żurawiną możecie przygotować w zaledwie kilka chwil. Nada się idealnie jako pyszne towarzystwo do świątecznych seansów filmowych. Składniki: około 2 garście chrupiącej sałaty 10 fioletowych winogron 1 mandarynka 2 łyżeczki suszonej żurawiny sok z 1/2 pomarańczy (około 3 łyżki) 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2-3/4 łyżeczki miodu Przygotowanie: Sałatę rwiemy w rękach na mniejsze kawałki. Winogrona tniemy na pół. Mandarynkę
Słodkie okruszkiKamissól ziołowa Kamis do smakuNa talerzu ułożyć listki sałaty dębowej ( ok 15 szt.). Ser blue pokroić w kostkę. Truskawki pokroić w ćwiartki. Winogrona przekroić na pół. Wszystkie pokrojone składniki ułożyć na sałacie. W słoiczku wymieszać oliwę, sok z cytryny, musztardę z odrobiną soli ziołowej. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać
Monia miesza i gotujełyżka oliwy z oliwek/oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka majonezu/jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka ostrej musztard 1. Z pomarańczy wycisnąć 2 łyżki soku, resztę pokroić w kosteczkę. Winogrona przekroić na pół. wyjąć pestki. Wymieszać z sałatami. Posypać słonecznikiem. 2. Składniki dressingu wymieszać, polać sałatkę. Uwaga: jeśli chcemy, aby sałatka była bardziej "konkretna" można dodać do niej
Kto ugości moich gości?dzieci, taka sałatka to strzał w dziesiątkę! Sałatka owocowa z galaretkami Składniki: 2 średniej wielkości jabłka 4 banany 2 pomarańcze 3 mandarynki 5 kiwi mały kiść czerwonych winogron puszka brzoskwiń puszka ananasa sok z połowy cytryny 3 galaretki (czerwona, zielona i niebieska) Każdą galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance (250 ml) gorącej wody, dobrze mieszamy, przelewamy do pojemnika i pozostawiamy(...)Jabłka kroimy w kostkę, a banany w plasterki. Zalewamy je sokiem z połowy cytryny i dokładnie mieszamy, aby sok dokładnie je pokrył. Obieramy pomarańcze i mandarynki, następnie kroimy je w kostkę i dorzucamy do miski. Kiwi obieramy i kroimy w półplasterki, winogrona kroimy na połówki. Dorzucamy je do owoców. Ananasa i brzoskwinie odcedzamy. Kroimy w kostkę i dodajemy do miski
PatiGotujeporcje po 100 g piersi z kurczaka - kilka gałązek tymianku - oliwa z oliwek - 2-3 ząbki polskiego czosnku - 1-2 łyżki miodu - sok z 1/2 cytryny - otarta skórka z 1/2 cytryny - 1-2 grono ciemnych bezpestkowych winogron - kolorowy pieprz, sól - kiełki koniczyny bądź inne, jakie lubisz W garnku ugotuj żytni makaron z dodatkiem tymianku według instrukcji na opakowaniu(...)cytryny. Na tej samej patelni na oliwie z oliwek podsmaż przez 1 minutę winogron, dodaj łyżkę miodu i smaż z każdej ze stron chwilę. Winogrono ładnie się skarmelizuje, zacznie pękać uwalniając swoją słodycz i sok. Dodaj po małym gronie na talerz. Całość możesz dodatkowo skropić dobrej jakości oliwą z oliwek i posypać listkami świeżego tymianku. Smacznego
SMYKWKUCHNIRewelacyjny smak sałatki podkreśla dodatek wyrazistej, aromatycznej, uznawanej za najzdrowszą przyprawę świata - mieszanki curry. Składniki: 500g fileta z kurczaka 1 żółty melon 500g bezpestkowych winogron 1 puszka brzoskwiń 200g ryżu 2 szklanki mleka sok z połowy limonki 2 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki curry 3 łyżki klarowanego masła sól świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić(...)zalewy i pokroić w cząstki. 3. Do mleka dodać 2 szklanki wody, 1 łyżeczkę soli, wymieszać i ugotować w tym ryż. 4. Kurczaka, melon, winogrono i brzoskwinie wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać majonez, sok z limonki, doprawić solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki aż sałatka się schłodzi
Szalona Kuchnia Ewelinypół melona miodowego 4 garście rukoli 2 dojrzałe awokado 100 g sera feta 100 g pistacji sok z połowy cytryny Sos : 4 łyżki oleju z winogron 2 łyżeczki musztardy miodowej 2 łyżki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie Sos : dokładne wymieszałem wszystkie składniki, tak aby powstała emulsja. Pistacje wyłuskałem z łupinek, posiekałem
R'n'G KitchenPosłuszni vinaiolo czekamy na znak i rozpoczynamy nasze vendemmiamo. Wrześniowy performance, w którym my, publiczność, możemy brać udział. Rubinowym sokiem malujemy usta i palce. "Przy jednym ze stołów kobiety formują z ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby(...)księżyc raz po raz znika, przesłaniany pędzącymi po niebie chmurami. Robaczki świętojańskie odbijają się rykoszetem od krzewów winorośli (...) ", a ja odkładam miskę dorodnych winogron. Chcę zatrzymać ich smak inaczej niż zwykle. Nie w winie, ani w soku, nie w rozmarynowej galaretce i rozrywanej jeszcze na ciepło schiacciate con l'uva , ale w lodach. Concord grapes ice cream z obowiązkową nutą
KUCHARNIABardzo spodobało nam się połączenie kapusty kiszonej z winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem. Składniki 1 golonka indycza 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 1 łyżka masła 1/2 szklanki soku winogronowego 50 g orzechów włoskich 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej(...)przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości. Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu. Mięso i kapustę mielimy na średnich
R'n'G Kitchenpolecam! Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 220 g liści świeżego szpinaku 2 duże pomarańcze 1/2 czerwonej cebuli Dressing: 6 łyżek oliwy (lub oleju np. z pestek winogron) 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 4 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy (użyłam sarepskiej) sól pieprz Wykonanie: Liście szpinaku opłukujemy pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy
MyCookBook.plalbo na mąk i kasz. Można nimi posypać sałatki. Ja zrobiłam dziś pudding. Składniki: 1/2 puszki mleka kokosowego; 4 łyżki nasion chia (około); 1 figa, Sok z malin, jako barwnik jednej warstwy; Kilka winogron; Mięta do dekoracji Wykonianie: Kilka łyżek nasion chia mieszamy z mleczkiem kokosowym, część odkładamy i dolewamy sok malinowy, jako barwnik, można dodać kawę, kurkumę, karob
Smaki Przyprawy i Koloryśmietanki kremówki150 g tartego, żółtego sera gouda2 serki topione (kwadraciki) sól, biały pieprzsiekany świeży tymianekLiście winogron zanurzamy we wrzątku na 3 minuty. Cebulę siekamy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy cebulę i cukinię. Potem odciskamy nadmiar soków. Miętę i natkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z cukinią, cebulą oraz z ziołami. Doprawiamy(...)solą i pieprzem. Całość mieszamy. Farsz nakładamy po 1 łyżce na liściach i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie rondla układamy pozostałe liście winogron i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem oraz sokiem z cytryny. Na wierzch układamy następne liście. Podczas gotowania możemy gołąbki obciążyć talerzykiem, żeby gołąbki się nie przemieszczały. Gotować około 25 - 30 minut
Bon Appetit Małgorzatyprzy założeniu, że mamy swoje owoce, a za tą kwotę mamy 25 litrów wina. Składniki: ok. 13 kg fioletowego winogrona, ok. 2 kg zielonego winogrona, 4 kg cukru, 200 ml soku jabłkowego, 1 opakowanie pożywki, 1 opakowaniu drożdży winnych w płynie. Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania tzw. matki drożdżowej. Wlewamy sok jabłkowy do litrowego słoika i dodajemy pożywkę. Przykrywamy gazą słoik(...)pasteryzujemy go ok. 40 minut. Do ostudzonego soku wlewamy drożdże i odstawiamy na 48 h w ciepłe miejsce (słoik przykryty gazą). Po tym czasie winogrona myjemy i obieramy z łodyżek. Miażdżymy owoce i wlewamy do balonu (nie może być więcej niż 1/2 wysokości, będziemy dolewać jeszcze syrop cukrowy, a wino musi mieć miejsce do pracowania, inaczej będzie wypychać owoce
Aga w kuchnifilety z Tilapii ( po 1 małym na porcję ) 1 mandarynka 1/2 pomarańczy 1/2 czerwonego grejpfruta 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej olej z pestek winogron 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Przygotować marynatę z soku z mandarynki, grejpfruta,2 łyżek oleju , pasty cytrynowej, szczypt soli. Zalać filety z Tilapii i zostawić na 30 minut w chłodzie. Wyjęte z marynaty dobrze(...)osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić ponownie. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni olej z pestek winogron i usmażyć na rumiano filety z Tilapii. Podawać skropione sokiem z pomarańczy obłożone cząstkami pomarańczy ( bez skórek). * Podaję z pieczonymi cząstkami ziemniaków a'la frytki ( Robię w ActiFry) i surówką z kiszonej kapusty z pomarańczą
Buniabaje w kuchnibieżącą wodą , pokrój na połówki ( jeśli Twoje winogrono ma pestki usuń je ). Figi umyj, usuń ogonki, miąższ pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Owoce winogrona wsyp do garnka, podgrzewaj na małym ogniu, aż puszczą trochę soku, od czasu do czasu zamieszaj. Następnie zmiksuj blenderem, ale nie na papkę , mogą zostać niewielkie kawałki. Do winogrona wsyp cukier żelujący, doprowadź do zagotowania
Przepisy i porady kulinarne