sos chili - 2500 przepisów (strona:123/167)

Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 216

sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzinWyjąć kaczkę. Rozdrobnić  mięso, odrzucając kości i skórę. Przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą. Ugotować makaron . Na każdy talerz położyć porcję makaronu, porcję kaczki, zalać rosołem, posypać kolendrą szczypiorem, chili

Stare Gary
CURRY Z DORSZEM I POMIDORAMI 107

bardzo smaczny obiad po pracy. Pastę curry możecie zastąpić łyżeczką przyprawy curry w proszku wymieszaną z łyżką oliwy, łyżeczką kurkumy, startego imbiru i czosnku oraz drobno posiekaną papryczką chili. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g filetu z dorsza 6 pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 łyżka łagodnej pasty curry / polecam  TAKĄ 1/2 szklanki bulionu lub wody 1/3 szklanki passaty pomidorowej(...)minuty. Dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i oprószamy cukrem pudrem. Dorsza dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na kilka większych kawałków. Wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 7-10 minut (w zależności od grubości filetów). W połowie gotowania przewracamy kawałki ryby na drugą stronę i dorzucamy pomidorki koktajlowe. Gdyby

cool and minty
Krem z pomidorów na winie z szarpaną wołowiną 115

chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos

Mango Papaja
Kanapka z pulled beef, pastą z pieczonej papryki, serem i szczypiorkiem 126

chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos

Mango Papaja
Pulled beef 109

chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos

Mango Papaja
PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I SERA KOZIEGO 143

pasta doskonale sprawdzi się jako zdrowy zastępnik masła na kanapce do pracy, na imprezie można w niej maczać krakersy lub kawałki warzyw, a na grillu jako sos do mięs. Zrobienie jest szalenie łatwe, a efekt wręcz doskonały. Jeśli nie lubicie koziego sera śmiało możecie zastąpić go fetą, jednak moim zdaniem z kozim ma zdecydowanie lepszy, bardziej wyrazisty smak.  SKŁADNIKI(...)duże czerwone papryki - 100 g białego, dojrzewającego koziego sera  - 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione) - 50 ml oliwy z oliwek - sól do smaku - łyżeczka pasty chili - pół łyżeczki kminu rzymskiego NASTAW PIEKARNIK NA 200 STOPNI , włóż papryki, piecz około pół godziny. Kiedy będą mocno spieczone (prawie czarne) wyjmij je i włóż do spożywczego woreczka foliowego i szczelnie zamknij. KIEDY PAPRYKI

Kuchnia bezglutenowa Loli
Przecier pomidorowy 136

chili cayenne Pomidory umyć, pokroić na duże kostki(usunąć szypułkę i brzydkie części). Pokroić drobno cebule i czosnek. Na rozgrzany olej wrzucić cebule i czosnek, smażyć i mieszać kilka minut. Dodać pomidory, mieszać co jakiś czas, aż do momentu zagotowania (na dużym ogniu ok. 20 min). Zmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem ok. 30 min (aż sos się

Corner With Recipes
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja 191

dzień zaczynaliśmy od porannej wizyty na targu rybnym. Ambitny plan - przetestować w kuchni wszystkie dostępne gatunki i rodzaje ryb raz owoców morza – nie został zrealizowany mimo długich wakacji. Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu to szybka, prosta i pachnąca świeżością potrawa. Przywołuje wspomnienie cudownego morza i beztroskich wakacji, a najważniejsze, świetnie smakuje w towarzystwie schłodzonego białego wina(...)muszlach,4 czubate łyżki śmietany (18% lub 22%), 3 łyżki posiekanej dymki, 1-2 łyżeczki posiekanego estragonu, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, ½ papryczki chili (drobno posiekane),100 ml wytrawnego białego wina, sól, pieprz i cytryna do smaku,3 łyżki masła do smażenia.Przygotowanie:Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając białe mięsko i pomarańczowy mlecz

SzczyptaSmaQ
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 315

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wrzucamy go do wody z octem lub do wina, tą mieszankę wkładamy do lodówki. Mieszamy w miseczce sól, mielony pieprz, słodką paprykę, płatki chili. Koper włoski podprażamy na suchej patelni – musi lekko zmienić kolor i uwolnić trochę aromatu. Tłuczemy go w moździerzu bardzo drobno. Wsypujemy do pozostałych przypraw. Kolorowy pieprz lekko tłuczemy w moździerzu(...)minikotlecik i usmażcie na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Łatwo w ten sposób sprawdzić czy o czymś nie zapomnieliśmy, czy masa jest prawidłowo pieprzna, a może mięso potrzebuje odrobinę więcej chili? Jelita naszykowane i namoczone wcześniej nadziewamy na natłuszczony olejem lejek do nadziewania kiełbas, wypuszczamy przez maszynkę odrobinę masy, usuwamy z końcówki flaka powietrze i zawiązujemy go na końcu. Masę kiełbasianą

Karo in the Kitchen
Curry z kurczaka z warzywami na ostro 170

sosie na bazie mleka kokosowego są wyjatkowo pyszne. Do curry możesz dodać ulubione warzywa, u mnie papryka i cukinia, to co akurat miałam na stanie. Ilośc kombinacji nieograniczona. Polecam! Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 2 łyżki czerwonej pasty curry ze słoiczka 1 łyżka kurkumy kawałek imbiru pieprz cayenne papryczka chili

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekka sałatka "zielony dobieraniec" 246

warzywa, wędlinę...itp. To WASZA sałatka i WY decydujecie z czego będzie przygotowana. Sami dobieracie składniki, stad jego nazwa: dobieraniec :)Przykładowe sosy do sałatki:Najpierw przygotowujemy bazę do sosów. Robimy ją ze śmietany, majonezu, soli oraz pieprzu, najlepiej białego. Proporcje zależą od naszego smaku i upodobań. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. (Można również zrezygnować z dodatku majonezu, wtedy otrzymamy(...)żeby lekko zaostrzyć smak.ZiołowyDodajemy drobno posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek.tym razem w mojej sałatce znalazły się: sałata, świeży ogórek, papryka zielona, żółta i czerwona,  marynowane małe papryczki chili, świeże surowe pieczarki i pomidorTa sałatka daje nam olbrzymie możliwości komponowania składników. Możemy przygotować ją niewielkim kosztem z tego, co akurat mamy w lodówce. Latem zawsze są pod ręką podstawowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krewetki z chorizo 59

bądź obiad . Robi się je ekspresowo i smakują rewelacyjnie. Ja krewetki z chorizo zawsze podaję z dodatkiem świeżej bagietki lub chleba, gdyż lubię maczać pieczywo w lekko pikantnym w sosie z oliwy. Do przygotowania krewetek z chorizo poza dwoma głównymi składnikami potrzebna jest także oliwa z oliwek, pikantna papryczka oraz czosnek. Składniki smażymy dodając je po sobie, a nie wszystkie(...)mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Smażone krewetki Składniki na krewetki z chorizo. 10 dkg chorizo 30 dkg mrożonych krewetek 1 duża łyżka krojonej papryczki chili 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli szczypta pieprzu natka pietruszki do podania Jak zrobić krewetki z chorizo. Mrożone krewetki włożyć do miski, zalać zimną wodą

MeCooks
Małże w pomidorach z makaronem soba 139

grubym dnem wlać oliwę, rozgrzać ją, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli wlać wino, zagotować, następnie dodać pokrojone pomidory z puszki. Przyprawić pieprzem, tymiankiem, oregano, chili, posiekaną pietruszką i gotować z 5 - 6 minut. Następnie dodać małże, przykryć, gotować nie dłużej niż 6 minut, co pewien czas potrząsając garnkiem, aby małże równo się ugotowały. Małże będą gotowe(...)muszle się otworzą. Nie otwarte małże wyrzucić, są nieświeże i można takimi się zatruć. Makaron soba przygotować według przepisu na opakowaniu.  Małże podawać z makaronem soba, polanym sosem pomidorowym po ugotowaniu małży

Kuchcik gotuje
Babeczki ziemniaczano szpinakowe 145

Babeczki na słono przygotowałam, czyli do jajek, ziemniaki, śmietanę, szpinak, zioła i przyprawy dodałam. Można je same zajadać lub z mięsem, sosami podawać. Na deser zapewne się nie nadają, bo te babeczki słony, a nie słodki smak mają. Warto więc zamienić tradycyjnie ziemniaki ugotowane, na babeczki ziemniaczane ze szpinakiem zmieszane .  Składniki: 12 szt. 450 ugotowanych ugniecionych na puree ziemniaków(...)świeżego szpinaku, 3 jajka, 3 łyżki śmietany 18%, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona suszona papryczka chili do smaku, świeży tymianek, olej do wysmarowania foremek. Przygotowanie: Szpinak płuczemy i suszymy, jeśli liście są bardzo duże można pokroić na mniejsze kawałki. W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Do jajek dodajemy

Moniki Smakołyki
Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" 132

Składniki: - mięso wieprzowe (u mnie łopatka) - czerwona papryka - cebula - pomidory bez skórki w puszce - przyprawa Kurczak po węgiersku Royal Brand (skład: suszona cebula, suszone pomidory, suszona papryka, czerwona papryczka chili) - mielona słodka papryka - sól, pieprz dodatki: - makaron "łazanka" - olej rzepakowy do smażenia   Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej papryki. Osobno podsmażam drobno posiekaną(...)się zarumieni, dodaję pokrojoną paprykę i odrobinę wody. Duszę pod przykryciem. Dalej dodaję mięso i przyprawę Royal Brand. Przykrywam i duszę. W między czasie gotuję makaron. Następnie do sosu dodaję pomidory z puszki. Doprawiam całość do smaku. Gotowym sosem polewam makaron

Kuchnia co dnia

Proponowane wyszukiwania