sok z winogron - 752 przepisów (strona:25/51)

Sałatka z pieczonym serem Camembert - gluten free, LOW FODMAP 212

dowiesz się T UTAJ ). Zapraszam do przygotowań!  Składniki (2 porcje): ok. 50 g liści młodego szpinaku, rukoli i botwiny* 20 winogron bezpestkowych 2 łyżki płatków migdałów Camembert o wadze 200 g Sos: 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 3 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)płatki migdałów do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na bok. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. 3. Na talerze wykładamy liście i winogrona. Ser przekrawamy i delikatnie, ale sprawnie przekładamy na talerze (ser szybko zacznie wypływać ze środka). Całość dekorujemy przygotowanym sosem i płatkami migdałów. Podajemy od razu. Smacznego! :) * Gotowy mix młodych liści

My Culinary Art
SOK Z WINOGRON 112

ciepła trzeba wykorzystać na robienie przetworów jak jabłka , winogrona, śliwki czy gruszki.Zapraszam.   5 litrów winogron u mnie mieszanych 25 dag.cukru *************************************** Winogron opłukać,poobrywać z kiści owoce i wrzucić do garnka.Rozgnieść tłuczkiem , aby puściły sok i gotujemy 30 minut.Przecieramy przez sito do garnka , dodajemy cukier i gotujemy przez 20 minut. Rozlewamy gorący do wyparzonych butelek,zakręcamy i pasteryzujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 258

SKŁADNIKI: - pierś z kaczki, 2 sztuki filetu (najlepiej kupcie kaczkę z wolnego wybiegu lub ekologiczną) - 2 chlusty wina lekko musującego z polskich winogron (możesz użyć też czerwone wytrawne) - 1/2 pomarańczy soczystej i dojrzałej, słodkiej w smaku - sok z 1/2 pomarańczy - kilka gałązek rozmarynu - oliwa z oliwek (6-8 łyżek) - ocet balsamiczny z Modemy (5 łyżek) - 3 łyżki miodu naturalnego - sól

SMYKWKUCHNI
Torcik winogronowy 115

łyżki cukru Masa śmietanowa • 4 jajka • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego • 2 plastry cytryny • 2 gożdziki • 1/2 laski cynamonu • 400 g śmietanki 30% • 8 łyżeczek żelatyny Wierzch tortu • 2 galaretki cytrynowe • kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt • Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. • Dodać żółtka

To co kocham
Banany 130

Banan oczyści również pory, ściągnie skórę i zmatowi skórę..  Rozetrzyj banana z łyżeczką oleju z pestek winogron. Nałóż na twarz i szyję na około 20 minut, po czym zmyj letnią wodą. Rozgnieć dojrzałego banana i wymieszaj z 1 łyżeczką soku z cytryny. Maseczkę nałóż na twarz na około 20 minut (chyba, że wcześniej poczujesz pieczenie), a następnie umyj twarz(...)twarz ciepłą wodą. Do rozgniecionego banana dodaj łyżeczkę płynnego miodu, łyżeczkę soku z cytryny i zawartość jednej kapsułki z witaminą A (do kupienia w aptece). Maseczkę nałóż na twarz na20 minut. Spłucz ciepłą wodą. Miąższ banana wymieszaj z pianą z białka jednego jaja i odrobinę oleju z pestek winogron. Maseczkę nałóż na twarz na 25 minut, a następnie zmyj ciepłą

NaKońcuJęzyka
Sernik na zimno z winogronami 775

piąty bieg lub im się nie chce siedzieć w kuchni ;) Tortownica 26 cm Składniki: 1 opakowanie biszkoptów 500 g winogron (najlepiej bezpestkowych) 1 kg twarogu z wiaderka 150 ml śmietany kremówki 6 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny opcjonalnie - sok i skórka z jednej limonki 2 galaretki winogronowe lub agrestowe Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami (ja łamałam dodatkowo jeszcze kawałki biszkoptów(...)cukrem pudrem. Dodać skórkę i sok z limonki. Następnie dodać ubitą kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzać i gdy się rozpuści połączyć dokładnie z masą serową. Wylać ją na wyłożone biszkopty i wstawić do lodówki aż do stężenia. W międzyczasie rozpuścić galaretki w 700 ml wody. Gdy masa serowa stężeje rozłożyć na niej winogrona. Jeśli owoce są mniejsze, można

My simple kitchen
Sorbet brzoskwiniowy 88

sokiem z cytryny (jeśli używamy) umieszczamy w niewielkim garnku lub na patelni. Podgrzewamy przez kilka minut, aż w naczyniu utworzy nam się syrop. Gorący bardzo dokładnie mieszamy z sokiem brzoskwiniowym. Gotowy sorbet zamrażamy, mieszając go co 30 minut. Po około 3-4 godzinach sorbet powinien być gotowy. Sorbet brzoskwiniowy to coś, co pokochacie - mogę to zapewnić! Idealny, zimny, owocowy, jednym(...)idealną konsystencję. Tak naprawdę jednak, sorbet według tego przepisu możecie przygotować z wykorzystaniem dowolnych owoców, np. moreli, śliwek czy winogron. Zawsze wyjdzie pysznie! [foodiepress] [hide] Sorbet brzoskwiniowy Składniki: brzoskwinie - ok. 700g cukier - ok. 100g woda - ok. 50g sok z cytryny - 1 łyżeczka, opcjonalnie Wykonanie: Brzoskwinie pozbawiamy pestek i przekrawamy na mniejsze części. Umieszczamy w wyciskarce o drobnym sicie i manetce

