sos chili - 2500 przepisów (strona:143/167)

serowe knedle z truskawkami - razowe i bez jajek! 146

Pamiętam moje pierwsze knedle...Robiłam je w poprzednie wakacje. Były to knedle ziemniaczane, a że nie mam praski, żeby je przez nią przecisnąć, musiałam 'zgnieść' je

chili & sugar
Temesvári sertéstokány 164

puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 szklaka wody 180 gramów kwaśnej śmietany 12% 150 gramów jogurtu naturalnego 1 łyżeczka kminu rzymskiego** 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka chili w płatkach sól i pieprz Przygotuj: moździerz (jeśli kmin masz niezmielony) dużą patelnię lub garnek Podaj z: ziemniakami lub ryżem Pokrój boczek na kostkę ok 1 cm (wykrój większość tłuszczu(...)czasu do czasu mieszając, około 40-60 minut, do miękkości Po tym czasie dodaj śmietanę wymieszaną z jogurtem. Pamiętaj, żeby całość zdjąć z gazu i dodać do śmietany trochę sosu i rozrobić przed dodaniem jej do dania. Mimo to, Temesvári sertéstokány może się zważyć ze względu na jogurt. Nie wpływa to jednak na szczęście na smak :) Życzę mu apetyt !!!*** link

Bazując na smaku
Poznaj się na tłuszczach – olej rzepakowy 81

ryżem, warzywami , krewetkami i szynką. Danie smażone wymaga odpowiedniego tłuszczu do smażenia . Wybór padł na olej rzepakowy. W mojej kuchni często używam oleju rzepakowego do domowego majonezu i sosów do sałatek. W tym przepisie wykorzystałam go do podsmażenia warzyw i szynki z aromatycznymi przyprawami. Bardzo często używam olejów roślinnych w mojej kuchni ze względu na ich wysoką zawartość nienasyconych kwasów(...)rzepakowy Olej rzepakowy można nabyć jako olej rafinowany nadający się do smażenia i olej rzepakowy tłoczony na zimno, który głównie można stosować na zimno jako dodatek do sałatek i sosów. Warto kombinować oba te oleje w codziennej diecie. Oczywiście do smażenia trzeba wybrać olej rzepakowy, który toleruje wysokie temperatury oraz odpowiednie naczynie. Okazuje się, że olej rzepakowy do smażenia ulega

codojedzenia
Szybkie przekąski i przystawki na imprezę 681

też domowego budżetu. Żeby zrobić smaczne przekąski na imprezę wystarczą bagietki, krakersy lub tortille, trochę kolorowych warzyw, serów i wędliny. Świetnym dodatkiem do niemal każdej przekąski i przystawki są sosy, hummus i twarożek. Rozpocznij nowy rok z naszymi najlepszymi przepisami na szybkie przekąski na imprezę. Przekąski na imprezę  Przekąski na imprezę to szybkie niewielkie dania imprezowe na jeden kęs(...)dobry żółty ser, pomidorki koktajlowe  Koreczki owocowe : plasterek banana, plasterek kiwi i winogrono zepnij wykałaczką Koreczki śledziowe : ciemny chleb, śledzie w oleju, ogórek konserwowy lub kiszony, plasterek papryczki chili Koreczki serowe : ser camembert, oliwki lub winogrona, orzechy włoskie lub orzechy pekan Koreczki z kabanosem : ulubione kabanosy, żółty ser np. Gouda,  papryka czerwona i ogórek konserwowy lub pomidorki koktajlowe

Cztery Fajery
Zapiekanka wszystko co mam 123

Zapraszam dzisiaj na pyszną zapiekankę , nazwałam ją Wszystko co mam :) w lodówce . Przygotowałam ją z pysznego makaronu    Penne Fabijańscy  wykonanego z ekologicznej mąki

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną . 166

Co powiecie na pyszne gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem ? Ostatnio dostałam do testowania kaszę jaglaną od firmy Eco Blik  i postanowiłam zrobić z niej

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasto z farszem cebulowo-porowym i salami 156

jajko  2-3 łyżki mleka (zimnego) Nadzienie: 100g pora (białej części) 1 cebula biała (średnia) 1 cebula czerwona (średnia) 2 jajka 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki chili  bazylia, tymianek sól, pieprz Dodatkowo:   7-8 plastrów salami (o większej średnicy) masło/olej do smażenia Wierzch:  żółty ser Przygotować ciasto. Mąkę przesianą z solą - posiekać z zimnym(...)stopniach. (Powinno być zarumienione.) Pod koniec pieczenia wierzch obficie posypać startym serem i zapiekać do momentu, aż ser zostanie roztopiony. Ciasto można podawać z ulubionym sosem

Di gotuje
ALOO GOHBI – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu – kuchnia indyjska 176

I znów pędzimy do Indii, a dokładnie do Pendżabu. Pendżab (Pandźab, Pięciorzecze) jest krainą historyczną w południowej Azji, rozciągająca się wzdłuż granicy indyjsko-pakistańskiej. Nazwa Pendżab

