sos chili - 2500 przepisów (strona:108/167)

Chili Con Carne 131

kolor. Następnie wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy - kmin, słodką i ostrą paprykę, płatki chili i oregano. Wszystko dusić na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusić do czasu aż zmięknie. Pod sam koniec gotowania dodać czerwoną fasolę. Sos najlepiej jest zostawić na noc i jeść dopiero następnego dnia. Wtedy smaki lepiej

Codzienne Gotowanie
Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym 192

dostęp do fantastycznej polskiej kapusty. Ja najbardziej lubię gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym i w takiej wersji przedstawiam je dziś:) Składniki: główka kapusty (ja użyłam białej) 250 g ryżu 1 kg mięsa mielonego 2 średnie cebule koncentrat pomidorowy (średni) kostka rosołowa (lub bulion) sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chili Przygotowanie kapusty Liście trzeba obgotować żeby zmiękły i dały się łatwo(...)też zrobić je na kuchence. Gotowe gołabki wyciagamy z garnka a do pozostałego bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz do smaku sól, pieprz, cukier, paprykę słodką i chilli. I już, sos pomidorowy gotowy. Pozostaje delektować się smakiem pysznych gołąbków ! Na koniec kilka informacji dodatkowych. Gołabki można zawinąć w zasadzie w każdą kapustę – młodą, białą, włoską, pekińską lub czerwoną. Młoda kapusta

Kulinarna Patilogia
Schab z wiśniami 179

Nietypowe, ale zarazem niesamowicie smaczne połączenie smaków.Soczysty schab i kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad.Takie nietypowe połączenie z całą pewnością zachwyci tych, którzy raczej gustują w tradycji.Gorąco polecam! SKŁADNIKI:* kotlety schabowe – 2 szt* wiśnie bez pestek – 250 g* cebula – 1 szt* ocet balsamiczny – 1 łyżka* miód(...)olej – 4 łyżki* ziele angielskie – 2 szt* cynamon – 1 szczypta* czosnek – 2 ząbki* rozmaryn – 1 gałązka* sól – do smaku* pieprz – do smaku* chili – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.Dodajemy wydrylowane wiśnie , podlewamy odrobiną wody , dodajemy miód, ziele i cynamon.Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 4-5 minut.Mąkę

Ostra na Słodko
Jarsko i ekologicznie 142

następnie dodać do sosu. Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na hinduskie warzywne curry z dodatkiem takiej pysznej, ekologicznej soi. Hinduske curry z sojowym crunch Składniki: na 4 – 5 porcji 150 g sojowego crunch 800 ml warzywnego bulionu 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 cukinia, około 350 g 1 łyżeczka płatków chili lub pół łyżeczki(...)mielonej chili 2 łyżeczki kurkumy 1 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki po jednej łyżeczce nasion rzymskiego kminu, kozieradki, kolendry i czarnego pieprzu szczypta cynamonu 2 łyżki oliwy 1 doniczka kolendry orzechy cashew do posypania Gotuj soję w bulionie przez około 8 minut, po czym odcedź. Zachowaj bulion. Pokrój cebulę i cukinię w dużą kostkę, a czosnek i imbir

codojedzenia
Zielona soczewica z fasolką szparagową i pomidorami 168

papryczka chilli drobno posiekana 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego pikantnego w stylu azjatyckim (z lidla) 1/2 brokuła (opcjonalnie- miałam to dodałam) Soczewice płuczemy na sitku pod zimną wodą. Przerzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody (proporcja(...)już zacznie się szklić dodajemy papryczkę chili i czosnek i jeszcze chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia.  W momencie jak już soczewica zacznie się robić miękka - 30 min powinno wystarczyć- dodajemy pomidory z puszki i nasze mrożone warzywa, cebulkę z czosnkiem i chilli i doprawiamy przyprawą garam masala, curry, papryką słodką oraz sosem sojowym pikantnym w stylu azjatyckim. Całość

Piekielna Kuchnia Pati
Domowa vegeta z suszonych warzyw. 138

Ostatnio kilka osób mnie pytało jak zrobić domową zdrową vegetę. Postanowiłam dzisiaj taką zrobić i przy okazji uzupełnić domowe zapasy :) Od firmy Becla dostałam fajne suszone

