sok z winogron - 752 przepisów (strona:2/51)

Świeży tuńczyk z grilla 209

wołowy stek smakuje wyśmienicie. Jego ceny są zbliżone do łososia norweskiego, a prostota przyrządzenia powinna Was zachęcić do kupna świeżej ryby. Wystarczy sok z cytryny, odrobina soli i świeżo zmielony pieprz. Dodatki też będą!, półchrupki cheddar, filetowane winogrono czy też świeży tymianek :). Tuńczyk to bogactwo witamin z grupy B a także A i D. Dostarczymy też żelaza, wapnia czy fosforu(...)marynowanie 2 godziny  i suszenie sera cheddar 1 godzina Składniki: 1 porcja świeżego tuńczyka: 150-200g Szczypta świeżego tymianku 1/4 limonki cukier 50g sera cheddar 12 winogron Sok z połowy cytryny Sól himalajska Świeżo mielony pieprz Olej rzepakowy Oliwa z oliwek Przygotowanie: 1/ Tuńczyka marynujemy dodając pieprzu i soku z cytryny, następnie dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i wszystko

Kuchnia PROzdrowotna
Chutney kolendrowy 131

spożytkowanie nadmiaru kolendry, ale i na świetny, mocny, esencjonalny sos-bazę do dipów, sosów, marynat i kolejnych chutneyów. Zmodyfikowałam troszkę przepis  Gospodarnej Narzeczonej dodając oliwę z pestek winogron, limonkę zamiast cytryny (bo po mojemu limonka pasuje idealnie do kolendry) i podwójną ilość imbiru.  Mój chutney wyszedł gorzkawy, pikantny i bardzo kolendrowy w smaku. Z dodatkiem śmietany lub jogurtu(...)pęczek kolendry kawałek imbiru ok. 2 cm 1 duża łyżka jasnego miodu (u mnie akacjowy) sok wyciśnięty z jednej limonki 1 płaska łyżeczka soli 50 ml oliwy z pestek winogron Sok wlewamy do pojemnika blendera, wrzucamy kolendrę, obrany i pokrojony imbir, miód, oliwę i miksujemy na puree. Doprawiamy solą do smaku, przekładamy do słoiczka

Kuchnia Prezydentowej
Przełamując fale. Schiacciatta con L'uva. W odcieniu różowego tygodnia. 156

jaki jest potrzebny, by ciasto odpowiednio wyrosło, więc jeśli chcecie zostawić sobie kilka porcji na później, upieczcie od razu z podwójnej ilości.  W trakcie pieczenia z winogron wypływa sok o cudownym różowym odcieniu - tak pięknym, że chyba naprawdę polubię róż:) I to właśnie ten róż nieśmiało zgłaszam do wspaniałej akcji jaką prowadzi Szarlotek . Wprawdzie daleko mi bardzo(...)oliwą. Nakładać wypestkowane winogrona i posypać posiekanym rozmarynem. Następnie obsypać cukrem i solą morską. Wstawić do piekarnika na ok. 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni, a winogrona puszczą sok.  Świetnie smakuje na ciepło oraz z dodatkiem lekkiego, kremowego serka, np. Philadelphia.  Focaccię z winogronami kilka dni temu prezentowała także u siebie Ela z My best food

KUCHARNIA
Likier z ciemnych winogron 113

zagotować z 0,7 litrem wody. 2. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. 3. Gorącą zawartość garnka przelać przez sito, pozostałości wyrzucić do kosza. 4. Sok z winogron ponownie zagotować, dodać cukier, gotować około 10 minut na małym ogniu, a następnie pozostawić do wystygnięcia. 5. Do zimnego soku z winogron dodać alkohol, wymieszać, przelać do butelek. Można cieszyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka owocowa 148

najważniejsze - ma wiele witamin! Na pewno ją próbowaliście w wielu wariacjach, dziś chcę Wam pokazać naszą wersję. 2 banany 2 pomarańcze 2 kiwi 2 jabłka 2 mandarynki kiść winogron sok z połowy cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Banany obrać, pokroić w plasterki lub półplasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie były ciemne. Jabłka obrać, pokroić w kawałki podobne wielkością do plasterków(...)bananów i również skropić sokiem z cytryny. Kiwi obrać, pokroić w kawałki, pomarańcze i mandarynki również obrać i pokroić. Winogron umyć dokładnie i każdą kulkę przekroić na połowę. Wszystkie owoce wymieszać ze sobą w dużej misce i schłodzić w lodówce (choć niekoniecznie). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
KOMPOT Z WINOGRON 145

Przy okazji robienia soku z winogron zrobiłam kilka słoików kompotu z nich.Sporo mi ich jeszcze zostało więc" poszły " do słoika.Zapraszam.  winogrona  3 łyżki cukru na słoik woda sok z cytryny *********************************  Winogrona opłukać.Sloiki wyparzyć.Słoiki napełnić winogronami każdy do 3/4 ich pojemności.Wodę zagotować z cukrem( 3 łyżki na każdy słoik ) , zdjąć z ognia i dodać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dżem z jasnych winogron z jabłkami 146

zrobicie sobie sok winogronowy z jasnych winogron to zostaną Wam kuleczki winogronowe to możecie zrobić z nich dżem. Niektórzy robią nawet z pestkami, ale ja proponuję Wam by jednak pozostałość po soku nałożyć na sito i przetrzeć. Otrzymane puree już bez skórek i pestek będzie świetną bazą dla dżemu. Dla kogo: dla mających winogrona w ogrodzie dla szukających pomysłu(...)wykorzystanie winogron dla kochających domowe przetwory Składniki: 300g jabłek 300g puree z winogron jasnych (otrzymane z wykonania soku ) pół łyżeczki cynamonu 60g cukru/ksylitolu/ 1,5 łyżeczki agaru/pektyny Wykonanie tradycyjne: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i blendujemy, przekładamy do garnka.  Dodajemy do tego puree z jasnych winogron (otrzymane jako pozostałość po soku). Dodajemy cukier/ksylitol, cynamon i agar/pektynę. Gotujemy

Mania Wypiekania
Pyszna sałatka z kuskusem 152

drugie śniadanie w czasie pracy :) Składniki : 1 czubata szkl. kaszki kuskus 1 czerwona papryka 3 duże pomidory 1 duży ogórek sałatkowy 2 średnie cebule 2/3 szkl. oliwy z winogron sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii sól , świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania : Kuskus przesyp do miseczki. Zalej olejem oraz sokiem z cytryny. Posól do smaku

Różne smaki w kuchni
Quinoa po marokańsku 123

czosnku (posiekane, lub przeciśnięte przez praskę) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju z pestek winogron sok z jednej cytryny Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia marynaty, czyli szarmuli. Wszystkie jej składniki przekładamy do miski i łączymy ze sobą mieszając energicznie przez chwilę. Pamiętajmy, że do dania będą

Quinoa Raz!
Sałatka owocowa na kolację 162

złość zatkało mi nos i ogólnie czuję się trochę dziwnie... Na pomoc przyjdą mi KOLORY! Energia płynąca z owoca. Składniki -banan -kiwi -pomarańcza -ananas -zielone winogrona -czerwone winogrona -sok z połowy cytryny -łyżka syropu Malina z miodem od  ETERNO Owoce umyj i pokrój w kawałeczki, skrop banana sokiem z cytryny. Dolej syropu Eterno i ...jeszcze troszkę cytrynki.... Wymieszaj

Z Kuchni Do Kuchni
Szaszłyki owocowe podane na ananasie 201

Szaszłyki owocowe podane na ananasie       Składniki:   2 świeże ananasy kilka mandarynek 3 banany pół kilograma winogron sok z cytryny   1. Jednego świeżego ananasa obrać, podzielić na plasterki i pokroić w kosteczki. 2. Mandarynki obrać i podzielić na małe kawałki. 3. Banany obrać,pokroić w grube plastry i skropić sokiem z cytryny

Ugotować
Tilapia w marynacie z sosu chili 152

rafinowanego cukru 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili ( Tao-Tao) szczypta soli mąka do oprószenia 2 łyżki masła Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju ( biorę z pestek winogron), soku z 1/3 cytryny,1 czubatej łyżeczki brązowego cukru ( nie rafinowany),1,5 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego ,szczypty soli . Wymieszać i zalać ułożoną w pojemniczku rybę. Zostawić na 30 minut

Buniabaje w kuchni
Orkiszowe ciasto marchewkowe z nadzieniem z serka ricotta 524

kardamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki kakao ok. 1 szkl. orzechów (orzechy laskowe, brazylisjkie, włoskie) 2 jaja (dałam 3) 3 łyżki oleju kukurydzianego (użyłam z pestek winogron) sok z 1 pomarańczy Krem 300 g sera ricotta (jeśli nie będziemy ciasta przekrajać na pół to ok. 220-250g) 4-5 łyżek cukru pudru (ilość wedle uznania

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pyszna sałatka z kuskusem 1445

drugie śniadanie w czasie pracy :) Składniki: 1 czubata szkl. kaszki kuskus 1 czerwona papryka 3 duże pomidory 1 duży ogórek sałatkowy 2 średnie cebule 2/3 szkl. oliwy z winogron sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii sól , świeżo mielony pieprz  Sposób przygotowania:Kuskus przesyp do miseczki. Zalej olejem oraz sokiem z cytryny. Posól

Słodkości i nie tylko
Jesienny deser jaglany z jabłkami duszonymi w miodzie 123

krem jaglany, to też i tym razem nie będzie inaczej. Aksamitny, aromatyczny i lekko rozgrzewający. Dodatkiem do kremu będą pyszne jabłka gotowane w odrobinie miodu rzepakowego i soku z cytryny oraz ciemne winogrona . Deser wyrazisty i doskonale wpasowujący się w jesienną tematykę. Zapraszam.   Składniki :  50 g kaszy jaglanej  2 łyżki soku z cytryny(...)mielonych orzechów włoskich  0,5 łyżeczki cynamonu  1/4 łyżeczki imbiru  sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu rzepakowego kilka sztuk ciemnych winogron Wykonanie :  1. Kaszę zalewamy wrzątkiem z dodatkiem soku z cytryny przez całą noc. Po tym czasie płuczemy kaszę na sitku i umieszczamy kaszę w garnku. Zalewamy 350 ml wrzątku. Gotujemy na małym ogniu

vaniliowoczekoladowa