udźca indyczego 1/2 szklanki posiekanych szalotek 1/4 szklanki posiekanej kolendry 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka tabasco 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz 4 bułki 4 liście sałaty Salsa : 3 duże pomidory malinowe garść posiekanych listków bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie Przygotowałem salsę : sparzyłem pomidory, obrałem, pokroiłem
R'n'G KitchenSzczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Przygotuj majonez: W miseczce wymieszaj żółtko (lub dwa żółtka, wówczas dodasz mniej oleju, polecam tę drugą opcję) z musztardą, solą, pieprzem, i sokiem z cytryny. Dodaj kilka kropli oleju, i energicznie ubijaj trzepaczką rózgową lub mikserem, stopniowo dodawaj po odrobinie oleju, nie przestając ubijać. Dopiero po wlaniu połowy oleju, dodaj ocet, nadal(...)użyj gotowego majonezu. ***Oleju słonecznikowego lub oleju z pestek winogron albo rzepakowego, ważne, żeby miał neutralny smak. **** Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki na majonez miały temperaturę pokojową, i aby dolewać olej powoli i w niewielkich ilościach, zwłaszcza na początku ubijania. Jeśli majonez jest zbyt płynny, dodaj kilka kropli soku z cytryny przed dodaniem większej ilości oleju. Majonez jest
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: 1 banan 15 winogron czerwonych 2 garście świeżego szpinaku 170 ml wody 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 cytryny Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera razem z resztą składników oraz z wyciśniętym sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Smacznego
Moje-pitraszenielubicie jej gorzkiego posmaku równie dobrze sprawdzi się olej lniany, z pestek winogron, czy dobrej jakości olej rzepakowy. Składnika oleistego dodajemy 1/3 – 1/2 szklanki (60-80 ml). 4) Przyprawy : 1-2 ząbki czosnku, trochę tartego parmezanu lub innego twardego sera (często pomijam), łyżka soku z cytryny i oczywiście sól oraz pieprz do smaku. Zielone pesto to istna feeria aromatów
Fitsweet.melubicie jej gorzkiego posmaku równie dobrze można użyć oleju lnianego, z pestek winogron, czy qdobrej jakości oleju rzepakowego. Składnika oleistego dodajemy 1/3 – 1/2 szklanki (60-80 ml). 4) Przyprawy : 1-2 ząbki czosnku, trochę tartego parmezanu lub innego twardego sera (często pomijam), łyżka soku z cytryny i oczywiście sól oraz pieprz do smaku. Takie pesto to istna feeria smaków
Fitsweet.merzodkiewki, 1/4 rzodkwi lodowej, 2 łyżki kukurydzy, połowę szalotki i 6 pokrojonych w kostkę winogron. Wszystko polaliśmy oliwą z oliwek, posypaliśmy pieprzem i skropiliśmy cytryną. Salsa to 3/4 szklanki passaty, kilka plasterków jalapeno, trochę kukurydzy, jedną cebulę dymkę. Mieszamy i dodajemy pieprz, oliwę i trochę soku z cytryny. Gotowe. Życzymy smacznego, bo mamy nadzieję, że szybko zrobicie to danie
vegetaniesmoothie nie jest wykonane z zagęszczonych soków, a ze świeżych owoców (oprócz ananasa), pojawia się w nim mleko i oczywiście jest niepasteryzowane. Składniki:6 plastrów ananasa z puszki1 mały bananPół małego jabłka2 kulki białego winogrona1.5 szklanki mleka (użyłam migdałowego)Przygotowanie: Plastry ananasa kroimy na kawałki, banana na plasterki, jabłko i winogrono obieramy i kroimy na kawałki, dodatkowo
Weganizm infantylnyDomowy kompot z rabarbaru to alternatywa dla gotowych soków i napoi, który kupujemy w sklepie. Propozycja ta idealnie sprawdzi się do każdego obiadu, a jak schowacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto zadowoli każdego łasucha, który z przyjemnością sięgnie po następną porcję. Brzoskwiniowa pianka idealnie pasuje do puszystego biszkoptu, a galaretka z winogronami dodaje lekko orzeźwiającego smaku.Składniki na biszkopt:1,5 szklanki mąki1 szklanka cukru6 jajek1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki olejuBiałka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i roztrzepane żółtka(...)szklankę wody i 1/2 szklanki soku z brzoskwiń. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, mieszamy i studzimy. Mleko skondensowane niesłodzone miksujemy i wlewamy do niego tężejącą galaretkę. Brzoskwinie drobno kroimy i dodajemy do masy. Tak przygotowaną masę nakładamy na pierwszy naponczowany placek biszkoptowy i przykrywamy ją drugim też naponczowanym biszkoptem. Na wierzchu układamy winogrona i zalewamy dwoma wcześniej rozpuszczonymi (według
Salonik smakówdodatkiem śmietany, sera pleśniowego) nadają się do chrupiących rodzajów sałaty i kapusty. Do gorzkich sałat, jak odmiany cykorii (cykoria, endywia i radicchio) proponuję słodkawe dressingi z dodatkiem miodu, soku z pomarańczy czy octu balsamicznego. Poniżej znajdziecie 3 przepisy na pyszne, domowe sosy sałatkowe wraz ze wskazówkami, do czego pasują. Klasyczny francuski vinegrette Składniki: 3 łyżki octu winnego białego(...)grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem, z szynką prosciutto, z figami, winogronami Do sałatki nicejskiej , z wiosennych warzyw i kaszy jaglanej , sałatki ogrodnika , tureckiej sałatki z fasoli , francuskiej sałatki z liści mlecza , Dressing jogurtowy z czosnkiem i ziołami Składniki: 200 g jogurtu greckiego (zależy nam na gęstym jogurcie) sok z 1/2 cytryny 1 ząbek rozgniecionego czosnku 2 łyżki posiekanego koperku
Chilli Czosnek i Oliwadodać cukier puder i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia. 3/4 litra jagód ugnieść tłuczkiem. Ugniecione jagody wraz z sokiem dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką przestudzoną, ale płynną żelatynę. Masę serową wylać na schłodzony spód, uderzyć tortownicą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć(...)kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha! 2. Ania Cyganik-Idęć Wesołe galaretkiSkładniki:- 2 pomarańcze- 1 żółty grejpfrut- galaretka cytrynowa- galaretka pomarańczowaWykonanie:Pomarańcze i grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół. Wycisnąć sok (najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów, by nie uszkodzić skórki). Resztki miąższu wybrać łyżką
Malinowe Pocałunkikawy corretto, nazywanej też espresso corretto, najczęściej dodaje się grappę - alkohol ze sfermentowanych wytłoków winogron pozostałych po produkcji wina, sambuca - dość mocny likier anyżkowo-ziołowy, zawierający około 38 do 40% alkoholu. Likier sambuca produkowany jest na bazie kwiatów czarnego bzu, anyżu, kopru włoskiego, lukrecji i soków owocowych brandy - napój alkoholowy, do produkcji którego wykorzystuje się destylaty z wina. koniak
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanieduży ząbek czosnku skórka otarta z 1 dużej cytryny (niewoskowanej) 1 łyżka soku z cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli bez pestek (ilość według uznania, można wykorzystać również pestki, jeśli kotlety mają być bardziej ostre) 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy: 2 łyżeczki wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, słodkiej papryki
Even Better Foodgarści umytej rukoli gruszka, umyta i pokrojona w plasterki garść czerwonych winogron, przepołowionych garść orzechów włoskich garść pokrojonego w kostkę sera z niebieska pleśnią jeden sznycel z indyka, pokrojony w kostkę, przyprawiony wg upodobań i usmażony na chrupiąco dressing: 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny mały ząbek czosnku, przeciśnięty Składniki sałatki umieszczamy w misce. Przed podaniem polewamy sosikiem
Dzieje kuchennej Wiewióry