sok z winogron - 752 przepisów (strona:39/51)

Delicja 200

cały czas ucierając dodawać stopniowo budyń. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu dla zaostrzenia smaku kremu. Dodatkowo: 2 galaretki o ulubionym smaku; owoce (np. brzoskwinie czy ananasy z puszki, winogrono, pomarańcza, itp.); rodzynki lub inne bakalie (jeżeli lubimy); Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Owoce obrać (jeżeli tego potrzebują), drobno pokroić. Przełożenie ciasta: Kakaowy biszkopt(...)Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Ciasto polać ulubioną polewą czekoladową. Uwagi: 1. Biszkopty przed przełożeniem kremem można lekko naponczować owocowym ponczem, np. syropem z brzoskwiń (z puszki) wymieszanym z sokiem z pomarańczy

In my kitchen
Kotlety rybne z tymiankiem 194

ziemniaczanego 20 dag filetu rybnego bez skóry i ości ( płat ) 6 łyżek pokrojonego świeżego tymianku 1 cebula 1 jajko 1/2 średniej bułki sól pieprz mielony mąka olej z pestek winogron  do smażenia Filet rybny rozmrozić i dobrze osuszyć . Pokroić i zmiksować z pokrojoną w kostkę bułką. Cebulę usiekać drobno i rumienić na 2 łyżkach oleju . Pokroić drobno tymianek. Zmieszać(...)zrumienić - zmniejszam gaz na mały i dosmażam tak by ryba na pewno nie była surowa * Podałam z zestawem surówek ( sałata , pomidorki koktajlowe, ogórek ) polanych prostym dresingiem z oleju słonecznikowego, soku z cytryny, tymianku , szczypty soli, cukru i pieprzu. * Najlepiej usmażyć kotlety wcześniej - zdjąć z patelni i zostawić by odpoczęły , a potem przed podaniem podgrzać na małym gazie -wtedy

Buniabaje w kuchni
Torcik krówkowy 112

wodę tak, aby puszka była cały czas przykryta. Mleko odstawić do ostudzenia. Dno tortownicy wyłozyć papierem do pieczenia. Biszkopty przyciąć w 2/3 długości. Każdy biszkopt (stronę bez cukru) skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć biszkoptami boki i dno tortownicy (stroną z cukrem do tortownicy). Dłuższymi boki, krótszymi dno. Żelatynę wsypać do miseczki, zalać 50 ml letniej wody, dokładnie wymieszać, wstawić(...)masa się „uspokoiła” i zaczęła tężeć. Wlać do formy wyłożonej biszkoptami masę i odstawić do lodówki na kilka godzin. Dobrze jest podać deser z owocami. Mogą być maliny, winogrona... ja podałam z pestkami granatu. *biszkopty włoskie, takie z warstwą cukru, równej szerokości. Zwykłe biszkopty po nasączeniu rozmiękną

królestwo garów
Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację 196

wiejski jajka zdrowe tłuszcze jak oliwa czy olej kokosowy większość warzyw  Produkty niewskazane: tłuste sery potrawy ciężkostrawne, smażone na głębokim tłuszczu słodkie przekąski większość owoców (przede wszystkim banany, winogrona i owoce suszone) warzywa strączkowe (bób, fasola) a także - por, cebula, papryka (podobnie jak strączkowe-są ciężkostrawne) Przedstawione poniżej mini-przepisy to moje sprawdzone pomysły na pyszny, wieczorny posiłek. Składniki(...)grzanki z razowego pieczywa.  Jest naprawdę pyszna! :) Co potrzebujemy? jajko (ugotowane na twardo) sałatę lodową garść rukoli pomidor  1/3 ogórka kilka różyczek brokuła (ugotowanego al dente) łyżeczka soku z cytryny łyżka nasion słonecznika sól, pieprz, suszona bazylia opcjonalnie pieczywo razowe niewielka ilość masła 3 łyżki jogurtu + 1/2 startego ząbku czosnku + sól i pieprz Umyte i osuszone

Kuchnia Ellie
W pogoni za czasem. Spóźniona marmolada, bułeczki i śniadanie w słońcu. WP#95. 153

zachować.  Przygotować lnianą ściereczkę lub kawałek gazy i dokładnie zawinąć w nie  pestki i białe błonki (można związać sznurkiem lub zrobić węzełek).  Połówki mandarynek, skórki, cukier, sok z cytryny i zawiniątko z pestkami i błonkami przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i wstawić na średni ogień mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zaraz potem zmniejszyć(...)marmoladę z mandarynek pochodzi z tej strony (klik).  Przypominam także o aukcjach charytatywnych dla Kuby - na jednej z nich możecie wylicytować słoicze k mojej konfitury z czerwonych winogron z rozmarynem i nutą porto .  Zapraszam na aukcję! Został już tylko jeden dzień

