wodę, po zagotowaniu w szybkowarze gotować z 10 minut, otworzyć jak szybkowar spuści ciśnienie, sok wylać do innego pojemnika, po dodaniu cukru i dolaniu wody przegotowanej mamy pyszny sok do picia winogrona przetrzeć przez drobne sito do garnka, resztki: skórki,pestki wyrzucić jabłka ze skórką bez gniazdek nasiennych ugotować z wodą, następnie blenderem zmiksować, dodać do winogron przetartych wsypać cukier
W Mojej Kuchni LubięZielona bomba witaminowa :) Składniki: 1/2 melona 2 kiwi kiść winogrona 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 limonki 1 łyżeczka cukru brązowego lub według uznania. Obrać skórkę z kiwi i melona, pokroić na kawałki. Winogrono przekroić na pół i wypestkować. Włożyć owoce do miski. W drugim naczyniu wycisnąć sok z limonki, dodać cynamon i cukier. Polać sosem sałatkę. Smacznego
Moja Galeria SmakuPrzygotowanie: 15 min Gotowanie: 15 min Chłodzenie : 1 godz. Dla 4-6 osób ● 130 g komosy ryżowej (quinoa) ● 60 g rodzynek ● 200 g czerwonych lub czarnych winogron ● 2 gałązki mięty ● sok z ½ cytryny ● 10 g cukru waniliowego Przygotowanie Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą (około dwa razy objętości wody)*. Doprowadź(...)przekrój na połówki, lub pozostaw w całości, w zależności od wielkości owoców. Ugotowaną quinoę wsyp do miski. Dodaj cukier wanilinowy i sok z cytryny. Wymieszaj, dodaj odcedzone rodzynki i posiekane listki mięty. Dobrze wymieszaj całość. Na koniec dodaj winogrona, delikatnie mieszając. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj deser udekorowany górnymi listkami mięty. *Dokładny czas gotowania
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagalaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub ocet winny. Oczywiście z winogron można przygotować sok na zimę, ale także galaretkę. Taka winogronowa galaretka świetnie sprawdzi się w wypiekach i deserach jako słodko-kwaśny dodatek do tortów, ciasteczek i pierników. Oto przepis
KorniszonkiPrzepyszne połączenie...zdrowe, bez zbędnych kalorii. Składniki 2 łodygi selera naciowego 1 awokado 300 g zielonych winogron bezpestkowych 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek kilka gałązek majeranku sól pieprz Przygotowanie Winogrona umyłem, osuszyłem, odciąłem czarne końcówki (szypułki), pokroiłem na połówki. Jeśli są to winogrona z pestkami należy je usunąć. Seler naciowy starannie opłukałem, pociąłem
R'n'G Kitchensąsiad przyniósł mi trochę winogron [takich z własnego ogrodu..one są inne w smaku niż takie , które można kupić w sklepie, ale też są smaczne] i zrobiłam mufinki z winogronami...pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..Spisałam wcześniej przepis na kartkę , a jak zaczęłam robić ..okazało się, że w składnikach brak jajek, a , że nie chciało mi się sprawdzać(...)brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 i 1/3 szkl. maślanki lub kefiru 100 g masła sok z połowy cytryny winogrona 2 łyżki cukru waniliowego [ cukru kokosowego] W jednej misce wymieszać suche składniki.Masło rozpuścić, dodać maślankę i sok z cytryny, wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Przygotować papilotki
Moje domowe kucharzeniesię robi. Zamiast ogórka świeżego można użyć konserwowy. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju • kiść białych winogron bez pestek • 1 puszka kukurydzy • 4 ogórki zielone małe • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż gotować w osolonej(...)wodzie przez 15-20 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. • Ogórki obrać i pokroić w kostkę. • Ryż wymieszać z kukurydzą, ogórkami i winogronami. • Dodać kawałki tuńczyka, sok z cytryny i wymieszać z majonezem. • Przyprawić do smaku solą i pieprzem
To co kochammuskatu austriackiego – po te, których okres dojrzewania kończy się najpóźniej. Winobranie jest uznawane w regionie za moment święty, który wpływa bezpośrednio na późniejsze etapy produkcji pisco. Z zebranych winogron tłoczony jest sok. Podobnie jak przy produkcji win, cukier zawarty w moszczu przechodzi proces fermentacji pod wpływem drożdży, w wyniku którego uzyskuje się alkohol. Następnie następuje destylacja. To kluczowy moment przy(...)obowiązkowego lodu z syropu kokosowego, soku z limonki oraz syropu z chili. Wyszedł pyszny i nie było to tylko moje zdanie. Może zostanę barmanką ;) Spróbowaliśmy również kilku butelek „czystego” pisco. Bardziej smakowały nam te, które które dłużej leżakowały w dębowych beczkach. Były łagodniejsze w smaku z dłuższym finiszem, wyczuwało się w nich delikatny aromat winogron oraz beczki. Było pysznie. Teraz
królestwo garówwędzonego 75 g rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy do smażenia mięsa (przy wędzonym pominąć) dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek a najlepeij z pestek winogron 1 łyżka soku z limonek ewentualnie cytryny musztarda (na czubek łyżki) 1 ząbek czosnku (mocno zmiażdżony) ewent. 1/2 łyżeczki suszonego) sól i czarny pieprz do smaku Wykonanie: Ugotować makaron al dente Składniki(...)oprószyć je solą i usmażyć z obu stron na złoto brązowy kolor na średnim ogniu.Przed pokrojeniem wystudzić. W dużej misce połączyć delikatnie rukolę,wystudzony makaron,pomidorki przekrojone na pół,winogrona w całości lub jeśli są bardzo duże również przekrojone na pół i schłodzonego kurczaka.Oprószyć solą i pieprzem. Schłodzonym dressingiem zalać całą sałatkę w salaterce i podać lub rozdzielić
Sztuka gotowania w/g SamiryLubię marynaty do ryb komponowane z soku owoców cytrusowych z dodatkiem pikantnych przypraw. I co ciekawe sposób robienia ryby nie wiele sie różni od siebie. Nawet marynaty są bardzo podobne . A jednak - dodatek lub zamienienie 1-2 składników powoduje , że ryba smakuje inaczej. Gorąco namawiam do takich eksperymentów - rybka posmakuje nawet największym sceptykom. Mam wśród znajomych takich którzy jadali karpia(...)twierdzili , że ryb nie lubią . A teraz sami biorą się za ich przyrządzanie . Czas: 1 godzina Składniki: 1 duży filet pstrąga tęczowego olej z pestek winogron 1/2 szklanki soku z pomarańczy ( bez cukru ) 1 łyżeczka sosu chilii z limonką i kolendrą ( Tao Tao) 1 łyżeczka brązowego cukru 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Umyć rybę . Usunąć dokładnie ości. Delikatnie oddzielić
Buniabaje w kuchnidoda energii:) Składniki : mała kiść winogron zielonych 4 plastry ananasa z puszki kilka kostek melona średniej grubości plaster arbuza owoc mango orzechy piniowe lub inne ulubione sok z pomarańczy Przygotowanie: Winogron umyć, jeśli ma pestki to przekroić i wypestkować Mango i melon obrać, pokroić, ananas również pokroić w kostkę, Składniki połączyć, skropić sokiem z pomarańczy, posypać orzechami. Zjadamy wszystko
Proste PotrawyWasze dzieci polubią taką sałatkę. #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini Składniki: 1 szkl suchego makaronu Lubella mini świderki z czekoladą 100 g świeżych truskawek 1 brzoskwinia 1 gruszka kilka winogron zielonych bezpestkowych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Makaron czekoladowy Lubella gotujemy wg instrukcji z opakowania. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Owoce myjemy(...)kostkę. Gruszkę obieramy ze skórki i wycinamy gniazdo nasienne. Gruszkę kroimy w kostkę. Makaron przekładamy do miski, dodajemy do niego truskawki, brzoskwinię, gruszkę i winogrona. Mieszamy delikatnie. W oddzielnej miseczce mieszamy razem sok z cytryny i miód. Polewamy nim sałatkę
słodkie i nie tylko historie kulinarneZdrowa i pełna witamin surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, suszonej żurawiny, winogron i orzechów włoskich. Doprawiona dressingiem z oliwy, octu ryżowego, soku(...)cytryny i miodu. Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 1/4 główki kapusty 1 jabłko 1 marchewka 1/3 szklanki suszonej żurawiny kiść czerwonych winogron kilka orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki octu ryżowego sól, pieprz Kapustę drobno posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie na 5 minut
Moja Galeria Smakukolebkę. Musztarda dijon, charakteryzująca się obecnie bardzo ostrym smakiem i zawartością białego wina zamiast octu, powstała później, bo w XVIII wieku. Wtedy zastąpiono ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Co ciekawe, ani miejsce pochodzenia, ani receptura nie są chronione prawnie, więc musztarda dijon może być produkowana przez dowolną firmę . Z czasem zaczęto produkować musztardę z rozmaitymi dodatkami, począwszy(...)doprawiaj zbyt intensywnie sałatki. W połączeniu z majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb (np. łososia czy pstrąga). Z kolei w musztardzie z dodatkiem chrzanu możesz przygotować ogórki kiszone! Jeśli u Ciebie musztarda najczęściej gości tylko
CodogaraWinogrona nadają się nie tylko na zdrowe soki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni. Składniki: 1 kg ciemnych winogron 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ½ łyżeczki ziaren(...)zalewam winem, dodaję skórkę obraną ze sparzonej wcześniej wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok. Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut, po czym masę odciskam na gazie lekko przecierając zostawiając sam sok który wlewam z powrotem
Wanilia i Kardamon