awokado (kliknij, aby poznać przepis) Sałatka ze smażonym tofu i jogurtowym sosem (kliknij, aby poznać przepis) Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia (kliknij, aby poznać przepis) Hummus z burakami (kliknij, aby poznać przepis) Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i oregano (kliknij, aby poznać przepis) Sałatka Olivier - fit i wege (kliknij
My Chcemy Jeśćlimonki. Po 3-4 min gotowania, dodajemy posolone,z chili oraz zakropione połową limonki mięsko. Sciagamy z "ognia" mieszamy. Dokrapiamy reszta limonki. Ważne, aby mięsa nie przetrzymać na "ogniu" aby nie stwardniało. Na talerz wykładamy fusilli, ma wierzch zalewamy sosem koksowym z mięskiem i cukinia. Eksplozja
Lajtkraft food intoleranceWciągu paru dni zrobiło się cholernie zimno. Zimno, buro i nieprzyjemnie. W takim razie trzeba się rozgrzać. Znamy rożne sposoby rozgrzewania się, ale akurat taki, który
slodkokwasnapldodatków. Świetnie smakuje wyjadany łyżeczką prosto z miseczki, rozsmarowany na kanapce, czy też jako sos do makaronu, ryżu, kaszy. Spróbujcie! Składniki: - 3 czerwone papryki - 1 ostra papryczka - 1 bakłażan - 3-4 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżka octu jabłkowego - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz * opcjonalnie: chili, papryka wędzona Papryki i bakłażana myjemy, osuszamy. Papryki kroimy na ćwiartki, paprykę ostrą
Be Fit Be Strongimbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj pomidory wraz zalewą. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, botwinę oraz ciecierzycę i gotuj około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Curry podawaj w głębokich miseczkach
Moja pasja smakuBakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać sprasowany czosnek a następnie mięso mielone. Podsmażać całość ok 10-15 minut, dodać pomidory, i przyprawić solą pieprzem, papryczką chili i przyprawą włoską. Ja dodatkowo dodałam suszone oregano (otrzymane od Basi i Gianiego z włoskich
MarciochaKucharzyzłoto. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, chrzan, pieprz, płatki chili. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków (1/2 porcji), układając lekko solić i posypywać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, na niej warstwę z pstrąga. Przykryć warstwą pozostałych ziemniaków. Zalać sosem ze śmietany i wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare Garyudka z kaczkibulion warzywnytłuszcz do smażeniaSos:skórka i sok z jednej pomarańczy1/3 łyżeczki chili (u mnie płatki)1/2 łyżeczki cynamonuszczypta gałki muszkatałowej2 łyżki cukru 1. Udka ugotować w bulionie. Osuszyć, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na złoty kolor na patelni.2. Wszystkie składniki sosu gotować w małym rondelku – mieszając – przez kilka minut aż sos zacznie bardzo bąblować
UgotujmyTo.plkrewetek Black Tiger 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ¼ łyżeczki papryki słodkiej i chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła Krewetki rozmrozić. Odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Czosnek obrać ze skóry, posiekać lub przecisnąć przez praskę. W misce przygotować sos z oleju, papryki, natki i czosnku. Do marynaty przełożyć krewetki, całość wymieszać i odstawić
kulinarnyswiatdomisię pomysł z oświetleniem i przejrzystym menu. Na wszystkie pizze składa się oczywiście ciasto, sos pomidorowy i mozzarella, a do tej podstawy różne dodatki. Przy pierwszej wizycie zdecydowaliśmy się na pizzę Prince (23 zł) ze szpinakiem, karczochami i papryką peperoni (w oryginale była papryczka chili, dodatkowo zrezygnowaliśmy z czosnku). Na każdym stoliku są także oliwy: zwykła i z papryczkami chili
Pasja Smakuoliwy z oliwek na dużej patelni. Dodajemy do niego posiekane listki rozmarynu, drobno posiekaną chili bez pestek i wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy przez 1-2 minuty i dodajemy odcedzony makaron (zachowujemy trochę wody z gotowania). Dokładnie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy przygotowany sos i 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy przez około dwie minuty, aż jajko
Poezja smakuporcję pozostawiłam w wersji wegańskiej – dla męża cukiniowe spaghetti posypałam dodatkowo parmezanem. Cukinia świetnie się spisała – jest lekko chrupiąca, odświeżająca i doskonale pasuje do sosu pomidorowego. Makaron z cukinii w sosie pomidorowym: 2 duże cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g – najlepiej z ziołami np. bazylią(...)puszki. Dodajemy ocet balsamiczny, płaską łyżeczkę soli, płatki chili oraz dużą szczyptę cukru i pieprzu. Podgrzewamy ok. 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i bazylię. Mieszamy i dodajemy paseczki cukinii. Delikatnie mieszamy, aby cały „makaron” oblepił się w sosie. Podgrzewamy cukinię w sosie przez ok. 2-3 minuty, co jakiś
Poezja smakuświeża natka pietruszki. Papryki zostały nafaszerowane kaszą jaglaną, cieciorką i sosem pomidorowym doprawionym ziołami. Samo zdrowie! Czego potrzebujemy? - 4 duże papryki - kilka pomidorów lub przecier z pomidorów (500g) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - pęczek pietruszki - szklanka kaszy jaglanej - pół szklanki ciecierzycy ( namoczyć dzień wcześniej ) - sól - pieprz - szczypta chili - pół łyżeczki papryki wędzonej ( nada ciekawego aromatu, można pominąć ) - bazylia - oliwa(...)zalewamy gorącą wodą. Kaszę jaglaną gotuje się do momentu aż będzie miękka, trwa to około 15 minut. Czekamy aż wciągnie cały płyn. 4. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i dodać do sosu pomidorowego. Można delikatnie rozgnieść ją widelcem i wymieszać z sosem. Na koniec dodajemy przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. 5. Papryki dokładnie myjemy, odcinamy "wieczka
two broke sisterspowodzeniem może być stosowany do potraw wytrawnych. Sosu można używać do mięs, serów czy warzyw pieczonych, ale polecam szczególnie do ryb (smażonych lub gotowanych na parze). Składniki (na ok. 1 litr): ok. 800 g wydrylowanych ciemnych śliwek ok. 4 cm świeżego imbiru cebula 5 ząbków czosnku 2 jalapeno lub inne chili ewentualnie: 3 anyże gwiazdkowe Cebulę, jalapeno i czosnek rozdrobnić(...)zblenderować. Masę przelać do garnka. Jeśli masa jest zbyt gęsta (to kwestia gustu), dolać wodę. Doprowadzić całość do ponownego wrzenia. Pogotować ok. 5 minut lub dłużej, jeśli uważacie, że sos jest zbyt rzadki. Wyłączyć palnik i przełożyć sos do słoików. Pasteryzować ok. kwadransa od momentu zawrzenia wody w garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej
Weekendy w domu i ogrodzieKapuśniak jest szybki w przygotowaniu, pełen zdrowia i delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka , który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie(...)chili lub papryki ostrej 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos
Kuchcik gotuje