sos chili - 2500 przepisów (strona:113/167)

Pierś z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym 330

Dzisiaj post na szybko, gdyż ostatnio brakuje mi na wszystko czasu (jednak staram się do Was w miarę na bieżąco zaglądać). Dlatego i obiad musiał być

Fabryka pomysłów
Chili con carne z kurczakiem w moim wydaniu 230

łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 duże papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki sosu worcester 1-1,5 łyżeczki soli 1 szklanka czerwonego wina

Piekielna Kuchnia Pati
Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku 259

kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy na pół, wyjmujemy pestki i kroimy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowegp, przesmażamy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy papryczkę, wędzoną paprykę i czosnek. Smażymy przez 2 minuty i dodajemy pomidory i cukier. Mieszamy i dusimy, aż sos nieco zgęstnie, posypujemy natka. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, chorizo

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z ogórków i chili na zimę (do słoików) 645

Ogórki, czosnek i chili umieścić w dużej misce. Dodać chili w proszku, cukier i sól. Zalać olejem i octem. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na ok. 3 godziny. Wkładać sałatkę do słoików, usuwając nadmiar soku. Nie musi być go dużo. W końcu chcemy zjeść zimą sałatkę, a nie pić sos ;) Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować, czyli: ułożyć na dnie garnka

Weekendy w domu i ogrodzie
Szaszłyki drobiowe z ananasem w marynacie słodko-ostrej 211

temu? Wówczas wciąż i na okrągło był kurczak w sosie z ananasem. Aż mi zbrzydł. Już nie mogłam na niego patrzeć. 5 lat przerwy to solidny kawał czasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z ananasem w marynacie słodko-ostrej :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 czerwona papryczka chili 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z puszki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makaron z dyni w sosie śmietanowym z brokułem i marchewką (wegański) 171

kolejny przepis z jej użyciem. Wcześniej był to makaron z dyni z sosem pomidorowym i wędzonym tofu , lecz tym razem w sosie śmietanowym z brokułem i marchewką! Nadzwyczajność tego sosu polega na tym, że jest zrobiony z jogurtu i mleka sojowego, a nie z gotowej, wegańskiej śmietanki. Dodatkowo całe danie jest niesamowicie niskokaloryczne! Przepis na 6-8 porcji. Składniki(...)brokuł - 2 marchewki - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki płatków jaglanych (opcjonalnie) - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka majeranku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki chili - sól, pieprz *opcjonalnie: wegański parmezan do posypania Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek i pieczemy w 200stopniach przez 50-60 minut. Pod koniec powinniśmy sprawdzić jej miękkość

Be Fit Be Strong
Warzywne burrito, czyli lekki powiew Meksyku :) 141

kosteczkę tak, aby starczyło na dodanie do 8 naleśników. Im więcej tym ostrzejsze będzie burrito, więc sami musicie zdecydować ile papryczek wkroicie. Jeśli nie macie jalapeno możecie użyć świeżego chili i również użyjcie według własnego uznania. Teraz czas na faszerowanie. Rozkładamy naleśnik wcześniej usmażony. Pamiętajcie, aby naleśniki tylko z jednej strony były mocniej przysmażone i na tą stronę układamy nasze(...)kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy jeszcze łyżkę kukurydzy i szczypiorek. Wszystko razem mieszamy i gotowe :)Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem

vegetanie
Boczek pieczony w winie 213

pieprz i papryczka chili odrobiny pikanterii. Pamiętajmy przy tym, że kmin rzymski ma bardzo silny i charakterystyczny aromat, więc nawet niewielka jego ilość mocno zaznaczy swoją obecność w potrawie. Natomiast wbrew pozorom ostra skądinąd pojedyncza papryczka chili nie będzie miała zwykle aż tak dramatycznego wpływu na smak, więc zwolennicy ostrzejszych klimatów mogą spokojnie dodać nieco więcej chili aniżeli widnieje(...)dnie naczynia rozkładamy czosnek w łupinach, rozpołowione wzdłużnie papryczki chili bez nasion oraz tymianek i natkę pietruszki. Brytfannę szczelnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 2 godziny, przy czym w międzyczasie 2-3 razy odwracamy boczek na drugą stronę, polewamy sosem z pieczenia, a w razie potrzeby dolewamy nieco wody

Kulinarna Pokusa
Marokański tagine z jagnięciną 214

jednej cytryny i pokrojone w duże kawałki papryczki chili, które pozbawiłem pestek. Całość doprawiłem solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadziłem do wrzenia, a następnie dusiłem na niewielkim ogniu przez 2 godziny pod przykryciem, a następnie przez kolejne 30 minut bez przykrycia, tak aby odparował nadmiar płynu, a sos zrobił się dość gęsty. 250 gram pszennej mąki chlebowej

Wyprawy kulinarne
Pikantny krem z cukinii 151

prozdrowotne właściwości zupy. 6-8 porcji   - papryczka chili - 2 ząbki czosnku - kawałek imbiru (ok. 2 cm) - 2 szalotki - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczk przyprawy curry - pół łyżeczki kurkumy  - olej ryżowy - 3 cukinie - 2 litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki sosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku

Simple Dish
Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 178

oznacza po prostu sos . Potrawa curry to właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę, imbir, nasiona kolendry, kmin rzymski, czarny pieprz, chili, gałkę muszkatołową i wiele innych aromatycznych przypraw. SKŁADNIKI: Porcja

W kuchni Katie
Stek pieprzowy – wyjątkowe steki znane z kuchnii francuskiej 169

Połączyć czarny pieprz, biały pieprz, płatki soli morskiej i chili w proszku. Obie strony steków dobrze natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw. Tak przygotowane steki grillować do czasu osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia steków (aby zobaczyć jak prawidłowo grillować steki skorzystajcie z naszego poradnika klikając tutaj ). Tak przygotowane steki są często podawane z sosem pieprzowym składającym się ze zredukowanego koniaku, śmietany w połączeniu

naRuszcie
Sałatka słodko-kwaśna 182

łyżki oliwy 1 łyżka octu spirytusowego kilka płatków chili 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Awokado przekroić na pół i wyjąć  nożem pestkę. Pokroić w cienkie plasterki. Dorzucić pokrojonego w plasterki, ogórka, pomidora w ósemki, a cebulę w piórka.Dodać pokrojone listki bazylii i tymianku.Wszytko przyprawić sosem z podanych składników.Wybornie smakuje z  sadzonym jajkiem

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania