się go do sałatek, kanapek, zapiekanek czy dań głównych. Liczba zwolenników tuńczyka nie powinna dziwić – to bardzo smaczna i zdrowa ryba. W 100 g tuńczyka z konserwy w sosie własnym jest tylko 100 kcal, a aż 24 g białka. Popularność tuńczyka miała jednak swoją cenę. Intensywne połowy tej ryby odbiły się negatywnie na populacji wielu innych gatunków. W sieci(...)Produkty z certyfikatem MSC można dostać w supermarketach i dyskontach. Sałatka z tuńczykiem i makaronem – składniki Tuńczyk . Możecie kupić tuńczyka w oliwie (moja ulubiona opcja), oleju lub w sosie własnym. Ta ostatnia opcja jest zwłaszcza polecana dla osób, które muszą ograniczyć spożycie tłuszczów. Pamiętajcie, by wybierać rybę pochodzącą ze zrównoważonych połowów. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na sałatki znajdziesz
Na-talerzu.plbardzo dobrze smakowało. Z ulubionym sosem, musztardą podałam i promieniami słońca oraz smakiem potrawy z całą rodziną się rozkoszowałam. Składniki: 1 kg karkówki, marynata: 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem malinowym, 6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól morska świeżo mielona do smaku, mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku, ponadto: garść
Moniki Smakołykioliwy drobno pokrojoną cebulę, marchew, papyczkę chili, pieprz, listek laurowy a następnie zalać około 500 ml wrzącej wody. Dosolić do smaku i delikatnie dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wrzątku. Jeśli użyjemy groszek konserwowy, wystarczy dodać go pod koniec gotowania. Jeśli ktoś lubi gęsty sos , można go zaciągnąć łyżką mąki wymieszanej
zielonacukinkaścieramy na tarce. Drobno kroimy paprykę, papryczki chili, czosnek i dodajemy do smażącej się cebuli razem z tartą marchewką. Warzywa smażymy około 10 minut. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką
Smakowity Blog KulinarnyKuchnia włoska to przede wszystkim makarony, czyli coś co lubię najbardziej. Pomidory, czosnek, oliwki, odrobinę chęci i gotowe… Przepis jest prosty i smaczny. Do dzieła
Oryginalny smakwykorzystać boczek guanciale albo pancettę, ale jeśli nie macie ich pod ręką w zupełności wystarczy zwykły surowy wędzony boczek (im chudszy, tym lepszy). A więc uwaga – makaron z sosem carbonara zabiera Was prosto do Włoch! Składniki: 300-400g makaronu penne rigate Lubella 180 g boczku pokrojonego w drobną kostkę (guanciale, pancetta lub boczek surowy wędzony) 7 żółtek(...)smaku pieprz biały – do smaku sól – do smaku (uwaga – boczek i parmezan są już słonawe, należy spróbować przed doprawieniem solą!) opcjonalnie – 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła natka pietruszki 125 ml wody z gotowania makaronu Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić boczek i podsmażać do zrumienienia (ok. 5 minut
Pociąg Do KuchniZNAJDŹ PRZEPIS, możecie dużo szybciej wertować bloga, po różnych hasłach i szukać przepisów bądź inspiracji. Polecam! Dzisiaj cukinię proponuję Wam w iście letnim wydaniu, mianowicie z kurczakiem, kurkumą i sosem pomidorowym. Danie jest idealnie lekkie, orzeźwiające, a zarazem dzięki kurkumie ma charakter. Dodatek świeżych ziół w postaci gałązek rozmarynu dopełnił smak i zrównoważył aromat. Danie jest bardzo proste w wykonaniu(...)bądź tymianek cytrynowy) - 4 średnie dojrzałe pomidory malinowe (ewentualnie w zastępstwie pomidory z puszki) - 1-2 łyżeczki płaskie kurkumy - sól - pieprz świeżo zmielony (jeśli lubisz ostre dania, możesz dodać chili) - 3 małe cukinie żółte Kurczaka, cukinię i pomidory kroimy na grubsze paseczki, bądź kostkę. W rondlu na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek około 1 minuty, dodajemy kurczaka i rozmaryn. Ciągle
SMYKWKUCHNIWitajcie :) Święta za pasem więc mam dla Was propozycję kolejnej pysznej sałatki ale z białą kaszą gryczaną, zieloną fasolką, suszonymi pomidorami i jajkiem, wyszła pyszna, jeśli
Sama słodycz i szczypta chilikurkuma – 1 łyżeczka * oliwa – 2 łyżki * sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz(...)mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda
Ostra na Słodkokurkuma – 1 łyżeczka * oliwa – 2 łyżki * sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz(...)mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda
Ostra na SłodkoMule w sosie pomidorowym z winem, tofu, papryką. Czy może być lepsze połączenie smaków. Do tego chrupiąca bagietka moczona w sosie. składniki: 500 g mule 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki starego parmezanu sól, pieprz, papryka wędzona bazylia, oregano suszone 100 g tofu naturalne(...)pomidorków koktajlowych 100 ml wina białego wytrawnego natka pietruszki, bagietka, cytryna, olej, papryczka chili Mule rozmrażam w lodówce, albo w zimnej wodzie. Tofu kroję w kostkę, przekładam do miski dodaję paprykę wędzoną, sól i odstawiam. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, chili i przesmażam. Wlewam wino i redukuję. Dodaję pokrojoną paprykę czerwoną i dalej
wesoła kuchniaŚwietnym owocowo-mięsnym połączeniem są polędwiczki z ananasem i sokiem z limonki. Bardzo ważne jest moczenie mięsa przez minimum godzinę w marynacie zrobionej z soku ananasowego, soku z limonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu i polewać marynatą. Wołowina na słodko Mięso wołowe i suszone śliwki to sprawdzony duet(...)niego przepyszny szaszłyk. Kwintesencję smaku zapewni sos tkemali – wykonuje się go z mirabelek: kilogram śliwek należy zalać pół litrem wody i gotować powoli, aż powstanie gęsta masa. Po około godzinie owocową maź przeciska się przez sito. Z kolei żeberka jagnięce warto zostawić na noc w marynacie z pomarańczy, kolendry, tymianku, mięty i chili. Szybkie szaszłyki z szynką dojrzewającą i melonem
Kuchcik gotujesól i pieprz do smaku Wymieszaj chili, imbir, czosnek i miód. Posól i popieprz mięso. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Umieść karkówkę w małej brytfance i posmaruj pomadą. Nastaw piekarnik na 150ºC. Wbij termometr w mięso i piecz mięso dopóki nie osiągnie 70-75ºC. Polewaj mięso sosem z pieczonego mięsa. Wyjmij mięso z piekarnika
codojedzeniaoliwy. Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Mają tylko się zeszklić. Następnie dodajemy wino i gdy się trochę zredukuje dodajemy pomidory. To wszystko powinno chwilkę się poddusić pod przykryciem. Na tym etapie można doprawić do smaku pieprzem. Soli raczej unikam, bo małże są słone. Gdy już sos się poddusi dodajemy małże. Przykrywamy
Smaki Przyprawy i Kolorysłodkim mango w maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na romantyczną randkę albo obiad. Dodatek makaronu tagliatelle sprawia, że danie jest niezwykle sycące a świeża kolendra nadaje niezwykłego aromatu Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * tagliatelle – ok. 200 g * filet z kurczaka – 150 g * dojrzałe mango – 1 szt * masło – 100 g * sól, pieprz , chili, papryka słodka, czosnek
Ostra na Słodkooliwy. Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Mają tylko się zeszklić. Następnie dodajemy wino i gdy się trochę zredukuje dodajemy pomidory. To wszystko powinno chwilkę się poddusić pod przykryciem. Na tym etapie można doprawić do smaku pieprzem. Soli raczej unikam, bo małże są słone.Gdy już sos się poddusi dodajemy małże. Przykrywamy
Kulinarna rozmowaSalsa pomidorowa...Kawałeczki soczystych pomidorów.Drobno posiekana czerwona cebula.Listki świeżej, aromatycznej kolendry.Kawałeczki ostrej papryczki chili.Dodatek szczypiorku i czosnku.Skropiona sokiem z cytryny.Doprawiona solą i pieprzem.Smacznego!Składniki
Gospodyni Miejska