Ostra na Słodko
Restauant Week w My Corner: nie taki ten dzik zły 145

można było mu zarzucić. Dla mnie był po prostu zbyt delikatny, kremowy, o dominującym słonecznikowym posmaku. Mimo że sam topinambur bardzo lubię, to tylko w wydaniu z solidną porcją chili lub chrzanu, które nadają warzywu solidnego kopa. Chociaż oczywiście widzę w tym wszystkim zamysł szefa kuchni, który chciał, aby każda zupa była wyjątkowa i dawała kompletnie inne wrażenia smakowe, więc(...)był bardzo poprawnie przyrządzony. Delikatny, soczysty, przyjemnie się kroił i smakował nawet rzeczonemu przeciwnikowi dziczyzny, czyli mnie. Jego charakterystyczny leśny smak, delikatnie i w nienarzucający sposób przebijał się spod sosu na lipowym miodzie z lokalnej pasieki Migoccy, którym był okraszony. Mimo wszystko dla mnie najsmaczniejsza była cała oprawa dania, a dzik tworzył tylko konieczny, acz niezły dodatek. Ale cóż, żaden

Food Square
BALCHAO – idyjskie curry z krewetek w pomidorach 173

No i znów pędzimy do palących słońcem Indii, a dokładnie to na Goa. Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami

Ostra na Słodko
Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 271

imbiru (mielonego) 1 łyżeczka soli kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3 łyżki oleju rzepakowego Instrukcje W miseczce mieszamy ze sobą przyprawy: tymianek, cząber, gorczycę, kolendrę, chili, imbir – w ilościach jak wyżej – oraz 1/2 łyżeczki soli. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy równomiernie plastry karkówki i odkładamy na kilkanaście minut. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją poprzecznie(...)były zanurzone. Przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy dość powoli przez 10 minut. Karkówkę wkładamy do patelni w miarę możliwości przykrywając je warzywami i zanurzając w sosie. Dolewamy nieco gorącej wody (ok. 1/2 szklanki), aby mięso było prawie całkowicie zanurzone. Całość dusimy względnie powoli do miękkości mięsa, zwykle przez ok. 75 minut. W tym czasie większość płynu powinna odparować

Kulinarna Pokusa
Grill: pysznie i wygodnie 196

grilla tak dobrze, jak standardowa kiełbaska. To na nią zazwyczaj czekamy najbardziej – szczególnie, gdy jej skórka jest pięknie przypieczona i możemy ją zjeść z dobrej jakości musztardą, ketchupem czy sosem czosnkowym. Co zrobić, by upiekła się szybciej i smakowała naprawdę dobrze? Jedyne, czemu w tym wypadku warto poświęcić uwagę, to jej jakość. Wybierz się do dobrego sklepu i postaw(...)gotowych, przyprawionych już w sklepie kawałków karkówki czy żeberek? Zapomnij o nich i przygotuj marynatę samodzielnie. Wystarczy kilkanaście minut przygotowań. Marynatę stworzysz, łącząc oliwę lub olej (może być aromatyzowany chili lub czosnkiem) z dobrą musztardą, kilkoma łyżeczkami miodu, papryką (najlepiej wędzoną), szczyptą tymianku, rozmarynku i majeranku. Tak przygotowaną pastą wystarczy posmarować kawałki mięsa i zapakować do piknikowego koszyka. Smak Cię

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CURRY Z KURCZAKIEM, KALFIOREM I POMIDORAMI 168

curry w proszku oraz szczyptą soli, chili, kurkumy, cynamonu i ¹⧸₂ łyżeczki  roztartych w moździerzu ziaren kolendry. Danie jest pachnące i pełne idealnie skomponowanych smaków. Dobrze wyważone pod względem ostrości. Należy do dań o których długo nie można zapomnieć. Podałam je z puszystym ryżem jaśminowym i surówką ze świeżych ogórków, czosnku i chili.   SKŁADNIKI / 2 porcje 1 mała(...)gorącej wody 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego SURÓWKA Z OGÓRKA 3-4 ogórki gruntowe 1 mały ząbek czosnku starty na tarce ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka miodu szczypta soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: ryż *zamiast pasty curry możemy użyć własnoręcznie przygotowanej mieszanki

cool and minty
MSM MOŃKI - wspólpraca 170

zwarty miąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Aldamer MSM Mońki doskonale nadaje się do błyskawicznego przygotowania szybkich przekąsek w postaci koreczków i kanapek, jak również do zapiekanek, sosów, pizzy czy dań bardziej wyszukanych, jak coraz popularniejsze fondue. Kulinarną kompozycję z łagodnym w smaku serem Aldamer, najlepiej stworzą lekkie wina o delikatnym bukiecie, białe bądź różowe. Źródło(...)zamykać.   Źródło:  Klik *** Składniki na stripsy jak z KFC: 1 duży filet z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka musztardy w proszku Ciasto (panierka z KFC): 2 jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe) 100 mleka

ClauditteMissCooking
Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane mięsem z pieczarkami i kaszą pęczak. 183

Witajcie :) ostatnio dostałam do testowania fajne produkty od firmy Cenos . Jednym z nich była kasza jęczmienna pęczak, postanowiłam zrobić z niej gołąbki, robiłam już z kaszy

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania