Burgery kocham. Mogę zawsze i wszędzie. Te nie tylko są smaczne, ale przez swoją wielkość, zabawne i zachęcające do jedzenia. Aby je zrobić, najlepiej upiec samemu
Stare Garylitra mleczka kokosowego 1 papryka czerwona 2 duże pomidory 1 cebula czerwona 2 lub 3 ząbki czosnku 1 cytryna 6 łyżek oleju palmowego dende* garść świeżej kolendry chili peperoncini całe (firmy Kotanyi) 2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO* 2 kostki rosołowe z kurczaka szczypta soli 1 łyżka kuminu *dostępne jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska(...)kostki (Jumbo, rosołowe). Garnek przykrywamy i dusimy 15 -20 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem białym długoziarnistym
Smaki BrazyliiCiasto:1 puszka (280 g) kukurydzy1 jajko 1,5 łyżki (15 g) mąki pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (5 g)przyprawy: sól, kolendra (do pół łyżeczki), kurkuma (pół łyżeczki), chili (do pół łyżeczki) [wedle uznania można więcej/mniej, na pierwszy raz bym nie przesadzała i zobaczyła czy na przyszłość można dosypać więcej przypraw :) ]do smażenia: płaska łyżeczka (5 g) masłaPrzygotowanie(...)używałam takiej jak do hamburgerów, mieści się na niej cały placuszek), przewracamy na drugą stronę. 4. Smażymy do drugiej stronie i gotowe.5. Można podawać z ketchupem lub ulubionym sosem, ciekawie smakują także z serkiem kremowym Apetina pesto i rukola.Kaloryczność:porcja ze zdjęcia (ilość składników z przepisu): 410 kcal Smacznego
Malowane smakiemporcji na ciasto 2 szk mąki 1 jajko 1 żółtko pół kostki margaryny pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonych pomidorów z chili szczypta soli nadzienie 500 g szpinaku 100 g sera feta 100 g sera białego pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny mielony 150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy żółty ser oregano(...)spody ok 15 min. Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez ok 15 min. Podawać z sosem pomidorowo paprykowym lub sałatką z warzyw sezonowych
Gotowanie jest łatwePiec 12-14 minut w 200*C. Falafele: 300 g suchej ciecierzycy 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku po pół łyżeczki: mielonej kolendry, cynamonu, kardamonu, chili i sody 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Dzień przed przygotowywaniem falafeli ciecierzycę należy zalać dużą ilością wody i odstawić na noc, aby napęczniała. Następnego dnia zmielić odcedzoną(...)ogórek zielony 1 papryka czerwona natka pietruszki 1/2 szklanki oliwy kmin rzymski sól pieprz Natkę posiekać i posypać solą. Warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać, doprawić i polać oliwą. Sos jogurtowy: 1 szklanka kefiru/jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pęczek liści mięty Miętę drobno posiekać, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i solą. Całość dodać do kefiru, wymieszać i odstawić
Chocolate Muffin Blogspiżarnia Nigelli Lawson, ale jestem na dobrej drodze. Kilka lat temu, oglądając jej program, zauroczyło mnie to niewielkie pomieszczenie z półkami od podłogi do sufitu zastawionymi przyprawami, półproduktami, dodatkami, sosami i innymi, że tak je nazwę- dosmaczaczami. Nie posiadam jeszcze takiego magicznego schowka, ale szafki, w których przechowuję moje skarby już teraz pękają w szwach, więc chyba czas to przemyśleć(...)myję, osuszam i marynuję całą noc w miksturze składającej się z: 250 ml jogurtu naturalnego, soku z połówki cytryny, 3-4 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki, łyżeczki papryki chili w proszku, dwóch łyżeczek słodkiej papryki, kilku plasterków świeżego imbiru lub połowy łyżeczki sproszkowanego, szczypty cynamonu, szczypty kardamonu (kilku nasion jeśli mamy w całości), kilku goździków, kilku liści laurowych i łyżeczki
Pichceniomaniamarchew 100g chudego boczku wędzonego surowego 1-2 ząbki czosnku garść zielonych oliwek opcjonalnie 1-2 czerwone papryki przyprawy: oregano (1 łyżka), bazylia (garść), papryka słodka (1-2 łyżki), chili (0.5- łyżeczki), sól,pieprz – do smaku 1-2 łyżki oliwy Wykonanie: Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, odstawić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę(...)bakłażana i pomidory (ewentualnie paprykę). Smażyć kilka minut, aż pomidory będą lekko się rozpadać. Dodać kurczaka, wymieszać, smażyć 7-8 minut. Dodać bulion, wymieszać, dusić kilka minut do zredukowania sosu. Dodać oliwki. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można użyć odrobinę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Kurczak po andaluzyjsku gotowy :) Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Gazpacho z oliwkami
Pociąg Do Kuchnizapytać jaka jest moja ulubiona pizza, to bez wahania odpowiedziałabym, że domowa z farszem cebulowym. Odkąd tylko pamiętam mój tata robił najlepszą pizzę na świecie. Zawsze z cebulą w sosie pomidorowym, zawsze na puszystym cieście. O tym jak przygotować dobre ciasto na pizzę możecie przeczytać tu . Teraz kolej na dodatki. Podstawa tej pizzy, to jak się domyślacie cebula. Najlepsza(...)polecam smażenia tego dania na oliwie). Pizza z cebulą, oliwkami, kukurydzą i ananasem Składniki: ciasto na pizzę z tego przepisu, 3 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka chili lub 1 łyżeczka pasty sambal oelek, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek. dodatki: 3 łyżki kukurydzy