KUCHARNIA
Foremki z białej czekolady 163

foremki silikonowe lub  papierowe papilotki- masa śmietanowa (śmietana, mascarpone,  cukier puder, cytryna)- wiśnie w syropie     Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wstawiamy miskę do garnka z gorącą wodą, tak aby miska nie dotykała wody) – mieszamy. Gdy czekolada się prawie rozpuści zdejmujemy miskę i mieszając rozpuszczamy(...)lubi – bitą śmietaną, masą ze śmietany i mascarpone… owocami… i nie tylko. Wybór jest ogromny.Foremki z białej czekolady wypełniłam masą z ubitej śmietany z dodatkiem serka mascarpone, cytryny (trochę soku i skórki) i ozdobiłam wiśnią z syropu oraz „supełkiem” ze skórki cytrynowej. Foremki to podstawa bardzo szybkiego i prostego deseru. Mogą być z białej czekolady lub ciemnej, ciekawe będą również

mojewypiekiinietylko
Tort urodzinowy 251

pół szklanki mąki ziemniaczanej- cukier waniliowy - 3 łyżki oliwyKremy: - 2 opakowania kremu do tortów wg. uznania (Ajerkoniak/Czekolada/Wanilia)- opakowanie bitej śmietany (ŚNIEŻKA)Dekoracja:- owoce: ananas/brzoskwinia z puszki-kiwi , winogrona , truskawki itp.- posypka (kawałki czekolady) - sos czekoladowy (lub inny , jaki chcesz)Sposób przygotowania:1.Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier(...)według instrukcji , i odstawić do lodówki.3.Biszkopt dzielimy na 4 warstwy krojąc ostrym nożem . Czasem gdy biszkopt dobrze urośnie da się nawet na 5 części.4.Otwieramy puszki owoców , zlewamy sok do dużej szklanki/miski  dodajemy sok z całej cytryny (ale nie koniecznie).Kładziemy na jakiejś dużej podkładce pierwszą (najlepiej najgrubszą) część biszkoptu, nasączamy ją sokiem z puszki (oszczędnie

Gotuj Z Muzyką
buraczkowo-machewkowo pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną... 163

warzywa - w opisie, dżem 300 ml, śmietana 30 % 300 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba warto takie ciasto z resztek po wyciskanym soku przygotować, wg mnie resztki z wyciskarki lepiej się nadają na inne przetworzenie, nie są tak mocno suche,wiórowate jak z sokowirówki, jeśli nie ma wolnoobrotowej wyciskarki to lepiej zetrzeć(...)suchego patyczka około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie ciasto wyjąć z formy, przekroić je ostrym nożem na dwa blaty, jeden posmarować dżemem domowym z ciemnych winogron (jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" ) lub taki dżem jaki się lubi, nakryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem, szprycką

W Mojej Kuchni Lubię
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 214

dobre i charakterne wino.   Do wina i reszty dodatków dobieramy owoce – może to być pokrojony drobno arbuz, wszelkie owoce jagodowe – jeżyny, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki. Sprawdzą się winogrona, brzoskwinie, śliwki, kiwi a nawet jabłka. Cytrusy zawsze dodają świeżości i lekkości – ja użyłam umytych i pokrojonych w cienkie plastry cytryn, limonek, grapefruita i pomarańczy. Do już wybranego wina(...)najlepiej na dobę do lodówki. Alkohole przejdą idealnie aromatem owoców. Szczególnie dobrze służy to cytrusom, które pysznie zainfuzują sobą całą mieszankę.   Do takiego mixu dobieramy sok owocowy – można się kierować w tym wypadku smakiem, kolorem wina, wybranymi owocami. Wino z owocami, sokiem i wzmacniaczem rozcieńczamy – wodą mineralną, sodową, lemoniadą, piwem imbirowym, zieloną lub czarną herbatą. Możliwości macie nieograniczone

Karo in the Kitchen
Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone 155

stężenia. Krem śmietankowy - 330 ml śmietanki 30 % - 1 serek mascarpone Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy. Poncz – proporcja wg. uznania - woda - sok z cytryny - cukier Dodatkowo: - 1 galaretka cytrynowa - owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi) Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną(...)lodówki. Na następny dzień tort kroimy na pół wzdłuż ułożonych borówek. Składamy do siebie drugą stroną a wszystkie boki smarujemy pozostałym kremem. Na środku wyciskamy krem śmietankowy i dodajemy winogrono, jako główkę. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 237

marynować łososia. Również polecam.. Szwedzkie matiasy. Na każdym, tradycyjnie zastawionym "szwedzkim stole" nie może zabraknąć śledzia.2 filety matiasów w marynacie1 jabłko100ml kremówki50ml kwaśnej śmietany lub jogurtu2 łyżeczki soku z cytrynysól, pieprz kajeński, cukiertruskawki lub konfitura z żurawinMatiasy wyjąć z zalewy, osuszyć  i zwinąć w ruloniki.Plasterki jabłek skropić cytryną i ułożyć na nich ruloniki śledziowe.Śmietanę kremową ubić(...)filety z matiasów1 pomarańcza2 jabłka1 garść winogron3 łyżki chrzanu 1 cebula1 szklanka gęstej śmietanyŚledzie pokroić w paseczki. Pomarańcze obrać ze skórki i albedo (białe włókna),pokroić na małe cząstki.Winogrona przekroić na pół i zdjąć skórkę.Jabłka zetrzeć na wiórki.Śmietanę połączyć z chrzanem i jabłkiem, wymieszać z pozostałymi składnikami.  Życzę wesołej i smacznej ostatkowej biesiady .Myślę ,że proponowane

Kulinarny karnet Christophera
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 160

kulkami tapioki (tu jeden wyjątek, jedyny obcy produkt) gotowanymi w aronii. Nie spodziewałam się, że wywar z gałęzi może być tak smaczny. Idealnie skomponowany z tapioka gotowaną w soku z aronii. Oba smaki się uzupełniały. 9. deser: chałwa z orzechów, buczyna, nagietek, sosna i wino: Riesling Kabinett 2012 Chałwa z orzechów włoskich, pędy sosny, orzeszki bukowe i cukier nagietkowy. Riesling(...)piwne lody, krówka z miodu  zawinięta w papier ze śliwki,  plaster miodu, beza,  kandyzowana pigwa. Gewuerztraminer feinherb 2011, winnica Rappenhof Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach egzotycznie korzenne z dominującymi aromatami liczi i rodzynek. . Plaster miodu podkręcony jałowcem i przełamany śliwką węgierką i pigwą współtworzył z korzennym gewuerztraminerem

królestwo garów
Świeże figi z szynką 161

też do sałatek jest ser kozi!  Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale warto spróbować! Polecam np. sałatkę z truskawkami: Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico , albo sałatkę z winogronami Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami. Do sałatek pasują też  świeże figi. Świeże figi ostatnio pojawiły się w wielu sklepach, są bardzo tanie w zależności od sklepu(...)świeżych liściach szpinaku i skropić jakimś dressingiem. Dressing przygotowałam z syropu cukrowego, który trzymam w słoiczku, a który mi pozostał z przetworu od ETERNO: kiwi w syropie, można wykorzystać sok z limonki, czy cytryny, ja wykorzystałam ocet jabłkowy, dodałam też oliwę, do której wcześniej dodałam suszony czosnek i bazylię, sałatkę posypałam delikatnie chili z młynka. Wykorzystałam też własnoręcznie pieczone pomidory

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak grillować gruszki – porady i przepisy 188

naoliwiony. Gruszki przecinamy na połowy i pozbywamy się rdzenia. Możemy je również obrać ale nie jest to konieczne. Gruszki dobrze jest też przed grillowaniem natrzeć np. olejem z pestek winogron Gruszki wkładamy do grilla przeciętą stroną do rusztu. Grillujemy aż uzyskają łady przypalony wzór około 10 minut. Grillowane gruszki podawać najlepiej na ciepło np. z lodami i kremem czekoladowym Polecamy(...)około 10-15 minut lub do momentu aż będą dosyć miękkie. Grillowane gruszki z cynamonem i brązowym cukrem Składniki: 5-7 dojrzałych gruszek 3 łyżki niesolonego masła 3 łyżki soku z jabłek 3 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz gruszek) umieścić w rondelku. Gotować na wolnym ogniu aż masło i cukier

naRuszcie
Deser bezowy 196

porcje)Beza:- 6 białek- 300g cukru pudru- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej- szczypta soliKrem:- 1 budyń śmietankowy - pół kostki masłaŚrodek:- kisiel owocowy (najlepiej z kawałkami owoców)- owoce ( według uznania np. winogrona i kiwi)Dekoracja:- Owoce ( takie jakie w środku bezy lub tak jak na zdjęciu liczi i limonka)Sposób przygotowania : 1.Beza:Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie(...)owoce z kisielem.Na to kładziemy drugie krążki bezowe. Kładziemy po łyżce zrobionego kremu. Na co kładziemy różne elementy dekoracyjne. Bezę podawać na okrągłych talerzach.Cały deser można pokropić delikatnie sokiem z cytryny lub limonki. Smacznego ;)Michał

Gotuj Z Muzyką

Proponowane wyszukiwania