Sama słodycz i szczypta chili
Panierowane kulki z żółtego sera 138

ulubionym sosem), ale ostygnięte również szybko znikają. W razie czego można je delikatnie podgrzać (w kuchence mikrofalowej). Jednak mają malutką wadę - strasznie uzależniają i wciągają do podjadania. To wspólne ustalenia całej mojej rodziny, a Wy sami przekonajcie się, jakie są wyjątkowe! (około 23 sztuki) 350g żółtego sera 2 jajka (małe) 60-65g mąki pszennej 1/3 łyżeczki chili w proszku(...)mocno rozgrzanym oleju do momentu, aż będą posiadały złoty kolor. (Olej w całości powinien pokrywać kulki.) Całość odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionym sosem lub bez dodatków

Di gotuje
Ziemniaczane curry z sezamem i pieczoną modrą kapustą 139

łyżka kurkumy łyżka kminku 50 g sezamu w sumie pół łyżeczki chili (użyłam 1/3 z tego co jest na zdjęciu)- śmiało można pominąć, bo danie jest i tak bardzo aromatyczne 1 mała młoda modra kapusta pół łyżeczki soli 3 łyżki oleju roślinnego/oliwy *polałam ją sosem figowym Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź i wedle upodobań obierz ze skórki

greenscarf
Wieprzowina po tajsku 253

Ostatnio kupiliśmy mięso mielone i zastanawialiśmy się co zrobić a że okazało się że mamy wszystkie składniki żeby zrobić coś w stylu tajskim

Kuchenne Wariacje
Wieprzowina curry 145

Dzisiaj przepis na szybko. Czasem się zdarza, że nie mamy za dużo czasu, jesteśmy zmęczeni, a jeść się chce. Wtedy można się posiłkować rożnymi gotowcami i

slodkokwasnapl
Gulasz wieprzowo-wołowy 108

bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojoną na kawałki paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy wino i dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw.  Na koniec studzimy sos, zaprawiamy śmietaną i raz jeszcze podgrzewamy. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Królik w sosie winno- musztardowym 161

Drugie podejście do królika. Tym razem pikantne. Królik w sosie winno- musztardowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg królik  150ml białego wina 3 łyżki czubate musztardy 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 200 ml bulion warzywny 200 ml śmietany sól, pieprz, tymianek, lubczyk, papryczka chili (jeśli musztarda nie jest ostra) kasza pęczak lub ryżem Sałata, pomidory, prażone migdały, śmietana Pokroić

MarciochaKucharzy
Paprykowy kurczak na ryżu 2116

Paprykowy kurczak na ryżu...Kawałki kurczaka w aromatycznym pomidorowo-paprykowym sosie.Dodatek różnokolorowych papryk i kukurydzy.Podane na pachnącym curry ryżu.Smacznego!Składniki:500 g filetów z piersi

Gospodyni Miejska
Duszone ziemniaki z roladą w sosie serowym 201

dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam.   Składniki : 5 porcje 5 kotletów z szynki, 1 duża marchew, 1 duży ogórek kiszony, ok. 20 zielonych oliwek, 1 kg młodych małych ziemniaków, 8 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego tymianku, olej rzepakowy, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 1 suszona mini papryczka chili, 150 g sera(...)oleju i podsmażamy na nim roladki. W garnku o dużym dnie zagotowujemy 0,5 l wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, 1 gałązki tymianku i chili. Wysmażone z każdej str. rolady przekładamy do gotującej wody. Wody powinno być tylko tyle, żeby rolady były przykryte, w razie potreby dolewamy wrzątku. Rolady gotujemy pod przykryciem ok. 30 -40 min. ziemniaki

Moniki Smakołyki
Zupa z pieczonej ciecierzycy 114

sosu sojowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- tymianek- sól i pieprz do smaku Ciecierzycę należy namoczyć na noc w dużej ilości wody z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie należy ją odcedzić, wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem do czasu, aż nasiona staną się miękkie. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, osuszyć. Przełożyć do woreczka, dodać olej arachidowy, sól, paprykę słodką, wędzoną i chili. Woreczek(...)cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa z pieczonej ciecierzycy zaskakuje swoim smakiem. Jeżeli spodziewacie się podobieństwa do grochówki będziecie jednak zawiedzeni. To zupełnie inne

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania