dygresji, wracam do tematu: Składniki na pastę w wersji rumuńskiej (przepis oryginalny): 3 bakłażany sól cukrowa cebulka surowe żółtko neutralny w smaku olej – np. słonecznikowy lub z pestek winogron drewniana łyżka i trochę cierpliwości Wykonanie: bakłażany układamy na blaszce piekarnika i pieczemy przez 70 minut w 170° z termoobiegiem. W połowie pieczenia warto przewrócić je na drugą stronę(...)zaufania, zaproponuję Wam więc jej alternatywę – przepis jaki znalazłam w książce „Pyszne 25” . Oczywiście, w mojej adaptacji. Do upieczonych i rozdrobnionych jak powyżej bakłażanów dodajemy: łyżkę soku z cytryny (ja dałam z limonki) pół łyżeczki ostrej papryki pół pęczka drobno posiekanej pietruszki (ja dałam kolendrę) kilka ząbków upieczonego razem z bakłażanami czosnku sól, pieprz łyżkę oleju sezamowego
Patchworkoczyszczonych krewetek tygrysich kilka liści kruchej sałaty, np. lodowej, rzymskiej około 15-cm kawałek ogórka garść pomidorków koktajlowych 1/2 średniego awokado 1 łyżka oleju, np. ryżowego, kokosowego, z pestek winogron nierafinowana sól, 1 ząbek czosnku, niewielki plaster świeżego imbiru, kawałek ostrej papryczki (według uznania) listki kolendry i/lub plasterki dymki Oczyszczone z pancerzy i jelit krewetki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem(...)łyżki jogurtu roślinnego lub zwierzęcego lub śmietanki kokosowej (gęsta część mleka kokosowego z puszki) garść listków kolendry (ilość według uznania) skórka otarta z 1 limonki 1 łyżka soku z limonki (lub do smaku) nierafinowana sól, czarny pieprz kawałek ząbku czosnku i świeżego imbiru (opcjonalnie) Awokado pokroić na kilka kawałków, przełożyć do wysokiego naczynia wraz ze świeżą kolendrą, skórką i sokiem
Even Better Foodmasa będzie rzad sza . Do tortu lepsza jest gęsta. A rzad szą wersję można wykorzystać do innego ciasta lub deseru. Poncz do biszkoptu: 0,5 l przegotowanej zimnej wody sok z 1 dużej cytryny 4 łyżki cukru ewentualnie 1 łyżka spirytusu Wykończenie tortu Wystudzony biszkopt przekroić na trzy lub dwie części - w zal eżności od w ysokości ciasta jaką uzyskaliśmy(...)nasączyłam ponczem, również omijając brze gi. Całość tortu należy posmarować masą z mascarpone, wyrównując jego brzegi i wierzch. Wierzch ciasta posypałam tartą, gorzką czekoladą i ułożyłam przekrojone na pół winogrona bezpestkowe. Tort wyszedł bardzo duży. W sumie było ok 20 porcji. Był lekki i nieprzesłodzony. Galaretka i jagody nadały mu rześkości. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuPrzepyszna zapiekanka na słodko z owocami. Super pomysł na śniadanie, słodki obiadek lub podwieczorek. Jestem fanem takich słodkich dań, uwielbiam je Mandarynki wyjąć z puszki i odsączyć. Winogrona, maliny umyć i osuszyć. Granata przeciąć na pół i wyjąć pestki. Owoce można dodać dowolne, nie muszą być koniecznie te które ja podałam Mleko wlać do garnka, dodać cukier waniliowy i szczyptę(...)piekarniku do 180 C przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika masa u góry powinna być lekko złotawa i masa sprężysta w dotyku. Podawać na ciepło z dodatkiem dowolnego soku. Jak zostanie to na drugi dzień można podgrzać i też będzie pyszne. Smacznego
Kuchnia Pokoleńwyjątkowy dymny aromat. Liście pomagały utrzymać odpowiednią wilgoć przygotowywanych potraw ale także zapobiegały rozpadaniu się potraw podczas ich pieczenia. Najczęściej w liściach przygotowywało i przygotowuje się ryby. Liście winogron, łuski kukurydziane czy liście bananowca można dostać w wielu specjalistycznych sklepach spożywczych, które specjalizują się w sprzedaży egzotycznych produktów z rejonu Meksyku i Karaibów. Jeśli chodzi o przygotowywanie potraw w liściach(...)soli 2 łyżki wody 2 łyżki oleju słonecznikowego liście bananowca do owijania ryby do sosu: 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki posiekanej czerwonej papryczki chili 2-3 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Ryby opłukać i wysuszyć na ręczniku papierowym. Zmieszać imbir, kolendrę, chili, kurkumę i sól z dwoma łyżkami wody. Przygotowaną pastą natrzeć ryby i skropić olejem słonecznikowym. Każdą
naRuszciesame listki) 2 łyżki listków świeżego estragonu 4 gałązki bazylii (listki i łodyżki) 2 gałązki rozmarynu (same igiełki) 6 obranych ząbków czosnku 200 ml oleju (np. rzepakowego, z pestek winogron itp.) 60 ml białego wytrawnego wina 60 ml octu winnego (z białego wina) 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie zioła, czosnek, olej, wino, ocet i sól(...)sprawia że jest soczyste i bardzo miękkie. Jeśli nie jesteście pewni, czy Wasz kurczak jest już upieczony nakłujcie nożem lub wykałaczką miejsce między udkiem a korpusem. Jeśli wypłynie przezroczysty sok, bez domieszki krwi – kurczak jest gotowy :) Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy go z puszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
MyCookBook.plsame listki) 2 łyżki listków świeżego estragonu 4 gałązki bazylii (listki i łodyżki) 2 gałązki rozmarynu (same igiełki) 6 obranych ząbków czosnku 200 ml oleju (np. rzepakowego, z pestek winogron itp.) 60 ml białego wytrawnego wina 60 ml octu winnego (z białego wina) 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie zioła, czosnek, olej, wino, ocet i sól(...)sprawia że jest soczyste i bardzo miękkie. Jeśli nie jesteście pewni, czy Wasz kurczak jest już upieczony nakłujcie nożem lub wykałaczką miejsce między udkiem a korpusem. Jeśli wypłynie przezroczysty sok, bez domieszki krwi – kurczak jest gotowy :) Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy go z puszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
MyCookBook.plprzypadku owoców suszonych, mrożonych czy puszkowanych. Chile jest największym na świecie eksporterem suszonych jabłek oraz śliwek, trzecim orzechów i rodzynek. Jest w czołówce eksporterów mrożonych łososi, małży, malin, jagód, soku winogronowego i wielu innych produktów. Długa linia brzegowa oraz czyste wody, obfitują w ryby i owoce morza. Hodowane są tu łososie, pstrągi, małże, wodorosty, przegrzebki i abalone. Chile obok Norwegii(...)jego eksporterem (za ponad 1,5 mld USD). Myśląc o Chile nie można zapomnieć również o Chilijskiej dumie - Pisco . Ponad 2800 producentów winorośli w regionach Atacama i Coquimbo produkuje winogrona z których wytwarzany jest destylat zdobywający coraz więcej zwolenników na całym świecie. O jakości i różnorodności Chilijskich produktów mieliśmy okazję przekonać się po raz kolejny na spotkaniu zorganizowanym przez Biuro
królestwo garówduża cebula,4 ząbków czosnku,4 gałązki świeżego rozmarynu,garść ziaren kawy,½ szklanki zaparzonej kawy,1 szklanka bulionu wołowego,100 ml whisky,200 ml Razowego Kwasu ChlebowegoOlej z pestek winogron,sól, pieprz do smaku.Pikantne puree marchewkowe w koszyczkach z boczku:8 plastrów boczku,2 duże ziemniaki,6 marchewek,1 posiekana chili,1 łyżka posiekanego szczypiorku,oliwa aromatyzowana czarną truflą,śmietanka(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-20 minut – czas pieczenia jest uzależniony od tego jak bardzo ma być wysmażone mięso. Po upieczeniu odłożyć na deskę, żeby soki się uspokoił.Do sosu z pieczeni dodać połamaną gorzką czekoladę, mieszać do całkowitego roztopienia, ewentualnie doprawić do smaku.W między czasie ugotować pozostałe marchewki razem z ziemniakami, po ugotowaniu odciąć
SzczyptaSmaQodżywianie oparte tylko i wyłącznie na owocach i warzywach. Jemy systematycznie, 5 posiłków dziennie. Dania przygotowujemy z użyciem warzyw i owoców, lekko doprawiamy. Staramy unikać się owoców wysokocukrowych ( śliwki, winogrona ) oraz warzyw skrobiowych ( ziemniaki ). Z diety zupełnie eliminujemy cukier oraz używki - mocna herbata, kawa, alkohol. Pijemy wodę z cytryną oraz ziołowe herbatki lub niesłodzone kompoty. Używamy przypraw, sól stosujemy(...)cebulą + łyżka oliwy z sokiem z cytryny * DZIEŃ 2: 7.00 - woda z cytryną 8.00 - śniadanie: sałatka z pomidorów, cebulki i natki pietruszki + matcha z mlekiem migdałowym 11.00 - II śniadanie: koktajl
kolorowotorcikowopracę przewodu pokarmowego. Zawierają witaminy z grupy B, beta - karoten, fosfor. W 100 fig to około 247 kcal. Zastosowanie: Dodaje się je do keksu, są też składnikiem kutii. Picie soku z fig jest polecane przy chorobach serca oraz anemii. Jak jeść figi? Wystarczy ją umyć pod bieżącą wodą, przekroić na cztery części, rozchylić i zajadać miąższ łyżeczką. JABŁKA SUSZONE(...)bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne sułtańskie, małe ciemne koryntki i największe królewskie. Do Polski sprowadza się głównie z Grecji, Hiszpanii i Turcji. 100 g żurawiny to 299 kcal
Ciastka - domowe słodkościpracę przewodu pokarmowego. Zawierają witaminy z grupy B, beta - karoten, fosfor. W 100 fig to około 247 kcal. Zastosowanie: Dodaje się je do keksu, są też składnikiem kutii. Picie soku z fig jest polecane przy chorobach serca oraz anemii. Jak jeść figi? Wystarczy ją umyć pod bieżącą wodą, przekroić na cztery części, rozchylić i zajadać miąższ łyżeczką. Źródło: internet(...)ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. Źródło: internet RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne sułtańskie, małe ciemne koryntki i największe królewskie. Do Polski sprowadza się głównie z Grecji, Hiszpanii i Turcji. 100 g żurawiny to 299 kcal
Ciastka - domowe słodkościtrójkącika camemberta 10 winogron 5 plastrów szynki parmeńskiej 1 gruszka olej lniany Semco 2 łyżki mieszanki ZIELONO MI z Ziarenkowa Wykonanie: Na talerz wykładamy rukolę, na nią układamy połowki winogron, pokrojony na mniejsze kawałki camemberta, kawałki obranej gruszki. Szynkę parmeńską kroimy w wąskie paseczki. Również wykładamy na rukolę. Susz mieszamy ze sobą razem z pestkami. Posypujemy nim sałatkę, polewamy olejem(...)procesy trawienne, bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu
Z Majeczką w kuchniOlej lniany jest naturalnym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych. A także: orzeszki ziemne, makadamia, mak, pistacje, migdały, sezam, surowe oliwki, nasiona arganowe, nasiona gorczycy, nasiona chia, orzechy brazylijskie, nerkowce, pestki winogron, nasiona konopi, rzepak czy też nasiona kolendry. Z tych „odpadów:, które zostaną śmiało możemy zrobić mąkę ( odpady wystarczy wysuszyć, i zmielić! ). OBSŁUGA: Tak jak już pisałam powyżej obsługa prasy(...)marnuje i w całości wykorzystujemy pierwotny produkt. Z całego serca polecam! A ja idę przygotowywać kolejny olej do sałatki z nowalijek! Projekt powstał we współpracy ze sklepem Moc Soków. Prasę do tłoczenia oleju YODA możecie kupić tutaj – https://www.mocsokow.pl/prasy-do-oleju/330-yoda-third.html
Ostra na Słodkoogromny nacisk na ich spożycie. Niestety nie każdemu przychodzi to łatwo. Jakoś tak się utarło, że warzywa nie są zbyt smaczne, dlatego dużo chętniej wybieramy słodkie banany czy soczyste winogrona, a szpinak omijamy szerokim łukiem. Jak się pewnie domyślacie, nie jest to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia. Co więc zrobić, żeby przekonać się do warzyw na początku swojej przygody(...)sposób na pewno pomaga. 1 porcja to: 1 średni ogórek 1 pomidor 1 duża marchewka 1/2 szklanki soczewicy/fasoli/ciecierzycy 2 łodygi selera naciowego 1/2 bakłażana 1 burak surowy 1 szklanka soku warzywnego 4-5 garści zielonych warzyw liściastych (szpinak, jarmuż) 2. Małe kroki Przede wszystkim nie szalej i nie wprowadzaj od razu kilogramów warzyw do diety, bo szybko się
Powiedz dietom nie