sos chili - 2500 przepisów (strona:126/167)

Wegańske burgery z buraków 184

autorki bloga jadłonomia.com . Receptury praktycznie nie zmieniałam, pominęłam jedynie sos sojowy. Kotlety można jeść w ciemnej bułce, z dodatkiem np. świeżej sałaty, pomidora, ogórka i cebuli. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu (dla wersji nievege) lub ketchup. Same burgery, jak i książka autorki są świetne - polecam :) Składniki (ok.10 burgerów) 2 szklanki startych na grubych oczkach buraków 1 drobno(...)drobno pokrojone 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka chili sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać, następnie zagotować ok. 15 minut w 2 szklankach wody (wrzucamy na wrzątek). Przykryć i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Pestki słonecznika uprażyć

Powiedz dietom nie
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 233

przestanie być widocznie surowe i zmieni kolor. Dodajemy kapustę i pokrojoną w słupki rzepę. Smażymy wołowinę z warzywami mieszając, około 3-4 minut. Warzywa puszczą trochę wody i powstanie sos, stir fry nie będzie za suche. Wrzucamy pociętą grubo kiszonkę kimchi razem z sokiem który puściła, wszystko razem mieszamy i smażymy 2 minuty mieszając, aż kimchi zdąży się ogrzać. Jeśli(...)KIMCHI to koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej jak i płatków), świeżego imbiru, czosnku i dymki, soli. Używane samo, jako dodatek do potraw, lub jako jeden ze składników dania.   Ma bardzo charakterystyczny smak

Karo in the Kitchen
Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką 213

Marchew oskrobać lub obrać, opłukać.  Kurczaka przyprawić solą i słodką papryka. Włożyć do połówki zielonej papryki, skórką do góry. Karkówkę lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem. Dno brytfanki wysmarować olejem, ułożyć gałązki selera. Na nim mięso oraz pozostałe warzywa przesmarowane (pędzelkiem lub dłońmi) lekko olejem(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez około godzinę do przyrumienienia i miękkości mięsa. Do takiego dania nie potrzeba już wielu dodatków. Można ewentualnie podać sos ziołowy na bazie jogurtu naturalnego. Co myślicie o takich daniach jednogarnkowych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron w pikantnym malinowym sosie z chilli, czosnkiem i octem balsamicznym z dodatkiem koziego twarożku 148

sezon malinowy w pełni... Składniki (2 porcje): 250 g makaronu 250 g malin 100 g koziego twarożku 6 łyżek syropu klonowego 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 limonki 1/2 chili bez pestek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 mały ząbek czosnku listki mięty do ozdoby Przygotowanie: - syrop, miód i masło podgrzać, dodać maliny i dusić na małym(...)balsamiczny i sok z limonki oraz przeciśnięty czosnek - całość podgrzewać do zgęstnienia  - ugotowany wyłożony na talerz makaron posypać rozdrobionym kozim twarożkiem i  polać  malinowym sosem - ozdobić listkami świeżej mięty i posypać całymi malinami SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Golonka w piwie 154

pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,  skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chili Wbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt zimnym miejscu Po tym czasie przełożyłam mięso(...)folią aluminiową, piekłam wpierw w piekarniku nagrzanym do 220 *C. przez 30 min. a potem prawie 1 i 1/2 godz.w temp. 200 *C W trakcie pieczenia mięsa, polewałam je sosem który się wytworzył, dolewałam też świeżego piwa, ponieważ płyn szybko parował. Moja golonka była dość ostra w smaku :) Świetnie smakowała z chrzanem tartym własnej roboty. Golonka z ogóreczkiem kiszonym

Proste Potrawy
Kurczak balti z chlebem pita 379

apetyczny zapach, że mąż i dzieciaki prawie weszli do garnka, byleby szybciej doczekać obiadu ;). Do kurczaka upiekłam chlebki pita, z doskonałego przepisu bajaderki. Posłużyły nam jako sztućce do wyjadania sosu z miseczek. Spróbujcie koniecznie, nie będziecie żałować! Kurczak balti Składniki na 4 porcje: 1 kg kurczaka (w oryginale wszystkie jego części, u mnie tylko piersi) 3 łyżki oleju do smażenia(...)średnie pomidory pokrojone w półplasterki1/2 łyżeczki cynamonu2 strączki kardamonu4 ziarna pieprzu1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 1 ząbek czosnku (startego)1 łyżeczka garam masala1 łyżeczka chili w proszku (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań)1 łyżeczka soli2 łyżki jogurtu naturalnego4 łyżki soku z cytrynyświeża kolendra do dekoracjiSposób przygotowania:Na głębokiej patelni balti

Obiad za dychę
Szakszuka – gulasz marokański z kiełbaskami Merguez 225

mięsne, treściwe, wytrawne i ostre. Koniecznie podane z jogurtem – dla zbalansowania smaku i przygaszenia ognia na podniebieniu – i z kaszą kuskus lub chlebkami pita, żeby móc wyjeść ten pyszny sos do dna i nie zmarnować ani kropli płynnego żółtka. Zapisz Miałam problem z nazwaniem tego przepisu. Tunezyjskie kiełbaski, marokański żar przypraw… Szakszuka to danie pochodzące z Tunezji, ale świetnie przyjęło(...)tunezyjskiej. Przyprawa Ras el Hanout to z kolei typowa dla Maroka mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, cynamonu, kardamonu, szafranu, pieprzu, goździków, kopru, imbiru, chili, ziela angielskiego i pąków róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych – w tym sztandarowego, marokańskiego gulaszu tajine. I do tego dzisiejszego przepisu też jej nie żałowałam

Karo in the Kitchen
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 145

Libanu i oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :) Składniki (porcja dla 3 - 4 osób)   8 - 9 małych zielonych cukinii (im mniejsze, tym lepsze) 1 czubata łyżka soli Sos 4 czubate łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 1 litr przecieru pomidorowego lub 6 dużych mięsistych posiekanych pomidorów   1 mała cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku drobno posiekane   sól(...)posiekane pomidory    1 łyżeczka przyprawy baharat ( tutaj link ) lub ras el hanout ( kliknij po przepis ) - nie jest konieczne, ale ja lubię :)  1/2 łyżeczki mielonego chili   1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego    1/4 łyżeczki mielonego kuminu   1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)   sól i pieprz do smaku Przygotowanie Cukinie dokładnie umyć , usunąć koniec z ogonkiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ziemniaki pieczone w mundurkach po włosku! 328

polskiego czosnku - 1/2 pęczka koperku - około 20 sztuk zielonych oliwek - dodatkowo możesz dodać: 2-3 gałązki rozmarynu, jedną papryczkę chili ( w zależności jaki aromat ziemniaków chcesz uzyskać, ja tutaj postawiłam na koperek, bo danie też było dla dzieciaków więc chili odpadało ) - ziemniaki podlałam 120 ml wody Garnek rzymski, z wszystkimi składnikami, szczelnie zamykamy i wstawiamy do nienagrzanego pieca - inaczej(...)minut. Po prostu otwórz piekarnik nakłuj widelcem ziemniaka, jak jest mięciutki i się rozpada oznacza, że są już dobre. Przed podaniem przemieszaj ziemniaki w naczyniu i podaj obficie polane sosem. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Indyk z brzoskwiniowo- pieprzowym sosem 144

Składniki: 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki anyżu 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach 1 papryczka chili skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu sól 2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka oleju 1 puszka brzoskwiń 1 filet z indyka Przygotowanie: kolendrę i anyż prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do moździerza razem z pozostałymi przyprawami, dolewamy olej, ścieramy imbir. Nacieramy filet, wstawiamy(...)lodówki na min. 1 godzinę wsadzamy do rękawa razem z odsączonymi brzoskwiniami. Zapiekamy ok 40 minut. po upieczeniu brzoskwinie razem z sosem spod mięsa blendujemy na sos. podajemy z puree i sosem brzoskwiniowym

Luźna Kuchnia
Kuchnia indyjska - Jagnięcina duszona z ziemniakami. 108

chudej polędwicy jagnięcej 1 łyżka oleju 1 drobno posiekana cebula 2 listki laurowe 1 świeże zielone chili, bez pestek i drobno posiekane 2-3 ząbki czosnku, drobniutko posiekane 2 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżeczka zmielonego kminku 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili 1/2 łyżeczki soli 2 pomidory, obrane i posiekane w kostkę 600 ml bulionu z kurczaka(...)pokrój w kostkę ( około 2,5 cm ). Olej rozgrzej w rondlu i 5 minut smaż na nim cebulę, zielone chili, czosnek i listki laurowe. następnie dodaj pokrojone mięso i smaż je około 7-8 minut. Wsyp zmieloną kolendrę , sproszkowane chili, sól i smaż 3-4 minuty. Cały czas mieszaj, aby przyprawy nie przywarły do rondla. Wrzuć pomidory, wlej bulion, wymieszaj

Przepisy i porady kulinarne
Bezglutenowe warsztaty z Inką 165

dania Tomek bardzo barwnie opowiadał nam o swoich podróżach i doświadczeniach kulinarnych. Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z  gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga i sałatki  z soczewicy ze świeżymi  warzywami domowe żółte curry(...)zadanie przyrządzić domowe żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Pierwszy raz miałam przyjemność przygotowywać curry od podstaw, przy użyciu trawy cytrynowej galangalu, liści kaffir, czosnku i chili. Cóż za niesamowite bogactwo aromatów i smaków ! Tak wyglądało nasze danie serwowane na talerzu. Według mnie było boskie ! Równie pięknie prezentowały się pozostałe dania bezglutenowe, przygotowane przez innych blogerów

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla nadziana gulaszem i mozzarellą 75

placki tortilla 300 g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka pomidorowa 2 małe pomidory sól pieprz szczypta chili szczypta cynamonu oregano bazylia tłuszcz do smażenia mozzarella z bloku Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć posiekaną cebulę i czosnek, po kilku minutach dodać mięso , następnie pokrojoną w plasterki cukinię oraz paprykę i pomidory pokrojone(...)Dodać przyprawy, podlać wodą lub rosołem i dusić przez ok 30 minut. Odparować nieco. Nadziać tortille , posypać grubo startą na tarce mozzarellą i zwinąć tortille. Owinąć papierem zabezpieczając by sos nam nie uciekł

Gotowanie jest łatwe
Nuggetsy warzywne z dyni bezglutenowe 244

poniżej.  Na masę najlepsza będzie dynia piżmowa, bo jest "mączna". pół dyni piżmowej 2 jaja ok 30 gram tartego parmezanu 3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej  papryczka chili ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego kaszka kukurydziana do obtaczania  Dynię pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem(...)pozostałe składniki.  Wyrabiamy krótko masę. Formujemy nuggetsy, obtaczamy w kaszce kukurydzianej, układamy na papier do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok 25 minut. Do maczania w sosach ulubionych

AZgotuj!