i obiad powstanie w  kilkanaście minutSkładniki

Z Majeczką w kuchni
Kurczak ostro - słodki 130

szklanki wody 1,5 łyżki curry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziaren kolendry 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,25 łyżeczki chili 0,25 łyżeczki białego pieprzu 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu sól czarny sezam jogurt naturalny Mięso myjemy, oczyszczamy z żyłek i kroimy w paski. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Olej rozgrzewamy(...)zmięknie od czasu do czasu mieszając. Gdy tak się stanie dodajemy starte na grubej tarce jabłko i mleko kokosowe; dusimy jeszcze przez chwilę aż jabłko rozsmaży się. Tak przygotowany sos podajemy z ryżem, posypany sezamem (wcześniej podprażcie go chwilę na suchej patelni) i polany jogurtem

Czary - gary w kuchni
sos z soczewicy i grzybów shitake 117

Jednak sosy to nie tylko puste kalorie, odpowiednio przygotowane, z właściwych składników, są wręcz niezbędnym dodatkiem zdrowej diety. Marginesem dodam, że jak dla mnie sosik jest dużym rywalem słynnego sera z ziemniaka ;] SKŁADNIKI: 350 ml wody 2.5 łyżki czerwonej soczewicy 2 grzyby shitake (świeże) marchewka 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych przyprawy: czosnek mielony, pieprz ziołowy, słodka papryka, chili, czarnuszka, curry

healthy dreams
Pomidorowa zupa meksykańska z wołowiną, czekoladą i rodzynkami 199

chili skruszyć w palcach (najlepiej przez folię lub w jednorazowej rękawiczce).  W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić marchew, cebulę i selera i dusić na małym ogniu pod przykryciem.  2. Mięso podsmażyć na oleju, krótko z każdej strony na mocnym ogniu, podlać winem, wyłączyć gaz, pozostawić 5 minut na gorącym palniku. 3. Przełożyć mięso i sos

Kuchnia Prezydentowej
Schab z szynką serrano 103

Posypujemy chili, zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem kuchennym. Szalotki w łupinach kroimy w grube plastry, układamy na dnie brytfanny, dodajemy trochę oregano oraz sól i pieprz. Wkładamy roladę i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 75 minut. Po tym czasie wyjmujemy, a brytfannę stawiamy na kuchence. Dolewamy wino i wodę. Odskrobując wszystko z dna odparowujemy trochę powstały sos

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczki z kurczaka z brokułami i jakiem 158

słodka, chili, oregano, kminek, goździki, cynamon, kolendra, oliwa Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zamarynować w ulubionych przyprawach i oliwie. Jeśli jest czas odstawić na minimum 30 minut by smaki się przegryzły. Mięso podsmażyć na złocisty kolor. W tym czasie ugotować na parze różyczki brokuła i w osobnym garnku 2 jajka na twardo. Całość podać z sosem jogurtowo- czosnkowym

MarciochaKucharzy
Błyskawiczna sałatka z rukoli, pomidora i rzodkiewki z dodatkiem prażonych orzechów nerkowca 193

chili. Proporcji nie podaję, u mnie wyszło mniej więcej po równo. Na dno miseczki wsypać umytą i osuszona rukolę. Na niej ułożyć pokrojone w plasterki rzodkiewki i cząstki pomidora. Wierzch posypać posiekanymi lekko orzechami nerkowca. Przed podaniem skropić lekko oliwą. Orzechy są lekko słone, więc ja użyłam samej oliwy, bez dodatku soli. Można jednak przygotować ulubiony sos do sałatek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekana kasza gryczana z warzywami i kurczakiem. 132

łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, curry papryka chili (dałam 1/3 papryczki) sól oliwa Wykonanie: Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Wmieszać z marynatą i odstawić do lodówki. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i smażyć przez chwilę. Następnie dodać kurczaka i smażyć(...)kurczaka, Dusić przez chwilę, doprawić solą. Wymieszać delikatnie z ugotowaną kaszą.  Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać z ulubionym sosem (u mnie czosnkowy), posypać natką pietruszki lub kolendrą

zadanie-gotowanie
Fasolka po bretońsku z suszonymi grzybami 337

laurowy - chili - majeranek - ziele angielskie 2 szt. -sól - mąka pszenna - pieprz - czosnek w pudrze - maggi Przygotowanie: Fasolę moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę wylewamy i zastępujemy nową (ma jedynie przykrywać fasolę). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kiełbaskę, grzyby i gotujemy aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i koncentrat. Odlewamy pół szklanki sosu

W poszukiwaniu inspiracji