Pełna Lodówkawykonania, więc po dłuższych dyskusjach naszpikowałyśmy ją jabłkami, ziarnami i odrobiną miodu. Natarty przyprawami ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi w koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny. SKŁADNIKI:- Kaczka, około 2 kg,/Solanka do namoczenia:- woda,- sól,/Na każdy litr wody - 2 łyżki soli./Nadzienie:- Jabłka, 3 duże, - Ziarna(...)Ziarenkowo).Kupisz je tutaj: kliknij.Wspaniale chrupią! O walorach smakowych i aromatycznych, nawet się nie ma co rozpisywać bo... przecież to oczywiste. :)ZIARNA "PIEKŁO-NIEBO":Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek "Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa
Wypisz Wymalujbardzo przypadł nam do gustu, a szczególnie mnie. Przez kilka kolejnych dni zajadałam go z wielkim apetytem na kolację. Uwielbiam pasztety z dodatkiem żurawiny z chrzanem... pychotka. Sosem tatarskim również nie pogardzę. ale chrzan i żurawina, to dla mnie połączenie idealne. Polecam, taki pasztet, jest bardzo lekki, a zarazem pożywny. Ja wprowadziłam tylko małe zmiany, zamiast bułki tartej do swojego(...)oliwy z oliwek, tak może 1/10) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka curry - 4 jajka - 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej - duży pęczek natki pietruszki (drobno posiekany) - świeżo mielone chili, u mnie 6 przekręceń młynka (nie trzeba) - posiekane świeże zioła: oregano, tymianek, bazylia, lubczyk (dałam minimalnie, ma bardzo intensywny smak), można dodać także koperek lub inne dowolne zioła. Zamiast świeżych
Smaczne Zdrowepół łyżeczki słodkiej papr yki pół łyżeczki pieprzu Na gęste ciast o naleśnikowe: 1 jajko 1/4 łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papr yki szczypta płatków chili pół łyżeczki pieprzu pół szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka Na p anierkę ok. szklanki mąki pszennej Doda tkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Skrzydełka umyłam i osuszyłam. Każde(...)zanurzony) i smażyłam partiami skrzydełka przez około 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone skrzydełka osuszałam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawałam z opiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym
Kulinarny Pamiętnikmięsa. Oczywiście, nie obejdzie się bez dużej dozy warzyw, które staram się przemycić do każdego wręcz przepisu, co niespecjalnie podoba się mojemu lubemu ;)Ostatnio znalazłam połączenie idealne - teksański przysmak , chili con carne, zapieczony w super zdrowych czerwonych paprykach.To taki rodzaj jedzonka, które spodoba się każdemu, nawet najbardziej wybrednemu mężczyźnie, więc nie bójcie się testować go na swoich wybrankach. Zaręczam- skutkować(...)możecie go znaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne)1 łyżeczka suszonego oregano500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego)100 g chudego boczku1 łyżka ciemnego sosu sojowego1 łyżeczka cukru2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych)1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej i opłukanej)100 ml bulionu wołowego( lub innego)Przygotowanie:Piekarnik rozgrzej
Gotowanie to kochanieoliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol wysokoprocentowy Przygotowanie: Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i chili. Delikatnie wymieszać. Do niedużej miski dodać 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu winnego i 5 – 6 łyżek oleju arachidowego. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, aby powstał winegret. Doprawić szczyptą soli(...)talerzu ułożyć rukolę. Posypać orzechami włoskimi. Na wierzch położyć wcześniej przygotowane jabłka. Camembert wyjąć z piekarnika i położyć na talerzach. Wokół ułożyć kawałki usmażonej bagietki. Sałatkę polać sosem winegret. Flambirowanie camembertu (opcjonalne): Z sera odkroić skórkę z wierzchu, aby odsłonić rozpływające się wnętrze. Podgrzać kilka łyżek alkoholu. Gdy będzie gorący, polać 2 łyżkami sery i podpalić zapalniczką. Alkohol wyparuje
Piąty grzech głównyfeta garść rodzynek Dresing: 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki płynnego miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy otarta skórka z połowy cytryny suszone płatki chili według uznania 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę ( można pominać) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pęczak wsypać do garnka i zalać zimną wodą, opłukać(...)goracej wodzie, odsączyć i dodać do miski. Na koniec wrzucić porwane listki pietruszki i rozdrobnioną fetę. Do słoiczka przełożyć wszystkie skladniki dresingu, zakręcić i bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,wymieszać i odstawić na minimum 15 minut aby smaki się połączyły. Można podawać...Smacznego
Gosia gotuje