Pogotujmy.pl
Ciasto z żurawiną i serkiem twarogowym 114

mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml oleju (użyłam oleju z winogron) ziarenka z 1/2 laski wanilii 100 g serka twarogowego (użyłam śmietankowego Almette) kilka kropel soku z cytryny 80 g suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych Wykonanie Całe jajka wybij do większej miski i rozbełtaj miotełką. Dodaj wszystkie suche składniki

Raj dla Podniebienia
Letnia sałatka owocowa z galaretką wg Aleex 110

można wykorzystać nie tylko podczas zwyczajnego popołudnia, ale także podczas wykwintnego, letniego przyjęcia. Polecam. Składniki dla 2 osób: • 1 melon Galia • jasne winogrona bezpestkowe • czerwony granat • kiwi • brzoskwinia • nektarynka • ananas • mandarynka • galaretka wiśniowa • galaretka cytrynowa • galaretka agrestowa • sok z cytryny • miód • ajerkoniak (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Każdą galaretkę rozpuścić w głębokim talerzu w 1 szklance wrzątku. Zostawić do zastygnięcia. Stężałą

W mojej kuchni
Najlepszy sernik wykwintny z wiśniowo-różaną pianką 191

mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej  3 łyżki mleka w proszku *** (niekoniecznie) 50 ml oleju z pestek winogron  1 buteleczka (5ml) aromatu śmietankowego Na piankę wiśniowo-różaną :  6 białek  10 ml soku z limonki/cytryny 150 g cukru pudru  140 g Dżemu Wiśnia z płatkami róży Łowicz  Dodatkowo:  140 g dżemu  Wiśnia

vaniliowoczekoladowa
7 szybkich przekąsek na EURO 2016 165

szynce parmeńskiej z rukolą Co potrzebujesz: Gruszkę, kilka plastrów szynki parmeńskiej, rukolę, kawałek cytryny Wykonanie : Gruszkę pokroić na około 8 części, skropić sokiem z cytryny, zawinąć w szynkę (dodając rukolę) Czas wykonania: 5 minut 6. Szaszłyki z winogrona i sera pleśniowego Co potrzebujesz : kawałek sera pleśniowego, winogrona Wykonanie : Ser pokroić na grube kostki, nabijać z winogronem na wykałaczki Czas wykonania

Tradycyjna Kuchnia
Karczochy marynowane 69

łupinie, 2 listki laurowe, ziele angielskie, 2 gałązki rozmarynu, 4 pomidorki koktajlowe, 0,5 łyżki soli morskiej, 200ml oleju z pestek winogron, 100ml oliwy z oliwek, 80 ml octu balsamicznego, Podczas obierania karczocha, należy smarować go sokiem z cytryny, w innym przypadku bardzo szybko nam ściemnieje. Karczochy umyć, ściąć ostrym (najlepiej ząbkowanym) nożem liście (odciąć mniej więcej 2/3 kwiatu

królestwo garów
Sałatka z rukolą i winogronami 174

każdy owoc kroimy na pół i wyłuskujemy pesteczki. Bezpestkowe pozostawiamy w całości. Na zielonych liściach układamy: orzechy, żurawinę, pestki owocu granatu, winogrona. Nie mieszamy. Sosem polewamy tuż przed podaniem.  sos: 2 łyżeczki musztardy  2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny  200 ml oleju rzepakowego  szczypta soli szczypta pieprzu W szklanej misce umieszczamy musztardę, dodajemy miód

bistro mama
Tilapia w czerwonej marynacie 191

mało intensywnym zapachu i smaku- a taka ryba jest Tilapia. Czas: 45 minut Składniki: 2 filety z Tilapii olej z pestek winogron 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chilli 2 łyżeczki sosu barbecue ( lub pikantny ketchup) sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól mąka do oprószenia papryka mielona słodka 2 łyżki masła Osuszyć filety z Tilapii. Przygotować marynatę

Buniabaje w kuchni
Kasza jaglana w liściach winogron 270

liściach winogron z farszem z kaszy jaglanej Składniki na dwie porcje: - 20 kiszonych liści z winogron Farsz: - szklanka kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku  - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych  - jogurt naturalny 100g - bazylia(...)imbir drobno posiekane. Doprawiamy harrisą, solą, pieprzem, mięta i sokiem z cytryny.  Na każdym liściu układamy niewielką ilość farszu i zawijamy jak na gołąbki. Jeśli liście są duże idzie to sprawnie - przy mniejszych potrzeba nieco więcej cierpliwości. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko olejem, po czym układamy w nim kilka liści winogron tak, aby przykryły dno. Na liściach układamy kolejno nasze

Sajkofanka smaku