duża cebula 1 kostka żółtego sera 1 papryczka chili oliwki pierz, tymianek oliwa z oliwek Paprykę kroimy w tzw. zapałki, pieczarki w półplasterki, cebulę w kostkę, a papryczkę chili w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy do miękkości, ale nie za długo, żeby nie straciły chrupkości. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Tortille rozkładamy i posypujemy startym(...)drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min. Życzymy smacznego :) Saludos
vegetanieKluski śląskie wszyscy dobrze znacie :) mam dzisiaj propozycję podania ich Waszym pociechom w kształcie gwiazdeczek . Kiedy moje dzieci były małe nigdy nie mogłam je
Sama słodycz i szczypta chiliobficie i pożywnie. Dlatego dziś moja propozycja na nadchodzace świeta do świątecznego mięsiwa, świątecznego indyka czy ryby: rewelacyjny kremowy sos-winegret z mango. Zamiast zawiesistego ciężkiego sosu na śmietanie czy majonezie, lekki kremowy sosik. Niech nie zmyli nikogo składnik jakim jest mango. Winegret nie jest na słodko. Nadaje się do zimnych mięs typu szynka czy schab, do wędzonego kurczaka(...)dojrzałe mango sok z 1 pomarańczy sok z 1 limonki (lub bez pomarańczy z 2 limonek) 2 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego (z ryżowym będzie łagodniejszy) mały kawałek papryczki chili (ok. 1/4 strączka bez pestek) Wykonanie: Papryczkę przekroić, usunąć pestki i biały miąższ a 1/4 pokroić drobno. Wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładką emulsję. Schłodzić w lodówce. Po kilku dniach
Sztuka gotowania w/g SamiryOstatnio troszkę nazbierało mi się przepisów, na dworze zimno i pada deszcz więc nadrabiam zaległości :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pulpecików po królewsku.Z dodatkiem
Sama słodycz i szczypta chiliciecierzycy, 1 mała biała cebulka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki chili, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli. Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody, najlepiej zostawić na noc. Następnego dnia ciecierzycę dokładnie opłukać, odsączyć i zmielić wraz z cebulą(...)falafele wyłożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Można je podawać z ryżem i warzywami, albo w picie, z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Smacznego
Pełna Lodówkarobi się samo. Naprawdę nic nie trzeba robić. 5 minut i gotowe. Quesadilla występuje w miliardzie wersji. To znaczy jako nadzienia możemy użyć wszystkiego, co nam przyjdzie do głowy. Chili con carne, pomidory, oliwki, kurczaka, jakąś wędlinę... No po prostu wszystko co mamy pod ręką. Ale właśnie najbardziej klasyczną jest taka z żółtym serem. I ta ubogość dodatków wcale niczego(...)minutę, może dwie, przekręcamy na drugą stronę i tyle samo czasu smażymy. Aż ser się roztopi, a placek przyrumieni. Ściągamy, kroimy na pół i podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. No prawda, że proste? :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder Manufacturemąki pszennej + odrobina do podsypania 3/4 szklanki jogurtu naturalnego masło 500 gram mięsa mielonego (najlepiej użyć wołowo-wieprzowego, ja jednak robiłam z drobiem) pieprz, majeranek, papryka słodka i szczypta chili posiekana cebulka i dwa ząbki czosnku 150 gram tartej mozzarelli Drożdże mieszamy z cukrem aż masa będzie płynna. Dodajemy dwie łyżki mąki i ciepłą wodę. Mieszamy i ostawiamy(...)długo aż się zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z ulubionymi sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Świetnie smakuje również z tzatziki. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakilogramów: Śmietanę tak często obecną w świątecznych potrawach zastąpmy jogurtem naturalnym Do sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych, puree z fasoli, otrębów. Słodkie dżemy zastąpmy(...)kolacją zjedzmy coś lekkiego. Dzięki temu ograniczymy pochłanianie kalorii w trakcie wieczerzy Zamiast soli używajmy przypraw pobudzających trawienie – rozmaryn, majeranek, tymianek, mięta, chili, bazylia, cynamon Od stołu starajmy się odchodzić z uczuciem niedojedzenia – do mózgu dopiero po pewnym czasie dociera informacja, że żołądek jest pełny
Powiedz dietom nieSkładniki: 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 szkl czerwonej soczewicy 1 papryczka chili pęczek pietruszki 1 bakłażan 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej 1 puszka pomidorów w kawałkach 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano 2 łyżeczki miodu 2 łyżki ketchupu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka fety olej rzepakowy oliwa z oliwek pieprz słodka(...)fetą oraz rozgniecioną widelcem ( lub drewnianą łyżką) soczewicą i parmezanem Owijamy folią aluminiową, układamy na patelni, podlewamy wodą, dusimy około 20 minut Podajemy gorące oprószone serem na kleksie z sosu:) SMACZNEGO
Luźna KuchniaLato dobiega końca, wakacje już za nami. Chociaż pogoda w tym roku nas bardzo rozpieszcza i zaskakuje upałami w połowie września, to nie ukrywam, że trochę
Moja DelicjaJakiś czas temu stałam się szczęśliwą posiadaczką książki "Moje Wypieki i Desery na Każdą Okazję". Wszystkie przepisy są bardzo zachęcające i nie mogłam się zdecydować co
chili & sugarlodówki na 45-60 minut. W tym czasie zrobimy farsz: Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mielone mięso i przecier pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kminu rzymskiego i ostrej papryki. Dodajemy też pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy(...)zawinięte z trzech stron, żeby tylko góra była niezawinięta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 10 minut. Możemy podawać burrito samo, z kwaśną śmietaną lub jakimś sosem. U nas idealnie się sprawdził czosnkowy sos, który kiedyś robiliśmy do pizzerinek. Przepis TUTAJ . Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufacturepołowę i połączyć z odcedzoną redukcją z białego wina. Przyprawić solą a następnie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, aż sos odpowiednio zagęści się. Cukinia: Cukinie pokroić w plastry wzdłuż warzywa i zblanszować. Posiekać czosnek i na patelni ze świeżym masłem lekko ze smażyć. Dodać blanszowaną cukinie z odrobiną wody(...)tubę cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki. Łosoś a’la Ceviche (Przemysław Kopania, Kamil Przewdziecki) Składniki: 300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka miodu Syrop miętowy cukier Łososia wyskórować, a następnie kroić
Plate of Joyplastry Na marynatę: 1/2 główki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili Dodatkowo: 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Składniki na marynatę połączyć Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu(...)mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach się mocno przypiec, ale to nic. Mięso w środku będzie dzięki temu soczyste i upieczone Porcjujemy nożycami do mięsa Zjadamy :) A sosu nie wylewamy, bo polewamy nim ziemniaki :) Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPyszna i aromatyczna pasta z cieciorki z dodatkiem tahini, czyli masła sezamowego. Świetny dodatek do chlebowych grissini, czy innych przekąsek chlebowych. Polecam na śniadanie czy kolację
Zasmakuj Kuchni