nigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych. U nas obyło się bez nich(...)efekt: Składniki /dla 4 osób/: 1 kg muli 1 puszka pomidorów (ok. 400 g) 2 szalotki 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina sól, pieprz zioła prowansalskie szczypta chili 2 łyżki oleju Wykonanie: Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie muli. Najpierw należy je opłukać po zimną (nigdy ciepłą!) bieżącą wodą. Uszkodzone muszle należy wyrzucić, otwartymi trzeba lekko uderzyć o blat - jeśli się
Pasja Smakusos. W ciekawszej wersji możecie je posypać przed pieczeniem makiem, sezamem, ziołami. Grissini - paluszki chlebowe Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie krupczatka) - 2 łyżeczki suchych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 niecała szklanka letniej wody - 4 łyżki oleju/oliwy + do posmarowania paluchów - sól (1 płaska łyżka), pieprz do smaku, suszona bazylia, papryka słodka, chili cayenne(...)ziołami. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, co najmniej 10 minut, ale trzeba tego pilnować. W zależności od grubości może to trwać krócej lub dłużej. Podawaj z ulubionymi sosami i dipami
Corner With Recipesmąki pszennej sól do smaku niewielki kawałek surowego łososia niewielki kawałek papryczki chili 1 łyżka oleju Dodatkowo: zielenina: rukola, roszponka, sałata itp. pomidor szczypiorek Do mleka wsypać sól i mąkę, dokładnie rozmieszać. Dodać jajko i roztrzepać wszystko razem. Na końcu dodać posiekaną drobno papryczkę chili. Wymieszać. Wylać na patelnię z rozgrzanym olejem. Na wierzchu poukładać niewielkie kawałki łososia(...)Smażyć na średnim ogniu z obu stron. Podawać z ulubioną zieleniną, pomidorkami i szczypiorkiem. Z podobnym omletem zrobiłam również pyszną kanapkę z dodatkiem majonezowego sosu worcester
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj sałatka. Nie bardzo fit, ale za to w takim wydaniu, które uwielbiamy. Czyli prawie samo mięso. I odrobina kapusty pekińskiej, bo akurat została 😉 Danie zainspirowane
slodkokwasnaplwołowiny 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 małe chili 1 papryka (zielona, czerwona, żółta - kolor bez znaczenia) 1 cebula średniej wielkości od 2 do 5 cm kawałek imbiru (w zależności od upodobań smakowych) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej oliwa lub olej do smażenia Marynata 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki stołowe płynnego miodu 3 łyżki stołowe wody
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamniejszych i większych supermarketach. Zapytasz pewnie jakie wybrać? Oczywiście te z dobrym składem, a nadzienie wybierz według własnego gustu. Ja tym razem sięgnęłam po ricottę ze szpinakiem, ale sos który Ci dziś zaproponuję doskonale pasuje też do mięsnych tortellini. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne(...)boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką TORTELLINI Z PIKANTNYM SOSEM POMIDOROWYM PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką) – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 ząbki czosnku
nietylkopasta.plróżne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam(...)jajko - 0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej - 50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek mielony - majeranek - papryka ostra lub chili - sól, pieprz do smaku Wykonanie Cukinię kroję wzdłuż na połówki ( moje cukinie były dość spore, to połówki przekroiłam jeszcze w poprzek na pół ), wyjmuję delikatnie miąższ i ewentualne pestki ( miąższ
Kuchnia z widokiem na ogródmiękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku pół płaskiej łyżeczki
Smak mojego domuPomidory i oliwki są zdecydowanie trafnym połączeniem (np. w zupie, sosie, jako baza pod pizze) W tym roku kolejny debiut w moich przetworach- w roli głównej pomidor i oliwka :) Składniki: 2 kg pomidorów 1 szklanka czarnych oliwek 6 łyżek czerwonego octu 6 ząbków czosnku 1 szklanka oliwy 1 łyżeczka chili sól i pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Pomidory sparzyć
Tradycyjna KuchniaWitajcie :) Na dworze dzisiaj zimno więc na obiad przygotowałam coś rozgrzewającego :) Gulasz z indyka w marynacie Azjatyckiej Roleski oraz przyprawą Skworcu . Gulasz podałam z kaszą
Sama słodycz i szczypta chiliInspirowałam się przepisem z video bloga Kochaj Indie Kurczak w sosie cebulowo kokosowym z żurawiną Składniki: 4 udka kurczaka bez skóry 2 duże czerwone cebule łyżeczka posiekanego czosnku łyżka startego na tarce imbiru pół szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanych pomidorów (użyłam łyżkę przecieru) garść suszonej żurawiny 1/2 papryczki chili (możną pominąć jeśli nie lubicie na ostro) 1 łyżeczka kurkumy
sierotka maRysia w kuchnidużej misce rozdrobnić tuńczyka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, połowę kaparów (posiekanych), szczypior lub dymkę (drobno pokrojoną), sól i pieprz oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem. Do tuńczyka dodać niewielką ilość wody z gotowania makaronu, wymieszać, dodać spagetti, dokładnie wymieszać aż makaron połączy się z sosem tuńczykowym. Nałożyć na talerze, posypać pozostałymi kaparami i od razu
Codzienne GotowanieMoże na początek kilka słów o tym właśnie produkcie. Tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z manioku, z awiera lekkostrawne węglowodany i
chili & sugarNie wiedziałam do czego użyć okary pozostałej po produkcji domowego tofu...Trochę się pogłowiłam, aż w końcu wpadłam na pomysł takich sojowych pulpecików :) Od razu też
chili & sugarrazem. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do sosu. Doprawiamy.Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, ale tuż przed podaniem.Jajko w koszulce:Jajko rozbijamy do miseczki, tak, żeby nie rozlało się żółtko. Do woreczka śniadaniowego dodajemy kilka kropel oleju i rozprowadzamy w środku tak aby pokrył cale wnętrze. Jajko przyprawiamy solą i chili lub pieprzem. Delikatnie przelewamy do woreczka(nadal uważając, żeby żółtko
Czerwona Porzeczka