sos chili - 2500 przepisów (strona:117/167)

Klopsiki z marchewką i groszkiem 245

oliwy drobno pokrojoną cebulę, marchew, papyczkę chili, pieprz, listek laurowy a następnie zalać około 500 ml wrzącej wody. Dosolić do smaku i delikatnie dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wrzątku. Jeśli użyjemy groszek konserwowy, wystarczy dodać go pod koniec gotowania.   Jeśli ktoś lubi gęsty sos , można go zaciągnąć łyżką mąki wymieszanej

zielonacukinka
Paprykarz Szczeciński De Luxe! 252

ścieramy na tarce. Drobno kroimy paprykę, papryczki chili, czosnek i dodajemy do smażącej się cebuli razem z tartą marchewką. Warzywa smażymy około 10 minut. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti z sosem pomidorowym i czarnymi oliwkami 132

Kuchnia włoska to przede wszystkim makarony, czyli coś co lubię najbardziej. Pomidory, czosnek, oliwki, odrobinę chęci i gotowe… Przepis jest prosty i smaczny. Do dzieła

Oryginalny smak
Makaron z sosem carbonara 133

wykorzystać boczek guanciale albo pancettę, ale jeśli nie macie ich pod ręką w zupełności wystarczy zwykły surowy wędzony boczek (im chudszy, tym lepszy). A więc uwaga – makaron z sosem carbonara zabiera Was prosto do Włoch! Składniki: 300-400g makaronu penne rigate Lubella 180 g boczku pokrojonego w drobną kostkę (guanciale, pancetta lub boczek surowy wędzony) 7 żółtek(...)smaku pieprz biały – do smaku sól – do smaku (uwaga – boczek i parmezan są już słonawe, należy spróbować przed doprawieniem solą!) opcjonalnie – 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła natka pietruszki 125 ml wody z gotowania makaronu Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić boczek i podsmażać do zrumienienia (ok. 5 minut

Pociąg Do Kuchni
Kurczak w sosie pomidorowym z kurkumą i cukinią! 197

ZNAJDŹ PRZEPIS, możecie dużo szybciej wertować bloga, po różnych hasłach i szukać przepisów bądź inspiracji. Polecam! Dzisiaj cukinię proponuję Wam w iście letnim wydaniu, mianowicie z kurczakiem, kurkumą i sosem pomidorowym. Danie jest idealnie lekkie, orzeźwiające, a zarazem dzięki kurkumie ma charakter. Dodatek świeżych ziół w postaci gałązek rozmarynu dopełnił smak i zrównoważył aromat. Danie jest bardzo proste w wykonaniu(...)bądź tymianek cytrynowy) - 4 średnie dojrzałe pomidory malinowe (ewentualnie w zastępstwie pomidory z puszki) - 1-2 łyżeczki płaskie kurkumy - sól - pieprz świeżo zmielony (jeśli lubisz ostre dania, możesz dodać chili) - 3 małe cukinie żółte Kurczaka, cukinię i pomidory kroimy na grubsze paseczki, bądź kostkę. W rondlu na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek około 1 minuty, dodajemy kurczaka i rozmaryn. Ciągle

SMYKWKUCHNI
Warstwowa sałatka z białą kaszą gryczaną, fasolką, jajkiem i suszonymi pomidorami. 145

Witajcie :) Święta za pasem więc mam dla Was propozycję kolejnej pysznej sałatki ale z białą kaszą gryczaną, zieloną fasolką, suszonymi pomidorami i jajkiem, wyszła pyszna, jeśli

Sama słodycz i szczypta chili
BONDA – indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy 144

kurkuma – 1 łyżeczka * oliwa – 2 łyżki * sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz(...)mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda

Ostra na Słodko
BONDA – indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy 171

kurkuma – 1 łyżeczka * oliwa – 2 łyżki * sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy. Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz(...)mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda

Ostra na Słodko
Mule w sosie arrabbiata 54

Mule w sosie pomidorowym z winem, tofu, papryką. Czy może być lepsze połączenie smaków. Do tego chrupiąca bagietka moczona w sosie.             składniki: 500 g mule 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki starego parmezanu sól, pieprz, papryka wędzona bazylia, oregano suszone 100 g tofu naturalne(...)pomidorków koktajlowych 100 ml wina białego wytrawnego natka pietruszki, bagietka, cytryna, olej, papryczka chili Mule  rozmrażam w lodówce, albo w zimnej wodzie.  Tofu kroję w kostkę, przekładam do miski dodaję paprykę wędzoną, sól i odstawiam. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej dodaję pokrojoną  cebulę, czosnek, chili i przesmażam. Wlewam wino i redukuję. Dodaję pokrojoną paprykę czerwoną i dalej

wesoła kuchnia
Grill nie musi być nudny! Mięsno-owocowe rarytasy 184

Świetnym owocowo-mięsnym połączeniem są polędwiczki z ananasem i sokiem z limonki. Bardzo ważne jest moczenie mięsa przez minimum godzinę w marynacie zrobionej z soku ananasowego, soku z limonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu i polewać marynatą. Wołowina na słodko Mięso wołowe i suszone śliwki to sprawdzony duet(...)niego przepyszny szaszłyk. Kwintesencję smaku zapewni sos tkemali – wykonuje się go z mirabelek: kilogram śliwek należy zalać pół litrem wody i gotować powoli, aż powstanie gęsta masa. Po około godzinie owocową maź przeciska się przez sito. Z kolei żeberka jagnięce warto zostawić na noc w marynacie z pomarańczy, kolendry, tymianku, mięty i chili. Szybkie szaszłyki z szynką dojrzewającą i melonem

Kuchcik gotuje
Pieczona karkówka 177

sól i pieprz do smaku Wymieszaj chili, imbir, czosnek i miód. Posól i popieprz mięso. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Umieść karkówkę w małej brytfance i posmaruj pomadą. Nastaw piekarnik na 150ºC. Wbij termometr w mięso i piecz mięso dopóki nie osiągnie 70-75ºC. Polewaj mięso sosem z pieczonego mięsa. Wyjmij mięso z piekarnika

codojedzenia
Diabelskie Małże 114

oliwy. Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Mają tylko się zeszklić. Następnie dodajemy wino i gdy się trochę zredukuje dodajemy pomidory. To wszystko powinno chwilkę się poddusić pod przykryciem. Na tym etapie można doprawić do smaku pieprzem. Soli raczej unikam, bo małże są słone. Gdy już sos się poddusi dodajemy małże. Przykrywamy

Smaki Przyprawy i Kolory
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM NA OSTRO I MANGO 147

słodkim mango w maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na romantyczną randkę albo obiad. Dodatek makaronu tagliatelle sprawia, że danie jest niezwykle sycące a świeża kolendra nadaje niezwykłego aromatu Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * tagliatelle – ok. 200 g * filet z kurczaka – 150 g * dojrzałe mango – 1 szt * masło – 100 g * sól, pieprz , chili, papryka słodka, czosnek

Ostra na Słodko
Diabelskie Małże 113

oliwy. Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Mają tylko się zeszklić. Następnie dodajemy wino i gdy się trochę zredukuje dodajemy pomidory. To wszystko powinno chwilkę się poddusić pod przykryciem. Na tym etapie można doprawić do smaku pieprzem. Soli raczej unikam, bo małże są słone.Gdy już sos się poddusi dodajemy małże. Przykrywamy

Kulinarna rozmowa

Proponowane wyszukiwania