Dopiaza oznaczy "dwie cebule", lub "podwójna cebula", chodzi o to że w tym daniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilosci mięsa to 2:1. Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną(...)500g piersi z kurczaka 1kg cebuli, połowa pokrojona w drobną kostkę, połowa pokrojona na ćwiartki lub ósemki 2 listki laurowe 5 ziarenek zielonego kardamonu 3 goździki 1 suszona papryczka chili 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka nasion kminu 2-3 ząbki czosnku kawałek świeżego startego imbiru 1 łyżeczka milonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 0,5 łyżeczki kurkumy
Codzienne Gotowanierodzaju potrawy. Mieszanki przyprawowe curry o charakterystycznym żółto-brązowym kolorze zna chyba każdy, nie każdy lubi ten smak jednak. Natomiast curry jako potrawa to, najogólniej ujmując, rodzaj rzadkiego sosu-gęstej zupy. Coś w rodzaju potrawy jednogarnkowej o orientalnym smaku. Nie chcę się jednak wymądrzać za bardzo, bo nie jestem specjalistką od orientalnego jedzenia :) Dzisiaj zapraszam Was na curry z naszej(...)najecie się. Wręcz przeciwnie :) Składniki: 400 g suchej ciecierzycy* 200 ml mleczka kokosowego 2 średnie cebule 1 puszka pomidorów bez skórki 3-4 większe ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 2-3 łyżki oleju sól do smaku przyprawa curry do smaku natka pietruszki szczypiorek Ciecierzycę namoczyć na kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Najwygodniej na noc. Namoczona przepłukać i ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennachwil mamy fajne przekąski. Dip szpinakowy 200 g sera feta 200 g sera śmietankowego- ja użyłam twarogu delikatnego śmietankowego President 2 garście szpinaku baby cebula dymka lub mała papryczka chili sól i pieprz przygotowanie: 1. Wszystko zmiksować na gładki krem. 2. Doprawić solą i pieprzem Dip z suszonych pomidorów 5-6 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku(...)Wszystko zmiksować na gładki krem. 2. Doprawić solą i pieprzem. Uwaga jeżeli zostanie wam dip można go wykorzystać jako baza do pizzy lub można go wykorzystać w sosie do spaghetti
Kubki smakumałe czerwone cebulki 2 duże ząbki czosnku 200ml bulionu warzywnego 2 czubate łyżki serka Philadelphia zioła: bazylia i oregano sól, pieprz dodatkowo, aby danie było ostrzejsze dodałam łyżeczkę siekanego chili w oliwie tzw. "lazy chilli" dodatkowo dodałam łyżeczkę zielonego pesto, gdyż bardzo dobrze komponuje się z pomidorami makaron np. świderki lub ryż Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na oliwie(...)drobną kostkę kurczaka. Jeżeli masa jest zbyt sucha dolewać bulionu. Gdy kurczak się usmaży dodajemy Philadelphię, mieszamy aż serek się rozpuści i będzie równomiernie rozprowadzony i ponownie jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewamy bulionu. Gęstość sosu zależy od naszych upodobań. Ja podałam go dziś z kluseczkami, dlatego nie chciałam, aby był zbyt rzadki, jednak jeżeli ktoś ma ochotę zjeść
Codzienne Gotowaniesmaki się połączą. Na koniec dodać świeżą kolendrę. Zdjąć z ognia i odstawić na czas przygotowywania omletów. Jajka wbić do miski i dokładnie je roztrzepać, dodać sosu rybngo, doprawić solą i pieprzem, można dodać także niewielką ilość posiekanej kolendry - wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej z orzeszków ziemnych i smażyć na nim cienkie omlety, jajka nalewać łyżką(...)następnie delikatnie górę i dół. Lekko przycisnąć łopatką i przełożyć na talerz złożoną częścią do dołu. Smażyć kolejne omlety aż do wyczerpania składników. Podawać przybrane drobno pokrojoną papryczką chili i świeżą kolendrą. Smacznego
Codzienne GotowanieUwielbiam wszelakie pasty, które najczęściej powstają z niewielkiej ilości składników oraz są proste i szybkie w przygotowaniu- tak jak d zisiejsza pasta, która powstała w 2
Kraina Miodem PłynącaPatelnię teflonową smarujemy odrobiną oliwy, rozgrzewamy i przekładamy na nią placek tortilli. Układamy na nim równomiernie starty ser lub pokrojoną w plastry mozzarellę, na to plastry pomidora i papryczkę chili. Ponownie posypujemy wszystko serem i przykrywamy drugim plackiem. Uważamy aby nie przesadzić z ilością dodatków, ser ma być w tym wypadku głównym bohaterem. Tortille dociskamy najlepiej talerzem i smażymy około(...)najbardziej mogę go wszystkim polecić. Jest dość ostry, ale naprawdę bardzo smaczny i dobrze doprawiony. Idealnie nada się do nachosów czy domowych hamburgerów. Jak wszystkie tego typu sosy jest prosty w przygotowaniu. Ja osobiście zmniejszyłam o połowę ilość wody podaną na opakowaniu (zastąpiłam ją nieco większą ilością keczupu). Dip zagości na pewno na moim stole jeszcze nie raz. Chętnie sięgnę
Mania Gotowaniafarszem pieczarkowo - pomidorowym, a sos zrobiłam na pietruszce korzeniowej. Podczas gotowania rolad wywar nabrał subtelnego aromatu pomidorów, co miało duże znaczenie dla jego końcowego smaku. Rolady smakują fantastycznie polane sosem i obficie posypane posiekaną zieloną pietruszką. Jako dodatek do dania polecam Ci gotowane ziemniaki w mundurkach , ziemniaki w kawałkach , bądź maślano - kremowe purée ziemniaczane . Nie zapomnijcie też o surówce(...)średniej wielkości korzenie pietruszki, obierz i każdą pokrój wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm 2 - 3 garście natki pietruszki, listki oddziel od łodyg, łodygi zwiąż sznureczkiem chili, pieprz cayenne - opcjonalnie stewia lub cukier 400 ml zimnej wody lub wedle uznania Przygotowanie każdy filet drobiowy ułóż na woreczku foliowym, przykryj drugim woreczkiem i rozbij tłuczkiem na duże, płaskie, zbliżone
Szybko Szybkowarsoku z cytryny 50 g migdałów, ale możesz zastąpić orzechami włoskimi 3 ząbki czosnku po kilka listków szałwii i bazylii 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka chili w płatkach sól i pieprz do smaku (u nas po niecałe pół łyżeczki) dodatkowo 5-10 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ilość zależy od tego jak gęste(...)około 3 miesięcy. Podawaj z makaronem, pieczywem, serami i wędlinami lub z owocami morza i pieczonym mięsem. Co to jest pesto Pesto to rodzaj popularnego we Włoszech sosu. Najbardziej znane zielone pesto z Genui (pesto alla genovese) składa się z liści bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, soli i twardego sera typu parmezan (Parmigiano-Reggiano) lub Pecorino Sardo (ser z mleka
Cztery Fajeryobiad. Idealnie smakują bezpośrednio po przygotowaniu (ciepłe) z dodatkiem surówki/sałatki i/lub dipu. Mogą też posłużyć jako dodatek np. do kotleta, ale dla mnie najsmaczniejsze są z lekkim sosem i świeżymi warzywami. Poniżej przedstawiłam przepis na przepyszny dip z melasy z granatu. Jest rewelacyjny, ma wyjątkowy (kwaskowaty) smak i doskonale sprawdzi się także do innych potraw(...)drobna ) 1 jajko 1 łyżka skrobi kukurydzianej (płaska) 1 łyżka bułki tartej (płaska) 4 łyki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki chili w proszku (lub papryki ostrej) 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 szczypty gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Dip: 4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego
Di gotujepieprz ziołowy szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250 g sera kanapkowego "falvita" lub innego tego typu 100 g białego sera 1 jajko 4 łyżki śmietany pieprz, pieprz ziołowy szczypta chili w płatkach świeże zioła; majeranek, bazylia, oregano, natka pietruszki ok 500 g fasolek (fasolnik chiński) Fasolnik umyć , związać 1- 2 gumkami i ugotować na parze (ok 15 min) Wyjąć, wystudzić(...)podpieczony spód rozsmarować równo ser i równiutko od zewnątrz do samego środka spiralnie ułożyć fasolki . Posypać żółtym serem i oregano .. piec ok 40 min podawać z pomidorem i sosem słodko kwaśnym
Gotowanie jest łatwemałży , 5 łyżek oliwy, 200 g szalotki, 3 ząbki czosnku, 1 chili, 1 trawa cytrynowa, 3 listki limonki, 400 ml soku pomidorowego, 200 ml wina białego półwytrawnego, sól, cukier, pietruszka lub kolendra, opakowanie ciasta francuskiego, 1 białko. Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić(...)oliwie z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać posiekany czosnek, posiekaną trawę cytrynową oraz listki limonki, dusić razem około 2 minut. Wlać sok pomidorowy i dusić aż sos zgęstnieje. Wlać wino, zagotować. Sos przelać do formy do zapiekania, włożyć mule, posypać natką pietruszki lub kolendrą. Ciasto francuskie rozwałkować tak, aby było trochę większe od formy do zapiekania. Rant formy
królestwo garówOtrzymałam dzisiaj paczkę od Ziarenkowo . Znalazłam w niej 4 paczuszki wypełnione mieszanką aromatycznych ziarenek. SŁONECZNE POLA EUFORIA CYNAMONOWY RAJ PIEKŁO NIEBO Mieszanki są wspaniale połączone
The Sweet Damselchicken brest 350 g frozen ‚Chinese’ mix 2 bags (200 g) rice 3 tablespoons red curry paste 1 tablespoon Greek yogurt 2 garlic cloves salt, pepper, curry, chili Kurczaka umyj, osusz. Pokrój na dość spore kawałki i dokładnie obtocz w paście curry, na taką ilość 1,5 łyżki pasty powinno wystarczyć. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ja tym razem(...)wszystko razem jeszcze przez chwilę, dorzuć czosnek. Jak wszystko się razem przesmaży dodaj mleko kokosowe, pastę curry, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś na wolnym ogniu aż do momentu, gdy sos trochę zgęstnieje. Koniecznie spróbuj – jeśli jest za ostre dodaj jogurt, jeśli za łagodne dodaj przypraw. Wash the chicken, dry it. Cut into quite big pieces and marinade
Martyna CooksPrymat 1 opakowanie, oliwa 10 łyżek, marchew 4 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 15 dag, seler naciowy 6 łodyg, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka zielona 1 sztuka, papryczka chili 1 sztuka, woda 2 szklanki udziec indyka bez kości obsypać przyprawą i dobrze natrzeć, schować do lodówki na 2 godziny marchew, seler naciowy, cebulę, czosnek, papryki, fasolkę pokroić na kostki(...)czasie zdjąć z ognia szybkowar i zostawić na 30 minut-ciśnienie samo zejdzie, nie trzeba spuszczać mięso, warzywa wyjąć cedzakiem na talerz, wywar przelać do rondla i można zrobić sos zabielany mąką ze śmietaną na obiad nam smakuje ten indyk z warzywami na zimno do pieczywa............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię