sok z winogron - 752 przepisów (strona:17/51)

pieczona pierś kaczki 159

pomarańczy • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego • 1 łyżka oliwy • szczypta płatków chili • świeża kolendra Sałatka z winogronami: • 1/3 jabłka • garść winogron • garść roszponki • winegret: 3 łyżki syropu z pędów sosny (lub 2 łyżki syropu klonowego) + 1/2 łyżki soku z cytryny + sól i pieprz + 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego • 3 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni Przygotowanie: Dzień wcześniej(...)minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje. Kuskus: do rondelka wsypać kuskus, wlać sok z pomarańczy, ocet, oliwę, dodać płatki chili, sól i pieprz. Zagotować, następnie przykryć i odstawić z ognia, trzymać pod przykryciem przez 10 minut. Otworzyć, wymieszać widelcem, dodać świeżą kolendrę. Sałatka z winogron: Do salaterki włożyć pokrojone jabłko oraz przekrojone i wypestkowane winogrona, dodać listki roszponki

w mojej kuchni
O winie słów kilka 205

winogron. Białe wino może powstać z czerwonych winogron - wystarczy oddzielić miąższ od skórki. Na tym właśnie polega różnica - wina białe wytwarza się z soku z samego miąższu owoców, a wina czerwone i różowe z gniecionych całych winogron, łącznie ze skórką, pestkami i łodyżkami.  Z tego właśnie powodu wino czerwone uważane jest za najlepsze dla zdrowia, ponieważ, jak wiadomo

two broke sisters
Domowy majonez 162

Składniki: 1 jajko łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego szczypta białego pieprzu 1/2 łyżeczki soli szklanka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego Do wysokiego naczynia wbić jajko. Dodać musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zmiksować blenderem. Dodać łyżeczkę oleju, zmiksować. Powtórzyć czynność 2 razy, aż masa zgęstnieje.  Następnie ciągle miksując wlewać bardzo powoli cienką

wyzwania kuchenne
Pstrąg z patelni 132

pstrąga, doprawiam go tylko nieznacznie, żeby nie przytłumić jego wyrazistego smaku. Składniki (dla dwóch osób): 2 płaty (filety) z pstrąga sól pieprz cytrynowy sok z jednej cytryny koperek (świeży lub mrożony) olej (używam tego z pestek winogron) Sposób przygotowania: Rybę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Skropić sokiem z cytryny i doprawić mielonym pieprzem cytrynowym

W SMAK
Zielona sałata z kurczakiem i owocami 124

sałaty  (u mnie maślana i rzymska pół na pół) 10 listków bazyli 1 pieczona  pierś z kurczaka 3 mandarynki 1/2 garści rodzynek garść winogron 1/2 papryczki chili Sos: 1 łyżeczka miodu sok z jednej mandarynki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte rzez praskę szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Sałatę umyć osuszyć i porozrywać na drobniejsze kawałki usuwając(...)grillowej z dodatkiem jednej łyżki oleju. Upieczoną pierś porwać palcami na piórka. Mandarynki obrać ze skórki i wydzielić z nich nożem poszczególne segmenty.Ułożyć na sałacie.Rozsypać  winogrona, rodzynki i drobniutko posiekane chili. Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą i doprawić nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem

Gosia gotuje
Sałatka z winogronami i mozzarellą 107

Była lepsza. W przepisie pozostawiam sałatę, a Wy róbcie z czym macie ochotę.  Składniki: 1 sałata rzymska mini 10 winogron 10 małych kulek mozzarelli pół małej cebuli 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz (przepis na 2 porcje) Sałatę obieramy z liści(...)dokładnie je myjemy, osuszamy i kroimy w paski, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich kulki mozzarelli, pokrojoną w piórka cebulę i winogrona przekrojone na pół. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Do słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, zamykamy i energicznie mieszamy. Dodajemy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy słonecznikiem

Kardamonovy
Sałatka z winogronem, mozzarellą i suszonymi pomidorami na szpinaku 110

ćwierć cebuli  2-3 suszone pomidory  łyżka uprażonych pestek dyni  świeży tymianek  dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu  Składniki dressingu mieszam. Winogrona kroję na pół i pozbawiam je pestek. Cebulę kroję w piórka, pomidory suszone w paski, koktajlowe pomidorki w ćwiartki a ser na mniejsze kawałki

Mango Papaja
Beatka 173

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 litr mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 szklanka cukru 2 kostki masła sok z 1/2 cytryny Dodatki: 1 puszka brzoskwiń 50 dag zielonych winogron 3 galaretki zielone 3 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Pieczemy biszkopty.  W tym celu białka ubijam z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem(...)się na wierchu kożuch. Studzę i dodaję porcjami do utartego masła z cukrem. Na koniec dodaję sok z cytryny mieszam i połowę masy wykładam na biszkopt biały. Zaś w ciemnym biszkopcie wycinam szklanką kółka, które układam na masie, po między nie wkładając zielone winogrona i zalewam tężejącą galaretką zieloną, wcześniej rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka ładnie stężeje

Ciasteczkowy Potwór
Owocowe musli 150

Połączenie musli z jogurtem i owocami na pewno większość zna, ale takie śniadanie jest przepyszne i można jeść często. Owocowe musli Składniki: - 4 szklanki soku Tymbark multiwitamina - musli - 400 ml jogurtu naturalnego - banan - kilka winogron - kaki Przygotowanie: Do wysokiej szklanki lub miseczki wsypujemy dwie łyżki musli, zalewamy dwoma łyżkami jogurtu naturalnego. Dodajemy pokrojonego na połówki banana i zasypujemy musli. Ponownie(...)zalewamy dwoma łyżkami jogurtu i dodajemy przekrojone na pół winogrona. Jeszcze raz wsypujemy musli, zalewamy dwoma łyżkami jogurtu i na sam koniec dodajemy pokrojony owoc kaki. Całość starcza do przygotowania czterech porcji. Każdą z nich podajemy z sokiem Tymbark multiwitamina. Życzę smacznego

Kulinarne życie
"Dietetyczne rewolucje" z Oleofarm 160

owoców noni smakuje (co tu dużo mówić) jak paskudne lekarstwo :) Ale podobno jest bardzo zdrowy i polecany osobom zestresowanym. Na szczęście po sokach nastąpiła degustacja olejów... Z orzechów włoskich i laskowych, pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi(...)kiełki, pestki dyni, płatki migdałowe, a także całą gamę olejów i soków Oleofarm. Pan Mirosław Jabłoński pokazał nam, jak można te ostatnie wykorzystać do przygotowania oryginalnych dressingów do naszych sałatek. A na koniec moja kompozycja: miks sałat, kiełki (m.in. buraka - genialne! tylko gdzie je kupić?), świeże truskawki i winogrona, płatki migdałów i ser kozi, a do tego wszystkiego olej

Kraina Tysiąca Smaków
2 sprawdzone przepisy na niemarnowanie żywności 125

porcje: * makaron Kokardki Lubella- 300 g * pieczone mięso, np. kurczak * zielone winogrona bezpestkowe- spora garść * suszone pomidory w zalewie- 5-6 szt. * orzechy włoskie- 3-4 szt. * musztarda francuska- 2 łyżki * tłuszcz powstały z pieczenia mięsa lub oliwa z oliwek- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * miód- 1 łyżeczka * sól, pieprz, suszone płatki papryczki chili- do smaku(...)Makaron ugotować w posolonej wodzie. Mięso podgrzać i pokroić na mniejsze kawałki, suszone pomidory również pokroić i wszystko dodać do ciepłego makaronu. Dodać winogrona oraz orzechy włoskie. Polać winegretem musztardowym powstałym z wymieszania musztardy z tłuszczem, sokiem z cytryny, miodem oraz przyprawami. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella i Krakus

Kraina Miodem Płynąca
Recenzja wyciskarki wolnoobrotowej Midea MJ-JS2007AW1 154

przeciągu kilku minut. Znając ich upodobania, wiem, że w domu nie może zabraknąć jabłek, marchewki, kiwi i bananów. To ulubiony zestaw chłopaków, wspomagany sporadycznie winogronem, morelą czy też gruszką. Ja z kolei wybieram soki warzywne- szpinak z nutą cytryny, burak, czy marchewka z pomarańczą, to smaki, które na stałe zagoszczą w moim domu.  Mam nadzieję, że jesień oraz zima

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Shrek z winogronem 159

pysio lub inny budyń śmietankowy 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany 30-stki 1 galaretka agrestowa Ponadto opakowanie delicji winogron galaretka agrestowa Wykonanie: Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie nawilżyć go zimna przegotowaną wodą. Na soku ugotować budyń tak samo jak napisane jest na opakowaniu lecz z większą ilością cukru no i mleko trzeba zastąpić sokiem. Szybko wylać

Pychotkaaa
Deser z kremem mascarpone i owocami 147

szybki i łatwy do przygotowania. Idealny na każdą imprezę. SKŁADNIKI (na 3 porcje): 12 sztuk okrągłych biszkoptów, 150 ml soku z owoców róży POLSKA RÓŻA , 1 szklanka śmietany 30%, 150g serka mascarpone, 1/2 łyżki cukru pudru, 1 kiść ciemnych winogron, 3 plastry ananasa z puszki, 3 łyżki(...)płatków śniadaniowych kółek. PRZYGOTOWANIE: 1. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Wszystko razem miksuję. Ananasa kroję w kostkę. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. 2. Biszkopty maczam w soku z róży i układam na dnie pucharków. Następnie nakładam porcję kremu oraz owoce. Wierzch deseru dekoruję pozostałym kremem, posypuję płatkami śniadaniowymi i polewam pozostałym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasztet wykwintny z morelą. 190

ziarna ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej 50 ml koniaku 50 g suszonych moreli 250 ml soku pomarańczowego 1,5 łyżeczki żelatyny brzoskwinia, pomarańcza, winogrona      Cielęcinę, wieprzowinę i drób zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy ziele angielskie, pieprz, majeranek, sól, obraną cebulę i czosnek. Zagotowujemy i gotujemy(...)około 90 minut. Gdyby w tym czasie woda wyparowała to uzupełniamy jej poziom.      Po upieczeniu pasztet studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce. W rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny, studzimy. Z pasztetu zdejmujemy plastry boczku lub słoniny, układamy owoce polewamy połową przygotowanej galaretki, wkładamy do lodówki

Rozpustne gotowanie
Sernik Oreo 282

kilka godzin, aż woda oddzieli się od jogurtu oraz schłodzić spód. Składniki: Masa: 2 duże opakowania (1 kg) naturalnego jogurtu sojowego 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 50 ml oleju z pestek winogron 2/3 szklanki mleka sojowego ½ szklanki skrobi kukurydzianej ¾ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii Spód: 2 łyżki (60g) wegańskiej margaryny (ALSAN(...)przyciskaj do dna przy pomocy dłoni lub łyżki. Włóż do lodówki do schłodzenia na minimum jedną godzinę. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Jogurt sojowy przełóż do miski, dodaj sok z cytryny oraz olej i dokładnie zamieszaj. W innej misce połącz ze sobą mleko sojowe oraz skrobię kukurydzianą, następnie dodaj do nich cukier trzcinowy, szczyptę soli, ziarenka wanilii i zamieszaj. Całość

Roślinna - blog wegański