sos chili - 2500 przepisów (strona:110/167)

Wściekła papryka – pikantna konfitura 176

pektynę jabłkową), lub zawekować w wersji pysznego sosu bez zagęstników."Wściekła papryka", znakomita, rozgrzewająca konfitura, intensywnie czerwona... jak każdy smakołyk własnoręcznie wykonany, może być miłym prezentem, nie tylko na gwiazdkę. Ładnie zapakowane słoiczki ucieszą oko, a zawartość kubki smakowe.  Składniki: 6 czerwonych papryk,6 czerwonych papryczek chili,500 g cukru,200 g pomidorów konserwowych

SzczyptaSmaQ
Obiad z Filaru Jesieni / Pillar of Autumn – seria Halo 103

jednego z głównych i najbardziej rozpoznawalnego bohatera serii. Tako oto powstał przepis na stripsy, pieczone polędwiczki z indyka panierowane w płatkach kukurydzianych z dodatkiem pikantnych frytek z batatów oraz sosu na bazie awokado i kremowego serka. Dip daje świetnego kontrastu dla wyrazistych stripsów i frytek, spajając całość w kompletny i przepyszny posiłek, godny prawdziwego Spartanina! W ramach X-FESTu, który(...)rozdrobnij je uderzając tłuczkiem do mięsa polędwiczki dokładnie opanieruj w płatkach SOS obierz i rozgnieć awokado w moździerzu lub za pomocą widelca dodaj sok z połowy limonki, rozgnieciony czosnek, pieprz, sól oraz serek śmietankowy i wymieszaj do dokładnego połączenia składników, odstaw do lodówki FRYTKI olej wymieszaj z chili i solą w dużej misce dodaj obrane i pokrojone w słupki bataty

Nerds Kitchen
Ryba w sosie curry czyli bardzo spóźnione Środowe Rybki 65 243

który rybę jada tylko w panierce, zjadł z apetytem. Ryba w sosie curry 2 łyżki oleju 2 cebule kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy po 1 łyżeczce słodkiej papryki, mielonego kuminu, kolendry, garam masali, soli 600 g filetu z dorsza puszka krojonych pomidorów szczypta płatków chili do podania: listki kolendry zielona papryczka chili jeśli ktoś lubi W sporej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z pieczonej papryki, sezamu i masła orzechowego 169

orzechowe. Ciekawe połączenie, prawda? Tylko spróbujcie! Ponadto świetnie sprawdza się jako sos do makaronu! :) Składniki: - 4 czerwone papryki - 2 kromki chleba (u mnie żytni, pokrojony w kostkę) - 2 łyżki sezamu - 1 czubata łyżka masła orzechowego (z orzeszków ziemnych) - 1 łyżka oliwy - sok z 1/2 cytryny - 1/2 łyżeczki chili Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej

Be Fit Be Strong
Ryba w sosie pomidorowym 146

kapary, oliwki i harrisę, dokładnie wymieszać, aż cebula pokryje się pastą chili, chwilę smażyć, po czym wlać passatę i krojone pomidory, skropić sokie z cytryny. Dusić na niewielkim ogniu aż smaki się połączą. W międzyczasie rybę umyć, posolić i popieprzyć, pokroić na niejsze kawałki. Rybę włożyć do sosu, opruszyc szafranem i dusić przez około 10 minut lub do czasu

Codzienne Gotowanie
Sałatka z awokado, szczawiu i mozzareli z miodowym dresingiem 96

gałązki, umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku, pozypać drobniutko pokrojoną papryczką chili. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę za pomocą noża uderzając nim w pestkę.Wyjąć miąż i pokroić na kawałki, ułożyć na szczawiu. Kulkę mozzarelli porozrywać palcami i ułożyć na całości. W słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem  Smacznego

Gosia gotuje
Risotto z warzywami. 159

zacznie mięknąć, doprawiamy pieprzem, ziołami i drobno posiekaną papryczką chili. My nie solimy tej potrawy, ponieważ pomidory mają zawsze trochę soli w sobie, mieszanka fasolowa również, no i ryż także gotowaliśmy w osolonej wodzie. Na koniec dodajemy mieszankę fasolową i dusimy jeszcze ok. 5 min. Sos jest gotowy, więc czas na ryż, który dodajemy na samym

vegetanie
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta 337

przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol. Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion i gotuj całość przez 45 minut do godziny, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie się dosłownie rozpadał. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową. pozostaw

karmelowy
Pieczarki duszone z czosnkiem i chili 236

siekamy średnio drobno. W rondlu z nieprzywierającą powłoką na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, wrzucamy czosnek i papryczkę chili. Smażymy przez ok. 1 minutę często mieszając. Dodajemy pieczarki. Dokładnie mieszamy je z pozostałymi składnikami, w międzyczasie również solimy. Przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy dość powoli przez(...)minut, do miękkości grzybów, czasami mieszając. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy również sok z cytryny i posiekaną pietruszkę. Na sam koniec odparowujemy z garnka nadmiar płynu, aby sos stał się gęsty. Podajemy na ciepło jako dodatek lub samodzielnie – w tym ostatnim wypadku najlepiej z mieszanym pieczywem z ziarnami typu nasiona dyni lub słonecznika. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże

Kulinarna Pokusa
Placuszki z kalafiora i komosy ryżowej 161

świeżymi warzywami i dużą ilością sosu jogurtowego z ogórkiem i szczypiorkiem. Koniecznie spróbujcie!  Inspiracja od niezawodnej Donny Hay! Składniki: (na 15 sztuk) ok. 350 g kalafiora, ok. 220 g ugotowanej komosy ryżowej, 100 g fety, 2 jajka, 2 łyżki tahiny, 1 duży ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1 łyżeczka za'ataru, skórka starta(...)tahinę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i drobno pokrojony lub starty na tarce o grubych oczkach ogórek. Doprawić solą i pieprzem. Placuszki podajemy ze świeżymi warzywami z dużą ilością sosu! Smacznego

Plate of Joy
GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I PIWEM 132

obiad. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy z braku czasu przygotowują obiad na kilka dni. Powinien gotować się długo na minimalnym ogniu. Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste, a sos idealnie kremowy. Przed dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też(...)cebule 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 2 listki laurowe 1/2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki chili w proszku 150 ml ciemnego piwa (np. Guinness) 150 ml ciepłego bulionu lub wody sól morska świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE: garść listków posiekanej natki pietruszki, różowy pieprz, 1 łyżeczka

cool and minty
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 393

Polecam tą, z której sama korzystam – marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze i Pawle, Almie, Tesco, na stoiskach z azjatycką żywnością. Jej skład to cukier, sól, olej palmowy, przyprawy (chili, szalotka), trawa cytrynowa, regulator kasowości: kwas cytrynowy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy. Produkowana i pakowana w Tajlandii. Warto się zaopatrzyć w kilka opakowań i mieć je w spiżarni. Nie jest droga(...)papryka lekko zmięknie. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną ilość wody- trzy puszki wody wlewamy do garnka. Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut

Karo in the Kitchen
Falafel w chlebku pita z sosem tahini 146

فلافل  Falafel w chlebku pita z sosem tahini. Skorzystałam z przepisu ze strony Przyślij Przepis.    Składniki:  - 500g suszonej ciecierzycy- 2 średnie cebule- 4 ząbki czosnku- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- 2 łyżeczki soli morskiej- zmielone przyprawy:- 3/4 łyżeczki kuminu, po ok.  ½ łyżeczki kardamonu,cynamonu, imbiru, gałaki muszkatołowej, ziela   angielskiego, goździków, pieprzu czarnego, chili- 1 łyżeczka sody- 3-4 łyżki(...)Miskę z wyrobioną masą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. U mnie to były 2 godziny, bo w tym czasie przygotowałam chlebki pita i sos tahini (przepis na chlebki i sos podam w następnych wpisach). Do przygotowania kształtnych falafeli służy specjalne urządzenie. Ja wykorzystałam niedużą okrągłą foremkę. Nabierałam foremką porcje masy do ok. ¾ jej wysokości

mojewypiekiinietylko
Ciecierzyca z pomidorami i chorizo 140

trójglicerydów, a także wzmacniają organizm, poprawiając przy tym wygląd i stan skóry (wspomaga produkcję kolagenu). Dzisiaj świetne danie jednogarnkowe dla zabieganych - ciecierzyca w sosie pomidorowym. Dodatek  pikantnej chorizo to świetny sposób na wzbogacenie smaku sosu pomidorowego. Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki posiłek przygotujesz w 30 minut. Smaczniejsza jest ciecierzyca ugotowana samodzielnie, a przepis znajdziesz tutaj .  Składniki: 2 szklanki(...)ugotowanej ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów 1 pętko chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka olej do smażenia kawałek imbiru mała paryczka chili szczypiorek Wykonanie: obrać cebulę, pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu.  Dodać obrany, posiekany czosnek, imbir, papryczkę chili i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dołożyć pokrojoną w plasterki bądź półplasterki chorizo. Na końcu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowe curry z kurczakiem, szparagami i pieczarkami 73

czosnek solo 250 g pieczarek 200 g zielonych szparagów 1 czerwone chili 100 ml bulionu z kurczaka 500 ml kokosowej śmietanki 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1½ łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka białego pieprzu ½ łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżki papryki papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki sól

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania