sok z winogron - 752 przepisów (strona:33/51)

Tort Owocowa Wyspa 132

łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy). Nasączenie: 1 ½ szklanki przegotowanej wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego Z podanych składników wykonujemy poncz. Dodatkowo: owoce do dekoracji: czerwona porzeczka, brzoskwinia ( jeśli z puszki należy osączyć i zalać brzoskwiniową galaretką), pomarańcza, winogrono, itp. liście świeżej mięty WYKONANIE blat biszkoptowy+ 1/3 nasączenia  masa czekoladowa

Domowe ciasta
Sezonowe ciasto 174

Poezją smaku są teraz owoce. Jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie a niedługo będzie królować winogrono. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić ciastem z sezonowymi owocami, które moja rodzina lubi najbardziej. Bardzo proste i pyszne. Można używać do niego wszystkie owoce. Z tym, że owoce, które zawierają dużo soku np. gruszki, wiśnie czy brzoskwinie, trzeba wcześniej skarmelizować lub ugotować w syropie. Składniki

Kulinarne przemyslenia
Czerwone banany… 183

nawet wygładzają drobne zmarszczki. Maseczka ujędrniająca. ½ banana 1 łyżeczka słodkiej śmietanki 5 kropel soku z cytryny Rozgnieciony banan wymieszać ze śmietanką i cytryną. Nałożyć na twarz i szyję .Po 15 minutach zmyć letnią wodą, osuszyć i nałożyć krem. Maseczka odżywiająca. 1banan 1 łyżeczka oliwki z pestek winogron lub oliwy z oliwek Składniki wymieszać, nałożyć na twarz i szyję

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami 122

sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 upieczone buraki 2 ząbki czosnku 1/3 czerwonej cebuli 50 g  mozzarelli 1/2 opakowania makaronu 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu sok z cytryny sól himalajska czarny mielony pieprz  zielona natka Wykonanie: Makaron

Kulinarne przygody Gatity
Iskierka Dziadunia na dzień dobry 101

jaglaną podpraż na oleju kokosowym, przełóż na talerze. Dodaj pokrojone na pół winogrona. Skrop syropem. Syrop korzenny z miodem – Iskierka Dziadunia, płomienna dawka słodkiej energii, a to wszystko za sprawą miodu wielokwiatowego w połączeniu z magiczną kompozycją starannie dobranych przypraw: korzenia imbiru, lasek cynamonu, goździków i soku z cytryny. Doskonale smakuje, rozgrzewa i orzeźwia! Serwuj z listkami mięty! Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 136

limburskiej) sól pieprz majeranek olej roślinny (do pieczenia używam tego z pestek winogron) Polewa potrzebna na koniec pieczenia: 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej (mielonej) Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, oczyścić z błon, natrzeć sokiem z połowy cytryny oraz solą pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę

W SMAK
KOKTAJLE Z KONIAKIEM 116

Koniak to wysokoprocentowy napój alkoholowy, destylat wina. Produkowany jest on z białych winogron, tylko i wyłącznie w rejonie Cognac we Francji, stąd jego nazwa. Koniak powstaje w czasie dwukrotnej destylacji wina. Następnie destylaty trafiają do dębowych beczek i są poddawane starzeniu od minimum 3 lata do nawet kilkudziesięciu lat. Koniak charakteryzuje się piękną, bursztynową barwą oraz bogatym smakiem(...)gustu nie jednej kobiecie, a nasz pogląd o koniaku całkowicie się odmieni... 1) LEMON DRINK Propozycja dla osób lubiących kwaśne i orzeźwiające drinki - to połączenie tonicu z sokiem jabłkowym i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, a do tego świeży listek mięty.   Składniki: 100 ml koniaku 100 ml tonicu 60 ml soku jabłkowego 40 ml soku z cytryny 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
KOKTAJLE Z KONIAKIEM 135

Koniak to wysokoprocentowy napój alkoholowy, destylat wina. Produkowany jest on z białych winogron, tylko i wyłącznie w rejonie Cognac we Francji, stąd jego nazwa. Koniak powstaje w czasie dwukrotnej destylacji wina. Następnie destylaty trafiają do dębowych beczek i są poddawane starzeniu od minimum 3 lata do nawet kilkudziesięciu lat. Koniak charakteryzuje się piękną, bursztynową barwą oraz bogatym smakiem(...)gustu nie jednej kobiecie, a nasz pogląd o koniaku całkowicie się odmieni... 1) LEMON DRINK Propozycja dla osób lubiących kwaśne i orzeźwiające drinki - to połączenie tonicu z sokiem jabłkowym i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, a do tego świeży listek mięty.   Składniki: 100 ml koniaku 100 ml tonicu 60 ml soku jabłkowego 40 ml soku z cytryny 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
Obiad w 20 minut. Grillowany stek wołowy z blanszowanymi warzywami i chipsami z pokrzywy 207

świeże listki czosnku niedźwiedziego, szczypta brązowego cukru, sok z cytryny, sól i biały pieprz do smaku. Sałatka warzywna: 6-10 zielonych szparagów, 2 młode marchewki, zielona cukinia, 1/2 czerwonej cebuli, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli. Chipsy z pokrzywy: 10 listków pokrzywy, olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Stek wyjąć z lodówki godzinę przed(...)miodu), zredukować objętość o połowę gotując na małym ogniu.  Dodać miód, zagotować.  MUS: a wokado zmiksować z czosnkiem niedźwiedzim i cukrem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Steki: Steki położyć na mocno rozgrzany grill (bez oliwy).  Po dwóch minutach przekręcić, wierzch posmarować marynatą, grillować kolejne dwie minuty. Przekręcić steki na stronę z marynatą

SzczyptaSmaQ
Brzoskwinowy tor komunijny - krok po kroku 211

duża butelka (900 ml) soku typu kubuś o smaku brzoskwini i marchwi  2 budynie śmietankowe 2 łyżki mączki ziemniaczanje 2 łyżki cukru Masa galaretkowa 2 puszki brzoskwini w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe  3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dekoracje owoce: winogrono, mandarynki, kiwi 1 galaretka pomarańczowa Przygotować dużą(...)jakąś osłoną foliową np. koszulkami biurowymi, zapobiegnie to zabrudzeniu papieru kremem podczas przygotowań.  Tak więc na deskę i już ułożony papier z folią wkładamy połówkę biszkoptu zwilżonego sokiem z brzoskwiń z puszki. Wkładamy obręcz na biszkopt dostosowując boki ciasno do ciasta. Odlać 3/4 szklanki soku kubusiowego i rozpuścić w nim dwa budynie i mączkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować

Jadło i czytadło
Smaki Portugalii – 3 pyszne desery 216

jajka 1 łyżeczka soli 1 kieliszek aguardente (bimber z winogron) cukier i cynamon do posypania olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Gotujemy marchew (obraną i pokrojoną) oraz skórkę z 3 pomarańczy. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryny. Wszystko miksujemy lub przecieramy przez sito na gładką masę. Dodajemy sok z 3 pomarańczy, mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, sól, cukier oraz

Słodkie okruszki
Dolmades-greckie gołąbeczki 147

Absolutnie nie smakowały mi te, które zdarzyło mi się jeść w restauracjach. I nie mam pojęcia, dlaczego od ponad tygodnia chodziły mi po głowie marynowane liście winogron. Musiałam je kupić. A jak kupiłam, to musiałam zrobić.  Poszperałam w sieci i nie znalazłam właściwie nic inspirującego, a zawijanie w marynowane na słono, kwaśne liście ryżu z rodzynkami zupełnie mi się(...)natki pietruszki 4 łyżki świeżego tymianku lub 2 suszonego 2 łyżki suszonego oregano 2 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżka pieprzu czarnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ostrej musztardy sok z jednej cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 500-700 ml bulionu warzywnego kawałek greckiego sera feta UWAGA: Może niektórych przerazi taka ilość przypraw i ziół, ale trzeba pamiętać

Kuchnia Prezydentowej
Kolorowa sałatka meksykańska 137

kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Kolorowa sałatka meksykańska  Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 50 g żółtego sera 1 szklanka pociętej sałaty lodowej 1 mała czerwona papryka 1 mała zielona papryka Sos: sok z cytryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu

Kulinarne przygody Gatity
Nalewka winogronowa 104

wszelkie nadpsute owoce. Potrzebujemy 1 kg oczyszczonych już owoców. Użyłam winogron ciemnych i drobnych, które widoczne są na zdjęciu. Oczyszczone owoce przełożyć do dużego słoja, przesypać cukrem. Lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Słoik przykryć ściereczką lub gazą i odstawić na parapet na ok 24 godziny aby owoce puściły sok a cukier się rozpuścił. W międzyczasie kilka razy zamieszać zawartością słoja

Monia miesza i gotuje
Placuszki z cukini z parmezanem i Remuladą duńską. 147

solą i pieprzem.Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju z pestek winogrona, nakładamy łyżką porcje placuszków i smażymy na rumiano z każdej strony po kilka minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.Przypominam że placki z cukini smażymy zaraz po przygotowani ponieważ gdy długo postoją utworzy się więcej soku i ciasto się rozrzedzi. Podajemy z dowolnym sosem, śmietaną lub Remulada

Sama słodycz i szczypta chili