sos chili - 2500 przepisów (strona:122/167)

Pomidorowa zupa meksykańska z wołowiną, czekoladą i rodzynkami 209

chili skruszyć w palcach (najlepiej przez folię lub w jednorazowej rękawiczce).  W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić marchew, cebulę i selera i dusić na małym ogniu pod przykryciem.  2. Mięso podsmażyć na oleju, krótko z każdej strony na mocnym ogniu, podlać winem, wyłączyć gaz, pozostawić 5 minut na gorącym palniku. 3. Przełożyć mięso i sos

Kuchnia Prezydentowej
Schab z szynką serrano 112

Posypujemy chili, zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem kuchennym. Szalotki w łupinach kroimy w grube plastry, układamy na dnie brytfanny, dodajemy trochę oregano oraz sól i pieprz. Wkładamy roladę i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 75 minut. Po tym czasie wyjmujemy, a brytfannę stawiamy na kuchence. Dolewamy wino i wodę. Odskrobując wszystko z dna odparowujemy trochę powstały sos

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczki z kurczaka z brokułami i jakiem 165

słodka, chili, oregano, kminek, goździki, cynamon, kolendra, oliwa Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zamarynować w ulubionych przyprawach i oliwie. Jeśli jest czas odstawić na minimum 30 minut by smaki się przegryzły. Mięso podsmażyć na złocisty kolor. W tym czasie ugotować na parze różyczki brokuła i w osobnym garnku 2 jajka na twardo. Całość podać z sosem jogurtowo- czosnkowym

MarciochaKucharzy
Błyskawiczna sałatka z rukoli, pomidora i rzodkiewki z dodatkiem prażonych orzechów nerkowca 202

chili. Proporcji nie podaję, u mnie wyszło mniej więcej po równo. Na dno miseczki wsypać umytą i osuszona rukolę. Na niej ułożyć pokrojone w plasterki rzodkiewki i cząstki pomidora. Wierzch posypać posiekanymi lekko orzechami nerkowca. Przed podaniem skropić lekko oliwą. Orzechy są lekko słone, więc ja użyłam samej oliwy, bez dodatku soli. Można jednak przygotować ulubiony sos do sałatek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekana kasza gryczana z warzywami i kurczakiem. 143

łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, curry papryka chili (dałam 1/3 papryczki) sól oliwa Wykonanie: Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Wmieszać z marynatą i odstawić do lodówki. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i smażyć przez chwilę. Następnie dodać kurczaka i smażyć(...)kurczaka, Dusić przez chwilę, doprawić solą. Wymieszać delikatnie z ugotowaną kaszą.  Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać z ulubionym sosem (u mnie czosnkowy), posypać natką pietruszki lub kolendrą

zadanie-gotowanie
Fasolka po bretońsku z suszonymi grzybami 350

laurowy - chili - majeranek - ziele angielskie 2 szt. -sól - mąka pszenna - pieprz - czosnek w pudrze - maggi Przygotowanie: Fasolę moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę wylewamy i zastępujemy nową (ma jedynie przykrywać fasolę). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kiełbaskę, grzyby i gotujemy aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i koncentrat. Odlewamy pół szklanki sosu

W poszukiwaniu inspiracji
Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 226

sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzinWyjąć kaczkę. Rozdrobnić  mięso, odrzucając kości i skórę. Przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą. Ugotować makaron . Na każdy talerz położyć porcję makaronu, porcję kaczki, zalać rosołem, posypać kolendrą szczypiorem, chili

Stare Gary
CURRY Z DORSZEM I POMIDORAMI 120

bardzo smaczny obiad po pracy. Pastę curry możecie zastąpić łyżeczką przyprawy curry w proszku wymieszaną z łyżką oliwy, łyżeczką kurkumy, startego imbiru i czosnku oraz drobno posiekaną papryczką chili. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g filetu z dorsza 6 pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 łyżka łagodnej pasty curry / polecam  TAKĄ 1/2 szklanki bulionu lub wody 1/3 szklanki passaty pomidorowej(...)minuty. Dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i oprószamy cukrem pudrem. Dorsza dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na kilka większych kawałków. Wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 7-10 minut (w zależności od grubości filetów). W połowie gotowania przewracamy kawałki ryby na drugą stronę i dorzucamy pomidorki koktajlowe. Gdyby

cool and minty
Krem z pomidorów na winie z szarpaną wołowiną 128

chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos

Mango Papaja
Kanapka z pulled beef, pastą z pieczonej papryki, serem i szczypiorkiem 141

chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos

Mango Papaja
Pulled beef 125

chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos

Mango Papaja
PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I SERA KOZIEGO 160

pasta doskonale sprawdzi się jako zdrowy zastępnik masła na kanapce do pracy, na imprezie można w niej maczać krakersy lub kawałki warzyw, a na grillu jako sos do mięs. Zrobienie jest szalenie łatwe, a efekt wręcz doskonały. Jeśli nie lubicie koziego sera śmiało możecie zastąpić go fetą, jednak moim zdaniem z kozim ma zdecydowanie lepszy, bardziej wyrazisty smak.  SKŁADNIKI(...)duże czerwone papryki - 100 g białego, dojrzewającego koziego sera  - 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione) - 50 ml oliwy z oliwek - sól do smaku - łyżeczka pasty chili - pół łyżeczki kminu rzymskiego NASTAW PIEKARNIK NA 200 STOPNI , włóż papryki, piecz około pół godziny. Kiedy będą mocno spieczone (prawie czarne) wyjmij je i włóż do spożywczego woreczka foliowego i szczelnie zamknij. KIEDY PAPRYKI

Kuchnia bezglutenowa Loli
Przecier pomidorowy 147

chili cayenne Pomidory umyć, pokroić na duże kostki(usunąć szypułkę i brzydkie części). Pokroić drobno cebule i czosnek. Na rozgrzany olej wrzucić cebule i czosnek, smażyć i mieszać kilka minut. Dodać pomidory, mieszać co jakiś czas, aż do momentu zagotowania (na dużym ogniu ok. 20 min). Zmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem ok. 30 min (aż sos się

Corner With Recipes
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja 204

dzień zaczynaliśmy od porannej wizyty na targu rybnym. Ambitny plan - przetestować w kuchni wszystkie dostępne gatunki i rodzaje ryb raz owoców morza – nie został zrealizowany mimo długich wakacji. Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu to szybka, prosta i pachnąca świeżością potrawa. Przywołuje wspomnienie cudownego morza i beztroskich wakacji, a najważniejsze, świetnie smakuje w towarzystwie schłodzonego białego wina(...)muszlach,4 czubate łyżki śmietany (18% lub 22%), 3 łyżki posiekanej dymki, 1-2 łyżeczki posiekanego estragonu, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, ½ papryczki chili (drobno posiekane),100 ml wytrawnego białego wina, sól, pieprz i cytryna do smaku,3 łyżki masła do smażenia.Przygotowanie:Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając białe mięsko i pomarańczowy mlecz

SzczyptaSmaQ
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 336

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wrzucamy go do wody z octem lub do wina, tą mieszankę wkładamy do lodówki. Mieszamy w miseczce sól, mielony pieprz, słodką paprykę, płatki chili. Koper włoski podprażamy na suchej patelni – musi lekko zmienić kolor i uwolnić trochę aromatu. Tłuczemy go w moździerzu bardzo drobno. Wsypujemy do pozostałych przypraw. Kolorowy pieprz lekko tłuczemy w moździerzu(...)minikotlecik i usmażcie na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Łatwo w ten sposób sprawdzić czy o czymś nie zapomnieliśmy, czy masa jest prawidłowo pieprzna, a może mięso potrzebuje odrobinę więcej chili? Jelita naszykowane i namoczone wcześniej nadziewamy na natłuszczony olejem lejek do nadziewania kiełbas, wypuszczamy przez maszynkę odrobinę masy, usuwamy z końcówki flaka powietrze i zawiązujemy go na końcu. Masę kiełbasianą

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania